JobAngel Az álláskeresők védangyala

Hogyan legyél jelen a Linkedinen álláskeresőként?

2017. április 11. 06:00
8 hozzászólás

linkedin-logo.png 

Megoldhatod annyival, hogy a pozíció helyére kiírod: „looking for new opportunities”. Miután ezt teszi mindenki, ezzel még túl sokat nem tettél a saját álláskeresésed sikeréért. Nyitott vagy egy új állásra, ezt egy keresgélő HR-es tudni fogja ebből, de vannak még lehetőségek a Linkedin mostani állapotában.

Legyen profilképed!

Miután itt a HR-esek szakma és földrajzi elhelyezkedés alapján böngésznek, az arc nagyon sokat számít. A Linkedin elfészbukosodása ellenére érdemes ide is profi fotót tenni, ami vagy műtermi, vagy szakmai környezetben ábrázol (prezentáció közben pl.)

Írj részletes bemutatkozót!

A profilod összefoglalójában legyen benne a legfontosabb szakmai információ rólad: pozícióid, iparági tapasztalatod, nyelvtudásod, motivációd. Angolul lenne a legjobb, de egyre inkább érdemes magyarul is. Pl. ilyen szófordulatokkal:

„An experienced sales person …. , specialized in …. .

Good at …  activity, is well-read in …. topics. Has experience ….

Specialties: ….

Business experiences: …. Looking for opportunities in…”

Elmesélheted röviden a karriertörténeted akár, írhatsz a teljesítményeidről. Van, aki mottót ír, irodalmi idézettel mutatkozik be (itt azért adjunk a minőségre, Coelho nem biztos, hogy oké). Van aki linkeli már itt is a saját szakmai honlapját, blogját. Jóval kevésbé kötött műfaj ez, mint egy motivációs levél, tehát csak bátran.

Gyűjts ajánlásokat!

A recommendation még mindig egy nagyon fontos funkció, álláskeresésben pláne. Ha fontos emberek mondanak rólad pozitív dolgokat, az mindenképpen növeli az esélyeidet. Tehát, kérj recommendationt!

Írj ajánlásokat!

Lehet, hogy megtalálnak valakit, aki nem nyitott egy új állásra éppen. De a profiljában ott vagy te, aki leírod, hogy együtt dolgoztatok, az illető mennyire megbízható és mennyire jó volt vele dolgozni. Aki így ír egy másik emberről, maga is ilyen lehet. Meg is fogják nézni rögvest a profilodat, hátha te nyitott vagy egy állásajánlatra.

Featured Skills & Endorsements

Ebben a szekcióban tele lesz mindenféle készségekkel a profilod, mert egy időben a Linkedin ajánlgatta, és mindenki kattintgatott rá gondolkodás nélkül. De nem jó az neked, ha mindenféle skillek látszanak, amit nem tartasz fontosnak, tehát kapcsold ki, ami nem kell. Törölni nem lehet, de a kikapcsolással eléred, hogy ne látszódjon a profilodon.

Aktivitás

Most jön a neheze… A Linkedinen látszódni kell, légy tehát aktív. Ossz meg cikkeket, blogbejegyzéseket, amik a szakmádba vágnak, de ne csak a linket másold be, írj hozzá egy rövid megjegyzést is. Egyetértesz, nem értesz egyet, miért? Ezt kb. hetente háromszor érdemes megcsinálni, és aki a profilodra ránéz, már képet kap a véleményalkotási hajlandóságodról, stílusodról, szakmai beállítottságodról. Konzervatív, innovatív, pozitív hozzáállású? Milyen ember vagy? Ezekből is látszani fog, anélkül, hogy a magánéletedről kellene megosztanod részleteket.

Legyen könnyű kapcsolatba lépni veled!

Az egyik leggyakoribb probléma. Ott a jelölt, nyitott is új lehetőségre, alkalmas is, írtunk is neki üzenetet a Linkedinen, mert máshol nem tudunk, és nem válaszol… Ebből így nem lesz új kolléga nekünk, állás neki. Tehát, legyen telefonszámod, de legalább e-mailcímed a profilodon. Ezenfelül állítsd be, hogy ha üzenetet kapsz a Linkedinen, azt kapd meg e-mailben is.

 

Ha személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online konzultációért írj nekem!

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr212415711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

So No 2017.04.12. 04:15:41

Soha egyetlen bejegyzest sem osztottam meg. Megis heti rendszeresseggel megkeresnek allasajanlatokkal. Itt azsiaban "kicsit" maskepp megy, mint odahaza.

Pl. mar a kapcsolatfelvetelnel belovik a fizetest es az "extrakat", nem kell kesobb azert kuncsorogni, ugyan mennyi lenne a fizetes...

Erlantz Aguirre 2017.04.12. 07:44:22

@So No: Szia! Megkerdezhetem, hogy melyik azsiai orszagban elsz?

Jelentéktelen Hangya 2017.04.12. 08:09:28

@So No:

Soha egyetlen bejegyzést sem osztottam meg. Mégis heti rendszerességgel megkeresnek állásajánlatokkal.

Pl. már a kapcsolatfelvételnél belövik a fizetést és az "extrákat", nem kell később azért kuncsorogni, ugyan mennyi lenne a fizetés...

Ja, mindez idehaza, nem kellett Ázsiáig jönnöm ehhez. Persze, tudom, otthon minden-minden-minden szar, külföldön van a királyság.

So No 2017.04.12. 11:17:49

@Jelentéktelen Hangya:

Kedves baratom.

Eloszor par szot magamrol. Vilag eletemben az un. "szelso jobboldali csurhe" koze tartoztam, sok evig MIEP tagkent politizaltam. De mindig jon valaki, aki nalam "magyarabb". Koszonom, hogy te is azok taborat erosited, akik loszart nem tudnak az eletemrol, de beszolnak.

Azert par kerdesem (hozzafuznivalom) lenne.

Ha odahaza is ez a helyzet, akkor miert olvasom naponta, hogy "nehogy rakerdezz az elejen, mennyi lesz a fizetes, mert... blablabla"?

Odahaza aki csak tehette lehuzott. Volt ceg, amelyik 3 havi berunkkel tartozott, es az egyik hetfore egyszeruen bezarta az irodat.
Volt amelyik a ram eso jutalekot nem fizette, es amikor mar 2 millioval tartozott, felajanlotta az egyik ingatlanat, hogy lakjak ott ingyen...

Es ez a mocsok partallastol fuggetlen. Vert at SZDSZ-es, es az '56-os lovagi rend tulaja is.

Mindezek ellenere eszemben sem volt kikoltozni. Amikor az egyik ismeros hivott, en egybol elutasitottam. Aztan a felesegem meggyozott, hogy itthon buszke magyar lehetek, mikozben a csalad ehen doglik, kint meg... Palmafak, tropusi meleg egesz evben... Es igen. A fiam jovoje fontosabb, mint a fenenagy magyarsagtudatom.

Odahaza 15 eves PHP multtal kb. 400 ezret kinaltak. (Es ez szerintuk mar jo fizetes...)

Itt Malajziaban ennek a haromszorosat kapom ugy, hogy az elet harmadannyi. (Egy liter benzin pl. 120 forint...) Egy kb. 100nm-es ket furdos lakast berelek egy kondominiumban, ahol van uszomedence, jatszoter, kozert, konditerem is. Evente haromszor tudunk kulfoldre menni nyaralni. A gyerekem minden orszagban elismert international schoolban tanul. (Bocs, meg csak most kezdte a preschoolt mert csak negy eves. Amugy mar az oviban megtanultak 20-ig szamolni, betuzni... A szamokat, betuket, leirja, olvassa... Es mindezt jatek kozben tanitjak nekik.)

Ja... Es itt az allasinterjun nincs HR-es. Nem hulye kerdesekkel probalkoznak, hanem arra kivancsiak mit tudsz. Jelenlegi cegem ( ipricegroup ) pl. ket kulon programozoval tesztelt kb. ket oran at, aztan a fonok (o is fejleszto...) meg egy oran keresztul. Aztan egy hetem volt egy szamomra teljesen uj rendszerre (laravel - elasticsearch) epulo probafeladat megcsinalasara.

Eredetileg ugy terveztem, hogy amikor a gyerek iskolaba megy, visszamegyunk. De inkabb iskolaba jaratom a gyerekemet, semmint Magyar Balintek szemetebe, amin a Fidesz meg kepes volt rontani.

Nagyjabol ennyit... Sok sikert az otthoni munkadhoz... Ha kerdeztel volna, es azutan esel nekem, talan meg beszelgethettunk is volna.

So No 2017.04.12. 11:18:28

@Erlantz Aguirre: Persze Kabir Bedi itt volt tigris... Szoval Malajziaban.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2017.04.12. 11:29:52

@So No: Politikát hagyjuk, a többit értem. Én pont azt hirdetem, hogy kérdezd meg az első állásinterjú időpontegyeztetésekor, hogy kb. milyen nagyságrendű fizetésekben gondolkodik a másik fél, mert ne rabolják egymás idejét, ha nem is közelítenek egymáshoz az elképzelések. Nem kell a munka hősének lenni, egyértelmű, hogy pénzért dolgozunk.

Az, hogy arrafelé nincs HR-es az állásinterjún, lehet jó is, nem is, a te - ha jól értem - programozói szakterületeden az esetleges nehezebb személyiség is elfogadott, és a munkát sem igazán akadályozza. Mondjuk egy ügyfélmenedzsert szerintem ott is megtekintenek személyiségi szempontok szerint.

A külföldre költözésről meg az a véleményem, hogy mindenki menjen oda, ahol lehetőséget lát. Lesz, akinek belföldön, 100 kilométerrel arrébb is van, lesz, akinek többezer kilométerre.

Alapvetően én az ázsiai munkakultúrát nem tartom túl vonzónak, bár inkább kínait, japánt láttam, és persze azok eltorzult magyarországi leányvállalatait is. Szóval, ha még a maláj munkavilága témában van kedved írni, szívesen veszem, mert úgy látom, elégedett vagy, bejött, és ilyet mindig jó olvasni.

Jelentéktelen Hangya 2017.04.12. 12:17:55

@So No: Kedves So No,

senki nem esett neked. Egy tükröt tartottam, az a te gondod, ha nem tetszik, amit látsz benne.

Politikai rész szerintem sem ide tartozik, ugorjunk.

Mindenütt, így IT területen is vannak normális és rossz munkahelyek, munkakörülmények. Kin múlik, hogy olyat keressen, ami neki megfelelő?

Budapesti multik fizetései a 7-számjegyet ostromolják:

www.hwsw.hu/hirek/57000/hays-salary-guide-fizetes-berek-bertargyalas-hr-fejlesztok-2017.html

Persze, nem mindenki keres ennyit (multik pl. ritkán használnak PHP-t), de ezek elérhető számok; részemről egyelőre nem vagy nem könnyebben tudnék olyan színvonalon élni külföldön (NY-EU, USA), mint idehaza.

Némi tapasztalattal már ostromolnak a HR-esek, és a HR kör kb. egy félórás előszűrésből áll, hogy teljesen alkalmatlanok CV-jével mégse vesztegessék a megrendelők idejét. Részemről sosem kaptam jó/rossz tulajdonságos, milyenállatlenne stb. kérdéseket. Tapasztalat, nyelvtudás, személyiség felmérése, és kész, jöhet a szakmai kör.

Sajnálom, hogy rossz tapasztalatokat szereztél, de részemről meg nagyon unom a non-stop külföldi köpködést, így amikor időm kicsit engedi, szívesen rámutatok, hogy másképp is lehet.

A legjobbakat!

So No 2017.04.12. 13:27:10

@jobangel:

A munkakulturarol talan eleg annyi, hogy a cegek tobbsege europai hatteru (a mienk nemet)

A munkaido rugalmas, "pont leszarjak", hogy bemesz-e, vagy nem... A backlogbol ugyis latszik, mennyit dolgoztal.
Mindenfele extrakat adnak. Bevetelbol juttatas, korhazi kartya, sajat konyha ingyen... stb. stb.

A nehezebb szemelyisegrol... Pont a fejlesztoi terulet az, ahol nem lehet nehez embereknek megelni. Mi pl. az un. SRUM rendszerben dolgozunk.

ket hetes terminusokban elore tervezunk. Az elso meetingen a "fonok" (aki nem is az, csak az "otletgazda") elmondja, mi a kerese a kovetkezo sprintre. Ez kb. ket ora... Aztan kb. 2-3 oraban a team eldonti, hogy ez vallalhato-e. Ha nem, akkor megmondjuk, hogy miert... Es csak a reszcelokat KELL megcsinalni. Amikor ugyanis megegyeztunk, onnantol kezdve a csapat felelossege, hogy be legyen fejezve idore.

Elsore nehez erteni, de itt egy link: hu.wikipedia.org/wiki/Scrum
süti beállítások módosítása