2017.08.16. 14:30 jobangel

Gondolatok a társadalmi elvárásokról és a karrierről, nők és férfiak lehetőségeiről

system.jpgMost csak gondolkodom, konkrét tanács nélkül, talán kevésbé bújtatott tanulságokkal. Szabadság előtti utolsó munkanapomon ezek foglalkoztatnak.

Találkoztam 20 éves szakmai pályafutásom alatt egyetlen hölggyel, aki eltért a nők nálunk szokásos életpályamodelljétől, miszerint diploma, karrierbe belekezd, majd megtöri a családalapítás, utána kisgyerekes révén szenvedős álláskeresés, karrierálmok örökre a kukába. Ő másképp döntött. Diploma, karrierbe bele sem kezdett, folyamatos szakmai önképzés mellett családalapítás. Nagyobbacska gyerekek mellől karrierkezdés, majd egyre feljebb. Siker!

De ha ez így is működik, miért az első metódust erőlteti a társadalom? Persze, az is vihet sikerre, de nem sok női vezetőt, specialistát látunk, kiegyensúlyozott családi élettel mellette – ha mégis, ott jut segítőkre, bébiszitter, bejárónő, házimunkázni kevesebbet kell. Ha minden nő élhetne így, ez lenne a „kijelölt” életpálya, jó lehetne mindenkinek. De ezt még a nők jórésze is elítéli. („Milyen nő az, aki nem tud főzni?" stb. – te sose mondj ilyeneket!)

Találkoztam nemrég egy férfivel, aki szintén a nekik kitalált életpályától tért el. A kijelölt út a diploma, munka, megint munka, előrelépés a karrierben, munka, megint munka, még feljebb. Valahová ezek közé a családot is beiktathatja, de amellett tessen ugyanúgy tizenórákat dolgozni, de azért valami menő hobbit is fel kell ám mutatni: vitorlázás, ejtőernyőzés, de a síelés minimum. Különben nem „menő”. Ő másképp döntött: először Élet, nagy kezdőbetűvel, világjárás, kalandozás, széles látókör építése, majd utána karrier és család. „Semmit sem bánok” – mondta. Így kell, így is lehet. Mindig úgy dönts, hogy ne bánd meg.

És akkor jön a társadalom ítélete: EZEK (nem ők, mint emberek) karrieristák! Mindenféle pejoratív jelzők között mindez, nyilván, mert anélkül az ítélet nem elég sommás.

Vannak, akik hiába próbálták a kijelölt utakat, nem jött be – lehetőségük, bátorságuk, esélyük, ismereteik nem lévén, nem tudtak/mertek más utat választani, mint a fenti két szereplőnk. De a kijelölt utat járva nem lettek elégedettek, boldogak. A kijelölt út boldogtalanságra juttat? Sok esetben úgy tűnik. Segítők révén ők talán előrejutnak, és ma már egyre többen foglalkozunk önkéntesként, hivatásból az ő segítésükkel.

És akkor jön a társadalom ítélete: EZEK (ők sem emberek?) vesztesek! Méghogy esélyegyenlőség! Az diszkrimináció, az kontraproduktív, jujuj, hátrányba kerül ő, a "bezzeg", aki jól viselkedett, a kijelölt úton járt (vergődött?). A segítők is megkapják a magukét: Ő nem kap támogatást tőlük! Hát ez jár a jó magaviseletért? Hogy kimarad a segítésből? (Vajon tényleg rászorult akar lenni?) Mindenféle pejoratív jelzők mellett jön a bezzegelés: bezzeg ők megoldották, majd bizonygatják maguknak, hogy ők aztán tényleg. De láthatólag maguk sem hiszik, mert ugye azok a karrieristák, azok is fúj ám, és ők olyanok sem…

Kétszer merült már fel itt a bolgon kommentfolyamban, hogy a férfiaknak kevesebb segítség jut. Ez egy valós probléma, aminek sok oka van. Röviden (szerintem) kettő darab okra vezethető vissza:

  1. A nőknek a kijelölt útjuk mellett a karrier nem nagyon maradt opció. A szociális szféra nyújtott elérhető munkalehetőséget, és mivel jobban ismerik a női problémákat, hitelesebben tudnak segíteni;
  2. A férfiak a tőlük elvárt „erősebbik nem” attitűd miatt ritkábban gondolnak arra, hogy segítséget kérjenek vagy ők alapítsanak szervezeteket segítségre. Így az ő problémáik rejtve maradnak.

De mégis, sokan vagyunk, akik, segítünk, segítek én is. Szeptembertől indul majd egy erős akció és együttműködés – nők álláslehetőségeinek felkutatására, álláshoz jutásuk segítésére. (Figyeld a blogom, Facebook oldalam!) Ha van ötleted, férfiak szervezett álláshoz jutásának segítésére, írj nekem az ötletedről, nyitott vagyok rá.

----------------------

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg, hátha ezzel te is segítesz másoknak!

Ha személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem!

----------------------

JobAngel - Álláskeresés a gyakorlatban

Az álláskeresés első szabálya: soha ne add fel!!