JobAngel Az álláskeresők védangyala

Hogyan győzhetsz meg bárkit a profizmusodról?

2017. június 07. 06:00
11 hozzászólás

Nem elég profinak lenni, annak is kell látszani!

chess1.jpgTalán több mint 10 éve volt, mikor egy fórumon felháborodva olvastam egy HR-es kommentjét, mert az akkori nehéz munkaerőpiacon azt merte írni, hogy lehet, hogy jó a jelentkező, de milyen béna CV-t írt már, „totally unprofessional”. Erre a kifejezésre azóta sem tudok szép magyar jelzőt, annyira kifejező, a probléma viszont letette a Jobangel egyik alapkövét. Profi CV kell az álláshoz, pont. Meg még pár egyéb dolog is, olyan is, ami akkor, ebben a bizonyos csevejben még nem merülhetett fel, nem lévén Facebook, Linkedin stb. És bizony sokszor tapasztalom, hogy egyes álláskeresőkkel semmi probléma sincs, azon felül, hogy nem tudják a magas szintű szakmai kvalitásaikat tálalni. Vagy "túltálalják", ami legalább olyan rossz. Tehát, a profinak látszódás alapvető kellékei (nemcsak) az álláskeresésben, hanem általában minden tárgyalásnál.

Jól megírt álláspályázati anyag

Blabla-mentes, informatív, őszinte. Formailag jól megkomponált, helyesírása rendben, a rajta lévő fénykép – ha van – illik az álláskeresési tevékenységhez. A motivációs levél pár kiemelkedő eredményedet, készségedet tartalmazza, és utal arra, mit szeretnél a jövőben. Az önéletrajzban leírtad, konkrétan milyen szakmai munkával töltötted a munkahelye(i)den a napjaidat.

Elérhetőségi adataid pontosak, a megadott csatornákon valóban elérhető vagy. Ha pl. a mobilodon csak munkaidőn kívül, ezt a CV-ben jelezd, nem gáz. Nagyobb baj, ha munkaidőben többször keresnek, és egyszer sem tudod felvenni…

Profi online megjelenés

Következetes, nem egymásnak ellentmondó infókat írsz magadról a Linkedinen, a Facebookon és az álláspályázati anyagaidban. És ugye a jelenlegi munkahelyed honlapján sem más a pozíciód megnevezése, mint amit az önéletrajzba írtál?

Videokonferenciás állásinterjún, Skype-interjún is ügyelsz a részletekre.

Profi személyes megjelenés

Itt is sokan hibáznak. Nem sorolnám fel most a profi megjelenés öltözködési, fodrászati, testtartási (!) és egyéb kellékeit, mert az összkép a lényeg. A rajtad lévő ruha, frizura, cipő illik hozzád. Nem baj, ha nem márkás, nem drága, de legyen vasalt, tiszta. Hölgyek esetében a magassarkú cipődben tudsz járni, nem botladozol (vagy nem veszel fel magassarkút, az is megoldás). Férfiak nem a kezükben hurcolják a telefont, tárcát, egyebeket, állásinterjún sem rámolják ki ezeket az asztalra.

Profi tárgyalás

Tudod, mit akarsz, miről tárgyalsz: vannak kérdéseid, érdekel az állás, a cég, a munka. Amit az álláspályázat során eddig állítottál, azt továbbra is fenntartod. A motivációdról, a szakmai tudásodról.

Határozott elképzelésed van a fizetési igényedről, vagy tudod magadról, hogy nincs megfelelő információd erről, felkészültél arra, hogy ezt jól előadd. Nyitott vagy az ajánlatok sokféleségére: ha összetett a juttatási csomag, érdeklődsz a részletekről, ha valami nem felel meg benne, akkor megkérdezed, lehet-e másképp a te esetedben.

Nem szólal meg a telefonod állásinterjú közben.

Nem mentegetőzöl, ha egy szakmai kérdésre nem tudsz válaszolni, de egyenesen elismered, hogy ezzel még nem találkoztál, nem tudod. Nem kell mindig mindent tudni ahhoz, hogy megkapj egy állást. Nem magyarázkodsz hosszan, ha kicsit elkéstél – elnézést kérsz, és kész. Ideális esetben pontosan érkezel, de ez sajnos nem mindig tartható.

Nem sértődsz meg egy rosszindulatúnak hangzó megjegyzésen, mert tudod, nem biztos, hogy annak szánták. Ellenben határozottan képviseled az érdekeidet, nem tűröd, hogy törvénytelen, diszkriminatív szempontokkal értékeljenek (ezesetben ezt az állást jó eséllyel nem kapod meg, de valószínűleg így jársz jól).

Utókövetés végzel

A legmacerásabb munka: ne érezzék nyomulásnak, de mégiscsak tudják, hogy neked kell egy pontos visszajelzés. Kérdezd meg, mikorra várhatsz választ a döntésükről, hogyan érdeklődhetsz. Majd eszerint érdeklődj.

Következetesség

Amikor állítasz magadról valamit, azt tudod is igazolni: példákkal, referenciákkal, a saját viselkedéseddel. Pl. ha azt írod az önéletrajzodba, hogy „jó kommunikációs képesség”, akkor tényleg kommunikálj jól.

---

Összességében: tudatosan kezeled az álláskeresést, minden egyes lépésében. Mindig, kihagyás nélkül. A fentiek persze az alapok. Hogy mindez jól menjen, ahhoz muszáj gyakorolni: nem biztos, hogy az első állásinterjún jön a siker, nem az első verziója lesz sikeres az önéletrajzodnak.

 

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg, hátha ezzel te is segítesz másoknak!

Ha személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem!

---

Csak egy kicsi hiányzik ahhoz, hogy fogyatékossággal élő emberek álláskeresését hatékonyabban segíthessük. Kattints, hátha tudsz segíteni!

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr6612433785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.07. 06:07:30

Egyszerűbb ez.

Elmész az interjúra, s szimplán bizonyítanod kell, hogy képes leszel a munka elvégzésére és nem fogsz hamar felmondani.

Más nem számít.

Persze igaz, hogy koherensnek kell lenni, azaz ha az ember nem az igazt írja a CV-ben, akkor mindenhol ugyanazt hazudja, mert különben rájönnek. S sose szabad olyasmiben hazudni, ami könnyen lecsekkolható.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2017.06.07. 09:42:41

@MaxVal BircaMan HJCD: Ott kezdődik, hogy interjúra is el kell tudni jutni.

Bambano 2017.06.07. 22:49:22

egyszer megérne egy hosszabb posztot ez a profi személyes megjelenés...
pl. állásinterjún bejön a lyányka, van rajta egy deichman cipő az utolsó évadból, például egy balerina cipő, esetleg leárazva, ár: 4500 forint. rajtam van egy adidas futócipő, kevlár erősítésű talppal, torsion betéttel, goretex lélegző mikromembrán szövetből, csúcstechnika az egész, ár 28 rugó.

lyánykán van egy kicsit feltűnőbb karóra, ránézésre szintén friss, swatch kollekció, fizetett érte 9 rugót leárazáson. rajtam van egy egyszerű kinézetű, rádióvezérléses, zafírüveg, kondenzátoros (napelemes) citizen óra. 90 rugó volt x éve.

akkor most kinek volt profi a megjelenése?

a hr-esek többségének nincs valós ismerete arról, hogy aki vele szemben ül, az mit fordít a küllemére. azt tudja eldönteni, hogy hasonlít-e hozzá vagy sem. ugyanígy: a női hr-esek zöme azt hiszi, hogy a zara egy komoly márka.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2017.06.08. 07:36:30

@Bambano: Nem árakon mérjük a profi megjelenést. Összeillett a Swatch óra a balerinával? Akkor oké, mindegy, mennyibe került. Az, hogy mit fordít magára, nem pénzben, márkában mérendő. Gondos, vasalt, tiszta, harmonikus, alkalomhoz, évszakhoz illő? Akkor rendben van, nem baj, ha a szemüveg rossmannos, a ruha fast fashion. Sőt, azt is értem, ha esetleg kicsit már kopottabb. Az álláskeresőnek nem a divat követése a legfontosabb. De feszeng-e emiatt, vagy rendben van magával?

Bambano 2017.06.08. 18:56:07

@jobangel: nem az a gond, hogy a lyányka hogy öltözik fel, hanem az, hogy rólam milyen véleményt alkot (téveset). Bemegyek egy interjúra, meghozza azt az ítéletet, hogy alulöltöztem, miközben a rajtam levő cucc minden szempontból minőségibb, mint ami rajta van.

pippa2011 2017.06.09. 08:29:07

@Bambano: Akinek 60 ezres cipője és félmilliós órája van, ugyanígy cikinek gondolja a te cuccaidat. Határ a csillagos ég.

szemétpasi 2017.06.09. 10:50:13

@Bambano: Úgy gondolom nem az ár számít. Ahol meg az alapján mérik a dolgozót, hogy hány Ft ami rajta van akkor az vagy valami nagyon spéci munkakör vagy nagyon szar cég.
1 millióból is fel lehet szarul öltözni és 5k-ból is nagyon jól. Pl én futócipőbe nem mennék komoly állásinterjúra, kerüljön az akármennyibe. Angol használtruhásnál jó állapotú bőrcipőket lehet kapni néhány mátyásért. Vajon melyik illik jobban egy irodába.

De pl egy öltönynadrágban sem az számít, hogy milyen anyagból van és mennyibe került, hanem pl, hogy jó-e méretben és a szabása a te testalkatodnak megfelel-e.
Volt egy főnököm ő mindig hangoztatta, hogy 200k alatt rá se néz egy öltönyre, aztán valahogy mindig lógott, vagy szűk volt, vagy rövid lett a nadrág, vagy a sörhason állt furán... Eszméletlen pénzeket költött rá, mégis gázul nézett ki. Arról nem is beszélve, hogy felvett fényes cipőhöz matt övet, vagy éppen fekete cipőhöz krémszinű övet barna órával...
Nyakkendő szélessége és az ing gallérja valahogy sose stimmelt nála stb.

Jim Raynor 2017.06.09. 10:54:47

ó istenem.

egy ideális világban csak az számítana, mennyire vagyok alkalmas egy adott feladat elvégzésére/munkakör betöltésére, és ezt egy, az adott munkakörben kőprofi valaki csekkolná.

de mivel nem ideális világban élünk, megy ez a HR nevű áltudomány, a sok ingyenélő hr-essel, megy a bullshitelés ilyenekről, hogy profi online és személyes megjelenés meg ilyenek. bakker, tudom-e kezelni a toronydarut, a targoncát, a szerverparkot, az ügyfél peres ügyeit stb. stb. vagy nem tudom. ez a kérdés. a többi rizsa.

vernon 2017.06.09. 13:09:08

Mindenhol azt olvasni mostanában, hogy mekkora munkaerőhiány van. Akkor meg örüljenek, ha jelentkeznek hozzájuk és ne azt nézzék, hogy micsoda lúzer mert a cipője nem illik össze az övvel. Ez esetleg egy salesnél számíthat, de a legtöbb pozicióban indifferens.

Untermensch4 2017.07.01. 08:24:32

@Jim Raynor: Ez vicces. Volt egy cég ahol, ha nem nagyüzemben fluktuálódott volna a munkaerő, ilyen hr-esztétika alapján pont azt a targoncás szakit nem vették volna fel aki a tizenpár arc közül akkoriban a legprofibb volt.
Persze ott az egyik hr-es az igazgató barátnője, a másik meg az akire a problémák miatti felelősség van rátolva. :)
süti beállítások módosítása