JobAngel Az álláskeresők védangyala

Béralku tippek jutalékos munkákhoz

2017. május 08. 06:00
10 hozzászólás

alku.jpgA jutalékos munkáktól való idegenkedés leginkább annak bizonytalanságából ered. Nem lesz havi fix? Mennyit fogok keresni, elég lesz-e? Mennyit kell dolgozni? Ezeket tudni kell, mielőtt egy jutalékos munkába belevágsz. Kérdezni kell, tárgyalni kell, és ha nem látsz tisztán, nem szabad elvállalni az adott munkát.Tapasztalatom szerint az elégedetlen jutalékos munkások ott hibáztak - akár évekkel ezelőtt - hogy nem látták tisztán a játékszabályokat, mielőtt belevágtak a munkába.

A jutalékos munkák juttatásai általában egy alacsony havi fix, egy forgalomarányos jutalék és esetleg további bónuszok összegéből jön ki. Az alap+jutalék arányt pedig úgy fogadd el, hogy tudd, lesznek szűkebb hónapok is. Ebből már látszik, hogy a 0 Ft+jutalék c. ajánlatok esetében nincs is miről tárgyalni, 0 Ft-ért nem dolgozunk, pont. A vendéglátós szakmában volt (remélem, hogy csak volt) divat, ma már megy a sírás, hogy nincs munkavállaló, talán megértették, hogy 0 Ft-ért nem is lesz.

A jogi konstrukció is kérdés lehet: van, ahol számlázni kell(ene), az ugye nem munkaviszony, hanem alvállalkozói jogviszony, ahol nem főnököd van, hanem megrendelőd. (És nincsenek munkavállalói jogaid, még az a kevés sem, ami egyébként lenne…) Ha neked ez a konstrukció tetszik, akkor a vállalkozói létből eredő kérdéseidet is fel kell tenni. Pl. mit gondolnak arról, ha másnak is dolgozol – nyilván az összeférhetetlenség eseteit kivéve… Persze lesz, aki ezen fennakad, mert hogy ő teljes "állásba" keres embert. A saját feltételrendszerét sem érti? (Vagy nem akarja érteni.) Mi kell ahhoz, hogy aláírják a havi teljesítési igazolást, amivel a számla jogosságát igazolod? (Mert "okos" vezetők simán csak nem írják alá, ha nincs kedvük, és ha ez nem tetszik, perelhetsz, és alig néhány év alatt akár kaphatsz is valami pénzt, de nem biztos). Amiben megállapodtok, azok később a szerződésben le is lesznek írva, ugye? A vállalkozói konstrukció mélyebb részleteibe nem mennék bele, a vállalkozásindításra szakosodott szakértők, blogok ebben jártasabbak nálam. De azért remélem látszik, hogy ez egy igazán nehéz kenyér így - és nem is feltétlenül teljesen legális (színlelt szerződés?)

A jutalékos munka sok ügyféllátogatással jár, ehhez biztosítják-e a megfelelő eszközöket? Autó, laptop, telefon, szállás stb. Tudd, hogy az autó, laptop, telefon nem juttatás, hanem munkaeszköz, tehát nem kegy, ha ilyesmit kapsz. A takarítónőnek sem juttatás a felmosófa, mint már mondtam volt régebben. Viccesebb ajánlatokban a beszámlázós sales kolléga még fizessen irodahasználati díjat az ő jó munkáltatójának...

Mennyi? Ötven. Mi ötven? Mi mennyi?

Ezzel a klasszikus viccel azt hangsúlyozom, hogy a számokba itt rendesen bele kell mélyedni, nehogy csalódás legyen a vége. Nemcsak havi fix van, és többnyire a jutalék a nagyobb összeg a csomagban. Ami ugye egy bizonytalan ígéret… A jutalék az általad – és esetleg a csapat által – hozott forgalmon, profiton alapul, annak valamilyen százaléka, ezreléke, esetleg az eladott termék darabszámára számolva fix díjas. Egy értékesítőnek kérdeznie kell: milyen forgalmi elvárások vannak, és ha azokat teljesíti, abból milyen összegre számíthat. Én egyszer sikeresen kiszámoltam az adott HR-essel, aki szerint igen jó fizetést kínáltak (de keményen dolgozni kell ám!) ,hogy ha a teljes célszámot hozom, akkor már majdnem elértem volna az akkori magyarországi nettó átlagfizetés 70%-át… Kemény munkával, ahogy azt ő is hangsúlyozta. Tényleg olyan jó ajánlat ez? Hát hogy ő ezt így nem számolta ki, szabadkozott. Érthető (?), nem az ő zsebére megy.

Tegyél fel arra irányuló kérdéseket, hogy mennyi munkával lehet elérni az általuk kitűzött célt: a jól hangzó nettó fizetés nem is biztos, hogy olyan jól hangzik napi 14-16 óra munkáért, meg néhány óra hétvégi adminisztrációért. Kérdezd meg, hogy a célkitűzéseket mire alapozzák. Az általuk remélt piaci növekedésre – értsd: hátha bejön a termék a piacnak – nem igazán jó alap. Rajtad múlik-e a forgalom egyáltalán? Ha boltban kell eladni, és a boltot egyáltalán nem hirdetik, nincs marketingtevékenység, akkor mégis mit tudsz tenni a forgalomnövekedésért? Figyeltek-e a termék szezonalitására? Azaz havi, negyedéves, éves forgalmi elvárásoknál figyelembe vették-e, hogy télen pl. kevesebb sört, jégkrémet lehet eladni, de több fagyállót. Ha van rá lehetőség, az állásinterjún közösen vegyétek végig egy példán, hogyan is gondolják.

Milyen a cégkultúra, milyen a főnök?

A sikeres jutalékos munkához az kell, hogy a cég támogató hangulatot teremtsen, és az értékesítő büszke lehessen arra, hogy az adott cégnél dolgozik. A legtöbb cégvezető itt szokott hibázni. A forgalmi számok elmaradása miatt folyamatosan üvöltöző vezető azt fogja látni, hogy értékesítők jönnek-mennek a cégben, és senki nem hozza az általa elvárt eredményeket. Te sem fogod, akkor sem, ha zseni vagy. Mert nem a termék, nem a piac, nem az értékesítő a rossz ilyenkor, hanem a cég maga.

----

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg, hátha ezzel te is segítesz másoknak!

Ha személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem!

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr7612486001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.05.08. 07:20:43

Legálisan lehet 0 forintos alapbérrel munkaszerződést kötni és csak jutalékot fizetni? Szerintem a minimálbér mindig kötelező...

pippa2011 2017.05.08. 15:35:50

@Online Távmunkás: A 0 Ft-os mindig vállalkozásos.

pippa2011 2017.05.08. 15:49:38

Amit nem mondanak el az elején, mert csak a pozitívumokról beszélnek, adódhat-e olyan eset, hogy vissza kell fizetni a jutalékot.
Azt is meg lehet kérdezni, 100 emberből hánynak sikerül megütni a mércét, de erre úgyis ködösítés lenne a válasz.

Meridian74 2017.05.09. 00:40:19

Ez megint egy remekbeszabott poszt... amúgy pont ezen okok miatt hagytam ott a Magyar Telekomot.

Egyébként küldtem egy linket egy álláshirdetésről, nézd majd meg az üzenetben... lehet, hogy lesz kedved "csámcsogni" rajta... ;) :D

Bambano 2017.05.09. 03:35:53

a jutalékos munka szabálya rendkívül egyszerű és egy szó: soha.

maga a jutalékos alkalmazás is egy fából vaskarika, kb. mint a bélszínből készített vegán kaja. ha alkalmazott vagy, akkor neked nem feladatod a cég működéséből adódó kockázatokat viselni, vagyis a változó bér nem normális dolog. ha meg viseled a bevétel változásának kockázatát, akkor tulajdonos/befektető vagy, az meg nem alkalmazotti státusz.

szóval nem kell ezt túlbonyolítani, ha jutalékos az ajánlat, ott kell hagyni.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2017.05.09. 12:40:22

@Bambano: Nem feltétlenül. Tud jó lenni egy jutalékos ajánlat, és valahol szerintem igazságos is, hogy a cég jó teljesítményéből részesüljön a dolgozó, ha már az ő munkájának eredménye ez. Ehhez persze rendes alapbér kell, és a trükközős-szerződéses játékokat érdemes elkerülni. Zsigerből nem kell rá nemet mondani, de én semmi rosszat nem látok abban, ha egy bolt dolgozói részesülnek a bolt profitjából, és nemcsak havi fix van.

gergerg 2017.05.15. 01:25:34

@Bambano: HA van egy rendes alapbér, akkor nincs gond a jutalékkal. Persze ilyenről még nem hallottam. :D

Circus 2017.05.15. 19:53:50

@Mate12345: én igen, jövő héten megyek tárgyalásra külföldre. Nyilván, nem himihumi dolgokról eladásáról van szó ;)

@jobangel:
a folytatást neked is: igen, a jutalékos is lehet jó, de csak akkor, ha az alap és juttatáscsomag minimum tisztes megélhetést biztosít, azaz nem az lesz a fő problémád, miből élsz meg hóvégén, és tudsz akár félretenni, vagy élni is belőle (Ha meglesz az interjú és a munkahely, akkor majd írom a tapasztalatokat :) ).
Alapból az sem mindegy, pontosan mi után és milyen feltételekkel számolják és adják. Könnyen bele lehet futni a "járni jár, de nem jut" esetbe, amikor a cég tulajdonosai/vezetői bármilyen indokkal 'sajnos nem tudják odaadni', mert épp autót cserélnek, irodát vesznek, új dolgozóba fektetik, vagy csak valamilyen indokkal kiveszik a cégből, de majd a következő negyedévben... sem.

@Bambano: az átlagos magyarországi tapasztalatok alapján nagy mértékben egyetértek: dolgozóként nem világos, miért kellene vállalnom a vállalkozás kockázatát. Manapság ugye megoldják a zsebbe juttatásokkal vagy teljes fizetéssel, így ha tetszik, ha nem, akkor is egyfajta jutalékos rendszerbe, de legalábbis kockázatba kényszerítenek sokakat.
Ugyanakkor lásd, amit jobangelnek ítam itt feljebb.

Circus 2017.05.15. 20:01:39

Jellemzően így működik az ingatlanosok (DH, amiről konkrétan tudok, pl) - lásd asztalpénz, azaz neked kell fizetned az alapfeltételekért is, vagy levonják a jutalékodból. Ismerősömön keresztül tapasztaltam ennek a végeredményét.

Amúgy tökéletes poszt, egyetlen betűjével sem tudok nem egyetérteni :)
süti beállítások módosítása