2017.04.03. 06:00 jobangel

Jó tanácsok közös megegyezéses felmondáshoz

sign1.jpgÁltalános gyakorlat, hogy a munkáltatói felmondást közös megegyezésként kezdeményezi a munkáltató. Az állásodat tehát mindenképpen elveszíted, viszont a közös megegyezés egy tárgyalási lehetőség, amit érdemes kihasználni.

Miért ajánlják fel?

Egyik ok, hogy az egyszerű munkáltatói felmondásban benne van a munkáltató kockázata, hogy a csalódott munkavállaló esetleg perelni kezd. Ennek speciális változata, mikor joggal fél ettől a munkáltató,

mert bizony vannak szabálytalanságok a felmondás körül. A felmondást indokolni kell, a közös megegyezést nem. Ha nem tud olyan indokot felmutatni, ami egy bírósági eljárásban is meggyőző, akkor a perben veszíteni fog.

Fontos tudni, hogy közös megegyezéssel megszüntethető a munkaviszony akkor is, ha a munkavállaló amúgy felmondási tilalom vagy korlátozás alatt áll (pl. GYED-en van)

A másik ok az sima „policy”, így szokták, és kész, fontos nekik a munkavállaló még akkor is, ha meg kell válniuk tőle, így inkább egyezkednek arról, hogyan lehet ez a lehető legjobb mindkét fél számára, mintsem rossz hírüket vigye a csalódott munkavállaló a munkaerőpiacon. Manapság nem állnak sorban a szakemberek, nem olyan könnyű új kollégát találni, sokat költenek employer brandingre is, tényleg fontos, hogy jól jöjjön ki mindkét fél a szerződés megszüntetéséből.

Gondold végig: neked miért ajánlották fel?

Milyen lehetőségeid vannak?

A Munka Törvénykönyvétől el lehet térni olyan irányban, ahogy az a munkavállalónak előnyös. Ez a tárgyalás alapja. Bármiben állapodtok meg, az mind legyen írásba foglalva, szóbeli megállapodás nem létezik ebben az esetben! Ami törvény szerint jár neked felmondáskor (felmondási idő, szabadságmegváltás, végkielégítés stb.), az mindenképpen jár, a közös megegyezés ehhez képest jelentsen pluszt.

Az anyagiakon túl érdekes kérdés lehet például, hogy mi lesz a tanulmányi szerződéseddel, munkaszerződésben rögzített versenytilalmi korlátozásoddal (illik felmenteni alóla a munkavállalót ilyenkor). Mivel nagyon sokféle megállapodás lehetséges, az egyösszegű kifizetés, x havi további juttatás kiadása, akár havi részletekben, azonnali felmentés a munkavégzés alól, stb. gondolkodási időt mindenképpen kérned kell, és a sokk ellenére össze kell szedned, mit kérhetsz, és hogyan szeretnéd azokat megkapni.

A gondolkodásba érdemes egy ügyvédet is bevonni, ne akarj magad jogászkodni, ha nem ez a hivatásod.

Ne engedj a sürgetésnek, kényszerítésnek, fenyegetésnek, mert annak minden formája jogellenes, és még a közös megegyezés is megtámadható bíróságon, ha a kényszerítést tudod bizonyítani. Aznap, amikor a közös megegyezésről beszéltek, ne írj alá semmit!

Összefoglalva:

  1. Közös megegyezés felajánlásakor kérj gondolkodási időt!
  2. Keress ügyvédet!
  3. Szedd össze az igényeidet, lehetőségeidet, higgadtan. Ezekből ne engedj a tárgyalás során, ha az neked nem éri meg, azaz nem kapsz mást helyette, ami elfogadható.
  4. Ülj le újra tárgyalni, akár az ügyvéded is legyen ott!

Fentiek nem minősülnek jogi tanácsoknak. Az egyetlen, határozott ”jogi” tanácsom, hogy bármilyen kérdésed van, a témában járatos ügyvédet kérdezz!

 

Ha a bejegyzést hasznosnak találtad, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is!

Csatlakozz a Jobangel blog Facebook-közösségéhez is, hogy első kézből értesülj a legfrissebb karrierrel, álláskereséssel kapcsolatos hírekről!

Jobangel személyes tanácsadásról bővebben itt: http://jobangel.hu/szemelyes-tanacsadas/

JobAngel - Álláskeresés a gyakorlatban

Az álláskeresés első szabálya: soha ne add fel!!