2017.05.15. 13:00 jobangel

A 3 legsunyibb átverés, ami álláskeresőt érhet

Alapszabály, hogy sose fizess azért, hogy munkád legyen! Az ilyen „ajánlat” mindig lehúzás. Törvény szerint sem kérhetnek pénzt az álláskeresőtől munkaközvetítésért, tehát az olyan ígéret, ami úgy hangzik, hogy fizess egy összeget, és biztosan lesz munkád, mind átverés!

Pénzt kereshetsz facebookozással!

Kezdjük a mostanában legnépszerűbbel! Csábító az ajánlat, hogy facebookozásért fizetnek, de bizony nem fizetnek. Néhány példa az átverős szövegre:

atveres.jpg

atveres2.jpg

atveres3.jpg

atveres4.jpg

Csalás, ámítás, MLM. A tájékoztató arról szól, hogy építs hálózatot, és áruld a kozmetikai vagy háztartási termékeiket. Kozmetikumok, törlőrongyok, műanyag edények, tisztítószerek stb. Valójában ez a sok átvert ember csak újabbakat húz be, a termékeladásig nem jutnak, mert ahhoz igenis pénz kell. Így jövedelmük nem lesz, csak ingyenmunkában növelik a balek-adatbázist, ahol a nagy számok törvénye alapján majd úgyis bejön néhány vevő, vagy esetleg eladással is megpróbálkozó ember. A facebookozós „munka” ez, amit a fenti képeken látsz. Hirdetős csoportokban ilyen szövegeket kell posztolnod, majd privát üzenetben az érdeklődő balekoknak küldeni a tájékoztatót.Figyelem! Ez a felhívás most nem a termékek ellen szól, azok minőségét és egyéb jellemzőit nem célom kétségbevonni. A beszervezésnek ez a módja viszont több mint pofátlan. Anyagi veszteséged közvetlenül nem lesz belőle, de a kapcsolati tőkédet hazavágja, mert inkább mindenki elkerül, hogy ne legyen alkalmad beszervezni, és elveszi az idődet attól is, hogy rendes állást keress.

Telefonos állásközvetítés

Ennek sok formája van, és már tizenéves múltra tekint vissza, de még mindig megéri, mert mindig belefut a csapdába valaki. Pl. hirdetésben láthatsz ilyet (mostanság Facebookon, de régebben még papíralapú újságokban is volt ilyen). Felhívsz egy emeltdíjas számot, és lesz munkád, plánesőt azonnal lesz! Vagy bemész egy „munkaközvetítő irodába” (annak nevezi magát, de nem az), ott kifizetsz egy regisztrációs díjat (párezer forint általában), kapsz egy telefonszámot, aminek a végén állítólag naponta frissülő ajánlatok vannak, főleg „hirtelen érkező” alkalmi munkák, ezért érdemes naponta többször is hívni. Mert valakinél épp beteg lett a házvezetőnő, és így keres beugrót stb. Hihető, mi? A szám persze itt is emelt díjas…

Állásközvetítő – „regisztrációs díj”, „oktatási díj” + bármilyen „díj”

Mint már mondtam volt, nem fizetünk azért, mert állást ígértek. Közvetítőirodának álcázott csalók szednek be pénzeket ilyen címeken, illetve kamu munkahelyek is elkezdték. Ez utóbbi egyébként még akár valós munkahely is lehet, amikkel eddig találkoztam: kis cégecske irodai munkája, óvoda, ingatlaniroda. A lehúzós duma az, hogy csinálniuk kell egy „vizsgálatot”, ami pénzbe kerül, és azt neked kell(ene) fizetni. Ha rákérdezel, mi ez, akkor számmisztika, horoszkóp, vércsoportanalízis és hasonló baromság, hogy „lássák, illesz-e a csapatba”. Általában maga az 50 év körüli vezetőasszony végzi, sajnos ez is tipikus. De olyan kis szimpatikus vagy, biztosan meg fogsz felelni, csak fizesd ki azt a 30 ezret, merthát úgy szokás itt, meg neked is jobb, ha biztosan tudod, hogy be tudsz illeszkedni… sorolhatnám még az „érveket”, amiket használnak, de amint meghallod, hogy fizetned kellene, fogd menekülőre!

Biztosításközvetítőknél szokásos az oktatási díj, valamiért ez is 30 ezer jó magyar forint, de úgy csinálnak, mintha kapnál érte valamit. Régen nagynevű, mára küszködő szállodában, konferenciateremben oktatgatnak 3 napig, ahol elvárás, hogy „üzletiesen” jelenj meg, ettől komolynak tűnik. Nos, komoly cég felvesz, bejelent, és a próbaidő alatt kiképez. Pl. elküld new hire trainingre a külföldi központjukba, napidíj+fizetésért+fizetik az utazásod, szállásod, általában min. 4 csillagos szállodában. Igen, ők fizetnek azért, hogy te megtanuld a terméket, szolgáltatást, nem te nekik…

Külföldi munka ígéretével is kérhetnek regisztrációs díjat, ez is átverés természetesen. Akkor igazán gyanús ez, ha még nyelvtudás sem kell a külföldi munkához.

Ezek persze nem jelentik azt, hogy a biztosításközvetítés vagy a külföldi munka nem jó dolog, egy a lényeg: ne fizess ígéretekért!

A vonatkozó jogszabály

118/2001. (VI. 30.) Korm. rendelet a munkaerő-kölcsönzési és a magán-munkaközvetítői tevékenység nyilvántartásba vételéről és folytatásának feltételeiről

A lényege az álláskereső szempontjából:

“9. §

3) A magán-munkaközvetítő a tevékenységéért a munkát keresővel szemben díjat, költséget nem számolhat fel.”

A rendelet teljes szövege itt elérhető.

 

----

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg, hátha ezzel te is segítesz másoknak!

Ha személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem!

JobAngel - Álláskeresés a gyakorlatban

Az álláskeresés első szabálya: soha ne add fel!!