2017.04.11. 06:00 jobangel

Hogyan legyél jelen a Linkedinen álláskeresőként?

linkedin-logo.png 

Megoldhatod annyival, hogy a pozíció helyére kiírod: „looking for new opportunities”. Miután ezt teszi mindenki, ezzel még túl sokat nem tettél a saját álláskeresésed sikeréért. Nyitott vagy egy új állásra, ezt egy keresgélő HR-es tudni fogja ebből, de vannak még lehetőségek a Linkedin mostani állapotában.

Legyen profilképed!

Miután itt a HR-esek szakma és földrajzi elhelyezkedés alapján böngésznek, az arc nagyon sokat számít. A Linkedin elfészbukosodása ellenére érdemes ide is profi fotót tenni, ami vagy műtermi, vagy szakmai környezetben ábrázol (prezentáció közben pl.)

Írj részletes bemutatkozót!

A profilod összefoglalójában legyen benne a legfontosabb szakmai információ rólad: pozícióid, iparági tapasztalatod, nyelvtudásod, motivációd. Angolul lenne a legjobb, de egyre inkább érdemes magyarul is. Pl. ilyen szófordulatokkal:

„An experienced sales person …. , specialized in …. .

Good at …  activity, is well-read in …. topics. Has experience ….

Specialties: ….

Business experiences: …. Looking for opportunities in…”

Elmesélheted röviden a karriertörténeted akár, írhatsz a teljesítményeidről. Van, aki mottót ír, irodalmi idézettel mutatkozik be (itt azért adjunk a minőségre, Coelho nem biztos, hogy oké). Van aki linkeli már itt is a saját szakmai honlapját, blogját. Jóval kevésbé kötött műfaj ez, mint egy motivációs levél, tehát csak bátran.

Gyűjts ajánlásokat!

A recommendation még mindig egy nagyon fontos funkció, álláskeresésben pláne. Ha fontos emberek mondanak rólad pozitív dolgokat, az mindenképpen növeli az esélyeidet. Tehát, kérj recommendationt!

Írj ajánlásokat!

Lehet, hogy megtalálnak valakit, aki nem nyitott egy új állásra éppen. De a profiljában ott vagy te, aki leírod, hogy együtt dolgoztatok, az illető mennyire megbízható és mennyire jó volt vele dolgozni. Aki így ír egy másik emberről, maga is ilyen lehet. Meg is fogják nézni rögvest a profilodat, hátha te nyitott vagy egy állásajánlatra.

Featured Skills & Endorsements

Ebben a szekcióban tele lesz mindenféle készségekkel a profilod, mert egy időben a Linkedin ajánlgatta, és mindenki kattintgatott rá gondolkodás nélkül. De nem jó az neked, ha mindenféle skillek látszanak, amit nem tartasz fontosnak, tehát kapcsold ki, ami nem kell. Törölni nem lehet, de a kikapcsolással eléred, hogy ne látszódjon a profilodon.

Aktivitás

Most jön a neheze… A Linkedinen látszódni kell, légy tehát aktív. Ossz meg cikkeket, blogbejegyzéseket, amik a szakmádba vágnak, de ne csak a linket másold be, írj hozzá egy rövid megjegyzést is. Egyetértesz, nem értesz egyet, miért? Ezt kb. hetente háromszor érdemes megcsinálni, és aki a profilodra ránéz, már képet kap a véleményalkotási hajlandóságodról, stílusodról, szakmai beállítottságodról. Konzervatív, innovatív, pozitív hozzáállású? Milyen ember vagy? Ezekből is látszani fog, anélkül, hogy a magánéletedről kellene megosztanod részleteket.

Legyen könnyű kapcsolatba lépni veled!

Az egyik leggyakoribb probléma. Ott a jelölt, nyitott is új lehetőségre, alkalmas is, írtunk is neki üzenetet a Linkedinen, mert máshol nem tudunk, és nem válaszol… Ebből így nem lesz új kolléga nekünk, állás neki. Tehát, legyen telefonszámod, de legalább e-mailcímed a profilodon. Ezenfelül állítsd be, hogy ha üzenetet kapsz a Linkedinen, azt kapd meg e-mailben is.

 

Ha személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online konzultációért írj nekem!

JobAngel - Álláskeresés a gyakorlatban

Az álláskeresés első szabálya: soha ne add fel!!