JobAngel Az álláskeresők védangyala

Az álláskeresésre akkor is készülj, ha van állásod

2014. október 28. 06:30
20 hozzászólás

emergency_moneybox.jpgA munkáltatói felmondások jórésze váratlan csapásként éri az alkalmazottakat. A sokk után a tanácstalanság következik, ill. a kapkodás, az álláskereső egyszerre próbál megtenni mindent az új állásért – így az sajnos ritkán jár eredménnyel. Az álláskeresés folyamat, ami bizonytalan ideig tarthat, az álláskereső szakmai háttere és a piaci helyzet függvényében. Hogy ez a folyamat rövidebbé váljon, az álláskeresést támogató tevékenységeket folyamatosan kell végezni, még akkor is, ha épp állásban vagyunk – mert sosem tudhatjuk, meddig tart…. Mivel készülhetünk?

 

  1. Pénzügyi tartalék: Ma Magyarországon tartalékot teremteni rendkívül nehéz. Lehet munkanélküli biztosítást kötni (ez nem sok munkavállalónak éri meg), egyéb módon takarékoskodni egy álláskeresői, munka nélkül töltött időszakra, de ez sem könnyű. Az álláskeresési járadék max. 3 hónap időszakra jár, és összege nem lehet a mindenkori legkisebb minimálbér napi összegénél magasabb, így önmagában segítséget nem jelent.
  2. Alkalmi munkalehetőségek: Az egyik legjobb esély tartalékképzésre, ha a munkád mellett van egy másik bevételi forrásod: ez bármi lehet, a magad által készített hobbitárgyak vagy fölösleges dolgaid értékesítésén át a korrepetálásig.
  3. Frissen tartott Linkedin profil: Az újonnan letett vizsgák, a szakmai publikációk folyamatosan kerüljenek be a profil megfelelő fejezetébe. Az elvégzett projekteket, az elért eredményeket a vonatkozó titoktartási szabályokat figyelembe véve sorold fel – ha szabad ezt egyáltalán. Az újonnan megismert üzletfelek, partnerek is kerüljenek be az ismerősi körödbe, ha már elég elmélyült ehhez a kapcsolat. Ezt mind látják majd az ismerőseid, folyamatosan tájékozódnak rólad, nem fognak elfelejteni.
  4. Folyamatos networking: A kapcsolati tőke az álláskeresésben fontos, mert akár referenciaszemélyek, akár segítséget nyújtók lehetnek az ismerőseid között. És ami a legfontosabb: lehet, hogy épp ők szorulnak segítségre, leginkább ezért is érdemes követni legalább Linkedinen az ismerőseink szakmai útját. Természetesen jobb a személyes kapcsolattartás, a rendszeres beszélgetés, ezt helyezzük előtérbe. Megjelenés szakmai eseményeken, előadások, publikációk mind segítenek az ismerősi köztudatban tartani téged, de továbbra is azt keresd, te hol segíthetsz másoknak, amikor neked jól mennek a dolgaid.
  5. Frissen tartott CV: Ahogy a Linkedin profilt, úgy az önéletrajzot is folyamatosan napra készen kell tartani – otthoni gépen, és/vagy felhőben tartva, nem céges gépen és nem munkaidőben frissítve.
  6. Készségeid listája: A készségeink folyamatosan fejlődnek, eltűnnek, újak jönnek, érdemes ezt karbantartani. Felejtsük el a csapatjátékosságot meg az önállóan dolgozni tudást, mert ezek már akkor sem voltak őszinték, mikor az első önéletrajzsablonban leírta őket valaki. Ehelyett szakmai készségekre koncentráljunk: szakterületek szakmai finomságai, amik listája valószínűleg már el is készült… ez a Linkedin profilod Top skills fejezete, benne az endorsementekkel, ami pont ezt a listát adja meg. Motivációs levélhez, CV-k összefoglaló fejezetéhez ez nélkülözhetetlen, és jóval hasznosabb a sablonos csapatjátékosságnál.
  7. Feljegyzések az eddigi munkáidról: Ezt magadnak írhatod, nem a nyilvánosságnak, nem CV-be, Linkedinbe. Pontos, munkaszerződésben szereplő beosztásaid megnevezése, nettó, bruttó fizetésed, bónuszaid, akkori közvetlen vezetőid, üzleti partnereid és az ő elérhetőségi adatai, bármi, amit fontosnak tartasz szakmai világodról. Egyfajta tapasztalati „napló” is ez: hatalmas bakik, hibák, amiket láttál a munkád során, és a megoldásuk, kimenetelük. Jó ötletek, jól bevált trükkök, a legfontosabb sikereid, eredményeid. Később ebből lehet ihletet nyerni motivációs levelekhez, önéletrajzokhoz, állásinterjúkra, vagy új munkahelyen hasonló helyzetek megoldására.
  8. Gondold át: mit tudnál tenni egy új állásért, ha ma délután felmondanának? Kit hívnál fel, hogy segítsen, hová küldenéd az első önéletrajzot, kit kérnél fel referenciaszemélynek? Milyen cégekhez mennél szívesen dolgozni? Milyen munkákat végeznél szívesen? Ezekről a cégekről előre is lehet listád, illetve a jövőbeli vágyott munkára már most készülhetsz: önképzés, tanfolyamok, szakmai anyagok olvasása, önkéntesség stb.

Ezekkel a lépésekkel azt is biztosítod, hogy a szakembert kereső toborzók is könnyebben rádtalálnak. Ha éppen akkor találnak meg egy lehetőséggel, amikor az nem aktuális, udvariasan nemet lehet mondani, esetleg felajánlani, hogy téged ugyan nem érdekel, de épp tudsz valakit, akit igen... Ha az ismerősi körödben épp van ilyen álláskereső, a toborzótól kérj egy e-mailt, benne a részletekkel, amit aztán továbbítasz az ismerősödnek. Így mindenkiért tettél valamit: az ismerősödnek egy álláslehetőséget juttattál, a toborzónak egy lehetséges jelöltet, magadnak két hálás embert, akik megjegyzik, hogy tettél értük valamit - miközben valós munkaként csak egy e-mailt küldtél...

------------------------------------

Szavazz a Jobangel blogra a Goldenblogon!

Keress a Business kategóriában!

goldenblog logo.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr316838875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.10.28. 10:27:57

A CV frissítést 1 órán belül megcsinálnám, ha kellene, a Linkedinben igazad van, mert bármikor előfordulhat, hogy onnan érkezik egy jó ajánlat. Ezzel együtt, ha kirúgnának, fél év minimum lenne, míg új munkát találok, ezt abból is gondolom, hogy néha ugyan ajánlgatnak munkalehetőségeket fejvadászok Linkedinen keresztül, de ha rákérdezek, minden esetben kiderül, hogy kizárólag budapesti állásokat tudnak ajánlani. Akkor meg már ha nem lenne állásom, inkább külföld.

A pénzügyi tartaléknak természetesnek kellene lennie, nem csak kirúgás, hanem betegségek, váratlan kiadások, meg általában sok minden ellen véd.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.28. 10:37:06

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás: Azt hiszem, a külföldre menés előkészítéséhez egy hasonló listát is lehetne írni akár (amit csak azért nem tudok, mert nekem nincs benne tapasztalatom).

Din Serpahis 2014.10.28. 11:34:28

@jobangel: Tulajdonkeppen igen - igazabol a kulonbseg annyi (legalabbis en azt vettem eszre) hogy kulfoldon, ha van allasod, nem fog minden boldog boldogtalan fejvadasz teged zaklatni a linkedinen. Jellemzo pl, hogy amiota kijottem Svajcba, azota is csak magyar megkereseseket kapok ott. (ezeket mondjuk nem is ertem...)
A linkedin groupok viszont nagyon hasznosak ebben az esetben pl van egy csomo olyan, hogy expats in Vienna, expats in Zurich, itt erdekes beszelgetesek szoktak lenni sokszor, es sok konkret pozicio is elo szokott kerulni.

Kulfoldi kereses eseteben egyebkent szerintem a monster az optimalis valasztas, amikor legutobb a monster.ch-n aktivaltam a CV-met, egy nap alatt legalabb 8 hivast kaptam... meg fejvadaszcegekre is ra lehet repulni, ez nyilvan orszagfuggo, de Svajcban pl az allasok zomet ezeken kerul megy ki.

Din Serpahis 2014.10.28. 11:40:30

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás: Ez a penzugyi tartalek Magyarorszagon szerintem kimondottan a vicc kategoriaba tartozik. En pl anno eleg jol kerestem magyar viszonyokhoz kepest, megis ilyen havi otvenezernel tobbet nem tudtam megtakaritani... fizetni kellett a lakashitelt, a magannyugdij biztositast, mindig volt valami extra kiadas... Havi otvenezer az meg loszar, ha valakit kirugnak, nem tudom meddig tart ki ez a tartalek, de szvsz nem sokaig.

Ann1294 2014.10.28. 11:54:38

Minden munkahelyen erdemes nyitott szemmel jarni, hallgani egy kicsit a belso pletykakra... nem zorog a haraszt... igy idoben fel lehet keszulni egy esetleges leepitesre (mentalisan is). A ceg kudarca nem az egyen kudarca. Ha jar vegkielegites ki kell varni a leepitest, ha nem szignifikans az osszeg, akkor meg elore munkat keresni. Aki gyorsabban lep az van elonyben.

Probaido alatt nem kell bezarni minden kaput, ha nemet mondanak legyen futo palyazat. Lehet barmikor nemet mondani mindket oldalrol a probaido alatt.

Ann1294 2014.10.28. 12:01:56

@Din Serpahis: Monster tapasztalatod megerositve Irorszagra, Angliara es Nemetorszagra. Ott van egy olyan opcio amit a Linkedinen nem talaltam. Ha van vki javitson ki. Beallithatod, hogy milyen orszag(ok)/regio(k) az erdeklodesed es onnan keresnek fel. Linkedinen ezt ugy kuszoboltem ki, hogy van egy kis par soros summary az elejen. Oda frappansan beirtam hogy X ev tapasztalattal ilyen-olyan specializacioval Y pozicioban munkat keresek Z orszagban. Bejott.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.28. 12:13:38

@Ann1294: Amikor a profilodat szerkeszted a Linkedinben, legalul van egy "Advice for Contacting Ann1294" mező, oda tudsz még ilyen infókat megadni. Bár a Summaryban is kézenfekvő.

Ann1294 2014.10.28. 12:14:54

@jobangel: Kulfoldnel hozzaadnam a tobb tartalekon kivul az adott orszagbol valo felkeszulest es ugy celiranyosan keresni es mentalisan rahangalodni a dologra. Ennyi a kulonbseg. Tudatossag es tervezes.

----------------
Miert eppen oda? Mennyit er ott a tudasom/tapasztalatom? Mennyit fogok adozni? Milyen koltsegek varhatoak? Milyen papirmunkakat kell ott majd elinteznem? Jogosult vagyok ott munkat vallalni? Itthon mit kell lezarnom, honnan kell kijelentkeznem, hol kell bejelentenem, mennyi idon belul stb. Van sok jo blogposzt (hataratkelo, nem a reklam helye), forumok mar adott orszagban elok altal uzemeltetve (iranyXorszag.com), Eures, NAV tajekoztatok stb.

Utana mar csak mentalisan fel kell keszulni ha hirtelen menni kell ... kire bizzam a kutyamat, macskamat, cserepes viragomat; hol a borond, mit fogok bele pakolni ami 20kg-ba belefer, hol az utlevel, ervenyes?... mennyibe kerul oda a csomagszallitas ha nekem inkabb 120kg kell... vagy zoldkartya (biztositas) a kocsira kikerve ha inkabb kocsival mennek... Es meg sorolhatnam ... :)

Ann1294 2014.10.28. 12:17:38

@jobangel: Megtalaltam, koszonom szepen.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.10.28. 13:52:00

@Din Serpahis:
Én például most bőven kihúznám a tartalékaimból a többszörösét annak, mint amennyire feljebb becsültem a reálisan várható álláskeresési időt, ha elveszíteném a munkám. Pedig nem számít extrának a fizetésem, igaz hitelem sincs.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.10.28. 13:52:56

@jobangel:
Ez így van, de pl. a nyelvtanulás az közös metszete lehetne a kettőnek.

Ann1294 2014.10.28. 14:51:01

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás: igen, akinek hitele/kolcsone van az jobban teszi, ha kot ra hitelbiztositast. Nem veszes, altalban a hitelosszeg 0,25%-a, am jol at kell olvasni a felteteleket. Fizethet tartos betegsegre/keresokeptelensegre, munkanelkulisegre, rokkantsagra, halalra... ki tudja mikor ut be a krach. Ez olyan mint egy casco egy ertekes kocsira vagy egy biztositas az ingatlanra. A must. Igy nem kell ezen aggodnia, hogy barmit elvallajon az ember.

Van egy olyan peldam, hogy megkerdeztek interjun, van-e hitelem. Ez ugye a "kozod?" kategoria... mert akinek van az "lojalisabb" a ceghez. Ha-ha.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.28. 15:14:08

@Ann1294: Ha meg másik irányból nézzük, nem lojálisabb, hanem könnyebben megvesztegethető... És igen, a jó válasz, hogy "közöd?" bár lehet, hogy kicsit becsomagolnám, de ez lenne a lényeg.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.10.28. 23:55:27

teljesen egyertelmu
akkor kell allast keresned, amikor meg van
ha mar elkuldtek valahonnan, akkor mar keso
2 elonye is van, lehet talalsz jobbat a mostaninal, masreszt ugye ha barmi torternik kepben vagy
en elgedett vagyok a hekyemel a penzemmel, de minimum havonta 1 napot internetes allaskeresessel toltok

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2014.10.29. 22:20:09

Igazából mindegy a felkészülés. H apiacképes szakmád van, akkor 2-3 hónap alatt találsz jó helyet. Ha nem piacképes, akkor meg... a szerencse legyen veled, de a fenti lista nagyrészével kitörölheted...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.29. 22:24:15

@Eltévelyedés: Azért a szerencse mellett nem árt a készülés. Az "azt hittem, biztos munkám van, aztán leépítettek" egy elég gyakori mondás :( A piacképesség sem mindig egyértelmű, ha pl. emberünk nagyon specializált, és épp van kereslet, oké, ha nincs kereslet, akkor fél évig vagy még tovább fog állást keresni.

Ann1294 2014.10.30. 15:18:44

@jobangel: Igen, becsomagolva kapjak a "kozod?" kommentet. Ugy, hogy velemenyem szerint ez a munkakorhoz nem relevans.

A listat ujra atolvasva kimaradt (szerintem), hogy olyan iranyu tanulmanyt folytassunk (nyelv, szakmai tanfolyamok, barmi) ami a jovobeni tervezett utunkba vag. Ez is felkeszules arra, ha hirtelen valtanom kellene piackepes legyek, vagy tobb labon alljak. Be prepared. Life long learning... jo pap is...

Sanz 2014.10.31. 16:20:41

Külföld esetében - mármint ha valaki Magyarországról lép le külföldre, nem pedig már külföldi országon belül vált - én még azt tenném a listához, hogy fel kell mérni előre a kinti álláspiacot.
Amikor én 3 éve elkezdtem keresgélni a UK-ben (még Magyarországról), megnéztem, hogy heti hány hívást kapok az önéletrajzomra. Amikor meggyőződtem arról, hogy van esélyem (heti 1-2 hívást kaptam átlagosan), akkor belevágtam. 6 hétig voltam csak munkanélüli, de megérte.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2014.11.05. 05:31:33

@Sanz: Wow, de jó neked, te kaptál hívást?:) Biztosan én csináltam rosszul, de én egy gramm hívást sem kaptam. Ennek ellenére kimentem, és 8 keserves hét után, de valami olyasmit csináltam, amit kerestem, egész oké fizetésért. Majd rá fél évre sikerült átnyergelni a mocskos multihoz, aki máris jobban illeszkedik a karrierbe, meg sokkal jobban fizet:)
süti beállítások módosítása