2018.03.08. 19:00 jobangel

Szösszenetek a Nemzetközi Nőnap végefelé

flower.jpgSok kedves kolléga ad ilyenkor virágot a hölgyeknek, nőknek, mert ez a nap a Nemzetközi Nőnap, jó alkalom ez a figyelmességre. Szerencsére a legtöbb munkahelyen nőnap előtt és után is jó ott dolgozni, nemcsak 1 napon. Köszönet az ezt megteremtő embereknek, nőknek és férfiaknak egyaránt.

Szerencsére én is ilyen kellemes helyen dolgozom, magam okán efféle panaszra nincs is okom. Hanem...

 ... amikor ingyenes, rászorultaknak szóló tanácsadásokat tartok, ott 80%-ban nő vesz részt… Nekik „sikerül” 2 diplomával közmunkásként megmaradni annál a cégnél, ahol azelőtt teljes jogú munkavállalók voltak. Többen anyaként kerültek hátrányos helyzetbe, tipikusan nem vették vissza GYED/GYES után. Hiszen merészelt pár évig azzal foglalkozni főállásban, amiről talán már gyerekkorában is álmodott: anyaként, gyermeket ellátva élt, és nem egy irodában, raktárban, gyártósoron, boltban stb. termelte a GDP-t. Most arról kérdezik a sorstársaikat álláskeresős fórumokon, hogy akkor a férjezett nevét hogyan is írja be a CV-be, mert ő … Jánosné, de hát Kedves Jánosnéként nem fogják tudni válaszban megszólítani, akkor inkább lenne Mária vagy egyéb Keresztnév, akiként anyakönyvezték először, szabad-e úgy írnia a nevét. (Természetesen szabad.) Gyerektelen nőnek sem könnyebb lenni az álláspiacon, ők másképp „gyanúsak”: hát miért nincs? (Mindenkinek magánügye.)

Itt most megragadnám az alkalmat, és felhívnám a figyelmet arra, hogy a nőket szabad nőknek hívni.* Nem muszáj folyton – amúgy politikusan – hölgyeknek titulálni bennünket (esetleg „nőügynek”, amivel nem foglalkozik vezető, a nyugdíjunkkal is csak akkor, ha azt a tudjukkik elvennék tőlünk – ennyit a „nőpolitikáról”).

A „nő” nem lehet egy lealacsonyító, pejoratív szó, semmi bajunk vele nekünk nőknek. Nem kell hát elkerülni a „nő” szó használatát a hölgyezéssel mindenáron, minden mondatban. Emellett érdemes nem foglalkozni az egyes szakmák űzőinek nemével: nem női mérnök, női programozó – a női fehérnemű mintájára? – lehetünk simán mérnök vagy mérnöknő, doktornő, programozónő, kolléga akár kolléganő helyett. A „női” ne legyen egy minőségjelző, kicsinyítőképző,ha emberekről, szakmákról beszélünk.

Ha álláshirdetésben azt látjuk „pultoslányt, varrónőt” stb. keresnek, tudhatjuk: elsősorban azért nőt, mert ezek a szakmák a fejekben nőkhöz rendelődtek, mint rosszul fizetett, nehéz munkák. Nem a férfiakat akarják kizárni, csak épp nem is gondolják, hogy ilyen munkákra férfi akarna jelentkezni. Ezzel szemben mérnöknős álláshirdetést még valahogy sosem láttam… Persze ez diszkrimináció, és mint ilyen, tilos, de a férfiak nem kérik ki maguknak: nem vágynak „női” munkára, alulfizetett létre, nem érzik hátránynak, ha ilyen hirdetés jelenik meg. Mert nőnek lenni maga a hátrány, és ezt mind tudjuk. Ezenfelül közkeletű nézet, hogy nincs is nagyobb feminista egy svéd férfinél :) Ők már tudják: a társadalomban férfi, nő és gyerek akkor boldog, ha egyénenként mindenki megtalálja a maga boldogságát. Nem olyan bonyolult: félre kell tenni a hatalmi vágyakat egy másfajta jóért.

Na de, fel a fejjel hölgyek, nők, asszonyok és lányok, a világ felénk is változik. A munkaerőhiány elhozta, hogy bárhol, bármilyen szakterületen megjelenhetünk, szakértők lehetünk. Már „csak” a munka-magánélet egyensúlyt kell valahogy megteremtenünk :), nyomokban már van részmunkaidő, home office, munkahelyi ovi-bölcsi. Ezt kellene általánossá tenni, hogy mindenkinek (férfiaknak is) könnyebb legyen.

 

*Ez az egyik legkomolyabb tanulság volt, amit megtanultam, amikor önkéntesként kezdtem nőkkel tematikusan foglalkozni. Remélem, olvassa, aki tanította, és köszönöm neki!

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Ha személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem! További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

JobAngel - Álláskeresés a gyakorlatban

Az álláskeresés első szabálya: soha ne add fel!!