2018.01.08. 06:00 jobangel

Juttatások és Cafeteria 2018 – Hogyan kérdezz erről állásinterjún?

cafeteria.jpgAmikor béralkura kerül sor állásinterjún, már nem is annyira fizetésről, mint inkább juttatási csomagról beszélünk. Ezernyi eleme van, idén kiegészül egy újjal is: a diákhitel-törlesztése is bekerül a cafeteria elemek közé. (Egy remek összefoglaló cikk a cafeteria témaköréről itt található. )

Béralku idejére ezekből elég erősen fel kell készülnünk, hogy megfelelő alkupozícióban legyünk. Alapszabály, hogy a csomag elemeit csak úgy rakd össze és fogadd el, hogy azokat fel is tudd használni. Gyakori hiba álláskeresőknél, hogy béralkunál a nettó fizetés + X Ft cafeteriában állapodnak meg, majd az első pár munkanapján azt látja szegény új kolléga, hogy semmi olyan nincs a cég által kínált cafeteriaelemek között, ami neki kell, így lesz uszodabérlete a keresztanyjának, meg szálláshely alszámla, amit sosem használ fel, esetleg munkahelyi étkezés, amit nem tud igénybe venni, mert home officeban dolgozik, vagy mert speciális étrendre van szüksége. A cég meg nem érti, hogy miért érzi magát átverve a kolléga…

Ahogy állásinterjún előkerül a cafeteria kérdése, a legelső kérdésünk az legyen: milyen elemekből áll az adott cégnél?

Ha van olyan, amit szívesen választanál, akkor arról már lehet beszélni, ha semmi sincs, amit tudnál/akarnál választani, akkor a nettó fizetési igényedet szem előtt tartva alkudozz tovább.

Tudnunk kell, hogy minél nagyobb egy cég, és minél szélesebb palettáját kínálja a cafeteriának, annál nehezebb az ő dolga is. Láttam céget, ahol külön szoftverelemeket fejlesztettek arra, hogy nyilvántartsák, ki mikor milyen cafeteriaelemre jogosult. Hogy tovább bonyolódjon a helyzet, nem feltétlenül havi juttatásról van szó: van, ahol negyedéves bontásban adják ezeket a juttatásokat. Erre is érdemes rákérdezni: náluk milyen ütemezésben van cafeteria-kifizetés?

Ha semmi olyat nem hallasz a kínálatban, ami jó lenne számodra, kérdezz rá, milyen lehetőségeid maradtak így? Van, ahol eltérnek a standardjaiktól egyedi kérések alapján, de van, ahol ezt nem tudják megoldani.

Vannak cégek, ahol akkora adminisztrációs terhet jelentene a cafeteria bevezetése, hogy egyáltalán nincs. Ha a nettó fizetési igényedet jól határoztad meg, nem biztos, hogy ez rosszabbá teszi az általuk kínált juttatási csomagot, tájékozódni kell erről is.

Mint mindenben, ebben is szeretnek egyes cégek trükközni, ami általában csak utólag derül ki, és igen kellemtlenül érinti a munkavállalót. Ezeket kivédeni szintén úgy lehet, ha rákérdezel: van-e valamilyen speciális szabály a cafeteria felhasználására? Ha van, és nem tetszik, akkor tényleg akarod-e az állást, így is? Az alábbi pár kérdőjeles eset már megtörtént valakivel, szolgáljon tanulságul:

- Adnának egészségpénztári hozzájárulást, de köss légy szíves szerződést azzal az egészségpénztárral, amit ők határoznak meg… - ha még nincs ilyen szerződésed, akár el is fogadható ez számodra, ha van, akkor duplázod a költségeidet ezzel. Az meg neked miért is jó?

- Adnak szálláshelyi hozzájárulást Széchenyi Pihenőkártyán, de ezt majd az éves csapatépítőn-továbbképző napokon használd fel a szálláshely kifizetésére, mert az kötelező, csillivilli helyen van, de a szállást/étkezést neked kell fizetned. Az évszázad ajánlata… Gondolom, az álláshirdetésben benne volt a “szakmai továbbképzés” is, mint csábító tényező.

- Fizetnek helyi bérletet, de a helyijárat busz, amivel a telephelyükre tudsz utazni, pont egy órával előbb ér be, mint a munkaidő kezdete. Tehát heti +5 órát biztosan dolgozni fogsz, megéri, nem?

- Általános trükk a kiskereskedelemben, hogy adnak max. értékben adható Erzsébet utalványt, amit köteles a dolgozó a munkahelyét adó kiskereskedelmi egység boltjában levásárolni. Nem igazán fair…

# # #

Tetszett a poszt? Oszd meg, lájkold, kommenteld!

Ha személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem!

# # #

JobAngel - Álláskeresés a gyakorlatban

Az álláskeresés első szabálya: soha ne add fel!!