JobAngel Az álláskeresők védangyala

Mi legyen a tetovált álláskereső sorsa?

2017. december 07. 10:30
23 hozzászólás

tattoo1.jpgEgy Facebook csoportban egy lány arra keresett megoldást, hogy az alkarján lévő tetoválást eltakarja, mert ez volt a munkáltató elvárása. Kapott jó ötleteket, hosszú ujjú blúz, alkarra húzható telefontok, fedőkrém stb. És megjelentek a szabadságharcosok… Mi az, hogy el kell takarnia? Fel kell adnia az egyéniségét? Botrány, diszkrimináció, mondjon fel, büszke tetkós nem takargat, az egyéniségét senki se adja fel pénzért.

Én mást látok ebben a történetben.

Először is, van egy munkáltató, aki felvett valakit a tetoválása ellenére. Ez nálam jó pont, nem zárták ki ezért a jelöltek közül, a képességei alapján ítélték meg, alkalmas-e. Majd megkérték, hogy az ügyfelek és a munkahely szellemének megfelelően a tetoválását takarja el. Ebben sem látok kivetnivalót, és valószínűleg ebben térek el a „szabadságharcosoktól”.

Értem az igényüket, hogy az egyéniségünket ne adjuk fel, még egy állásért sem. Én viszont azt is szem előtt tartom, hogy a jövőjét, karrierjét, egzisztenciáját ne adja fel senki egy tetoválásért. Értem, hogy az önkifejezés része. De vajon szeretnénk-e, ha egy sebészorvos a műtőben önkifejezne, és steril öltözék helyett a kedvenc, önkifejezését segítő öltözetben dolgozna? Tetszene-e ha a banki ügyintéző hölgy kihívó öltözékben, méteres műkörmökkel, bőrszerkóban fogadna bennünket? A rendőr fürdőgatyában intézkedne? Jó lenne-e, ha egy hegesztő nem venné fel a védőfelszerelést, mert ő egyéniség? Máris rájövünk a munkahelyi szabályok értelmére.

A legrosszabb tanács, hogy mondjon fel. Tegyük fel, téves önérzetére támaszkodva felmond. Mi lesz a munkáltatók következtetése: fel sem veszünk tetováltat, mert úgyis felmond, ha megkérjük, hogy tartsa be a munkahelyi szabályokat. Jó-e ez a tetovált álláskeresőknek?

És megfordítva: feladja-e az egyéniségét a tetovált munkavállaló, ha a tetoválását eltakarja? Egyáltalán, az önkifejezés eszköze-e a munkahelyen egy tetoválás? Vagy munkahelyen egészen másképp kellene „önkifejezni”? Lehet, hogy a jó teljesítmény, az előremutató szakmai ötletek és egyáltalán a szakmai identitás építése is fontos? A tetkó akkor is rajtad van, ha mellette jó szakember vagy. De tetkóért, önkifejezésért nem adnak kenyeret a közértben, a jó munkáért kapott fizetésből viszont megveheted.

Ne kiáltsunk diszkriminációt se, hiszen a munkáltató nem diszkriminált: felvette a tetovált álláskeresőt. Utána sem diszkriminált, a tetovált kollégának pont azokat a szabályokat kell betartania, mint azoknak, akiknek nincs tetoválásuk.

És ilyenkor az ördög ügyvédjének sapkáját is felveszem: aki erre diszkriminációt kiáltott, vajon megosztja-e a Facebookon az ismerőse álláshirdetését, amiben fiatal, csinos pultoslányt keres? Vagy szól-e hasonló hirdetést látva, hogy ez nem oké?

# # #

Tetszett a poszt? Oszd meg, lájkold, kommenteld!

Ha személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem!

# # #

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr6413452273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.07. 14:00:48

Menjen kólcenterbe, ott nincs kapcsolat fizikailag az ügyfelekkel.

Irbisz 2017.12.07. 17:34:00

"Én viszont azt is szem előtt tartom, hogy a jövőjét, karrierjét, egzisztenciáját ne adja fel senki egy tetoválásért. Értem, hogy az önkifejezés része."

Eleve rengeteg tetoválás egyáltalán nem az önkifejezés eszköze, csak rámondják sokan amikor bánják a hülyeségüket, fellángolásukat valamilyen, adott élethelyzetben cool-nak tünő ötletért :)
Emiatt meg felmondani, no comment, max a sarki péktől v. a tescos árúfeltöltő poziciobol, nem egy jó melóhelyről érdemes.

Tweed (törölt) 2017.12.07. 21:03:50

"Értem, hogy az önkifejezés része."

Divatnak hívják azt, nem önkifejezésnek.

Stenonis 2017.12.07. 21:11:07

Ne tetováltass és megoldódik a probléma.
Vagy ha mindenképp össze akarod pingálni magad, akkor használj hennát.

Dzsontra Volta 2017.12.07. 21:16:13

LOOOOL, mintha manapság bármelyik munkaadó olyan pozícióban lenne, hogy válogathat, a tetovált és nem tetovált munkavállalók közt. Ilyen esetleg az adminisztratív állások esetén fordulhat elő, de ott meg jellemzően nem igazán van jelentőssége, hogy Könyvelő Mancinak egy kelgyó tekereg a lába szárán :)

prim 2017.12.07. 21:34:11

Nekem semmi kifogásom a tetoválások ellen. igazából engem az sem zavar ha a bankban az ügyintéző ki lenne varrva. A lényeg hogy a munkáját végezze el normálisan. Tojok rá hogy néz ki. Elvből utálom a dresscode-ot...Rohadjon meg az összes köcsög aki szerint fontos!!!! Elvből nem mennék olyan helyre ahol fontos. Ezért jó hely ausztrália. Ott még a rendőrök is rövidgatyában és tetovált vádlival dolgoznak. Ott mindenkinek van tetoválása. De a legdurvábban az uj zélandi maorik tolják. Náluk teljesen stenderd az arctetoválás.

Misfit78 (törölt) 2017.12.07. 22:24:42

Még jó hogy nem az egész szájbak-rt életünket a munkának szenteljük alá! Éjt nappalá téve robotolni éhbérért, majd a halálos ágyon felteszik a kérdést: "oszt mesélj fiam, mi jót tettél az életedben?" "Én kidolgoztam a belem atyám!" Sosem csináltam semmi rosszat, hisz a hívott a kötelesség, a MUNKA!" Egyébként meg mindenki készüljön fel, hogy még kb 10-20 év és nem lesz itt semmiféle dolgozósdi napi 8 órában való gürizés (Hurrá!) jönnek a robotok, automatizálás, jön az UBI (Universal Basic Income) oszt akkor unalmunkban majd úgyis szarra varrathatjuk magunkat :P (Hurrá!) Olyan hirtelen fog jönni mindez, hogy mire kettőt pislantunk már ki is rántották alólunk a földet, és ez még csak a kezdet lesz!

Gekko 2017.12.07. 22:58:11

A példáid csúsztatások. A steril ruha azért olyan, mert így lehet sterilen felvenni, nem a design miatt. Amúgy tökre mindegy a színe, pl. A hegesztő nem elvi alapon használ védőfelszerelést, ugye, hanem azért, hogy ne vakuljon meg.

Szóval, ha szerinted gáz a tetoválás, akkor mond ki, az is csak egy vélemény. Sokkal tökösebb, mint finomkodó / modoros stílusban, fals példákkal bizonygatni, hogy ugyan milyen felvilágosult vagy, csak éppen... Kínos.

Amúgy meg, tőlem a feje búbjáig ki lehet varrva, ha tud CUDA-t programozni, aranyért megveszem - méghogy ma azon görcsöl bárki is, hogy az amúgy jó munkaerőn van varrás. Hol a f@szban élsz te? áhhh...

IT Knight 2017.12.07. 23:01:57

Támogatom a diszkriminációt a tetováltak ellen. Ennek a legfőbb oka, hogy nekem nincs tetoválásom. Ha kirúgják az összes tetkómániást, akkor még nagyobb munkaerőhiány lesz és még jobb alkupozícióban leszek. :)

morph on deer 2017.12.07. 23:56:39

Hát, ha valakinek a tetoválás az “önkifejezés” része, akkor régen rossz...

Mondom ezt úgy, hogy húszévesen félméteres hajam volt, és akkor már hónapokkal korábban eldobtam az utolsó borotvámat. Azóta sincs.
(Ez ‘70-ben történt, ha érdekelne. Utoljára ‘69 júniusában borotválkoztam. Trimmelem, ne idegeskedj, hogy esetleg elbotlanék..!)
Szóval nem arról van szó, hogy az “eltérő” kinézés zavarna, hanem az eltérés mikéntje - és akkor a miértjéről még szót sem ejtettünk!

Ha valakinek a személyisége nem kellően sajátságos ahhoz, hogy ‘más’ legyen, így ezt különféle - többnyire kívülről jövő - hirdetésekkel, rajzokkal, feliratokkal, stb. “kell” jeleznie, az már azért eléggé ciki.

Élj úgy, hogy számítson a személyiséged, ha van, és ne a rádvarrt ábrák vagy üzenetek!

Épp ma láttam egy 40-50 közötti pasit az élelmiszerbolt pénztárában előttem fizetni - nyaktól csuklóig profin televarrva yakuza módjára - és olyan is volt, akitől inkább nem kérdeztem volna meg a foglalkozását, mert hátha válaszol..!
De szinkronban volt a karakterével!

Ám amikor Bözsike - 22 éves és 80 kilós hajadon - titkárnőnek jelentkezik pillangókkal a nyaka körül, esetleg piercinggel a nyelvében, akkor nem biztos, hogy a “személyiség kifejezése” jut eszembe, hanem inkább az, hogy “jézusmária, ez már megint egy frusztrált, gátlásos gyerek, aki túlkompenzál..”

Tájékoztatásul: továbbra sem borotválkozom, de mivel a hajam java része elhagyta a helyszínt, a maradék kb 6 mm hosszú. Azaz meg se fordult a fejemben, hogy valamilyen ‘külsőségnek” kéne meghatároznia engem, tekintve, hogy minden jelmez és tetoválás nélkül is én vagyok én, nem vagyok rászorulva egyéb jelzésre, kösz.

Magabiztos? Igen.
Öntelt? Nem hiszem.
Csak éppen tudatos: tudom, hogy ki vagyok és mennyit érek, mind szakmai mind emberi szempontból.
Ugyancsak tudatában vagyok a hiányosságaimnak is, és én vagyok a legkeményebb kritikusa saját magamnak.

Mit jelent mindez a téma szempontjából?

Az ég szerelmére, ne egy tetoválás határozza már meg a személyiségedet, semmi értelme!
Tetováltass - magadnak, - ha örökké emlékezni akarsz valamire, de ne hitdetésként!
Mindenekelőtt: ne a személyiséged HELYETT!

Ugyanakkor légy tudatában annak, hogy számos munkahelyen NEM szükségképpen kívánatos, hogy adott esetben egy ügyfél a te személyes véleményeddel találkozzon!

Tévedhetek persze, mert egy tetováló stúdióban például te lehetsz a reklám!
Ugyanez nem mondható el pl kőnyvelőként, vagy recepciósként egy konzervatív ötcsillagos szállodában...

Szóval nem kéne összekeverni az “önkifejezést” a permanens “hirdetőoszlop” szereppel, az nem ugyanaz!
Ráadásul igérem, hogy az életed során még számtalanszor fog változni az ízlésed, nem is beszélve a társadalmi státuszodról, - és ami még biztosabban bekövetkezik: a testalkatod sem marad ugyanolyan!

Mindennek tudatában tetováltass, és akkor biztosan nem fogod megbánni a döntésed!
Vagy valami más :))

morph on deer 2017.12.08. 00:01:56

@prim:
“Elvből nem mennék olyan helyre ahol fontos.”

És akkor mi a baj?
Tudod, hogy van olyan hely, ahol fontos, így aztán nem mész oda!

Szerintem ez a megoldás, és nem a gágogás, ha mégis számonkérik amikor valaki nem tartja magát az általa is elfogadott szabályokhoz.

Így igyz!

morph on deer 2017.12.08. 00:07:10

@Gekko:
“az amúgy jó munkaerőn van varrás”

És azt felvételkor hogyan tudod meg, hogy a munkaerő “amúgy jó”?

Egyébként ha a személynek nincs kapcsolata ügyféllel, akkor valóban felesleges ezt figyelembe venni, ha viszont van, akkor ez szempont!
Sorry, ez van!

vu2 (törölt) 2017.12.08. 13:27:05

A vicc az, hogy külföldön kifejezetten keresik egy balesetkor a tetoválásokat elsősorban a karokon :
pl. : vércsoport, érzékenység valamire stb.

Magyarországon nem tudom így van-e.

vu2 (törölt) 2017.12.08. 14:08:51

Továbbá akinek korábbi sérülése vagy orvosi beavatkozása van és úgy ítéli meg, akkor inkább lesz egy "tetovált bunkó", mint a heget mutogassa. Könnyebb így az adott személynek.

Egyébként meg az egyik vezető DNS kutató ki van tetoválva rendesen egy szintén híres és elismert aneszteziológussal karöltve.
Mindkettő vezető szerepben van a szakterületén.

Nem kéne annyit korán ítélkezni.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2017.12.08. 15:58:42

@Gekko: Az is modoros ám, mikor a "faszt" @-val írjuk, már bocs:) Naszóval, ha programozó, akkor tökmindegy, lehet zöld haja, orrkarikája akár, mert a munkában a kódja jellemzi. De pl. az 5 csillagos szálloda recepciósa muszáj, hogy takarja a tetkót, mert ott meg az az elvárás (és fekete kosztüm, sőt azt is előírják, milyen sminkje lehet). Ha egyébként 16 évesen még nem gondolt erre, és csináltatott egy tetkót jól látható helyre, gond egy szál se, hiszen felvették, azzal a kéréssel, hogy takarja el. De egy de luxe környezetben így kell kinézni, ez van.

Snagal 2017.12.08. 16:31:45

@jobangel: kötelező öltözetet előlehet írni, de nem különböztetheted meg az alapján hogy valakinek hosszú ujjú inget írsz elő csak mert tetoválása van másnak meg nem.
Ahogyan korábban írtam, azt sem mondhatod, hogy akinek festve van a haja az legyen kedves sapkába dolgozni mert te (mint munkáltató) nem vagy hajlandó nézni mert neked nem tetszik. Esetleg a nőkkel kiveteted a fülbevalót, ez még is csak egy "de luxe" (ez milyen szó egyáltalán ha már modorosságról papolsz?) környezet.
Vagy csak válogatott módon módosíthatja az ember a kinézetét?
Elég komolytalan ez a blog, ahol a törvényi előírásokra fittyet hányva támogatod a diszkriminációt.
De gondolom egyszerűbb a hozzászólások között is diszkriminálni, és törölni azt aki nem ért veled egyet ;)

vu2 (törölt) 2017.12.08. 22:20:14

@jobangel:
"Naszóval, ha programozó, akkor tökmindegy, lehet zöld haja, orrkarikája akár, mert a munkában a kódja jellemzi."

Személyes tapasztalat korábbról, amíg meg nem untam :
Zöld hajam nincs, de kb. autónepper külsőm van. Senkit nem érdekel mi van a fejedben amikor meglát, kivéve azokat a helyeket, ahol egy nagyon észnél lévő ember dönt és keményen bukhatnak rajta, ha nem tudják megoldani a bajukat.

HellsAngel 2017.12.08. 23:43:59

Az allandosag, a bizalom bizonyos iparagakban alapveto, altalaban, ahol rank nezve a negativ kovetkezmenyek sulyosak. Bankot olyat szeretnenk, ami mar 500 eve is letezett es 500 ev mulva is fog, es meg soha senki penzet se nyultak le onnan, orvost meg olyat, aki szorgalmasan tanult es dolgozott vilag eleteben, a rajtunk elvegzendo mutetet meg mar legalabb 1000x vegrehajtotta masokon. Legyen barmekkora geniusz, senki sem fekudne a kuka alalol kikaszalodott reszeg pank kese ala, vagy nem adna neki oda a penzet. Ez tesz bizonyos iparagakat hagyomanyosan konzervativva.

Itt inkabb azt erzem az onazonossagi kerdesnek, hogy valaki tetovalva van, az miert vagyna egy ilyen szerepbe. Vegyuk pl. a jogaszokat, a vilagon az egyik legkonzervativabb szakma, ennek megfeleloen engem mar pusztan az alapmodor es arrogancia a vilagbol ki tud kergetni, mint az ordogot a tomjenfust. Ennelfogva ezeket az embereket megkozeliteni sem fogom, nem hogy dolgozni veluk vagy nekik. Szerintem egy ilyen toresnel vagy az derul ki, hogy az illetonel ez megsem volt akkora lazadas es o inkabb konzervativ valahol a szive melyen, vagy az, hogy o eleve inkabb lazado, es akkor az ipar egy masik szegmenseben kell szerencset probalnia.

fifibá55 2017.12.09. 18:32:11

Az ilyen parttalan vitákat lehet megelőzni azza, ha a jelentkező sajnos nem felel meg az elvárásoknak..

na4 2017.12.10. 10:01:12

Szörnyen néz ki :-( Előbb kellett volna gondolkodni. Ez most már marad élete végéig. Aki hülye, az megérdemli a sorsát.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2017.12.11. 08:44:33

@vu2: Hát ez az. Az új munkaerő kiválasztása racionális döntés legyen. Észnél kell lenni, nem mindenféle előítéleletek mentén, eltartott kisujjal affektálva elutasítani a jelölteket. Ahol van egyfajta elvárt megjelenés, ott erre fel kell hívni a pályázó figyelmét, és kész. Mint a posztbeli esetben.

Untermensch4 2017.12.14. 20:39:25

"? Tetszene-e ha a banki ügyintéző hölgy kihívó öltözékben, méteres műkörmökkel, bőrszerkóban fogadna bennünket? A rendőr fürdőgatyában intézkedne? Jó lenne-e, ha egy hegesztő nem venné fel a védőfelszerelést, mert ő egyéniség? Máris rájövünk a munkahelyi szabályok értelmére."

SM-kurvásan öltözött banki ügyintéző kevesebb ügyfelet/bevételt vonzana mint amennyit taszítana.
Ha a rendőr a szabad idejében a strandon van és olyan a szitu akkor szolgálatba kell helyeznie magát és akár fürdőgatyában is intézkedni. Sztem ha vkit bele akarnak fojtogatni egy medencébe/folyóba akkor inkább a fürdőgatyás rendőrt választja azonnal mint az egyenruhásat később.
A hegesztőnek kell a látásvédelem. Egyéb védőfelszerelést a munka jellege és profizmus okán szoktak hanyagolni.
A kedvencem dress code ügyében az volt amikor a buszvezetőknek előírták az ing+nyakkendő kombót, természetesen öltönnyel. Rövidnadrág kizárva. Annál a cégnél még a gyártó által kizárólag légkondival gyártott buszokból is kiszereltették azt (még a gyárban, ami így a plusz szereléssel ugyanannyiba került de legalább nem volt benne légkondi...), a korábbi gépparkba pedig fel sem vetődött hogy kéne.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.12.20. 00:29:59

amikor felvették, közölték-e, hogy van-e dresszkód?
Ha igen-->ő irta alá a szerződést, vegye fel a hosszú ujjút
Ha nem -->A munkáltató friss igénnyel jelentkezik. Nem frankó. Fel lehet mondani ha nagyon szabadságharcos.
süti beállítások módosítása