2017.03.13. 06:00 jobangel

Bértárgyalás állásinterjún

my-salary.png

A fizetési igény közlésére sokszor az álláspályázatban még nincs szükség, de az álláskeresés folyamatában később biztosan előkerül.

Ha már az írásos álláspályázatodban közölted a fizetési igényed, és állásinterjúra eljutottál, az azt jelenti, hogy el tudják képzelni veled a megadott áron a közös munkát. Innentől arról kell tárgyalnod, hogy valóban azt kapd, amire igényed van pl. cafeteria-elemek közül, tényleg annyi legyen a munkaszerződésben leírt fizetésed, amennyire gondoltál, és az egyéb feltételeket is pontosan tisztázd (bónuszok, jutalékok stb.)

Ha az álláspályázatodban ez nem szerepelt, és állásinterjúra hívnak, akkor már itt el kell kezdeni a puhatolózást. Általában telefonon hívnak, ha időpontot egyeztetnének veled, ilyenkor már lehet kérdezni, természetesen óvatosan, udvariasan. Pl. megkérheted, hogy meséljen részletesebben a pozícióról, mint ahogy az álláshirdetésben volt, és hátha ezt is elmondja. Ha nem mondja el, akkor vissza lehet kérdezni, hogy „nagyságrendileg milyen bérezésre gondoltak?” Erre szoktak érdekes válaszok jönni, pl. hogy beszámlázás lenne a konstrukció, és már mondhatsz is nemet, ha ez neked nem felel meg. Ha az látszik, hogy kb. hasonló az elképzelésetek, állásinterjún tovább kell pontosítani.

Az állásinterjún már körbejárjuk a szakmai, személyiségi kérdéseket, mire a fizetési igényhez jutunk. Te is lemérted, akarsz-e egyáltalán ott dolgozni, azokkal az emberekkel, körülményekkel. Ennek megfelelően mondhatsz egy számot (nem egy intervallumot!!!), jelezve azt is, hogy alkuképes vagy – ha az vagy, mert egyáltalán nem biztos, hogy annak kell lenned. Pl. „Én nettó 1000 fabatkára gondoltam, ami bruttóban 1500 fabatka, de nem ismerem az Önök teljes juttatási csomagját, így nyitottan várom az Önök részletes ajánlatát” vagy hasonló szöveggel. Ilyenkor két eset van: vagy elmondják, hogy ez oké, és náluk milyen a csomag egyébként, vagy megpróbálnak lefelé alkudni. Ez utóbbi kezelését nem nagyon tárgyalják a tanácsadó cikkek…

Szóval, te kértél nettó 1000 fabatkát, ők azt mondják náluk ebben a pozícióban 700 fabatkát lehet keresni, pont. Mondjuk tartós munkanélküli vagy, és muszáj elfogadnod, mert egyébként szakmailag jó a munka, és a 700 fabatka is több, mint a semmi. Vissza lehet kérdezni, van-e még valami a csomagban, hátha cafeteria elemekkel már kijössz oda, ahová gondoltad. De ha nem, akkor marad az őszinteség: kezdő fizetésnek ezt el tudod fogadni, de bízol benne, hogy miután bizonyítottad szakmai tudásod, felelősségteljes hozzáállásod, újratárgyalhatjátok. Ha megállapodtok, ez lehetőség szerint legyen írásba foglalva.

Még nehezebb a kérdés, ha van ugyan állásod, mondjuk nettó 1000 fabatkás, de annyira szörnyű ott, hogy menekülnél. Menekülsz-e kevesebbért, egy jó helyre? Az így termelt veszteséget ellensúlyozza-e a nyereség, hogy megszabadulsz a jelenlegi nyomasztó munkahelyedtől? Megengedheted-e magadnak ezt az anyagi veszteséget? Tudod-e esetleg másból pótolni a kieső összeget? Ezt csak te tudhatod…

Egyáltalán nem nehéz a kérdés, hogy ha egyébként a jelenlegi helyedet nagyon sürgősen nem akarod elhagyni, csak nézelődsz. Udvariasan közölheted, hogy ez az összeg ilyen pozícióban nem felel meg neked, de bízol benne, hogy a jövőben egy következő ajánlattal is megkeresnek. És jó eséllyel meg is fognak.

JobAngel - Álláskeresés a gyakorlatban

Az álláskeresés első szabálya: soha ne add fel!!