JobAngel Az álláskeresők védangyala

Karriert akarsz váltani? Így érdemes!

2018. április 03. 06:00
7 hozzászólás

careerchange.jpgBiztonságban vagy komfortzónán kívül van a boldogság? Mindenkinek máshol. Elég furán kapcsolódik ez az álláskereséshez, de mégis fontos, mert ez alapján is fel kell tudnom mérni egy-egy álláskereső lehetséges legjobb útját. Van, akin látszik, hogy elhitte a divatot, és ha meghallom, hogy „most egy kicsit mást akarok csinálni, kilépni a komfortzónámból”, akkor már szól is bennem a vészcsengő. Meg kell tudnom, miért akarja ezt, aztán kiderül, szinte 100%-ban, hogy csak azért, mert az eredeti szakterületében nem lelt már örömöt, nem hagyták fejlődni. Na de ennek semmi köze a komfortzónához, ez a rossz munkahelyek jellemzője. Nem a szakterület a rossz (valamiért csak kiválasztotta annak idején), nem ő változott, de annyira vágyik a változásra, hogy kifejezetten erőszakot akar tenni magán, hogy változtasson.

Én nagyon óvatos, biztonságra törekvő tanácsadó vagyok, nem fogok olyat tanácsolni senkinek, amiben biztosan kudarcot vall, de legalábbis sok esélye van a kudarcra. Márpedig a komfortzónából kiléptető ostobácska lélekguruk és egysoros idézeteik ezt az utat mutatják: lépj ki abból, ami biztonságot ad, ess pofára, állj fel, és te leszel a hős, mert felálltál. Persze közben elvesztettél mindent, de ami nem öl meg, az erősebbé tesz, a PTSD meg megintcsak tudományos blabla szerintük, és hát felelősséget sem kell vállalniuk a semmitérő tanácsukért. Én a pofáraesés részt kihagyom, így a vele járó súlyos lelki sérülést is, és olyan lehetőségeket mutatok, amiben ezek nincsenek.

Tehát, ha mást akar csinálni egy álláskereső, mint eddig, értem, elfogadom. Mi az a más? Miért választotta? Most jön a trükk: hogyan akar oda eljutni? Mit tett érte, hogy azt a mást kezdhesse el csinálni. Hát, még nem sokat... Remek, akkor menjünk vissza a biztonságba: az eredeti szakterülete mellett fokozatosan tud-e erre váltani majd. Hát éppen tud… Na és hol lesz a legnagyobb esélye az állástalálásra? Igen, ott, ahol már van tudása, tapasztalata, rutinja, ahhoz való készségei. Tehát, mégiscsak az eredeti szakterületen fogunk állást találni először, és karrierváltóknt innen kétfelé kell bontani a teendőket:

  1. A szakterületből egy rossz munkahely miatt ábrándult ki, tehát szedjük össze, milyen neki a jó munkahely, hogyan talál olyat, és egy állásinterjún hogyan tudja felmérni, hogy valóban jó-e neki az adott hely. (álláskeresési stratégia+állásinterjú stratégia)
  2. Nem dobjuk sutba a vágyait természetesen. Ha a kiválasztott újat akarja építeni, végigvesszük, ahhoz mit kell tennie. Tervek, határidők, konkrét lépések. Fontos a tudatosság és a realitás. Így nem marad vágy és álom abból, amit szeretne.

-------

Amikor a karrierváltás egy élethelyzeti változás miatt szükséges, akkor kicsit másképp kell hozzáállni. Itt nem megy a biztonságos fokozatosság, de az ugrás a semmibe most sem jó ötlet. Ebből is az látszik, hogy nincs egyetlen recept a boldogságra.

A karrierváltók majdnem pályakezdők: nem számíthatnak kezdetben sok fizetésre, viszont életkoruk, munkamoráljuk alapján már egyáltalán nem kezdő munkavállalók. Nekik ezek tudatában lehet segíteni: mivel nincs lehetőség biztonságos, fokozatos átmenetet teremteni, nagyon erős kudarctűréssel és nagyon sok munkával lesz meg a karrierváltás. Ez időben nem biztos, hogy sokat jelent: mivel az újonnan kiválasztott szakterületet valaki/valami hatására választotta, abból a körből kell próbálni az állástaláláshoz is erőt meríteni. Általában jön is az első „probléma”, hogy de neki nincs ebben kapcsolatrendszere, az nem fog működni. Tényleg nincs? az új területének tanárai, szakmai körei már ott vannak, oda tudja, hogy kell bejutni. És miért is ezt választotta? Mert egy ismerősének sikerült? Fel is lehet keresni az ismerőst, hátha épp kell neki segéderő, vagy tud valakit, akinek kell egy lelkes segéderő ami remek kezdet egy karrierváltónak.

 

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Ha személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem! További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr7513740352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Treff Bubi 2018.04.03. 11:43:08

Idősebben, családos emberként azt is muszáj figyelembe venni, milyen hatással lesz a váltás a hozzátartozók életére. Szerintem akkor lépjen ilyen nagyot valaki, amikor felhalmozott annyi tartalékot, hogy legalább megközelítőleg ki tudja pótolni az új bevételt az eddigihez képest.

bontottcsirke 2018.04.03. 12:46:34

A 21. század hungarkájában sajnos nem lehet váltani vagy legalábbis szinte lehetetlen.

Milliók kellenek egy normális új pálya kialakításához és az időről még nem is beszéltünk. Ez nem Ausztria, hogy állami ösztöndíjakkal elküldenek pályát változtatni akaró közalkokat/tisztviselőket. Ez a balkán. Oldd meg magad. Ha nem sikerült, akkor szevasz.

Yoss 2018.04.03. 13:06:05

Nyilván nem vitatom a blogger tapasztalatait és bizonyos szakmákban, szakterületeken igaza lehet, viszont adódhat olyan helyzet, hogy az adott területen nincs tovább, vagy maga a terület visszafejlődik, vagy éppenséggel túl sokan művelik és ezért nem pálya tovább. Ilyenkor jól jön, ha valaki rugalmas és képes/akar váltani. Szóval az egész dolog azért nem ördögtől való, csak éppen nem megoldás mindenre.

helyettes energetikus 2018.04.04. 23:43:19

Éva! Abban esetleg tudna segíteni, hogy 10 évnyi egy adott pályán eltöltött idő után az ott megszerzett tudással, tapasztalatokkal, illetve a meglévő készségekkel milyen területre volna érdemes pályázni, vagy továbbtanulni. Én sajnos tanácstalan vagyok, és a környezetem sem tud segíteni ebben, viszont váltani szeretnék az itt uralkodó állapotok és kilátástalanság miatt.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.04.05. 06:47:03

@helyettes energetikus: Azt, hogy tudok-e segíteni, akkor tudom megmondani, ha látom a részleteket, és kicsit utánamegyek a lehetőségeknek. Az egyik szakterületen megszerzett tapasztalat adaptálható egy másik szakterületre általában, mert a szakterületeit valahol mindig a személyiségéből kiindulva választja, még akkor is, ha ez nem tudatosul benne. Szóval, egyeztessünk erről privátban, írjon a jobangel.hu@gmail.com-ra.

IronRock 2018.04.11. 09:37:41

Úgy tűnik, pont ebbe a hibába estem bele én is. Saját szakterületemen belül (IT üzemeltetés) van egy terület amihez nagyon értek, amiben gyakorlott vagyok, de az előző munkahelyemről leépítés miatt távoznom kellett, és szerencsére találtam egy ismerős cégnél gyorsan másik munkahelyet, azonban másik szakterület. Nem baj, beletanulok, de 1. nem értek ahhoz amit csinálni kell, megtanulom - abaj itt kezdődik. 2. Nincs akitől kérdezni lehet, mert kolléga se ért hozzá. 3. Privát szféra, minden tegnapelőttre kell, de legkésőbb azonnal. Ezen felül az üzemeltetésben is egy káosz van, semmi nincs dokumentálva, és hiába akarnék beletanulni, idő sincs rá, mert hatszáz dolgot kell egyszerre csinálni. Még próbaidőn vagyok, keresek máshol is, de 2 hónap után rá kell lassan jönnöm, hogy nem biztos hogy ez a nekem való hely. Szeretem a rendezett munkakörülményeket, amikor a szakmai komfortzónában megvan a kellő tudásom és tapasztalatom hogy végezzem a munkámat. Itt eddig ezt nem találtam meg, és a cég működési területe miatt nem sok esély van arra hogy én tudjak az itteni feltételeken változtatni.
Kérdés: térjek vissza inkább a szakmai komfortzónába, amit szerettem csinálni, de az előző munkahelyemen már nem találtam benne örömöt, vagy próbálkozzak az újjal, hátha bejön egy idő után? Ismerős cégnél dolgozom most, sok kollégát ismertem már korábbról, és rendesek, segítőkészek, de ez a szakmai problémáimat (és ezek egyike hogy kevésbé szeretem csinálni) egyre kevésbé tudja kompenzálni.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.04.11. 10:49:05

@IronRock: Sajnos, ezzel nem vagy egyedül, sokan járnak így.

Az ismerős segíteni akart neked, te meg a bizonytalanságtól félve elvállaltad az ismeretlent.

Ha nem tudsz beletanulni - mert nincs rá lehetőség, ahogy látszik - akkor hosszútávon nem lesz jó. Tönkremész benne, és/vagy rosszul csinálod, tehát megválnak tőled. Vannak még lehetőségek azon felül is, hogy otthagyod próbaidőben a céget, de erről inkább privátban beszélgetnék veled, hogy valóban segítséget nyújtsak, mert ennyi információból csak feltételezni tudok, ami nem lenne helyes. (privát: jobangel.hu@gmail.com)
süti beállítások módosítása