JobAngel Az álláskeresők védangyala

Hogyan válassz karriertanácsadót?

2015. október 19. 06:00
7 hozzászólás

consult.jpgKérdezik néha tőlem, mi a véleményem a coach-ok, karriertanácsadók munkájáról, hatékonyan tudnak-e segíteni egy álláskeresőnek? Elviekben igen. A gyakorlat azonban mást mutat, legalábbis számomra. Felhívom a figyelmet, hogy hozzám természetszerűleg nagyobb mennyiségben érkeznek panaszok, mint dicséretek a coach-ok munkájáról, mert az elégedett ügyfeleik találtak állást, így nem jutnak el hozzám. Nagyon elkeseredett ember is jött már hozzám, a tanácsadó azt mondta, esélye sincs… Volt, 2 hónapon belül lett állása a segítségemmel. Nyilván ez szélsőség, és hiszem, hogy kevesebb kókler van ezen a területen is, mint jó szakértő, csak éppen a rossz hír gyorsabban terjed, és maradandóbb a jó hírnél.

A karriertanácsadó és a coach fogalma nálunk kicsit keveredik, angol nyelvterületeket ez a tevékenység kettéválik career counselor és career coach megnevezésekre. A counselor inkább pszichológiai támogatást nyújt, ezzel segít megoldani azokat a problémákat, amik miatt sikertelen lehet az álláskeresésed (szorongás, önbizalomhiány, önismeret hiánya). Neked megfelelő stílusú motivációs levél, önéletrajz kialakításában is tud segíteni.

A career coach a karriereddel foglalkozik inkább: mit tanulj, hogyan pályázz meg egy állást, mit pályázz meg egyáltalán. Vezető vagy specialista? Multi vagy kis cég? E dilemmákat segít megoldani. Tekintve, hogy nálunk ezeket a szolgáltatásokat kevesen tudják igénybevenni, a két terület nagy átfedést mutat, nem is igazán lehet kettéválasztani kis magyar valóságunkban.

Ha valaki eldönti, hogy ilyen szolgáltatást szeretne igénybevenni, és tőlem kér tanácsot karriertanácsadókkal, coach-okkal kapcsolatban, az alábbiakat szoktam mondani (írni). Most kicsit GYIK/FAQ stílusban írom le, mert talán így a legérthetőbb.

  • Tudok-e én ajánlani valakit?
  • Nem, és nem is akarok. Nem azért, mert nem vagyok segítőkész, és nem azért, mert nem ismerek ilyen embereket vagy mert nem tekintem jónak a tevékenységüket. Azért nem fogok konkrét személyt ajánlani, mert nem választhatom meg helyetted, kiben bízz meg, és nem is terelhetem a választásodat semmilyen irányba. Hogy te, mint álláskereső vagy karrierjében továbblépni vágyó munkavállaló, szabadúszó szakértő stb. kiben bízol meg, ki lesz szimpatikus neked, kinek a tanácsát vagy hajlandó elfogadni, tőled függ. Olvass el sok-sok tanácsadói honlapot, leginkább a bemutatkozás rovatot mielőtt döntesz. Sokuk ír blogot, a blogjából átfogóbb képet kaphatsz a gondolkodásmódjáról.

 

  • Drágák ezek a szolgáltatások?
  • Nézőpont kérdése. Ha abszolút értékben nézzük, súlyos pénznek tűnik időnként, de még itt is nagy a szórás. Ha jó tanácsot adott, és ezáltal feljebbléptél egy jobban fizető pozícióba, akkor megtérül, és nagyon megérte – és nem is volt drága. Az általános anyagi helyzetedtől is függ, mit tartasz drágának. Árajánlatot kérni viszont ingyen van, tehát tájékozódj!

 

  • Miben tud egy karriertanácsadó segíteni?
  • Önéletrajzot, motivációs levelet ír veled (ahogy én is), akár adott álláspályázatra. Felkészít állásinterjúra, nem szakmailag, hanem előadásmódban, hozzáállásban. Ehhez a céljaidat, valós motivációidat tárja fel beszélgetésekkel, kideríti a gyengeségeidet, erősségeidet, a szakmai és szabadidős témákat, amikhez vonzódsz. Ha van valamilyen speciális problémád (pl. beszédhiba), ezt figyelembevéve tud segíteni, hogy a lehetőségeidből a maximumot hozd ki. Tudd, hogy ő sohasem fogja megmondani a tutit (legalábbis, ha jó szakember), mindig kérdezni fog, és a kérdéseivel segít hozzá téged ahhoz, hogy felismerd, merre lenne jó menni.

 

  • Mire figyeljek, ha karriertanácsadót keresek?
  • Fontos tudni, milyen területen vannak tapasztalatai a kiszemelt tanácsadónak. Ha sok olyan szakembert segített már, mint amilyen te is vagy (azonos tudásanyag, azonos iparág, azonos élethelyzet), valószínűleg neked is hatékonyan fog tudni segíteni. Pályaváltókat segít, vagy senior szakembereket? Vállalatvezetőket vagy szabadúszó szakértőket? Vállalkozókat vagy munkavállalókat? Nézd meg, milyen végzettségei, tudása, kapcsolatrendszere van!
    Bizony, most HR-es lettél, és neked kell megítélned, alkalmas-e a munkára, amit te kínálsz (saját magad, személyiséged, karriered támogatását). Keress ismerőst, aki téged ismerve neked megfelelő szakembert tud ajánlani (mivel nem elterjed ilyen szolgáltatást igénybevenni, nem nagyon fogsz találni ilyen ismerőst, de hátha mégis).

 

  • Hogyan vegyem fel vele a kapcsolatot?
  • Ha kiválasztottál 3-4 szimpatikusnak tűnő szakembert, hívd fel őket. Mondd el, hogy a honlapja alapján azt gondolod, tud segíteni, ezt meg azt szeretnéd, lenne pár kérdésed, van-e pár perce. Ha van, kérdezz! Ha éppen nincs, egyzetessetek időpontot, mikor lesz jó. (Ismerős? Telefonos állásinterjún, vagy csak telefonon állásinterjúra hívásnál is így csináljuk) Mit gondol, tudna-e segíteni? Vannak-e kérdései az elmondott helyzeted alapján? (én elvárnám, hogy legyenek) Mennyi az óradíja? Milyen segítséget tud neked nyújtani? Mi a szokás nála, milyen folyamaton viszi végig az ügyfelét? Mit gondol, hány órára van szükség ahhoz, hogy elérd a segítségével, amit szeretnél?

Bárkit is választottál, az első személyes találkozás döntő lesz. Sok olyan dolgot fog mondani, amire te nem is  gondoltál, olyat is fog, ami a te gyengeségeidre világít rá. Ettől ne rettenj meg. Ha szimpatikus, jól érzed magad a vele való beszélgetéskor ennek ellenére is, akkor jó helyen vagy.

Ha valamiért szorongást, nyomasztó, rossz érzést vált ki belőled a vele való beszélgetés, akkor keresgélj tovább, mert nem találtad meg az "igazit".

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr557811540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bambano 2015.10.20. 02:53:24

olvasd el a weboldalát. ha túl sok helyesírási hibát találsz rajta, kerüld.
ha kitilt a weboldaláról, mert ezt jelzed neki, ahelyett, hogy kijavítaná, kerüld.

Rókica25 2015.10.20. 10:13:48

Voltam karriertanácsadónál. Egyszer. Nagynevű férfi a szakmában. Kijavította a Cv-met (nem talált benne hibát, inkább egy apró formai elrendezést javasolt). Utána ezzel a Cv-vel pályáztam tovább. Ugyanúgy nem hívtak be. Vagyis nem hívtak be vele többször interjúra, mint az originál verzióval. Próbáltam aztán a színes, ugráló-vibráló kreatív CV-t is. Ez sem vált be. Végül ismerős útján helyezkedtem el. Nem is kellett Cv. Semmilyen. Csak vigyem be a diplomáimat,nyelvvizsgáimat, húzzak az üzemorvoshoz és másnap kezdek. Ennyi.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.10.20. 11:00:21

@Rókica25: Akkor az sajnos egy kókler volt, a Nagy Név nem jelent semmire garanciát, sőt :( Ha a CV-d tényleg jó volt, akkor máshol volt az oka annak, hogy nehezen találtál állást, és ezt neki fel kellett volna ismernie, megfelelően feltett kérdések után, majd arra tanácsot adni, hogy azon a bizonyos problémán hogyan segíthetsz.

Feltételezem a hozzászólásod alapján, hogy nő vagy, innentől pasihoz menni amúgy sem volt jó ötlet (nem értik a női álláskeresői problémákat). CV-t kifaragni meg nem karriertanácsadás, csak a része. Ha van kedved, szívesen venném, ha magánban megírnád, ki ez a Nagy Név...

A kreatív CV csak kreatív szakmákban válik be, vagy még ott sem, az ismerős szinte mindig beválik. De azért ott is vannak kivételek...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.10.20. 21:23:10

Vállalkozóknak miért kell karriertanácsadó?

Sajnos a HR és a kapcsolódó területei ugyanúgy vonzzák a kóklereket, mint az ingatlanos szakma, így nehéz jó szakembert találni.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.10.20. 22:02:38

@Online Távmunkás: Mert sokan még munkavállalóként viselkednek vállalkozóként is. Oda inkább a coach-féle tanácsokra van szükség, időmenedzsment, tárgyalástechnika, célkitűzések - egyéni, és nem vállalati. Főleg ez utóbbi. Nincs nagyobb karriergyilkos, mint egy bukott vállalkozás, úgyhogy jobb, ha nem bukik meg. Ez inkább több tulajú vállalkozások tulajaira igaz, ők szokták egymást lenyomni azzal, hogy "a cég érdeke". Aztán általában egy visz mindent... Vállalkozásokra szakosodott tanácsadó sok van, de ők is a céggel foglalkoznak. Olyan kellhet egy vállalkozónak, aki csak vele, az egyénnel, az ő egyéni szakmai boldogulásával foglalkozik.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.10.21. 08:24:14

@jobangel: Szerintem az időmenedzsment és a tárgyalástechnika nem a karriertanácsadás része...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.10.21. 08:34:10

@Online Távmunkás: lehet az, ha az ügyfélnek pont ezekkek van problémája, és ezért nem kap jó állásokat, nem jut feljebb a ranglétrán. Nagyon sokmindenhez kell értenie egy jó tanácsadónak.
süti beállítások módosítása