2017.07.10. 06:00 jobangel

Hogyan válassz jól munkahelyet?

happy.jpgAhogy egyre több személyes konzultációt tartok, egyre inkább látom az álláskeresésnek azokat a személyiségből adódó nehézségeit is, amik azelőtt, írásban rejtve maradtak, vagy alig jelentek meg.

Az egyik nagyon fontos dolog a célok meghatározása lenne, de ebben komoly nehézségekbe ütköznek a legtöbben. Már ott kezdődik, hogy mi az, hogy „cél”? Hát egy állást akar, ahol fizetnek a munkájáért. Mit nem lehet ezen érteni? Egyértelmű, nem?

Tényleg az állás a célod?

Igen, érthető, hogy munkát akar, viszont bárki hosszútávú boldogulásához kevés lesz egy állás, amiben fizetnek. Jobb, ha szereti is, amit csinál – és még fizetnek is érte. Ilyenkor kell nekilátnom az elejéről megismerni a motivációit, a céljait. A személyiségét. Mik a vágyai, mik a gyerekkori álmai, azok beteljesítésével hol tart? Ha feladta őket, miért, ha meg akarja valósítani, mit tett érte? Értem, hogy pénzt akar keresni, ez természetes, de a pénz eszköz lehet a céljaihoz, a cél maga nem. Nem vagyok álszent, pontosan tudom, hogy kell az élethez, azt sem mondom, hogy nem boldogít a pénz, mert van, akit igen. De a cél akkor sem az, hogy sok számjegyből álló végösszeg álljon a bankszámlán, hanem az általános testi-lelki jóllét – aminek megteremtéséhez pénz is kellhet. Ehhez munka is kell, jó munkahely is, és meg is érkeztünk az álláskereséshez… Valamit csak szeretne még megvalósítani, nem? És ehhez kell az állás, a jövedelem, az egzisztencia. Tehát, ez a cél.

Ezért meg kell tudni fogalmazni, milyen a jó munka számára. Mit szeret abban a szakmában, amit tanult? Miért kezdte el tanulni? Mik azok a feladatok, amik igazán vonzóak számára?

Milyen a jó munkahely?

Meg kell határoznunk, milyen a jó munkahely. Rengeteg faktora van a megfelelő fizetésen túl, és ilyenkor néha szégyenkeznek az álláskeresők: ciki, ha neki fontos, hogy közel legyen az otthonához? Már miért lenne az? Ha ez neki fontos, akkor így kell állást keresni, mert így fog olyat találni, ami megfelelő számára. Rendben, de milyen legyen még? A munkakörülmények, sok ember vagy kevés ember, nyíltterű munkahely, vagy kis iroda? Nyüzsgős vagy csendes? Dress code rendben, vagy szabadabb helyet akar?

Ezernyi kérdést megválaszolva el is fogunk jutni oda, hogy tudjuk, milyen álláshirdetéseket keresünk, mire érdemes pályázni.

Hogyan mérd fel állásinterjún, jó-e az adott hely?

Amikor a pályázatok eredményeképp állásinterjúra hívnak, jön a következő lépés. Fel kell tudni mérni, hogy olyan-e a munkahely, amilyet szeretnénk. Az álláshirdetés alapján tetszettek a feladatok, de menjünk bele a részletekbe is! Úgy is tetszik? Hogyan zajlanak a folyamatok, vannak-e kialakult rutinok, amiket meg lehet tanulni, vagy ki kell találni? (mindkettő rendben van egyébként, de neked melyik tetszik?) Tudják-e, mik a követelményeik, és te azt tudod-e hozni? Ezeket érdemes megkérdezni, további példakérdések listája itt.

Nézz körül! Milyen az iroda, a leendő vezető, az ő irodája? Milyen az ott dolgozók hangulata? Látsz-e, hallasz-e neked nem tetsző dolgokat? (a koszos szőnyegtől kezdve az épp elkapott káromkodáson át a morcos arckifejezésekig ez bármi lehet, ami számodra kirívó és nem tetsző) Ők hogyan bánnak veled, hogyan tekintenek rád?

Elismerésre vágysz? És az mit jelent neked?

Ilyenkor kerül elő a másik megfogalmazhatatlan vágy: elismerés. Szinte mindenki megbecsülésre vágyik a munkájában (is). De ez alatt mit ért? Hagyják önállóan dolgozni, vagy épp ellenkezőleg, ő azt szeretné, ha segítenék – legalább az elején? Milyen számára a jó főnök? Mi kell ahhoz, hogy megbecsültnek érezze magát? Erre nagyon kevesen tudják a választ, mert sosem gondolták át igazán.

Ha ezeket végigveszed, és a számodra bármely baljóslatú jel láttán-hallatán úgy érzed, hogy nem szívesen dolgoznál ott, akkor ehhez tartsd magad. Ha szorult helyzeted okán el kell fogadnod az állást, akkor is légy tudatában annak, hogy nem ez volt a célod, ez most csak egy lépés a célod felé. Ha a céget belülről megismerve kellemesen csalódsz, akkor berendezkedhetsz hosszútávra is.

JobAngel - Álláskeresés a gyakorlatban

Az álláskeresés első szabálya: soha ne add fel!!