JobAngel Az álláskeresők védangyala

Két mondat az álláspályázatban, amitől minden HR-es paff lesz…

2014. október 21. 06:30
199 hozzászólás

Tired worker.jpg

Van, amikor két oda nem illő mondat is elég ahhoz, hogy ne te légy a kiválasztott, érdemes hát figyelni erre. Aki e két mondat valamelyikét megtalálja az anyagában, törölje őket mielőbb, és ezzel sokban nőnek az állástalálási esélyei.

1. Kérem, pályázatomat kezeljék bizalmasan!

Ezen a legtöbb CV olvasó kiakad: mit gondol a jelölt, hogy nem úgy kezelik? Hogy nem alapvető náluk a személyes adatok bizalmas kezelése? Hogy nem végzik jól a munkájukat a CV-olvasók, HR-esek, esetleges leendő főnökei? Ennél nagyobb tárgyalástechnikai hiba nincs: bizalmatlanságot mutatni, azt feltételezni a másik félről, hogy nincs tisztában a munkájuk protokolljaival és ezt le is írni nekik. Nem oktatjuk ki a CV címzettjét sosem, mert abból biztosan nem lesz állásinterjú.

Bármilyen menedzsmenttudományt oktató iskola, tanfolyam, még egy párnapos ügyviteli tájékoztató képzés is szervezeti ismeretek keretében elsőként tanítja meg, hogy a személyes adatok – főleg a munkáltatással kapcsolatosak – bizalmasan kezelendők.

Más nézőpontból is fölösleges ez: Ha vissza akar élni az adataiddal valaki, ez a mondat nem állítja meg ebben.

Ha esetleg ez a mondat azért került az álláspályázatodba, mert angol CV vagy cover letter sablonokban ilyesmi mondatot láttál, hogy „Please protect the confidentiality of this communication”, akkor ezt félreértetted. Ez nem a bizalmatlanságról szól, hanem arról, hogy ne hívják fel eggyel ezelőtti, vagy még régebbi cégeit referenciakérésre, ne kezdjenek az átvilágításába, mert titokban tartaná az álláskeresését. Ennek nem a kioktatás a célja. Sőt, külföldön a jelöltek ilyenkor akár ki is hagyják a cégneveket a CV-ből, csak az iparágat adják meg, vagy még direktebb módon a „Confidentiality with regard to present employer is requested" vagy hasonló értelmű szöveget is rá merik írni. Nálunk a cégnevek kihagyása – kis ország lévén – nem igazán működne, könnyen kitalálható cégméretből, iparágból, egy-két nagyságrendből, melyik cégről is lehet szó, ráadásul szükségszerűen sok ismerőse van mindenkinek iparágon belül, azaz valaki biztosan tudni fogja, ki a jelölt pontosan, hol dolgozik, mit csinál ott (ugyanezért hazudni sem érdemes a CV-ben). Innentől az ún. „limited-view” CV-nek, Linkedin profilnak nem sok értelme van Magyarországon. De pont ezért minden álláskereső minden adatát komolyan kezelik ott, ahol komolyan veszik az adatkezelést általában és a HR területet is.

2. Kérésre további információkat is megadok.

Ez általában az olyan önéletrajzokban jelenik meg, amikből semmit sem tudunk meg a jelöltről, annyira általános, még az sem segít, ha motivációs levél is van. Az átlagos, kiválasztással foglalkozó CV olvasó veszi a következő CV-t ilyenkor, mert ha nem érezte úgy a pályázati anyagból, hogy ezzel a jelölttel beszélnie kell, akkor nem fog plusz lehetőséget adni azért, hogy meggyőzd. Mert az neki idő, pénz ill. ezek pazarlása. Nekem CV-olvasói szerepemben küzdenem kell, hogy valahogy előrelépjen a jelölt az álláspályázatával, ezért én kérdezek e-mailben, sokat. A kiválasztók nem fognak, nem fogják keresni, hogy a hiányos CV-t író jelölt miért lenne jó, amíg van másik jelölt. Olyan, aki le tudta írni elsőre, amit kell.

---------------

 Olvasnál még? Jobangel a CV-online álláskereső blogján is!

CVonline logo.jpg

plusz1.jpg jobangel.gif

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr356811289

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.21. 13:01:35

így első olvasatra kész öngyilkosság mind a két mondat. hogy írhat le épeszű ember ilyet?

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.10.21. 13:19:40

@doggfather: lehet hogy haboru es beke hosszusagu cv-je lenne ha mindent beleirna igy inkabb oncenzuraz fenntartva a lehetoseget hogy van meg :p

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.21. 14:01:19

@pingwin: akinek sok mondanivalója van, és nem fér a CV-be, sok megoldásból választhat: saját CV-honlap, Linkedin, szakmai blog, portfolió-típusú CV, stb. De ezeken dolgozni kell ugye, az inkriminált mondatocskát meg könnyű odaírni, csak sajnos nem működik. Annyi infóból dolgoznak a kiválasztók, amennyi van, nem állnak neki gyűjtögetni a legtöbb esetben (ha pl. összesen 5 jelentkező van, akkor meg nem kell, úgyis ismerik egy ilyen szűk körben az összes szóbajöhető embert).

2014.10.21. 18:07:50

azért abban 100%-ig nem vagyok biztos, hogy ez a remek magyar hr-szakma tényleg képes bizalmasan kezelni pályázatokat. elnézést, de láttam én már karon varjút. az meg, hogy a jelölt mit ír oda, mindketten tudjuk, hogy lényegtelen: a fejvadász abból választ, ami van és ha valakinek passzol a tapasztalata, be fogja hívni interjúra, mert nem szeretné, hogy a másik fejvadász tegye. a tanácsot ezzel együtt értékelem és a többiek nevében is thx

IamTwo 2014.10.21. 18:19:45

Na de akkor miként hangzik az első mondat helyesen? Nekem kicsit olyan érzésem van, hogy rossz az, aki rosszra gondol.
Lehet, hogy aki odaírja a kifogásolt mondatot, az nem arra gondol, hogy "ne plakátolják ki a Blahán", hanem arra, ami a magyarázatban szerepel. Érdekes, hogy a feltételezett angol kifejezések ajánlott megfelelőjét már nem látjuk a postban.

tralalala 2014.10.21. 18:35:13

@storker: "de láttam én már karon varjút."
én még lábon is.

zobod 2014.10.21. 18:46:28

@IamTwo: én sem tudom, mi ezzel a gond. Igazából az sem világos, hogy az állásközvetítő a CV-dben megadott adatok ellenőrzésére hogyan, milyen feltételekkel jogosult, hiszen személyes adatokat gyűjt rólad. Illetve, hogy Te személy szerint milyen felelősséggel tartozol az általad megadott adatokért. Egyébként én még a bizalmatlanságnak ilyen szintjét sosem tapasztaltam, hogy utánanéztek volna, igaz-e amit állítok... nem vagyok egy job hopper, közvetítőhöz eddig 2x volt közöm, de a tesztek után csak beszélgetés volt a munkaadóval, anyagiakról, szakmai tervekről, megpályázott munkakörben lévő feladatokkal kapcsolatos tapasztalatok, elképzelések stb. Egyik helyen volt, hogy megadtam egy illetőt egy korábbi ügyfelet referenciaként, de nem jelezte nekem hogy keresték, se a közvetítő, se az új munkahely.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.21. 19:11:21

@IamTwo: nincs helyes változata, egyszerűen nem jelenhet meg ilyen értelmű mondat a pályázatban.

schdl (törölt) 2014.10.21. 19:14:33

Én meg unom már, hogy a HR-es "kislányok" 90%-a beképzelt, lenézően beszél az emberrel, magasan hordja az orrát és a hres tréningen tanult sablonjaikat puffogtatják, amikor le akarnak alázni valakit. Írom ezt úgy, hogy 7 éve ugyanannál a cégnél dolgozom, de a belső átjelentkezésnél a hr is küld valakit. Semmit nem tesznek hozzá a felvételihez, ellenben hihetetlenül rontják a cég imidzsét, tucatállásban vannak, de legalább nagyképűek. Remélem hamarosan végetér ez a hr mánia.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.21. 19:14:56

@zobod: ez a jogosultság sajnos elég puhán van törvényileg szabályozva, lehetne jobban is. Így marad az erkölcs és a jóindulat szabályzóerőnek. Ha ez nincs, akkor hiába ír ilyen felszólítást, ha van, akor meg majdnem sértő.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.21. 19:19:42

@schdl: ha nálatok ilyen a HR, akkor nem jó cégnél dolgozol...

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2014.10.21. 19:24:55

@schdl:
Egyetértek.
Anno sok interjú után azt kellett megállapítanom, hogy fiatal (25-30 körüli) leányzók tudományosan meg tudták állapítani, hogy én az IT-szakmában ténykedő alany mennyire vagyok alkalmas egy adott pozícióra.
Arról nem beszélek, hány olyan interjú volt, amikor a hr-es elfelejtette, hogy interjú lenne egy jelentkezővel, és nem volt elérhető a helyszínen.
Nálam a hr = 0.

Dr_utcai_arcos 2014.10.21. 19:26:37

@doggfather: hogy írhat le ilyet épeszű ember? Mint ahogy a k képzett fejvadász megkérdezi a telefonban, ugyan mennyit kerestem az előző munkahelyemen...És neki ez LENNE a foglalkozása.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.21. 19:30:16

@dr. phil. Sün‼ ツ: néhány rossz példából nem érdemes általánosítani. Ez inkább az ilyen helyzetet eltűrő cégvezetést jellemzi

Lődörgő Hollandi 2014.10.21. 19:36:05

Azért a HR-esnek is el kell gondolkodnia az első ponton: a pályázó lehet, hogy nem is ismeri a HR munkáját, lehet még a fogalmát se. Ő egy céghez jelentkezik hegesztőnek, ahol vannak a melósok, a főnökök meg az irodisták. Honnan tudná, hogy mik a HR adatkezelési szabályai? Mellesleg láttam olyan álláshirdetést, ahol kitétel volt, hogy a pályázó hozzájáruljon ahhoz, hogy megkeressék a jelenlegi munkahelyét. Simán el tudom képzelni, hogy van cég, aki kérdés nélkül is megkeresi.

A másidik pont egyszerű életrajz írási ügyetlenség. Nem mindenki tudja, hogyan kell életrajzot írni, mi a jó és mi a rossz. De lehet, hogy heggeszteni pl. kiválóan tud!

Összefoglalva, érdemes lenne leszállni kicsit a magas lóról: lehet, hogy a pályázó nem jártas a HR titkaiban, mint ahogy egy átlag HR-es sem tud mondjuk hegeszteni!

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.21. 19:40:19

@Lődörgő Hollandi: nincs itt magas ló: pont azért csinálom ezt a "missziót" már több mint 3 éve, h ezekről tudjanak az álláskeresők.

Lődörgő Hollandi 2014.10.21. 20:36:41

@jobangel: Bocsánat, ha félreérthető voltam, nem a blog szerzőjével van gondom, hanem azzal az HR-hozzáállással, amit a szöveg leír. Ha pl. egy én heggesztőt keresnék a cégembe (hogy maradjunk a példánál) akkor igencsak nem szeretném, hogy egy jó szakmunkást azért szórjanak ki, mert a HR-esenk nem tetszik, hogy azt kérte, hogy bizalmasan kezeljék a jelentkezését. Neki lehet, hogy ez élet-halál kérdése: ha kitudódik, holnap már az utcán van.

A második kérdésnél megértőbb vagyok. Nem lehet mindenkit egyesével kifaggatni. Ha hegesztőnek jelentkezem, legyen benne minden hegesztési tudásom, tapasztalatom a CV-ben. Ez logikus, bár nem biztos, hogy mindenki ébred rá magától.)

Emzé Periksz 2014.10.21. 21:11:42

A HR-es a legundorítóbb állatfajták közé tartozik. Amikor munkát kerestem, azon gondolkodtam, ki választja ki a HR-eseket.
Ez a két konkrét példa pedig arról árulkodik, hogyha valaki ezt komolyan gondolja, akkor teljesen elveszítette a való világ iránti realitásérzékét. A világ nem úgy működik, ahogyan a HR-es protokoll előírja.
A pályázat bizalmasan kezelését kérni normális dolog, fontos információt árul el a jelöltről, de abszolút nem a HR-essel szembeni bizalmatlanság!! Ezt állítani összeesküvéselmélet, üldözési mánia!
A második példa problémás volta pedig nyilvánvalóan a kontextustól függ.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.21. 21:23:39

@Emzé Periksz: Amikor ilyeneket írsz emberekről, hogy "állatfajta" "a HR-es" (mind, ugye?), akkor vhol te veszítetted el a realitásérzéked. Mert a mintád valószínűleg nem reprezentatív, innentől ez sima fröcsögés. Ők meg arra vannak kiképezve, hogy az ilyen hozzáállást azonnal kiszúrják. Jobbak akár a motlevélből is, de legkésőbb állásinterjúra hívó telefonbeszélgetéskor. Ezért mindig nehezebb olyan jelöltnek állást találnia, aki így áll hozzá az álláskereséshez, és ahhoz a szakmához, akiken az állása múlhat. Szóval nem kéne...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.21. 21:37:43

@Lődörgő Hollandi: az állásprofil megadja a kiválasztás módját. Hegesztőnél nem kell feltétlenül szépen formázott CV, tökéletes szövegszerkesztéssel, de a szakmai munka miatt fontos az alkalmasság. A HR itt ritkán jön képbe, inkább adminisztratív szerepe van. Ezért van, hogy néhol HR-el kezdenek, néhol szakmai szűréssel. Sok faktor dönt erről.

A hozzáállásról meg: a HR-esek sosem beszélnek úgy a jelöltekről, ahogy pl. az itteni kommentelők a hr-esekről. Ugyanakkor - mivel ezt a hozzáállást ők is ismerik - nagyon gyorsan belefásulnak abba, hogy empátiával álljanak már a CV-khez is. Papír-papír, amelyik nem tetszik, félredobják. Marad az, hogy megtanítjuk, mi tetszik nekik.

Ahol ez az egész el van cseszve, az az oktatás. Ha sehol nem tanítják az álláskeresés mikéntjét, honnan tudná bárki is? Mikor a NAT-ot újraírták, tettem javaslatot, hogy legyen ilyesmi tanítás, pl. végzős, érettségi előtt állóknak. Azt írták vissza, ez az osztályfőnöki óra témája lehet, nem kell ezt külön oktatni. Namost, pl. egy 25 éve történelemtanár mennyit tud versenyszférás munkaerőpiacról?

Le Orme 2 2014.10.21. 21:57:19

@jobangel: Tartalmatlan válasz. Egyetlen sértő jelzőbe akaszkodtál bele. Mintám egyébként reprezentatív. Nyilván az ilyen fórumokon kötetlenebb a hangvétel, ezért engedtem meg magamnak az állatfajta szó használatát, ami lehetőséget biztosított számodra a mellébeszélésre és mondandóm tartalmának figyelmen kívül hagyására.
Még egyszer ismétlem: mindkét példád túlzó és realitásoktól mentes, és tudom, hogy ezt nem fogod elismerni.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.21. 22:03:34

@Le Orme 2: A "mintád reprezentatív?" Statisztika kutatásokat végeztél, és ez jött ki? Ha igen, publikáltad a tanulmányt, eredményeket? Vagy találkoztál néhány kóklerrel, mint mindannyian, mindenféle egyéb szakmában is.

Azt kellene megérteni, hogy az ilyen károgás legtöbbet az álláskeresőknek árt, ezért nem kell ilyet. Azonfelül tárgyi tévedés, tehát megintcsak nem állja meg a helyét, sőt, senkit semmiben nem visz előre, tehát fölösleges. (hogy a mundérvédelmes kört kikerüljük, a bemutatkozás rovatban benne van a szakmai profilom, láthatólag nincs mundér).

A mondanivalód sajnos semmi olyat nem tartalmazott, ami az álláskeresőknek hasznos lenne, pedig olyasmire lenne szükség.

dr Smittpálelnökúr 2014.10.21. 22:39:32

@jobangel: hagyd, lövése sincs arról, mit jelent az, hogy reprezentatív.

Pucér Próbababa 2014.10.21. 22:47:00

"ez az osztályfőnöki óra témája lehet, nem kell ezt külön oktatni"
De bizony, nagyon is kellene!

smartdrive 2014.10.21. 22:56:21

társkeresőn: "kérésre küldök képet" :DDDDDDDDDDDDDDD

dr. mesterséges színezék 2014.10.21. 22:56:58

@doggfather: "így első olvasatra kész öngyilkosság mind a két mondat. hogy írhat le épeszű ember ilyet? "

Lakást már sokan kerestek/adtak el, annak meg dukál ilyesmi a hirdetésébe ill. az ingatlanossal való kapcsolatban vannak ilyen panelek.
Szóval hátha erre is jó.

dr. mesterséges színezék 2014.10.21. 22:58:18

@storker: "azért abban 100%-ig nem vagyok biztos, hogy ez a remek magyar hr-szakma tényleg képes bizalmasan kezelni pályázatokat"

Cége és fejvadásza válogatja. Amelyik nem képes, az kérésre se.

Bambano 2014.10.21. 23:35:00

"Ennél nagyobb tárgyalástechnikai hiba nincs: bizalmatlanságot mutatni, azt feltételezni a másik félről, hogy nincs tisztában a munkájuk protokolljaival és ezt le is írni nekik." tévedés. ez a mondat azt feltételezi, hogy a pályázó tisztában van a hr-es munka protokolljaival és azt feltételezi, hogy a hr-es esetleg ezt megszegi. ebben az esetben valóban sértés lenne.

ezzel szemben a valóság az, hogy a pályázó nem tudja, hogy a hr-es hogy dolgozik, mert ő az esetek zömében nem hr-es. (most tekintsünk el azoktól a vidám jelenetektől, mikor hr-es felvételiztet hr-est...) tehát a pályázó azért mondja, hogy bizalmas kezelést szeretne, mert fogalma sincs arról, hogy mi az alapértelmezés.

ezt mellreszívni a helyzet félreértelmezése.

Bambano 2014.10.22. 00:03:54

@jobangel: ha neked az az egy év börtön, amit a btk 219. paragrafusa alapján ezen szabályok megsértése miatt kaphatsz, túl puha, hát te tudod :)

"néhány rossz példából nem érdemes általánosítani.": én több hr-est ismerek, ezek közül a következők voltak jó hr-esek: .

"Jobbak akár a motlevélből is": jobb hr-es biztosan nem szúr ki semmi ilyesmit a motivációs levélből, mert jobb hr-es nem kér olyat.

"A hozzáállásról meg: a HR-esek sosem beszélnek úgy a jelöltekről, ahogy pl. az itteni kommentelők a hr-esekről": látszik az enélkül is. példa: egy csomó hr-est ismerek, aki tanárból lett hr-es. mindegyiknél úgy zajlik az interjú, mint egy szülői értekezlet. másrészt meg jó az, ha nem beszélnek így? egyszer felvételiztettem egy hr-essel egy fickót, aki nem kicsit volt nagyarcú. a hr-es szépen mosolygott rá, majd értesítjük, stb. stb. én meg megmondtam a szemébe, hogy nekem nem kell. melyikünk volt a tisztességesebb, aki hitegette, pazarolta a másik idejét, vagy én, akitől megtudta, hogy ránk ne vesztegessen több időt?

"Ahol ez az egész el van cseszve, az az oktatás. Ha sehol nem tanítják az álláskeresés mikéntjét, honnan tudná bárki is?": ez a baj a hr-rel, hogy azt akarják, hozzájuk igazodjon az álláskereső. pedig álláskeresőből többezerszer annyi van, mint hr-esből, és egy optimális világban az ember csak párszor keres állást az életében. magyarul ez a kivétel.

petimonk 2014.10.22. 01:21:59

Ha CVkrol beszelunk, akkor miert beszelunk HR-rol? HR az a mar felvett emberekkel foglalkozik, azok munkaugyeit intezi stb. Az emberek felvetelevel, a CVk kivalasztasaval, interjuk szervezesevel a Recruitment Specialistok foglalkoznak, akik nem a HRen dolgoznak.

Az emlitett hibas mondatokrol... termeszetesen a munkavallalok is tudnak hibakat veteni, habar szerintem nem ennek kellene a lenyegnek lennie, hanem a tudasnak, amivel rendelkeznek. Azon nem valtoztat semmit az, hogy a CVjet jol vagy rosszul tudja osszeallitani...versenyhelyzetben az azonos tudasuak kozott talan donthet a CV tokeletessege, de azert az elegge olcso lenne...

A munkaadoknak viszont azzal kellene torodniuk, hogy elfelejtsek azon kliseket miszerint "versenykepes joveledelem".. minden egyes allashirdetesben ez van, meg "fiatalos csapat" meg "kiemelkedo juttatasi csomag"... es at kellene venni a kulfoldon mar elegge divatos konkretumokat felvonultato allashirdetest. Londonban pl az allashirdetesben benne van, hogy mennyit is lehet kapni... igy nem 3 fordulo utan tudja meg az emberke, hogy mit is ajanlanak, hanem eleve tudja...es max nem megy el az interjura :) Ezen kivul a "fenykepes oneletrajz" ami kiirtando, itt Londonban konkretan tilos ilyet kerni, ahogy minden szemelyes adatot is ki kell venni a CVbol (kor, szuletesi hely stb)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 06:37:07

@Bambano: ha a pályázó nem tudja, az nem a HR-es hibája. Ha meg azt tudja, h bizalmas kezelést kérjen, akkor mégis van némi sejtése, h van ilyen, h bizalmas kezelés, meg személyes adat. Azt feltételezni, h akik ezzel foglalkoznak, ezt nem tudják, hiba, rossz esetben rosszindulat. Arról nem is beszélve, h általában régóta munkanélküli, sok pályázatot küldött emberek írnak ilyet, és még ennél is duvábban hibás dolgokat (pl. "Ne keressenek ügynöki munkával" "MLM nem érdekel" stb.)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 06:42:48

@Bambano: sajnos még soha senkit nem csuktak le ilyenért álláspályázattal kapcsolatban, erre mondom, h túl puha.

"ez a baj a hr-rel, hogy azt akarják, hozzájuk igazodjon az álláskereső." --- kínálati piacon így van ez. Ahol a munkaerőre keresleti piac van, ott fordul a kocka. Van olyan pozíció, ahol a munkaerő diktálhat, de ahhoz nagyon profinak, nagyon képzettnek kell lenni. Ezért lehet ám dolgozni, pl. hőzöngés helyett.

Überspannung 2014.10.22. 07:34:07

@jobangel: te itten súlyosan mellébeszélsz! természetesen nem az a lényeg, hogy hegesztő vagy nem, lehet pénzügyes vagy akárki.

A terelésedből arra következtetek, hogy alapvetően azért van problémád az álláspályázó "bizalmatlanságával", mert ha a HR-nek van rá módja, akkor mindenképp utánakérdez a jelöltnek, ami nálunk közel sem elképzelhetetlen. A HR-es csaj mondjuk a volt kolléganőjét kérdezgeti bizalmasan a másik cégnél, hogy "figyelj, jelentkezett hozzánk ez a hegesztő/pénzügyes, talán átvennénk, nem gond?" Ilyet simán el tudok képzelni, ezért amelyik pályázó előre megkér, hogy a háta mögött ne beszéljék ki (mert erről van szó), azt eleve kiszórjátok. Így van?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 08:11:00

@Überspannung:nem, nem így van. A jelöltnek jobb helyeken úgy néznek utána, h állásinterjún egyeztetik ezt vele, referenciát kérnek. Ezért ilyen helyekre nem küldünk kioktatást, mert abból nem lesz állás. Rosszabb helyeken meg tökmindegy, h mit írtak bele kérésnek, ha vissza akarnak élni vele, megteszik.

Michel Djerzinski 2014.10.22. 08:39:11

" Nem oktatjuk ki a CV címzettjét sosem, mert abból biztosan nem lesz állásinterjú."

Ez faszság. Nem kioktatásról van szó, hanem egy állásért remegő kiszolgáltatott ember átgondalatlan, de udvarias KÉRÉSÉRŐL.

Hülye.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 08:49:24

@Michel Djerzinski: Pont azért kell átgondoltan megírni egy álláspályázatot, hogy legyen állása.

Michel Djerzinski 2014.10.22. 08:57:33

@jobangel: Hagyjuk már ezt a bullshitet. Erre nincs recept, nem is lehet. Az álláspályázat formai és tartalmi része persze fontos, de alapvetően nem ez dönt, jó lenne már őszintén bevallani. A legtöbbször szubjektív, szimpátia-alapú, előítéletes, ennyiben tehátirracionális döntések alapján dől el az, hogy kit vesznek fel és hova. Magyarországon az egész corporate légkör - a HR-esekkel az élükön - egy bűzlő szemétdomb, rajtuk immorális élőhullákkal (elsősorban a kiégett középvezetőkre gondolok), amit szép, színes logók, a recepciósok őszintétlen, erőltetett mosolyával, a kollégák hazug lazaságával próbálnak sokszor leplezni.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 09:03:34

@Michel Djerzinski: lehet így is hozzáállni, de erre szoktam mondani, hogy így állásod nem lesz, csak igazad. Boldog leszel-e tőle?

Az eddigi tevékenységem során viszont pont az látszik, hogy a jól megírt anyagok működnek, azokból állásinterjú lesz, és ez a cél, mert állásinterjún van esélye meggyőzni a munkáltatót, hogy ő kell. Akár racionálisan, akár emocionálisan.

Egy klassz ember vacak CV-vel nem jut sehová a legtöbb esetben (van pár kivételes HR-es, főleg a közvetítői területen, aki megtalálja ezeket a csiszolatlan gyémántokat, de nem sok). Egy átlagos tudású, képzettségű, tapasztalatú ember egyetlen esélye a jó álláspályázat. Ha se kapcsolatrendszere, se anyagi tartaléka nincs, muszáj, hogy jó álláspályázati anyaga legyen. Ez tanulható, erre időt kell szánni. B terv a hőzöngés, de abból állás még sosem lett.

Michel Djerzinski 2014.10.22. 09:10:08

@jobangel: Rendben van, de borzasztóan idegesítő ez a sok melléduma az álláspályázatok minőségéről, miközben az igazán fontos és kínos dolgokról meg hallgatunk. Tegyük fel, hogy eztán mindenki megüti a lécet, és jobbnál-jobb pályázatokat küld be. Akkor utána mi fog dönteni? És ki beszél a HR-esek borzasztó viselkedéséről és aljas hamisságairól? Na ugye.

Ez egy blog, legalább itt legyünk őszinték, ha már a valós, hús-vér világban gyakorlatilag senki sem az. Én viszont megengedem magamnak az a luxust, hogy őszinte vagyok és magamat adom. Mindenhol. Aki nem látja meg ebben az értéket, azt meghagyom őszintétlen, hamis kétlábú társai mellett, ahol a munka minőségén, a teljesítményen kívül minden más számít.

Michel Djerzinski 2014.10.22. 09:12:03

@jobangel: egyébként meg ha boldog nem is, de elégedett, igen. A mai világban az egyetlen dolog, ami számít: az autonómia, az igazságérzet fejlesztése, a saját magunk értékességébe vetett feltétlen bizalom, önszeretet, és a tudat, hogy bizonyos szituációkban feltétlen igazunk van. Még ha épp súlyos áldozatot is fizetünk érte. Vannak opportunista, elvtelen emberek, sokan. Hadd legyen pár mini-Szókratész is köztük-

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 09:25:39

@Michel Djerzinski: kb. olyan, mintha a bkv-ellenőröket szidnánk. Értelme nincs, és nem tudnak úgy cselekedni, hogy mindenkinek tetsszen. Ha 400 pályázat érkezik, ebből 399 el lesz utasítva, azaz 399 elégedetlen embert termelnek minden egyes döntéssel. Nem aljasságból, hanem azért, mert ez ilyen pálya (és ezért nem vagyok én HR-es, mert itt a blogon azzal a résszel foglalkozhatok, ami tetszik, a HR-es munkában meg pont azzal a résszel kellene, amiben semmi jó sincs szerintem. De csak egy pillanatra gondold át az ő helyzetüket: pl. végigolvassák ezt a kommentfolyamot, amit többnyire aktív vagy épp nem aktív álláskeresők, munkavállalók írnak róluk. Látván ezt, miért is akarnának ők ezzel a réteggel jóindulatúak lenni?

Láttam kezdő, lelkes HR-est munkában: az első céges meetingen lealázták a nagyeszű menedzserek, muhaha munkavállalói elégedettség. Az első toborzásnál mindenkinek lelkesen küldte a nemleges válaszokat, sajnálja, nem nyert felvételt, sok sikert a jövőben. Ugye folyamatosan azt olvassuk, hogy az álláskeresők ezt várják. Na, kapta is rá a "rohadjmeg" és hasonló válaszokat. Felhívott néhány emberkét, hogy akkor jöjjön állásinterjúra. Amelyik időpontegyeztetés után egyáltalán eljött, bunkón viselkedett, mert mit tudhat egy 25 éves csitri (végzett pszichológus volt...). Ez a "lányka" gyorsan felismerte a valós elvárást: dehogy kell ide udvarias elutasító válasz, dehogy kell ide kedélyes interjú, meg tolerancia, meg empátia. Aki kicsit is nem felel meg, azzal nekik nem érdemes kínlódni, mert nem lesz belőle pozitív eredmény HR-es körökben. Ezt az álláskeresők maguknak csinálják, ezzel a hozzáállással. Persze álszent módon továbbra is azon siránkozunk, hogy jaj, nem küldenek nemleges választ, de ha küldenek, akkor arra anyázós viszontválasz lesz.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 09:29:26

@Michel Djerzinski: ez ott hibázik, hogy nincs olyan, hogy feltétlen igazság. A tényekkel, számokkal, mérésekkel alátámasztott állítások esetleg feltétlen igazságok. De az, hogy "minden HR-es hülye", se nem igazolható, se nem igaz.

Az önbizalom fontos, de az pont ott kezdődik, hogy a körülményektől függetlenül _tudod_ hogy értékes vagy, ezért nem azt bizonygatod, hogy más meg nem értékes. Mert az nem az önbizalom forrása, hanem a frusztrációé.

A súlyos áldozat, amit pl. esetünkben állástalanság képében fizet meg, szintén nem növeli az önértékelést, önbizalmat, önszeretet. Azaz tévút.

Michel Djerzinski 2014.10.22. 09:44:57

@jobangel: semmit nem értettél meg, mindegy. (Téged már - sajnos - bedarált a kórszellem, és próbálod igazolni az igazolhatatlant.)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 09:49:15

@Michel Djerzinski: nekem nem kell igazolni semmit, de tényleg nem értem, miről akarsz meggyőzni... Arról, hogy a HR-esek mind hülyék? Hogy jó választani kell az "igazság" és az állás között? Vagy mégis, mik a téziseid? És hogy jön ez ahhoz, hogy nem rontjuk el az álláspályázatot a posztban tárgyalt mondatokkal?

Jim Raynor 2014.10.22. 10:11:25

@jobangel:

"Amelyik időpontegyeztetés után egyáltalán eljött, bunkón viselkedett, mert mit tudhat egy 25 éves csitri (végzett pszichológus volt...)."

amennyiben nem pszichológusokat akar felvenni a cég, akkor áruld már el, hogy valójában mit is tudhat egy más szakmáról?

az egész HR úgy faszság, ahogy van, már elnézést.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 10:27:52

@Jim Raynor: a HR létjogosultsága csak annak kérdés, aki nem érti a működését. A HR-nek a munkáltatással kapcsolatos adminisztráción kívül egy csomó szerepe van, legegyszerűbben talán úgy lehet megfogalmazni, hogy az emberrel, mint vállalati erőforrással foglalkozik. Innentől a vállalatgazdaságtan tantárgynak is része, utána lehet olvasni. Némi pszichológiai képzés mindenképpen kell nekik, elvégre nem gépekkel foglalkoznak, hanem emberekkel, akiknek érzelmeik, lelkük is van, nemcsak 8 órányi működésüket vesszük meg, mint gépek esetében.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.10.22. 10:49:39

@jobangel:
Mivel a szakmai kör általában a HR-esek után jön, ezért még nem derül ki a pályázó szakmai rátermettsége, így nem beszélhetünk arról, hogy a pályázó diktál.

Muad\\\'Dib 2014.10.22. 11:01:22

Qrvára nem kéne a hr-eseknek ilyen nagy pofával viselkedniük, pláne ezek után:

www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/idozitett-bomba-ketyeg-a-vallalati-szemetben/

Na meg azt is fas*a lenne eldönteni, mit is szeretnének tulajdonképpen:

"...Nem megoldás, ha jelenlegi munkahelyünket kihagyjuk, mert azzal rontjuk esélyeinket, ráadásul rossz fényt vet ránk, ha a cv-nk nem a valóságot tükrözi. Papp Júlia áthidaló javaslata: "A jelöltnek pályázatában érdemes tudatosítania a fejvadászokban: jelenlegi vezetői tudta nélkül keres állást. Tanácsos továbbá megkérnie őket: semmilyen esetben ne hívják fel foglalkoztatójukat" A kockázat nem csökkenthető nullára, ám magára valamit is adó fejvadász figyel rá."
origo.hu

optimusprime 2014.10.22. 11:02:23

Sajnos nálam már kétszer is előfordult, hogy a HR felhívta az aktuális munkahelyet, hogy információt kérjen rólam. Nem köntörfalaztak, megmondták, hogy jelentkeztem hozzájuk és csak referenciát kérnek rólam. Azóta elővigyázatosságból egy a jelenlegi munkahelyemmel azonos profilú, de másik cég szerepel az aktuális állás pontnál. (Persze már őket is felhívták és a HR-es csaj diadalittasan közölte, hogy felhívta őket és nem is dolgozom ott, szal megérte az elővigyázatosság). A másik aggályos történet ezzel kapcsolatban, hogy nem csak abból van baj, ha az aktuális munkahelyet felhívják. Az én munkám elég speciális, vezető beosztásban meg még inkább kevesen vagyunk. Itt az is probléma lehet, hogy ha kapcsolatba lépnek egy régebbi munkahellyel, mert ez a kevés ember gyakran beszélget egymással. Ilyenkor véletlen is kiderülhet - ki is derült - hogy ha épp munkát keresek. De az első eset persze húzósabb. Magam nem írok ilyet soha az önéletrajzomban, de ha valaki azt mondja, hogy ez túlzó elővigyázatosság, az szimplán ostoba...

oszt jónapot 2014.10.22. 11:04:59

@jobangel: Mitől van az szerinted, hogy a HR-eseken kívül az emberek 90%-a azt gondolja, hogy a HR-esek hülyék? Persze az én mintám sem reprezentatív.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 11:11:23

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás: sok faktor határozza meg, mi van előbb. Van ahol a HR-t jó előre tenni, van ahol a szakmait. Van ahol - tipikusan szoftverfejlesztőknél - csoportban íratnak szakmai tesztet, és bizonyos pontszám alatt le sem ülnek velük beszélgetni HR-oldalról. Ha ott is átmegy, akkor jön a valódi szakmai szűrés a szakmai vezetővel.

De a HR-es előszűrés is lehet jó, pl. ha a szakmai vezető egy emberi nulla, akkor jobb, ha előbb HR-es szűr, és rájön, ki fogja ezt a pszichopatát tolerálni a szakmailag szóbajöhetők közül. Ezzel persze megkockáztatja, hogy a legjobb szakmaiságú embert elszalasztják, de még mindig jobb, mint felvenni, majd mikor meglátja, mi történik, lelép, és viszi a rosszhírét a baromnak, cégnek egyaránt. Mivel jó szakember, a szava számít a piacon, és kész a baj. (Ilyen félresikerült sztorikról írtam itt: jobangel.blog.hu/2014/08/27/nem_jott_be_az_allas_vege_lett_probaidoben )

Vagy fordítva, ha tudjuk, hogy a vezető egy súlytalan vki, akkor az ő pozija alá rendelni nem lesz jó egy rutinos, jó szakmaiságú embert, márpedig ember kell. Ha a HR-es ezt kiszúrja, akkor tehet javaslatot, hogy ne beosztottja legyen, hanem pl. tanácsadója a balfácánnak. Ha a balfácán találkozik előbb vele, akkor viszont lehet, hogy kiszórja a legjobbakat, hogy ne jelentsenek konkurenciát neki. Ez már szervezeti kérdés, de ahhoz, hogy ilyeneket ki lehessen védeni, jó HR-es kell.

levendulabandi 2014.10.22. 11:12:05

A Hr-nek van létjogosultsága. Jobangelnek egyre több hozzászólásával és cikkével értek egyet, pedig régebben mekkora vitáink voltak itt! :-)

Amiről nem Jobangel tehet és valóban problémás, nem szabályozott terület az az, hogy boldog-boldogtalan vállalat, szci cég, biztosító, mlm ügynökség keres munkatársat különböző pozíciónevek alatt, de a céljuk: adathalászat, balekfogás, marketing. Amikor az ember Hr generalista állásra pályázik, de kiderül, hogy eladni kéne vmi szar életbitosítást, vagy fejvadászcéghez jelentkezik Recruiteresnek és az inetrjún derül ki, hogy a nagynevű cég jutalékosan fizet és szigorúan zsebbe, akkor igenis felmerül, hogy igényli a szabályozást ez a terület. Ha tőlem elvárják, hogy a CV-m a valós, korrrekt adatokat tartalmazza, akkor a cégtől is elvárás, hogy a valós pozíciót írja, ne hazudozzon össze-vissza az álláskiírásban.

Ahogy lehet csinálni:Bnőm továbbra is állást keres, pályázott egy helyre. Ma felhívta a nagy amerikai multitól a hr-es: közölte: a fizetést, a munkarendet, az elvárásokat, a címet, azt is, hogy 2 körös (és nem több) interjú várható, ezeknek mikor lesz az ideje, nov 3tól lehet kezdeni, ha a 2 körön megfelelt. Így is lehet!Nem sunyizva, nem tagadva, nyíltan!

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 11:22:59

@levendulabandi: aha, csak az ilyenhez amerikai multi kell, ott már értik, mi a HR :))

A sok biztosítós, szcis egyéb melókat csak úgy lehetne helyretenni, ha nem a "valós pozíciókat" szabályoznák, hanem a zsebbefizetősdit, beszámlázósdit szüntetik meg, törvényileg. A "valós pozíció" meglehetősen necces lenne törvényileg szabályozva, mert ugye mást csinál egy logisztikus egy gyártó cégnél, mást egy kereskedőnél. De még két azonos profilú cégnél is más a felelősségi köre, mert a cégszervezetét mindenki maga építi fel, ahogy neki jó. Ebbe törvényileg belenyúlni nagyon durva problémákat jelentene.

A közigazgatásban pl. ez működik, nem is boldog senki. Nemrég nem vették fel egy jelöltemet gazdasági vezetőnek húsz év versenyszférás gazdasági vezetői múlttal, mert nem közgazdász diplomája van, hanem gépészmérnöki. Senkit sem érdekelt, mit tud, csak a papír számított.

levendulabandi 2014.10.22. 11:39:27

Amúgy a Hr mindig azon sír, hogy nem tudnak visszajelezni a jelölteknek, mert több100 jelentkező van a pozícióra és behívni sem tudnak mindenki jót, mert 400 embert nem lehet behívni, max 5- 10-et.
Nagyon egyszerű a megoldás: Cégnév, helyszín...Aha a cég a 23. ker-ben van, akarok én Zuglóból oda napi 2-2 órát utazni? Nem? Máris kevesebb a pályázat. Fizu? br. 250eFt? Aha, én 450et keresek és ennyiért nem fogok váltani, megint kiesett egy csomó pályázó. Munkaidő 9-18ig? Aha nekem 17ig oda kell érni az oviba a kölökért, tehát nekem nem jó...Korrektebb kiírás, kevesebb pályázó, viszont az a kevés mind tudja vállalni. Sokszor télleg csak az 5. kör (3 hónapos szívatás )után derül ki, hogy nem érte meg a procedúra, mert a fizu, munkaidő, vagy vmilyen feltétel miatt valaki nem tudja elvállalni.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 11:46:36

@levendulabandi: az állásportálok hirdetéseiben meg van adva kerületre a munkavégzés helyszíne. Cégnév és fizu értelemszerűen nincs a legtöbb esetben, mert akarom-e hirdetni a konkurenciának, mennyit fizetek az embereimnek? Munkaidőről mindenhol lehet beszélni, nekem volt kollégám, aki hétre járt, mert 3-kor el kellett mennie. Megbeszélték a főnökkel, ez volt a rutin, ez összeegyeztethető volt a munkájával, mert nem függött pl. ügyfelektől.

Ezért ezek olyan értelmetlen szűkítések lennének, amiket nem érdemes bevállalni. Főleg azért, mert az a munkáltatónak nem érdeke, hogy kevés jelöltje legyen. Nem a sok jelölt a baj sosem, hanem a kapacitás, amivel azokat le kell kezelni, mert abból van hiány.

levendulabandi 2014.10.22. 11:57:47

@jobangel: Kapacitáshiány? Tudod hány munkanélküli hr-es van? hajaj! Vegyenek fel több embert!És igen, ha ezt akarják, akkor legyen rá több pénzük!

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 12:07:10

@levendulabandi: A "legyen rá több pénzük" rész a gáz. Azt a több pénzt vkinek ki kell termelni. Többnyire a cég profit center részének. Azaz, ha az operatív költségeket + nyereséget X fő sales kolléga X*Y összegű célszáma fedezi, ha hozza a célszámot egyáltalán! Akkor az operatív költség növekedésével - új hr-es felvételével - növelnem kell a bevételt is. Azaz a salest fogja a cég egyre jobban kicsavarni, ha így gondolkodik. Lehetőség még a profitabilitás növelése, de ez ugye piacfüggő. A piac nem fogadja el, ha drágábban ad el a cég, mint eddig.

Namost pont ezen ismeretek hiánya eredményezi a beszámlázós, 0 Ft+jutalékos állásokat, amik szintén nem tetszenek neked (nekem sem természetesen). Megoldásnak marad az, hogy ha a tisztességesen megfizetett alkalmazottaimra vigyázok, nem rakok a nyakukba szükségtelen költséget. Lássuk be, nehéz azt megmagyarázni a salesnek, hogy azért kell többet dolgoznia, mert a beküldött 1000 CV-t szeretnénk megválaszolni, így kapacitást bővítünk. A saleses jogos kérdése: ez neki miért jó? Ill. a nemleges válaszok küldése mi olyan előnyt hoz, amiért neki érdemes többet dolgozni? És egyáltalán, a cégnek milyen előnyt hoz? (semmi kimutathatót)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.10.22. 13:03:01

@Michel Djerzinski: Ha a CV nincs rendben, akkor esélye sincs kapcsolat nélkül, sőt, még a gyenge protekció is kevés lehet. Ha jó a CV, akkor kívülről van esély bekerülni és normális vezető esetén akár belsős jelöltet is megelőzni.

@jobangel: Mennyibe kerül egy olyan rendszer, amelyik minden elutasított pályázónak küld egy sablonos e-mailt? Mennyi idő a személyesen meghallgatott 3-5-10 embernek írni két sort?
Miért van az, hogy nyugaton a cégek kiírják a nevet és a fizetési sávot, itt pedig titkolják?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.10.22. 13:08:12

@jobangel: Azzal az emberek többségének nincs baja, ha beszélget 10-15 percet egy HR-es kislánnyal a cégről és a saját múltjáról, motivációjáról. Azon akad ki mindenki, ha ez a kislány nem HR-es szakmai kérdésekben akar dönteni, például a marketinges, hegesztő, informatikus, gyógyszerész szakmai tudását akarja megítélni...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 13:11:44

@Online Távmunkás: sorban megválaszolva:

"Mennyibe kerül egy olyan rendszer, amelyik minden elutasított pályázónak küld egy sablonos e-mailt?" --- egy ilyen még ingyen is drága lenne szerintem. Az autoreply-nak nincs semmi haszna, semmit sem visz előre, és elégedettségnövelési hatása sincs.

"Mennyi idő a személyesen meghallgatott 3-5-10 embernek írni két sort?" --- itt nem a két sorral van baj, hanem a lehetőséggel, hogy megsértődik, miközben lehet, hogy ezüstérmes, aki a befutót válthatja, ha az nem válik be próbaidőben. Egy sok körben leinterjúzott jelöltet csak úgy elhajtani két sorban elég durva. A legjobb, amit tapasztaltam, amikor erre a fejvadász külön telefonbeszélgetést szervezett velem, 20 percben. Felhívtak, megmondták, hogy nem én nyertem, és ha érdekelnek a részletek, akkor mikor tudnánk ezt hosszabban átbeszélni? Nyilván ezért a megbízójuk fizetett, és rendesen indokoltak is, mi volt jó, mi volt nem jó, átbeszéltük a jövőbeli közös lehetőségeket is stb. Ez drága dolog, másképp meg nem éri meg csinálni.

Miért van az, hogy nyugaton a cégek kiírják a nevet és a fizetési sávot, itt pedig titkolják?

Mert nyugaton nincs zsebbefizetést, beszámlázósdi, diszkrimináció, és ugyanazon munkáért ugyanazon bér jár, egymással szemben ülő két alkalmazott ugyanabban a poziban ugyanúgy van mérve, ugyanúgy van fizetve. Ha majd nálunk is így lesz, nálunk is ki lehet írni, de úgy látom, ettől még messze vagyunk...

derrick81 2014.10.22. 13:16:22

@jobangel: A közigazgatásba való pályázásról is jó lenne 1x olvasni bővebben, mert olyan közvetítővel nem találkoztam, aki ilyen pályázatokkal / állások közvetítésével foglalkozott volna. Az egyik kommentből, úgy tűnik jobangelnek már volt ilyen jelöltje. Tudom, hogy lúzerség, de nekem csak ez az egy terület jöhet szóba :)

TH 2014.10.22. 13:26:45

Miért van egybemosva itt a HR és a recruiter szakma? OK, hogy a HR osztályhoz tartoznak a recruiterek általában, de akkor is két szakmáról beszélünk.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 13:36:19

@derrick81: Hát, körbekérdezhetek, mert én nem tudok róla annyit, amennyiből egy értelmes poszt kijönne. A köztisztviselői CV-ket meg tudom faragni, de hogy ha közigállást pályáztatnak külsős céggel, az hogyan történik, gőzöm sincs...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 13:38:54

@TH: hűű, ez jó kérdés. Ezek nagyon egybemosódnak, és nem lehet tisztába tenni, amíg ott tartunk, hogy a HR-es az egy 25 éves "kislány".
De másik példával: ez egy álláskereső blog, mégis HR blogként aposztrofálják sokan, én egy álláskeresőket segítő önkéntes vagyok, mégis HR-esnek néznek stb. Aki CV-t olvas csak HR-es lehet, na :)))

WildBear 2014.10.22. 13:39:33

A HR-es szakma tapasztalataim szerint borzasztóan "híg", akárcsak az ingatlanos. Vannak tájékozott HR-esek, ezek többnyire idősebb szakemberek, akiknek van tapasztalatuk, és emberismeretük; viszont jóval gyakoribb a "HR szakmunkás", aki felteszi az előre bemagolt kérdéseket, és kitölti a rubrikákat; többre nem képes.

Nemrég állásinterjún voltam (van stabil munkahelyem, de szeretnék körülnézni a szakmai lehetőségek között), és a HR-es ugyanazt az elcsépelt kérdést tette fel, ami már 14 éve is lejár(atot)t lemez volt; "Mondana magáról három rossz tulajdonságot..?"

Ezt válaszoltam neki; kedves hölgyem, itt most kétféle választ adhatok; vagy olyan rossz tulajdonságot említek, ami ennél a szakterületnél irreleváns ("nem tudok szépen rajzolni"), vagy rossz tulajdonságnak állítok be jó tulajdonságot; "a munkámban túlságosan is alapos, és lelkiismeretes vagyok".
Hápogni kezdett, hogy látja hogy felkészültem.. mondom neki hölgyem, nem, ez ma már az alapműveltség része.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 13:42:17

@WildBear: bizony, hígult, de nem feltétlenül az adott interjúztató hibája mindez. Ha a HR-kézikönyvben ott egy jegyzőkönyv-sablon, amit ki kell töltenie a megadott kérdésekre kapott válaszokkal, akkor nem tud mit csinálni. Az nem az ő hibája, ha nem upgrade-elték a kézikönyvet már 15 éve, mert senkinek sem fontos a HR.

WildBear 2014.10.22. 13:58:45

"nem upgrade-elték a kézikönyvet már 15 éve, mert senkinek sem fontos a HR. "

Ha senkinek sem fontos, akkor talán el kellene felejteni, ahogy kihalt a lámpagyújtogató, jeges, telefonközpontos is.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 14:00:19

@WildBear: oké tegyük fel, elfelejtődik. Onnantól felveszik káderalapon a főnök unokatestvérét, a polgármester lányát stb. Ha te nem vagy valakinek a valakije, akkor így jártál. Volt ilyen világ 40 évig, szerettük-e?

levendulabandi 2014.10.22. 14:04:54

@derrick81: erre ott a kozigallas.gov.hu
És ott a legjobb, ha biztosan be akarsz kerülni, hogy minimum államtitkári szinten legyen ismerősöd-ha minisztériumba vagy hivatalba akarsz bejutni, polgimester vagy jegyző, járási hivvezető: ha önkormányzathoz, járáshoz...megyei szinten: közgyűlés elnök, főjegyző. :-)
Nagyjából ennyi a titok.

A Cv egy rendelet mellékletét képező excel tábla, amit értelemszerűen kell kitölteni. Bizonyos pozíciókra csak megfelelő diplomával lehet jelentkezni. Nem lehet jogi referens, csak jogász végzettségű, de hr-es lehet náluk jogász, hr, közgazdász...ezt általában mindig feltüntetik a hirdetésben, hogy milyen végzettséget fogadnak el.

A nyelvtudást szinte soha nem tesztelik és ott is a papír számít, nem a tudás. Ha az alkalmazási feltétel angol közép C, akkor a papír kell, nem baj, ha 10 évig nem beszéled a nyelvet. Fordítva is igaz, hiába tudsz anyanyelvi szinten angolul, ha nincs papírod: kuka.

WildBear 2014.10.22. 14:12:37

@jobangel: "oké tegyük fel, elfelejtődik. Onnantól felveszik káderalapon a főnök unokatestvérét, a polgármester lányát stb. Ha te nem vagy valakinek a valakije, akkor így jártál. Volt ilyen világ 40 évig, szerettük-e?"

Ez a post hoc ergo propter hoc érvelési hiba; azaz nem a HR-esek megjelenése miatt tűnt el "az elmúlt 40 év", és nem is fog visszatérni, ha eltűnnek a HR-esek.

Az igazán profi HR-esekre szükség van, fejvadász cégeknél.
A maradék egy része elmehetne az iskolákba, szakmaválasztási tanácsadónak.
A többi kereshetne más, hasznos területet.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 14:26:26

@WildBear: A HR-re cégen belül is szükség van, az, hogy a fejvadászatot azonosítod a HR-rel, szakmai hiba.

Az érvelési hibával érvelni érvelési hiba ;), azaz ne tessen szalmabábolni :) Nem állítottam, hogy a HR megjelenése tüntette el az "elmúlt 40 évet".

Ha meg komolyan nézem, az elmúlt 40 év kiválasztási módszerei úgy tűntek el, hogy a privatizációval megérkezett a piaci alapú gondolkodás, pl. a kiválasztásban is. Ha a piaci alapú kiválasztást megszünteted, visszatér az urambátyám világ, mert ez meglehetősen bináris: kicsit nem lehetsz racionális, vagy az vagy, vagy nem. Ahogy tapasztalt álláskeresők ezt a közig.-ról állítják, az urambátyámozás visszatérőben van - és lám, nincs is HR, sőt HR-stratégia sem egyetlen közig területen sem (magam nem voltam közig.-ban sosem, nem tudom, mennyire erős ez a tendencia).

A HR szerintem másik legfontosabb területe a kiválasztás mellett a képzések stratégiai tervezése és megszervezése, ez külső cégből nem megy. A toborzás nyilván megy, a bérszámfejtés is, mint adminisztratív terület, a cafeteria operatív kiszolgálása is. De pl. a cafeteria-rendszer összeállítása már belső HR-es feladat, nem érdemes kivinni a cégből.

Következő szakmai hibád: A szakmaválasztási tanácsadásnak nagyon minimális köze van a HR-hez, az inkább tiszta pszichológia, némi munkaerőpiaci ismeretekkel (=statisztikai felmérések megértése, erre egy pszichológus is képes). Azt megérteni viszont, hogy hogyan fejlődik egy tini, akinek most kell pályát választania, a jelenlegi motivációi (vagy annak hiánya) milyen pozitív lehetőségeket rejt, nem HR-es feladat.

WildBear 2014.10.22. 14:41:46

@jobangel: "Nem állítottam, hogy a HR megjelenése tüntette el az "elmúlt 40 évet".

Ezt írtad: "oké tegyük fel, elfelejtődik. Onnantól felveszik káderalapon a főnök unokatestvérét, a polgármester lányát stb."

És ez nem igaz; attól, hogy elfelejtődik a HR, még nem a rokonokat fogják felvenni, illetve nem jobban, mint most.

"Ha a piaci alapú kiválasztást megszünteted,"

Senki nem akarja a piaci alapú kiválasztást megszüntetni !
Csupán a jelenlegi HR rendszert, ami egy teljesen felesleges, és nem hatékony "szűrő".
Semmi köze a "piaci alapú kiválasztás"-nak a jelenlegi HR gyakorlathoz ("mondjon magáról 3 rossz tulajdonságot")

"Ahogy tapasztalt álláskeresők ezt a közig.-ról állítják, az urambátyámozás visszatérőben van - és lám, nincs is HR"

Dehogy nincs, közig állásra pályáztam, és az ottani HR-es tette fel ezt a kérdést. (Alkalmasnak találtak egyébként, tehát nem "bosszúból" húzom le őket.)

"A szakmaválasztási tanácsadásnak nagyon minimális köze van a HR-hez"

Senki nem vitatja hogy alaposan "hozzá kellene tanulniuk" a jelenlegi HR-eseknek; de ez mégiscsak közelebb áll hozzájuk, mint a kórházi nővér munka.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.10.22. 15:01:30

@WildBear: na igen, valami hasonlót tapasztaltam én is.
Már feladtam, hogy munkát találjak, de annyi sablonos fasságot, amennyit "fejvadászoktól", HR-esektől hallottam, olvastam... Tképp alig különböznek a megismert egyedek a politikusoktól.
Tegnap kaptam egy e-mailt az utolsó munkahelyemről, hogy sajnos nem tudnak behívni beszélgetésre. Hápogtam, hogy mi a ... van, milyen beszélgetés? Milyen állás? Aztán megtaláltam a kukában: valamikor tavasszal, tképp poénból jelentkeztem a hirdetésükre, mert azt hittem, az utódom húzta el a csíkot. Másnap megkérdeztem a hátrahagyottakat és kiderült, hogy valami olyan meló, amihez semmilyen formában nincs közöm.
Az egyetlen igazi pozitívum, hogy ők legalább szóltak, hogy nem kérnek belőlem, míg a többi kb. 100-150 még erre sem vette a fáradságot.

dr. mesterséges színezék 2014.10.22. 15:06:29

@jobangel: "nem, nem így van."

Szemenszedett tévedés.

Nejem több fejvadász cégnél dolgozott, mielőtt lerázta a saruját, és multinál, belülről kezdte el végezni a szűrőmunkát: elmondható, hogy ami úgy néz ki, mintha, az pont az is. A kivétel kivétel.

De az utánkérdezős kémkedés még mindig nem a legrosszabb: a szakma koronája valszínűleg az, amikor klimaxos HP reggeli hangulata vág el valakit attól, hogy szikrányi kiderüljön abból, hogy mi van a fejében, mert a nyakkendője pont nem jön be hősnőnknek.
Ezt nem annulálja semmilyen levéldiplomáciai bénázás.

dr. mesterséges színezék 2014.10.22. 15:12:23

@Online Távmunkás: "Azon akad ki mindenki, ha ez a kislány nem HR-es szakmai kérdésekben akar dönteni"

Egyáltalán nem kicsi, ipari multicégünknél egyesz osztályvezetőknek szó szerint könyörögniük kellett, hogy az általuk igényelt munkaerő szűrésekor a CV-n legyen szakmai rész is, mert bőven elegük lett a "jó kiállású, határozott, jó kommunikációs képességekkel rendelkező, jól prezentáló...", éppen csak használhatatlan új kollégákból, akiket nem győztek egymás között száműzni az erkölcsi és anyagi károkozások potenciálisabb helyeiről.

A HR-es kolleginák meg voltak lepve.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 15:14:33

@WildBear:

Mondtam, hogy ne szalmabábolj :)

"És ez nem igaz; attól, hogy elfelejtődik a HR, még nem a rokonokat fogják felvenni, illetve nem jobban, mint most." --- Onnantól butaság ez, hogy nem tudtál érvet arra, miért ne kellene HR, miért kellene elfelejteni? Miért ne kellene külön szakterület a vállalat egyik legfontosabb erőforrásának, az embernek, mint munkavállalónak a kezelésére? Erre kellene racionális választ adni a meggyőzésemhez, ha ilyen érkezne, el tudnám ismerni, hogy nem kell HR. Jelenleg viszont úgy gondolom, hogy a vállalatot nem a tárgyieszközei határozzák meg, hanem az emberei, azaz nagyonis foglalkozni kell az emberi tényezővel. Ezt a szakterületet pedig HR-nek hívják.

Ha te a 3 rossztulajdonsággal azonosítod a HR-t, már megint nem jársz jó úton. Olyan, mintha azt mondanám, felejtsük el az asztalos szakmát, mert láttam egy nagyon ronda bútort, ilyenre nincs szükség, punktum. Általánosítasz, csúsztatsz, és ez nem érvelés. Azaz, miért is érvelsz? Miről akarsz meggyőzni?

Nem azt mondtam, hogy nincs HR-es, azt mondtam, nincs HR a közig.-ban. Az egyik ember (a HR-es), a másik a módszertan (a HR).

A szakmaválasztási tanácsadás érdekes terület lehet, de nem "hozzátanulni" kell, mert az egy másik szakma, amihez a HR-eseknek nincs köze (a HR-nek meg egy kicsi csak, mint írtam volt). Kazánkovácsból sem lesz asztalos egy kis "hozzátanulással", pedig mindkettő szakmunka.

dr. mesterséges színezék 2014.10.22. 15:15:18

@Online Távmunkás: "Mennyi idő a személyesen meghallgatott 3-5-10 embernek írni két sort?"

Nagy felhozatalnál, nagy fluktuációnál sok idő.
Nejem ezzel együtt (ha kell, itthon is dolgozva) megteszi - nem egy kolleginája ezért lesajnálja.

Bambano 2014.10.22. 15:28:09

@jobangel: "Látván ezt, miért is akarnának ők ezzel a réteggel jóindulatúak lenni?": úgy érted, hogy 400-ból 399 emberrel miért is akarnának jóindulatúak lenni? Tehát 400 emberből az az egy, aki megfelelt a hr-esek kiismerhetetlen elvárásainak, az jó ember, a másik 399 meg nem, azzal lehet szemétkedni?

Lehet, hogy nem tudatosan írsz ilyeneket, de a végeredmény szempontjából mindegy.

@dr. mesterseges szinezek: mennyi idő írni két sort? nulla. ha tisztességes it támogatás van a hr mögött, akkor nulla. és mára az is rossz dumává vált, hogy nincs tisztességes it támogatás, mert legalább három céget láttam az utóbbi időben, akik szolgáltatásként ilyet kínálnak.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 15:33:17

@Bambano: Úgy értem, hogy azokkal, akik így állnak hozzájuk, miért akarnának jóindulatúak lenni? Aki téged mocskol, lekurváz, halálodat kívánja, arra mosolyogni szoktál, empátiával és türelemmel állsz hozzá, lesed minden kívánságát, kiszolgálod az igényeit, újra lehetőséget adva neki minderre? Vagy hagyod, hogy fröcsögjön magában?

Szolgáltatásként kínáltak Autoreply-t? Nem az évszázad üzletének tűnik.

Bambano 2014.10.22. 15:34:24

@WildBear: nem a hr-rel van a baj, hanem a hr-esekkel. leginkább azzal, hogy sok helyen azt gondolják, egy bárhonnan szalajtott, más szakmából ejtőernyőzött valakiből jó hr-es lesz. pedig nem.

meg azzal a szemlélettel van baj, amikor a hr-es királynak hiszi magát és elvárja, hogy mindenki igazodjon az ő ki nem mondott szempontjaihoz.

pedig ha tényleg piaci szemléletű lenne a toborzás (ahogy nem az, hiába erőltetik), akkor azt az embert vennék fel az adott pozícióba, aki az adott pozíció elvárásainak megfelel és nem azt, amelyik a hr-es elvárásainak.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 15:37:07

@Bambano: az adott pozíció elvárásai eredendően vannak, vagy vkik megfogalmazzák? És a HR, a HR-es fogalmazza meg, vagy a szakmai oldal? Vagy közösen mindkettő? Olyan, hogy "a hr-es elvárásai" nem létezik önmagában.

Bambano 2014.10.22. 15:38:01

@jobangel: engem általában okkal szoktak szidni. ha valakinek nemet mondok, belekalkulálom, hogy ezért anyázni fog, következésképp lepereg az anyázás. Másrészt meg az nem úgy volt, hogy az álláskeresők rögtön parasztok voltak, az úgy volt, hogy a hr-esek ténykedése nevelte őket ilyenné.

Ha veled úgy bánnának a hr-esek, ahogy a többivel, te is dühöngenél. Annál jobban dühöngenél, minél nagyobb anyagi kárt okozott ezzel.

"Szolgáltatásként kínáltak Autoreply-t? Nem az évszázad üzletének tűnik.": amikor azt írtam, hogy it támogatást adnak a hr-hez, az nem egy autoreplyben merül ki. semmi gond azzal, hogy nem értesz az it-hez, sokan vannak így.

WildBear 2014.10.22. 15:41:31

@jobangel: "Onnantól butaság ez, hogy nem tudtál érvet arra, miért ne kellene HR, miért kellene elfelejteni?"

Hiszen Te írtad !
"nem upgrade-elték a kézikönyvet már 15 éve, mert senkinek sem fontos a HR."

Ha nem fontos, akkor minek fenntartani ?

"Miért ne kellene külön szakterület a vállalat egyik legfontosabb erőforrásának, az embernek, mint munkavállalónak a kezelésére?"

Mert egészséges embereket nem kell "kezelni".

"a vállalatot nem a tárgyieszközei határozzák meg, hanem az emberei, azaz nagyonis foglalkozni kell az emberi tényezővel. "

Ez teljesen így van. A szakembergárda fontos, a jó mérnök, technikus, szakmunkás. Ehhez viszont nem kell HR-es, kár is beleerőltetni.

"Ha te a 3 rossztulajdonsággal azonosítod a HR-t, már megint nem jársz jó úton."

Sajnos én zömében ilyen HR-esekkel találkoztam, és hát nem véletlenül alakult ki a HR-esekről a jellemző sztereotípia.

"Miről akarsz meggyőzni?"

Miért akarnálak meggyőzni..? :-o
Leírtam a tapasztalataimat, és az azon alapuló véleményemet.

A HR-es szakma az én szememben teljesen olyan, mint az ingatlanügynök.
Nem kell hozzá diploma, nyelvtudás, szaktudás; elvégzed a tanfolyamot, és máris mutogathatod a lakásokat, vagy töltheted ki a jelöltről a rubrikákat.

A mi cégünknél a jelentkezők közül a titkárnő kiszórja azokat, akiknek nincs meg a szükséges végzettségük, vagy nyelvtudásuk, aztán az egyik főnök beszélget velük 10-15 percet.

És egy tapasztalt, szakmában és emberismeretben járatos szakember többet megtud a jelöltről 10-15 perc alatt, mint egy miniszoknyás kis huszonéves HR-es kislány a kérdőívekkel..

Bambano 2014.10.22. 15:41:35

@jobangel: vannak szakmai elvárások, hogy pl. a hegesztő tudjon hegeszteni, acetilénnel is meg szikrával is, meg vannak olyan elvárások, amik kizárólag a hr-t érdeklik. Hogy a hr-esnek nem jó a szabvány szerinti eurpoass cv, csak az amcsi, hogy a hr-es élete legjobb standupját szeretné megnézni, amikor interjúzik a hegesztő, hogy a betűtípus milyen legyen, ne legyen több két oldalnál, stb. stb.

Egyébként nagyon egyszerűen meg tudod nézni, hogy mire céloztam, amikor azt írtam: hr-es elvárás. Olvasd vissza a saját posztjaidat. Azokban alig van olyan javaslat, ami szakmai alapon szűr, gyakorlatilag minden arról szól, hogy hogyan verekedd át magad a hr-es elvárások tengerén.

Na ennek nincs semmi értelme és ezen kell a hr-eseknek változtatni. Amíg az kerül be interjúra, aki jobban alkalmazkodott a hr-es elvárásokhoz, nem pedig az, aki a szakmájában jó, addig itt szó nincs piaci alapon működő kiválasztásról.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 15:43:00

@Bambano: téged igen, a HR jelenleg azért van szidva, mert az sokkal kényelmesebb, mint megérteni, mi miért történik. Hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, azon kár vitázni, jelenleg csak az egyik van: a mocskolódás egyoldalú, a HR-esek felé irányul az álláskeresők egy részétől.

Az említett 2 soros válaszlevélre nem tudom, milyen IT támogatást tudsz elképzelni, de bármit is, az kamu lesz, nem veszi meg senki :) A HR IT támogatása egy másik téma, de arról most nem beszéltünk. Azért az is nagy lúzerség tőled, hogy engem IT hozzánemértéssel vádolsz, láthatólag nem tudtad értelmezni az szakmai profilomat :))

dr. mesterséges színezék 2014.10.22. 15:43:20

@Bambano: Sajnos (vagy nem) nem a HR-es feladata eldönteni, hogy mire költ a cég*, sőt azt sem feltétlenül ítélheti meg nyílten (lehet akár erről szóló diplomája és gyakorlata is), hogy a X vezető távoli rokona mekkora antitalentum még a meglévő infrastruktúra futtatásában és kiaknázásában is.

Sajnos itt nem kétszereplős minden játék.

*Ismerlek a HUP-ról, ezért tudom, hogy érted:
Többször fordult elő _nagy_ kereső kampányuk idején, hogy 24-48 órára volt hajlandó előfizetni pénzügyesük a profession.hu-ra. Természetesen a napi munka elvégzése mellett ez semmi, ezért én segítettem ki pár wget-es szkripttel, hogy a 24-48 óra mégse csak annyi legyen.

WildBear 2014.10.22. 15:44:29

1X éve jelentkeztem egy állásra; nem vettek fel, viszont erről egy egyen körlevelet küldtek az összes jelentkezőnek, CC-be téve az email címeket, úgy, hogy láttuk egymás nevét/címét. :-)

dr. mesterséges színezék 2014.10.22. 15:52:27

@WildBear: "És egy tapasztalt, szakmában és emberismeretben járatos szakember többet megtud a jelöltről 10-15 perc alatt, mint egy miniszoknyás kis huszonéves HR-es kislány a kérdőívekkel.. "

Nejem a jelenlegi munkahelyén (speciális gumiipar) az első 3 hónapot azzal töltötte, hogy végigjárta a munkaállomásokat, és mindent megkérdezett, mintha ott akarna dolgozni, itthon meg a termelőgépek specifikációit lapozgatta.
A kolleginái kiröhögték, az üzemvezetők meg néztek rá, mint a marslakóra, mert ilyet még nem láttak... munkaügyes csaj... a csarnokban...

A cég akkor már 13 éve termelt, felvett, foglakoztatott és elbocsátott embereket, anélkül, hogy fingja lett volna bárkinek a HR-en arról, hogy mi folyik egy emelettel lejjebb.

2 év után ott tartunk, hogy az üzemezetők a - szervezetileg utolsó senki - asszonyon kívül nem állnak szóba senkivel felvételes kérdésekben, mert nincs közös téma.

Mostan itt nem nejem hozzáállása az, ami miatt ezt leírtam.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.10.22. 16:06:17

@jobangel: Nem auto reply a pályázat beérkezésekor, hanem egy csoportos e-mail az interjú be sem hívott tömegeknek, hogy bocs, nem nyert. Így nem várnak hiába a cégre.

A visszajelzés hiánya nagyon pofátlan dolog személyes interjúk után. Van közeli ismerősöm, aki igazgatói pozíciónál a végső kettőben volt, aztán nem szóltak neki semmit. Mondanom sem kell, hogy a cég termékei/szolgáltatásai azóta tabutémát jelentenek nála...

Másik véglet: angol cég itthonról küldött önéletrajzra válaszolva leírta, hogy a jelölt a 10-es shortlistre került, de nincs az első háromban, akit behívtak, majd felsorolták, hogy a CV alapján miben látják jónak vagy gyengébbnek.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 16:06:27

@WildBear: már megint szalmabábozol. Nekem fontos a HR, a vállalatok többségének fontos, hogy te olyan helyen jártál, ahol nem, az az összképen nem változtat sokat (nem reprezentatív a mintád).

"Ez teljesen így van. A szakembergárda fontos, a jó mérnök, technikus, szakmunkás. Ehhez viszont nem kell HR-es, kár is beleerőltetni." --- Hanem? Ki foglalkozzon a motivációval, képzéssel, kompenzációval, munkavállalói elégedettséggel, és ehhez hasonló dolgokkal?

"A HR-es szakma az én szememben teljesen olyan, mint az ingatlanügynök.
Nem kell hozzá diploma, nyelvtudás, szaktudás; elvégzed a tanfolyamot, és máris mutogathatod a lakásokat, vagy töltheted ki a jelöltről a rubrikákat." ---- Teljes tévút. De kell hozzá diploma, szaktudás, nyelvtudás is. A tanfolyam kevés, és a rubrikák töltögetése nem HR-es szakterület.

"A mi cégünknél a jelentkezők közül a titkárnő kiszórja azokat, akiknek nincs meg a szükséges végzettségük, vagy nyelvtudásuk, aztán az egyik főnök beszélget velük 10-15 percet."

Ez aztán a "szakmai" kiválasztás... :/ És ezt tartod az ideálisnak? Vhogy úgy tűnik, tényleg nem láttál még igazi HR-szakmai munkát...

És egy tapasztalt, szakmában és emberismeretben járatos szakember többet megtud a jelöltről 10-15 perc alatt, " --- Vagy nem, általában pont az ilyenek választanak nagyon mellé. Kedvencem a mindenhez értő cégtulaj, aki úgy választott igazgatót, hogy az kigolyózta a saját cégéből.

"mint egy miniszoknyás kis huszonéves HR-es kislány a kérdőívekkel.." --- már megint az általánosítás, ami nem visz sehová. A "HR-es" nem feltétlenül 25 éves, főleg nem kislány, főleg nem kérdőívekkel.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 16:10:10

@Online Távmunkás: "Így nem várnak hiába a cégre." --- Miért, egyébként várnak? Mire? És ezzel a válasszal, hogy "nem nyert" ki van beljebb? Kinek jó?

"Másik véglet: angol cég itthonról küldött önéletrajzra válaszolva leírta, hogy a jelölt a 10-es shortlistre került, de nincs az első háromban, akit behívtak, majd felsorolták, hogy a CV alapján miben látják jónak vagy gyengébbnek. " --- igen, ilyen van. Mint említettem, ez nagyon drága dolog tud lenni, bár visszajelzést cégtől csakis interjú után látom praktikusnak. CV alapján véleményezni a jelöltet elég necces így, mert lehet, hogy csak a CV béna, és egyébként egy jó embert véleményeznek félre. Ennek a kockázatát nem vállalnám fel.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 16:14:42

@dr. mesterseges szinezek: De tökjó, hogy leírtad, mert nagyjából erről szól a HR-es pozíciója: ismeri a munkaköröket, megismeri hol és mit lehet változtatni a jobbítás érdekében, hiteles. A kiröhögő kolleginák viszont miért vannak még a cégnél? Vhol ez abból ered, hogy van egy belső igény (motiváció), meg egy külső elvárás. A te asszonykád nyilván az előbbi hatására dolgozik így, a többiek felé meg nem támasztottak elvárásokat (menedzsment hiba!)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.10.22. 16:20:58

@Muad\\\'Dib: Alapvető, hogy semmilyen papír nem mehet a cégnél kukába, csak iratmegsemmisítőbe....

dr. mesterséges színezék 2014.10.22. 16:24:51

@jobangel: "A kiröhögő kolleginák viszont miért vannak még a cégnél?"

Pontosan ez az a kérdés, amit a szakma többségével kapcsolatban fel lehet tenni.
Ezért véres rongy a HR, ezért pirul a kisebbség.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.10.22. 16:26:29

@jobangel: Ha úgy írják, hogy az önéletrajzban foglaltak alapján, akkor nincs kockázat. A jelöltnek vagy tényleg az a gyengesége vagy a visszajelzés alapján átfogalmazza a CV-t, hogy jobban átmenjen az adott tapasztalat/készség.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 16:33:38

@dr. mesterseges szinezek: na de még ez sem kizárólag az ő hibájuk. Ha belső igényük nincs az érdemi munkára, meg lehet követelni tőlük, menedzsment szintről. Ha nem teljesítenek, majd jön olyan, aki hajlandó és képes teljesíteni.

dr. mesterséges színezék 2014.10.22. 16:41:40

@jobangel: Ez elméletileg így van. Valszeg besztszeller lenne a könyv, amelyik feltárja, hogy gyakorlatilag miért nincs.

(Azért sejtem, hogy a poszttal egyébként együtt járó informális kapcsolatok okoznak vakfoltot.)

Bambano 2014.10.22. 17:44:21

@jobangel: "a mocskolódás egyoldalú, a HR-esek felé irányul az álláskeresők egy részétől." ez így sarkítja a problémát és elterel a megoldásról. Mert az szó szerinti értelmezésben valószínűleg igaz, hogy a hr-es nem mocskolódik. De a helyes kérdés az, hogy megfelelően viselkedik-e mindkét fél? A tapasztalat azt mutatja, hogy nem, ezt a hr-es nem mocskolódással fejezi ki, a jelöltnek meg nem marad más lehetősége.

"Az említett 2 soros válaszlevélre nem tudom, milyen IT támogatást tudsz elképzelni, de bármit is, az kamu lesz, nem veszi meg senki :)": több céget is ismerek (mol, máv, mnb), ahol a hr folyamatok it támogatása sap alapokon zajlik. Ha ez neked kamu, te tudod... Amit én emlegettem it támogatásként, az nem egy mezei válaszlevél, hanem komplett, a toborzás és kiválasztás folyamatát lefedő it rendszereket takart, amit eseti jelleggel, outsource konstrukcióban igénybe vehet bárki. Én is akartam ilyet csinálni, csak sajnos más elfoglaltságom volt akkoriban, amikor érdemes lett volna belevágni, mostanra meg megcsinálták vagy 3-an, úgyhogy már nem érdekel a kérdés.

"Azért az is nagy lúzerség tőled, hogy engem IT hozzánemértéssel vádolsz, láthatólag nem tudtad értelmezni az szakmai profilomat :))": ez flame, én ebbe nem megyek bele. Egyébként sem a szakmai profilodat vitattam, hanem a fenti it támogatásról szóló véleményedet.

EzVan:) 2014.10.22. 17:46:11

szóval ma megtudtunk két kifogást, amivel remekül ki lehet szórni az önéletrajzokat.

király!!!!!!!!!!

(az a recruiter, aki kifogásokat keres, nem recruiter, hanem balfék)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 17:53:55

@Bambano: személyeskedni próbáltál, nem jött be, spongyát rá. A SAP modulokat ismerem, de itt arról volt szó, mekkora kapacitás van (nincs) nemleges visszajelzésekre, és kelle- erre IT támogatás. Erre nem kell.

EzVan:) 2014.10.22. 17:55:09

@Bambano: ezekkel az it támogató rendszerekkel a legtöbb helyen az a baj, hogy lebegtetik a jelentkezőket. csak akkor van bukta mail, mikor teljesen lezárult a folyamat, közben elmennek hónapok, és a legtöbb helyen még a nyitott lehetőség is fut a honlapjukon

WildBear 2014.10.22. 17:56:21

@jobangel: "Nekem fontos a HR,"

Nyilván. :-D

"a vállalatok többségének fontos,"

Akkor miért írtad: "nem upgrade-elték a kézikönyvet már 15 éve, mert senkinek sem fontos a HR."

Azt írod, hogy "senkinek nem fontos", ezért sz.r a kézikönyv, és ezért kérdezett a HR-es hülyeségeket.

"hogy te olyan helyen jártál, ahol nem, az az összképen nem változtat sokat (nem reprezentatív a mintád)."

Hát persze, nyilván én, és a többi hozzászóló látta rosszul, és Te tudod a tuttit. :-)
Sajnos, én (és a legtöbb ismerősöm) csak ilyen HR-esekkel találkozott.
És én jobban hiszek a saját, és ismerőseim tapasztalatainak, mint Neked.

"Ki foglalkozzon a motivációval, képzéssel, kompenzációval, munkavállalói elégedettséggel, és ehhez hasonló dolgokkal?"

Motiváció? A szakmai kihívás, és az anyagi megbecsülés; ez a felettesek dolga, egy HR-es nem is tudná megítélni, hogy Jóksa mennyire jó szakember. A képzéshez minek HR ?
Attól, hogy te hajszárítót árulsz, még magától is megszárad az ember haja.

"Teljes tévút. De kell hozzá diploma, szaktudás, nyelvtudás is."

Hát én pedig tudok olyan HR-esről, akinek nincs diplomája. Még a nevenincs kamufőiskolás sem.

"A tanfolyam kevés, és a rubrikák töltögetése nem HR-es szakterület."

Már megint saját magadnak mondasz ellent !!
Ezt írtad: "a HR-kézikönyvben ott egy jegyzőkönyv-sablon, amit ki kell töltenie a megadott kérdésekre kapott válaszokkal"

"Ez aztán a "szakmai" kiválasztás... :/ És ezt tartod az ideálisnak?"

A gyakorlat azt mutatja, hogy kiválóan működik.
Hidd el, egy tapasztalt szakember hamarabb "tisztába jön" a jelölttel, mint egy HR-es.

"Vhogy úgy tűnik, tényleg nem láttál még igazi HR-szakmai munkát..."

Nyilván ezek szerint amivel Magyarországon találkoztam, az nem "igazi" HR-szakmai munka.. :-D

"A "HR-es" nem feltétlenül 25 éves, főleg nem kislány, főleg nem kérdőívekkel. "

Viszont én zömmel ilyenekkel találkoztam !!

Ha eddig minden elefánt, amit láttam SZÜRKE, akkor általánosítok; persze szerinted nem láttam még igazi elefántot, nem reprezentatív a mintám, stb..

Figyu, miért akarsz ennyire görcsösen meggyőzni arról, hogy mindenképp KELL a HR-es, és KELL, és KELL.
Szerintem nagyon jól működtek, és működnek cégek HR-es nélkül is.
Ahogy ingatlanos nélkül is lehet lakást venni, és eladni.
Szerintem hasznosabb lenne, ha a mostani HR-esek zöme elmenne valami valódi munkát végezni. Pl. kórházba nővérnek.

EzVan:) 2014.10.22. 17:58:40

@jobangel: már bocs, de a humán reláció alapja az interakció.
ha meg véletlenül fél év múlva kell 50 hegesztő meg pizzapék, akkor meg megy a fejvakargatás, hogy honnan....

hogyan lehet szubjektív benyomások alapján még azelőtt lepattintani embereket, mielőtt bármit is tudnál róluk?

WildBear 2014.10.22. 18:00:51

@jobangel: "Miért, egyébként várnak? Mire? És ezzel a válasszal, hogy "nem nyert" ki van beljebb? Kinek jó?"

Empátia = nulla ?
Sok embert ismerek, aki munkát keres(ett): ha valaki jelentkezik egy pozícióra, interjú után várja a visszajelzést, nézi a telefonját, az emailjét, beleéli magát, és sokszor alacsonyabb lánggal folytatja az álláskeresést.. kimondott emberi érzéketlenség és tisztességtelenség NEM-tájékoztatni, hogy bocs, mégsem.

EzVan:) 2014.10.22. 18:09:42

@WildBear: és valóban a hr-es legtöbbször azzal nem foglalkozik egy cégnél, amivel tényleg kéne. a belső humán kapcsolatokkal. ja, hogy ez munka és sok konfliktus a többi vezetővel? az ám! helyette van branding meg talent identification meg hr-rendszerek, ehhehhehe, jól eladható faltevékenyégek

közben:
-elégedettek-e a dolgozók? (beszélgetni kell velük) jó a széke, lassú a gépe, hideg van/meleg van/nem érti, hogy miért Béla lett előbbre léptetve/túl jó nő a főnök, és ez zavarja, stb...
-szeretnek ott dolgozni? (megint beszélgetni kell velük)
-min változtatnának (beszélgetni kell velük, és képviselni a kisebbség hangját is)

TH 2014.10.22. 18:10:39

@jobangel: Világos. De egyébként az indulatok egy része pont abból adódik, hogy a recruiternek teljesen alkalmatlan, full tapasztalatlan nők és férfiak (találkoztam már mindkettővel) próbálják szűrni a jelentkezőket. HR-esnek talán alkalmasak, hiszen az egyrészt adminisztratív munka, másrészt meg ugye az emberek közti interakciókról szólna, tehát érteni kéne az embereket (ez utóbbi sokszor hiányzik a HR-esekből), de még ha valaki erre fullra alkalmas is, az akkor sem jelenti azt, hogy felvételiztetésre is alkalmas, mégis recruiterként alkalmazzák cégek és fejvadászok is az ilyeneket. Ez a magas fokú hozzá nem értés sokaknál erős indulatokat vált ki, mert esélyes, hogy nem tudják, hogy vannak olyan emberek, akik tényleg értenek a szakmához, és érdemes rájuk bízni legalább a CV-k szűrését (ha mást nem).

dr. mesterséges színezék 2014.10.22. 18:13:38

@WildBear: "A képzéshez minek HR ?"

Erre egyszerű válaszolnom, sokszoros tapasztalat alapján.

Ha adott munkahelyi területen merőben új munkafolyamat indul, és ezért kompetenciaűr keletkezik, amit a terület vezetői a szükséges (jellemzően drága) szakmai tanfolyamokkal szeretnének lefedni, akkor a HR - úgy is, mint az oktatások költségviselője - a tanfolyamra megjelölt embereket beíratja kommunikációs és/vagy stresszkezelő tréningre. Egyrészt azért mert kalapács van a kezében, ezért mindent szegnek lát, másrészt mert az utóbbi tanfolyamok olcsóbbak, harmadszor pedig azért, mert a tréningről visszatérők térden állva fognak könyörögni a főnöküknek, hogy soha többé ne kelljen tanfolyamon részt venniük.

Ezt hívhatjuk akár motivációnak és emberi erőforrásfejlesztésnek is - úgy 1m-re a föld fölött, mint rendesen.

WildBear 2014.10.22. 18:15:06

@TH: Még egy megtörtént példa a szűrésre; az egyik big pharmánál vegyészt/vegyészmérnököt kerestek, de az álláskiírásba csak a vegyész került be; a HR-es pedig kiszórta a vegyészmérnökök CV-jét.
(Kb. krumpli vs. burgonya)

inreallife 2014.10.22. 18:19:45

hát szerintem az hr csak egy megtűrt szakma, legalábbis magyarországon. külföldön egész érdekes, de működik. ott tényleg fel akarják venni a legjobb embert, mert a humán erőforrás az egyik értéke a cégnek. ezért nem röstellenek válogatni. és a megalázós részeket is kihagyják, nincs az a reklámra költött pénzmennyiség, amival a magyarországi hr-es lányok lejáratják a cégüket. igaz ez a toborzásra, de a belső folyamatok is adddig működnek, amíg hr-es nem kerül a képbe. nem véletlenül panaszkodnak, hogy alig fizetik meg őket, hiszen a tevékenységük jelentős kárt okoz, bár az osztályt felszántani és beszórni sóval sem működik.

két dolog van, amit igen sérelmezek. a jelöltkiválasztásuk katasztrófális. pont a fent idézett hülyeségekkel, megjelenési elvárások stb kizárnak olyan potenciális jelölteket, akikre szükségünk lett volna. évekig folyamatosan minimális fluktuáció mellett is üres mindig volt üres szék, mert akiket ők nagy kegyesen "átengedtek", azok használhatatlanok voltak számunkra. a vége az lett, hogy a managerünk kiverte a balhét, és külsős fejvadászokat vont be a jelöltkeresésbe, vegyes eredményekkel. a tipikus hr-es cégek ugyanezt a semmi teljesítményt produkálták, ellenben volt egy olyan a sok közül, aki megértette, hogy nekünk ember kell és ő azért kapja a pénzét. egyszerűen a hr szakma olyan híg, hogy nyugodtan lehet általánosítani.

a belső folyamatoknál meg olyan hülyeségek kerülnek elő, amitől az embernek a haja az égnek áll. igénylések, nyomtatványok, adatbázisok stb, egy hányadék az egész. teszem azt megkért a managerem, hogy 2 órát maradjak még, mert fontos a projekt. több időmbe került elintézni a hozzá kapcsolódó mindenféle folyamatokat, igényléseket, aláírásokat stb, mint amennyit bent maradtam. azaz amit kifizettek, mert a munkát megcsináltam, csak az időmet rabolták el. mostmár külön proccessel kerüljük meg a hr bevonását, és máshogy kapom a túlóra kompenzációt.

ez a hr magyarországon. most külföldön élek, érdekes itt minden működik. a hr-es is tudja a dolgát, a projektmanager is, meg a közép és felsővezetés sem a baszogatással van elfoglalva, hanem azt kérdezik, hogy mi kéne még ahhoz, hogy mégjobb munkát tudjak végezni. csináljak egy gyors kalkulációt mi mennyibe kerül, mennyi időt spórolok meg vele, és megszerzik. hoppá. szóval a magyarországon a hr és a fejvadász cégek nem véletlenül vannak lesajnálva, elég sokat dolgoztak érte, mire oda jutottak. pedig szükség lenne a jó hr-re, de amíg szőke 20+-os kislányok játszák a bálkirálynőt az állásinterjún, meg amíg nem írod alá kék tollal a 2.000 forintot meg nem haladó akármilyen igényedet, mert a többi szín az valamiért kegyvesztett náluk és addig ő visszadobálja, na ott kérem szépen megérett a hr egy mészárlásra.

nekem a fizetésem cirka 5 perc tollkeresés is messze meghaladja azt a összeget, mint amennyi a beszerzés összege lett volna, mert valami rezervátumból kiszabadított kislány csak kék tollal aláírt dokomentumot fogad el hitelesnek. amit persze én irassak alá a manageremmel megint. mondanom sem kell, megint kerülút lett belőle, egyszerűen hihetetlen, hogy azzal töltsem a munkaidőmet, hogy papírokkal grasszáljak fel alá, mert a jóváhagyó email az nem hetieles, csak a kinyomtatott meg aláírt PAPÍR az isten. ezek nem más miatt van, a hr-esek azt szeretik, amikor körölöttük forog világ, mikor legszívesebben mindenki csak beléjük rúgna, mint egy rossz házaló hittérítőbe.

Bambano 2014.10.22. 18:22:25

@jobangel: "de itt arról volt szó, mekkora kapacitás van (nincs) nemleges visszajelzésekre, és kelle- erre IT támogatás. Erre nem kell.": nem, nem erről volt szó. pontosabban: lehet, hogy ti csak erről beszéltetek, de én nem. Én arról beszéltem, amikor egy tisztességesen összerakott it rendszer tokkal-vonóval a teljes toborzási folyamatot lefedi, annak minden ágával-bogával. És egy ilyen rendszerben a korrekt visszajelzés küldése nem igényel komoly energiát.

A magam részéről azt gondoltam, hogy olyan cégeknek lehetne hr outsourcingot szolgáltatni, akik túl kicsik ahhoz, hogy folyamatosan legyen náluk hr. Mondjuk egy portás felvételéhez két hónapnyi időtartamra 10 ezer forint körüli összegért megoldani kompletten a teljes támogatást. Nekem megérte volna ilyet összerakni, szerintem a cégeknek is. Csak mire ráértem volna, már megcsinálta más. És ha én csináltam volna, tudtam volna olyan programot faragni, ami korrekten, mindkét oldal érveit figyelembe véve tájékoztatja a jelöltet.

A személyeskedést te kezdted ezzel a két mondatoddal: "Szolgáltatásként kínáltak Autoreply-t? Nem az évszázad üzletének tűnik.". Én tisztességes it támogatásról beszélek, neked meg ez csak egy autoreply. Nem győztél meg, hogy jobban érted az it-t, mint amit eddig hittem.

dr. mesterséges színezék 2014.10.22. 18:25:09

@inreallife: (Az adminisztráció adminisztrációja mindenkinek sérelmes, de azt látni kell, hogy maga a jogszabályi alap annyira trutyi (és azt be kell tartani... legalább papíron), hogy azon a leggyakorlatiasabb HR-es vagy vállalati jogász sem tud segíteni. Rontani persze lehet rajta, és gyakran meg is történik, de a fő bűnös a hozott anyag.)

EzVan:) 2014.10.22. 18:26:23

Segítek a poszthoz is:

1. Kérem, pályázatomat kezeljék bizalmasan!
helytelen: nézdmáááamarha, önéletrajz->kuka
helyes: természetesen a pályázatot bizalmasan kezeljük, ez mindkettőnknek fontos, cégünk alapértéke (nem csak mondani kell, úgy is kell kezelni)

2. Kérésre további információkat is megadok.
helytelen: önéletrajz->kuka
helyes: olyan kevés volt az információ az álláskiírásban, hogy csak egy általános önéletrajzot küldött a jelentkező, nem kell egyből megsértődni és kukázni. egyeztetni kell, mert hátha ő lesz az ember.
(pl nem akar a saját pozíciójára jelentkezni, nem akar a közvetlen konkurenshez jelentkezni, stb..)

hagyjuk már ezt a linkedin-t meg szakmai blogot, stb.
versenyképes szakmában dolgozók a 8+ óra munka mellett még otthon képzik magukat, tanfolyamra járnak, és akkor még ott a család, ha van, van valami sport, hogy ne egy tohonya negyvenéves maradjon, akit majd akkor már alapból ezért szórnak ki hr-esek

egy egyszerű ipari projektnél is 10+ oldal a titoktartási szerződés, ki az, aki azt gondolja, hogy majd projekteket tesznek oda fel álláskeresők. pff.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 18:31:28

@dr. mesterseges szinezek: azért azt megnézem, amikor egy technical support tréning helyett elküldheti stresszkezelőre inkább az emberkét. Arról nem is beszélve, hogy sok cég sok embere azért megy tréningre, mert az adott termék gyártója előírja, különben nem kap kereskedelmi jogosultságot. Namost 4-5 gyártó esetén ez már egy rendes mátrix, kinek mikor milyen vizsgája jár le, és milyen támogatást ad hozzá a gyártó, és hogyan lehet azt visszaigényelni, valamint ezt az egészet évről évre melyik gyártó hogyan változtatja. És pl. okos dolog-e egyik gyártónál presalesre képezni azt az embert, aki a másiknál supportos, és mit kezdjünk azzal, akihez új jogosultsági követelményt rendeltek. Mi van akkor, ha a képzett ember félidőben kilép, találunk-e ugyanolyan gyártói papíros embert, vagy honnan lesz büdzsé egy másikat kiképezni, és az mennyi idő. Ilyen az igazi képzés. Szarul csinálva emberenként néhány ezer dollár bukható rajta per ember per év pl. a gépiparban :) Ezért fontos szerintem odafigyelni rá.

EzVan:) 2014.10.22. 18:34:36

@inreallife: az a tapasztalatom, hogy a te tapasztalatod nem egyedi. de nem csak a céges hr gyatra magyarországon.

voltam olyan interjún, ahol a tanácsadó végül kitett, hogy szar a hozzáállásom. egy olyan pozira, amiben összesen vagyunk vagy tízen, megkeresett, rábeszélt (nem kerestem munkát egyébként), ebbe is csak azért mentem bele, mert hátha tud olyat, amivel esetleg mégis felkelti az érdeklődésem (2/3 lett volna a juttatás, mint az akkori melómé). na ez nem sikerült, ellenben jól kioktatott.

inreallife 2014.10.22. 18:39:00

@dr. mesterseges szinezek: na nemár, hogyha a 2nd line manager küldi az emailt, hogy i approve, az nem hiteles, ha a 1st line manager a papírt aláírja az meg igen. valahogy fordítva ülnek a lovon. nem segítik, hanem akadályozzák a folyamatokat. se hitelesebb nem lesz, se visszakövethetőbb nem lesz, se se se. egyszerűen olyan protoljaik vannak, amik a rendszerváltozás környékén beléjük ivódott és azóta is ott tart. nehogymár a piros tollal aláírt igénylés nem hiteles, már a hibatalos okmányoknál is scannelik az egészet, az aláírás minta a lényeg, ezért is hívják aláírásnak, nem pedig "kéktollvonásnak". és azzal sem lehet takarózni, hogy rájuk van kényszerítve, mert önnálló osztály és ők adják az interface-t, hogyan és mit kérnek egy adott dologhoz. el kell jutni odáig a hr szakmának, hogy ők is a cég boldogulását keressék, nem pedig a fengsui-jukat éljék ki és terjesszák el, mint társadalmi alap, vagy szükséges minimum.

pár éve pl elküldték az egyik jelentkezőt, mert nem volt rajta zakó. WTF? ez micsoda? csak ők hiszik, hogy a hr előtti megjelenés a angol királynő előtti megjelenéssel ekvivalens. helyette néztük az üres széket, hogy bárcsak valaki átjusson a kezük között, már mindegy volt, akár pályakezdő is jöhetett volna, csak legyen affinitása a szoftverfejlesztéshez. egyszerűen hihetetlen, hogy diákokkal kellett pótolni a kieső munkamennyiséget, mert az nem tartozott a hr hatáskörébe, mert max 3 hónap, az más kategóriába esett, így 3 havonta mindig újra kellett kötni a szerződést. vicc. ez nem hr.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 18:39:59

@EzVan:): 1. ehhez leírtam a posztban amit kell. Egy dolog maradt ki, hogy ezt a néhány karaktert használhatta volna értelmesebb célokra is a jelölt, és ezt már a CV-javító énem mondatja velem.

2. Ha van ember, aki képes volt leírni, amit kell, akkor nem az álláshirdetés volt hibás (vagy hibás volt, de én segítettem neki CV-t írni) Lényeg:nem küldünk hiányos anyagot, mert azzal nincs esély. Nem fog senki az álláskereső helyett kifogásokat keresni, miért nem jó a CV. Amíg van miből választani, addig választani fognak.

A linkedin meg a szakmai blog ugyanúgy lehet a szakmai munka része, mint a tanfolyamra járás. És igen, van család is, sport is, nehéz korszakban élünk. Meg kell oldani.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 18:41:28

@inreallife: Ugye a zakós sztori után kihajítottátok, aki ezt elkövette?

EzVan:) 2014.10.22. 18:41:40

@inreallife:

klasszikus eset! pszichológiai tesztet töltetni, mikor tolni kéne a kódolást, meg tervezést.

mint a viccben: kést rántasz, mikor lövöldözés lesz.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 18:55:38

@EzVan:): "(pl nem akar a saját pozíciójára jelentkezni, nem akar a közvetlen konkurenshez jelentkezni, stb..)" --- ezt úgy gondoltam, kicsit külön szedem, mert érdekes. Ha konkurenciához jelentkezik véletlenül, és nem akar menni, az állásinterjúra híváskor is mondhat nemet. Ha a saját pozícióját pályázta meg, akkor már régen nagy baj van, azon ez a mondatocska nem segít.

EzVan:) 2014.10.22. 19:02:10

@jobangel: ne haragudj, de ez a cv csekkolás mánia a legtöbb hr-esnél, felháborító.

Nem önéletrajzot írni vesszük fel az embert, hanem értéket teremteni. Te szemben állsz a menetszéllel, nem veszed észre?
A hozzáállásoddal a szép önéletrajzot készítő sztárokat veszed/veteted fel, az idióták meg, akik kihagytak egy sort, vagy rövid a linkedinjük, szépen elmennek a konkurenciához, vagy alapítanak saját céget, aztán szarnak az önéletrajz sztárokra, esetleg tönkre is verik a cégüket.

A kifogáskeresésre épülő hr-es kiválasztási sztereotípia borzasztó káros, többek között ezért sem tud Magyarország a versenyszférában se számottevő eredményt felmutatni a közvetlen konkurenciához és a nyugathoz képest. Mert igen szar a hr, és főként a kiválasztás. És ez bizony amiatt van, mert az ott dolgozók többsége nem kompetens.

Abban a hitben vagy, hogy az álláspiac a munkaerő kínálatra épül. De ez nem igaz. Azokból az emberekből, akik valóban tudnak értéket generálni, hiány van. Legyen az egy ügyes pék vagy sap fejlesztő.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 19:14:06

@EzVan:): Az önéletrajzírás kell az álláshoz, ez így működik, nem én találtam ki, így volt ez már előttem is. Ellenben az én hozzáállásommal eddig néhány száz, magát reménytelennek tartó ember tudott elkezdeni állásinterjúkra járni, az addig nem működő CV-jük javítás után működött. Nekem ennél több nem kell, ez a cél. Ez pedig a HR-szakma mocskolásával nem jött volna össze, se nekik, se nekem.

A munkaerőpiac nagyon összetett, valóban, egy SAP fejlesztőnek nem túl nehéz állást találni, egy péknek viszont nem egyszerű. Egy adminisztrátornak végképp nem, és pont belőlük van a legtöbb, nekik a legnehezebb. Itt kell azt megtalálni, mire specializálódhat, mert annyi titkárságvezető sosem fog kelleni, amennyi adott pillanatban munkanélküli, ki kell találni mást. De a biológus kutatódoktortól kezdve a gépészmérnökön át a pedagógusig, régészig, muzeulógusig mindenféle ember kért már segítséget tőlem, és bizony nem láttam még olyan réteget, akinek könnyű dolga lett volna. Fejlesztők közül inkább a freelancerből állásba pályázók találnak meg azzal, hogy nem boldogulnak. A CV javítása után már nem volt gondjuk.

WildBear 2014.10.22. 19:28:27

@jobangel: "Ez pedig a HR-szakma mocskolásával nem jött volna össze, se nekik, se nekem. "

Ha valaki megosztja a negatív tapasztalatait, az miért "mocskolás" ?
Nem vagy kicsit (nagyon) elfogult ?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 19:32:20

@WildBear: A negatív tapasztalatok tanulságosak. Annak viszont nincs realitása, hogy HR-es = "25 éves kislány". És nem, nem vagyok elfogult, álláskereső már voltam sokszor, HR-es viszont nem és nem is tervezem. Ha elfogult lennék, az inkább az álláskeresők felé lehetne.

dr. mesterséges színezék 2014.10.22. 20:08:31

@jobangel: "azért azt megnézem, amikor egy technical support tréning helyett elküldheti stresszkezelőre inkább az emberkét."

Látni kell, hogy a nagyvállalati réteg fossa a buzzwordoket, aztán újra felfalja, hogy aztán újra kijöjjön belőle, és minden körrel jobban elhiszi, hogy a buzzwordök egyenlők a vállalat tevékenységével. Ennek a spirálnak mozgatórugója és zászlóshajója a HR (a többiek nem érnek rá az onániára).

A csoportmunka, személyiségfejlesztés, stresszkezelés mind fontos dolgok, de mind megcseszhető, ha nincs, aki értene a konkrét csavarhoz való konkrét csavarhúzóhoz - de ez nem látszik egy méterre a földtől, erre nincs buzzword, ezt nem lehet komoly pofával kávézás közben egymásnak mantrázni.

Amikor kialakult ez a "vállalati kultúra", a modern vállalat sematikus működése alig különbözik egy téeszétől, amelyben mindenre gyógyír egy kis politikai félóra.

dr. mesterséges színezék 2014.10.22. 20:12:55

@inreallife: OK, folyamatokat említettél, de a tollas kötözködés, az nem az, hanem tényléeg kötözködés.

A jelentkező ruházatának következetes átvizsgálásáról pedig megírtam a véleményemet: jobangel.blog.hu/2014/10/21/ket_mondat_az_allaspalyazatban_amitol_minden_hr-es_paff_lesz/full_commentlist/1#c24810465

Ez sem folyamat.

Bambano 2014.10.22. 20:44:01

@jobangel: "Ellenben az én hozzáállásommal eddig néhány száz, magát reménytelennek tartó ember tudott elkezdeni állásinterjúkra járni, az addig nem működő CV-jük javítás után működött.": ha ezt a mondatodat megfelelő kontextusba helyezzük, rögtön meg is fogod érteni a baj lényegét.

Tehát vegyük ezt kiindulási alapnak, hogy a te segítségeddel jutottak be állásinterjúra emberek, sokszázan. Amit próbálunk neked elmondani, hogy ez katasztrofálisan nagy baj! Én értem, hogy ezt te megpróbálod személyes sikerként elkönyvelni (az, hogy segítséget nyújtottál, az az is), de hogy jó szakembereket csak azért vegyenek fel, mert tőled megtanulták a hr-es sztereotípiákat is, nem csak azért veszik fel, mert a szakmájához ért, az borzalmasan nagy baj és mutatja a hr válságának valódi okát.

Szégyellje magát az összes hr-es, aki csak a te segítségeddel megírt önéletrajz után vette fel az embert.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 21:01:22

@dr. mesterseges szinezek: Ezt nem a HR-re kell kenni, hanem a marketingre. A buzzwordok onnan jönnek, és ahogy én tapasztaltam, már beértek a technikai oktatásba is. (pl. "Technical" vizsga kérdése: Mekkora tömörítéssel dolgozik egy adott eszköz? Mérnöki válasz: milyen állományt tömörítünk? Vizsga feleletválasztás: 4 különböző százalékos érték. Téptük a hajunkat felkészüléskor, hogy nem redbookból, hanem marketing brosúrából készülgettünk.

@Bambano: Katasztrofálisan nagy baj, hogy emberek megtanultak állást keresni? Nem a HR-es sztereotípiák alapján, hanem a normális hozzáállással, rendesen megírt anyaggal (értsd: kihívások, meg csapatjátékos izék törölve).

Szerintem szégyellje magát az, aki nem tanította meg az embereket állást keresni, felfedezni a saját értékeiket, amiket le is mernek írni, és lám működik. A világ nyugati felén nem probléma megírni egy CV-t, alapítani egy vállalkozást, meg úgy általában állást keresni. Mert tudják, hogy kell, nem stresszelnek rajta, és nem szégyellik leírni, mire képesek. Nálunk még ott tartunk, hogy "de dicsérjem magam, meg nyaljak nekik, fuj" - ez a motlevél. Ott a motlevél úgy fest, hogy na, akkor leírom ki vagyok, mit akarok, és ha ez nem jó, megyek a következőre. Majd ha már a mi álláskeresési kultúránk is itt tart, akkor leszünk rendben. De mi még ott tartunk, hogy alapvető vállalatgazdagságtani témák létjogosultságáról vitatkozunk, a HR-es meg csakis 25 éves kislány, mert vmiért csak nők, és nem öregszenek már lassan 13 éve (amióta ezzel foglalkozom...)

Bambano 2014.10.22. 22:09:01

@jobangel: ismételjük meg: az, hogy melyik hr-esnek milyen formátumú cv kell, hogy hogyan szereti a motlevelet, az nem álláskeresési tudás. Az a hr-esek személyes igényeinek kielégítése. Amíg a hr-esek nem képesek egységes elvárásokat támasztani, addig csak pótcselekvés a változó elvárásoknak való megfelelésre oktatni.

Igen, katasztrofálisan nagy baj, hogy rád szorulnak az emberek az inkompetens hr-eseknek való megfelelés érdekében.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.22. 22:19:14

@Bambano: És még mindig nem érted. Nincs olyan, hogy egy HR-esnek ez a flúgja, egy másiknak meg az, és annak kell megfelelni, és nincsenek olyan személyes igényeik, amit ki kellene elégíteni egy CV-vel, vagy állásinterjún. Van egy szakmai irány, ami segíthet az álláskeresőnek, ha ismeri, de ha nem ismeri a HR-t, mint szakterületet, az álláskeresési tudást akkor is el kell sajátítani.

Az, hogy egységes elvárásrendszert szeretnél, tévút, mert két azonos nevű pozíció is mást jelent cégenként, de még akár azonos cég különböző osztályainál is. Az álláshirdetésből többnyire ki lehet szedni, mi kell nekik, esetleg még a cég honlapjából, ha ismerjük a céget. Ezekre támaszkodva lehet jó CV-t írni, aminek sikere lesz. És nem a HR-esnek felelnek meg, hanem a kiírt állásnak. Sajnos állásinterjúzni nem mehetek el velük, de néhány próbálkozásból általában megjön az a rutin, amivel már az állásinterjút sem izgulja szét a jelölt. Ennek - ha az oktatási rendszerünk olyan lenne - rutinból kellene mennie, nem úgy megy. Marad az, hogy tanítjuk, lehetőségeink szerint: munkaügyi központokban előadni járnak profi kommunikációs trénerek önkéntes alapon, közvetítő cégek szerveznek angol állásinterjú felkészítőt (ez már pénzes), én blogot írok, CV-t javítok, megint más linkedin képzést tart. Ezekből összejöhet, ami kell egy álláshoz. Meg persze lehetne hőzöngeni, hogy szüntessük meg a HR-t, meg hülyeség az egész, meg mi az, hogy motivációs levelet kell írni, fujj, vagy sopánkodni, hogy, jaj, de katasztrófa, hogy így kell, de az nem visz előre senkit. Sőt, kifejezetten árt, mégpedig az álláskeresőknek.

Bambano 2014.10.22. 23:16:48

@jobangel: "És még mindig nem érted. Nincs olyan, hogy egy HR-esnek ez a flúgja, egy másiknak meg az, és annak kell megfelelni, és nincsenek olyan személyes igényeik, amit ki kellene elégíteni egy CV-vel, vagy állásinterjún.": jaja, erről szól ez a topic, hogy nem érted: a valóság ezen állítás ellentéte.

"nincsenek olyan személyes igényeik, amit ki kellene elégíteni egy CV-vel, vagy állásinterjún": ezt annyira könnyű cáfolni, hogy szégyellem is magam miatta. Te azt mondtad, ha jól emlékszem, hogy utálod az europass cv-t. Ami a szabvány. Felteszem, nem vagy ezzel egyedül a hr-esek között. Tehát az, hogy a hr-esek egy része szabványtól eltérő cv-t vár el, az miért nem személyes igény?

"Van egy szakmai irány, ami segíthet az álláskeresőnek, ha ismeri": és ezt a szakmai irányt a hr-esek is ismerik? hint: nem. lássuk be végre: az, hogy az álláskereső akkor boldogul, ha nem szabványos cv-t ír, ROSSZ. Az, hogy nem tudod, hogy melyik hr-esnél melyik cv-vel jutsz előrébb: ROSSZ.

"az álláskeresési tudást akkor is el kell sajátítani.": ez megint arról szól, hogy ki igazodjon kihez. A sokszázezer álláskereső igazodjon a néhánytíz hr-eshez? Mert ha igen, akkor valóban az álláskeresőnek kell elsajátítania az álláskeresési tudást.

"Az, hogy egységes elvárásrendszert szeretnél, tévút, mert két azonos nevű pozíció is mást jelent cégenként, de még akár azonos cég különböző osztályainál is.": az egységes elvárásrendszer nem tévút és nem arról szól, hogy akkor is programozó informatikust kell meghirdetni, ha portást keresel, vagyis az az érv, hogy két pozíció nem egyforma, fals. A hajsütővasad villásdugója is szabvány, szabvány konnektorba illeszkedik, függetlenül attól, hogy mit dugsz bele. A magyar kisteljesítményű konnektorok mind egyformák, mindegy, mit dugsz bele. A benzinkutakon szabványosított paraméterű üzemanyagot árulnak, bármilyen autóba beletöltheted.

"Sőt, kifejezetten árt, mégpedig az álláskeresőknek.": ez az állításod teljesen igaz. Csak el kellene végre fogadni, hogy valójában az árt az álláskeresőknek, hogy 12 soros paragrafust tudtál írni arra, hogy hányféle módon kell segíteni az embereket ahhoz, hogy megfeleljenek a cv írás követelményeinek és az állásinterjúnak. Ez ROSSZ. Amikor a hajsütővasadat be akarod dugni a konnektorba, nem kell előtte elmenned háromhetes képzésre, hogy megtudd, hogyan dugd be, mert csak egyféle elvárás van, egy szabvány van és pont.

"mi az, hogy motivációs levelet kell írni": a motlevélre is csak azt tudom mondani, hogy szerinted kell, más fejvadászok és hr-esek meg feleslegesnek tartják. Ez azt bizonyítja, hogy a hr-esek elvárásai tőlük függnek, nem egységesek.

"fujj, vagy sopánkodni, hogy, jaj, de katasztrófa, hogy így kell, de az nem visz előre senkit.": de, csakis ez viszi előre a szakmát, hogy először rá kell venni a hr-eseket, hogy felismerjék: amit csinálnak, az nem jó, mert csak akkor lehet javítást, megoldást keresni, ha már tudják, hogy probléma van. Az, hogy te segíted az álláskeresőket, egy olyan szükségmegoldás, ami konzerválja a rossz helyzetet.

Nagy konferencián ki kell állni a tömeg elé, hogy x.y vagyok, alkoholista, amerikai cv-t iratok motlevéllel.

Ha akarod, kielemezhetjük ezt a mondatot is: "Az álláshirdetésből többnyire ki lehet szedni, mi kell nekik, esetleg még a cég honlapjából, ha ismerjük a céget. Ezekre támaszkodva lehet jó CV-t írni". Ha én írtam magamról egy jó cv-t, akkor annak minden állásra jónak kell lenni, mert ha a cv rólam szól, én nem változom meg egy héten harmincszor attól, hogy harminc helyre beadtam. Ha meg valóban változtatni kell, akkor a cv már nem rólam szól, hanem a hr-es személyes elvárásairól.

És ha eljutnánk oda, hogy minden hr-es ugyanazt a cv-t akarja, akkor lehetne oktatni iskolában azt az egy metódust. Mert úgy nem lehet oktatni álláskeresést, hogy senki nem tudja előre, melyik a sikeres.

GépBalta 2014.10.22. 23:43:39

Egyébként a fentebb taglalt visszajelzés, azért manapság már nem akkora probléma, hogy egy komoly cég ne engedhetné meg magának ezt az apró figyelmességet. Én mostanában két helyen is voltam ahol megígérték mindenkinek, hogy ha nem felelt meg akkor is visszaszólnak.

inreallife 2014.10.23. 02:03:07

@jobangel: kifejezetten az a káros, hogy egy word dokumentum alapján döntenek a felvételiző vélt személyiségéről. pontosabban az általuk elvárt mintának/szintnek meg nem felelőket egyszerűen ignorálják. és nem, nem önéletrajzot kell megtanulni írni, hanem nektek kéne az összes jelentkezőt kategorizálni és a legjobbat kiválasztani közölük.

de a hr magyarországon egy külön királyság a királyságban, vagy külön cég a cégben, önjáró, kistílű lusta banda, akik egy irreleváns kritérium alapján szelektálják a jelentkezőket, és a "maradék" közül választanak. szinte borítékolható, hogy a be sem hívott 95%-ban legalább egy tucatnyi jobb pályázó volt az állásra, mint akit ők végül odatolnak az adott osztályra, hogy itt van a tuti ember. aztán kiderül, hogy mégsem. sőt, közelsem.

és igen, az utolsó magyar hr osztály akit láttam egy hat fős csapat volt, egyik sem ütötte meg még szétkent rúzzsal sem a 25 évet. kirakatfruzskák ők, akik kinézet alapján darabra lettek kiválasztva, hogy erősítsék a cég "fiatalos" image-ét. már amikor megláttam valamelyiket mindig az jutott eszembe, hogy ha fiatal koromban duhajabb életvitelt vittem volna, akkor az apja lehetnék bármelyiknek. skatulyázok? igen. mondjuk nincs is okom a változtatásra, a kivétel a szabályt erősítené, de arra se futja. és jól láthatóan sokunk tapasztalt ilyet. ezzel szemben kötöd az ebet a karóhoz, hogy nem így van. most tagadjam meg azt, amit eddig tapasztaltam? nem kis cégeknél dolgoztam és maximum az osztályvezetők voltak korban hozzám mérhetőek. a fruzskák meg gondolom sorban kikopnak és átadják a helyüket az épp aktuális bál szépének.

nem értem amúgy a fennhéjázó viselkedés okát. én sem vagyok egyszerű ember, de tisztában is vagyok vele, hogy nem fognak egyszerűen zsebre rakni, pedig volt olyan, amikor bepróbálkoztak. volt olyan, amikor interjú közben azt mondtam, hogy oké, eleget láttam, nem szeretnék ide pályázni, kétszer is előfordult. el bírom képzelni, hogy miket csinálnak azokkal, akik kevésbé kvalifikáltak, mekkora oscar alakítást levágnak, hogy most rajtam múlik, hogy ide húzom-e az x-et, vagy sem. mint valami limonádé kiszavazóshowban. mostanában már dobpergést is bejátszotok közben?

pont ezért mindenkit lebeszélnék arról, amit itt cv írásnak hívnak. csak szakmai dolgokat kell beírni, tőmondatokban, projektek és realizált hasznok időrendi felsorolásával. semmi zagyvaság, magyarázkodás, ha szakemberhez kerül az önéletrajzod, akkor az majd jól keresztülveri a hr-en, hogy az az ember kell nekem, ha hr-eshez, akkor meg nem húzza el az idődet felesleges tesztekkel meg "személyiségfelmérésekkel". persze ehhez kell egy jó szakmai tudás, de inkább abba fektess energiát, ne pedig a hr-s fengsui tanulmányozásába.

inreallife 2014.10.23. 02:28:29

@dr. mesterseges szinezek: folyamatok. tökmindegy milyen folyamat, amihez a hr-nek köze van az azt jelenti, hogy még egy fát ki kell vágni a papírmunkához, még 10 engedélyt kell nekem aláíratnom, mikor megvannak a jóvahagyások a legmagasabb szintről is. és most tökmindegy, hogy egy tömb postitről beszélünk, egy túlóráról, vagy a külföldi utazásról. az emailes jóváhagyást úgy ignorálják ahogy van. amikor 2nd line managerek meg 3rd line managerek leírják a kulcsszót, hogy i approved, akkor ott ki meri megkérdőjelezni, hogy nem ő írta a levelet és nem azt értette alatta, amit gondolt? hát persze, hogy a hr.es atyaúristen. volt amelyik azal hencegett, hogy a fizum utalásához is az ő jóváhagyása kell. mintha lenne más választása, vicc.

naszóval, ezekután a hr elcseszett adatbázisában kell rögzíteni a különböző elemeket, természetesen az alap felhasználói logika teljes mellőzésével. az egybe tartozó tételeket külön kell engedélyeztetni, ergó a fizetett napot, a szállást, a repjegyet meg a napi apanázst 4 helyen kell rögzíteni, mert ők egyesével (pont leszarom, felőlem 10-esével is csinálhatnák) iktatják, (pedig direkt nekik fejlesztették a db-t, ilyet kértek, ez volt az igény) majd utána az összes jóváhagyást vigyem oda őfelségének, kismillió ilyenolyan ember aláírásával. na ez az ami nem stimmel. ez a magyar hr.

itt kint nem így működnek a dolgok, pedig a cég nem változott, csak a lokáció, nameg a hr-es nemzetisége. lehet itt kötélhúzni, hogy kinek a feladata ezt az egészet lepapírozni, vagy sem, de itt a hr mindent megcsinál helyettem, bevallásuk szerint pont ezért vannak, küldjem át a emaileket, ő meg a többit megoldja, nem kell tudnom mit milyen db-be rögzít, nem kell megadnom a projektszámot, aláíratni sem kell semmit, megcsinál mindent. engem meg visszaküld, hogy én meg csináljam a melómat, mert én meg azért vagyok. mindenki azt csinálja, amihez ért, így lesz hatékony a cég. egy hajóban evezünk. és tényleg, vagy 4* annyi fizetéssel a nyugati cég simán partyban van az alulfizetett magyar kirendeltséggel. de biztos én vagyok a hülye, mert a zakó nélküli embert ki kell vágni, még mielőtt megkérdeznénk, hogy ugatja-e a szakmát...

inreallife 2014.10.23. 02:43:32

@jobangel: csak később hallottuk vissza, azt sem tudom melyik észlény csinálta. de a tény tény marad, az ő elvárásának nem felelt meg, nem a miénknek. teljesen felesleges a hr féle felmérés, nem gondot vesz le a vállunkról a szelektálással, hanem óriási ballasztként lóg a csapaton a munkaerőhiány.

bevallom becsülettel, hogy engem nem érdekel, hogy tud-e nyakkendőt kötni a leendő kollégám, vagy kukkolja-e szomszédot esténként, esetleg az általad sértőnek gondolt dolgokat írja az önéletrajzába. ezeket átugrom, oké diszkréten kezeljük, amúgy sem volt más szándékunk, és igen mondja el, hogy mit tud még. nekem ez nem sértő, pláne nem ignorálom emiatt. maga a felvetés is, hogy emiatt valaki a lehetőséget se kapja meg borzasztó. ha szakmailag el tudja látni a feladatát és nem okot az elutasításra, akkor jöhet. ha a diákokat el tudtam bírálni, valszeg másoknál is működni fog.

nem véletlenül vettük ki a hr kezéből a gyeplőt, pedig 10 körömmel ragaszkdott hozzá, de amikor fél éven keresztül egyetlen jelöltet sem engedtek át az amúgy is kevés jelentkezőből, nem maradt több érv, ami mellettük szólt volna. persze egyedül kevés lettem volna hozzá, gyorsan magasabb szintre löktem a labdát, nem kell mondanom, hogy a managerem, aki ugye szintén részt vett az interjúkon szabályosan tombolt a hr módszereitől, úgy lecsapta 6. hónap végén a lasztit, ahogy kell. többet nekünk a hr onnantól nem szűrt nekünk. nemcsak, hogy nem szűrt, még az álláshirdetést sem ők intézték, kiszerveztük külön szerződésekkel fejvadászoknak. ez az én kis sztorim, lehet belekötni, hogy ki nem volt a helyzet magaslatán...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.23. 09:31:50

@inreallife: Ha kiszervezted a kiválasztást, az pont azt jelenti, hogy volt igény minőségi HR (recruiter) munkára. Hogy ezt házon belül nem tudtátok megoldani, az a cég bénázása, nem a HR szakma létjogosultságát kérdőjelezi meg.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.23. 09:32:52

@Bambano: Ha az embereket konnektorhoz hasonlítod, akkor nagyon nem érted, de ezen én nem fogok tudni segíteni. Lényeg, hogy a butaságaid ne maradjanak cáfolatlanul, mert sokat ártasz.

WildBear 2014.10.23. 09:57:11

@inreallife: "és igen, az utolsó magyar hr osztály akit láttam egy hat fős csapat volt, egyik sem ütötte meg még szétkent rúzzsal sem a 25 évet. kirakatfruzskák ők, akik kinézet alapján darabra lettek kiválasztva, hogy erősítsék a cég "fiatalos" image-ét. már amikor megláttam valamelyiket mindig az jutott eszembe, hogy ha fiatal koromban duhajabb életvitelt vittem volna, akkor az apja lehetnék bármelyiknek. "

Pontosan ez az én tapasztalatom is !
Abszurd látvány, amikor a huszonéves, semmihez nem értő, az életben még semmit el nem érő kis fruska "interjúztatja" az őszülő halántékú, tapasztalt mérnököt, hogy kedves József, mondjon magáról három rossz tulajdonságot..

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.23. 10:44:08

@WildBear: ajaj... Komolyan elhiszed, hogy az életkor az egy megkérdőjelezhetetlen érték? Állapot csak... A "kis fruska", ha megtanulta, amit kell, többet tud az emberi lélek mélységeiről, mint az őszülő halántékú mérnök valaha is fog. Csoportos vállalati coaching alkalmával szokott kiderülni, hogy bizony a 25 éves lánykától is van mit tanulni (azért ezt a fixációt a 25 éves HR-es lánykával érdemes lenne kicsit feloldani, mert bizony HR-esben is van férfi is, negyvenes is, hatvanas is akár). Mi több a közvetítők többségében egyre több férfi dolgozik, hozzáteszem, nem sokat láttam brillírozni interjúkon. Na jó, velem szemben nehéz dolguk van, szóval az én véleményem nem feltétlenül mérvadó ebben, kicsit magasak az elvárásaim egy interjún az interjúztatóval szemben.

A semmihez sem értést is érdemes lenne újragondolnod, mert amihez ő ért, azt te egyáltalán nem érted, ezért gondolod, hogy semmi. Ő viszont nem gondolja ugyanezt rólad, mert ő tudja, hogy más szakterületek is léteznek, mint az övé - a szakterülete alapja, hogy ezt tudja :)

WildBear 2014.10.23. 11:13:20

@jobangel:
"Komolyan elhiszed, hogy az életkor az egy megkérdőjelezhetetlen érték?"

Miért hinném azt ? Írtam ilyet? Nem. Akkor ne akard belemagyarázni.

"A "kis fruska", ha megtanulta, amit kell, többet tud az emberi lélek mélységeiről, mint az őszülő halántékú mérnök valaha is fog."

Ezen nagyon jót nevettem.. :-))
Remélem, te sem gondolod komolyan.
Rubrikák kitöltését, meg a sablonkérdéseket megtanulták, de az emberismerethez tapasztalat, és sok-sok gyakorlat kell.. azt nem lehet a HR-esképző tanfolyamon megtanulni.

Ha értenének az "emberi lélek mélységeihez", akkor nem lenne szükség a 15 éve elavult HR-es kézikönyvől feltett kérdésekre !
(Egyébként nem a pszichiáter szakmára gondoltál..?)

"Csoportos vállalati coaching alkalmával szokott kiderülni, hogy bizony a 25 éves lánykától is van mit tanulni"

Ezt nem vitatom.
De azt igen, hogy alkalmasak lennének a jelöltek kiválasztására.

"bizony HR-esben is van férfi is, negyvenes is, hatvanas is akár"

Készséggel elhiszem neked, mint ahogy azt is, hogy létezik kék elefánt; de én valahogy ilyenekkel még nem találkoztam..

"kicsit magasak az elvárásaim egy interjún az interjúztatóval szemben."

Én (mi) is elvárnánk egy minimum szintet.

"mert ő tudja, hogy más szakterületek is léteznek, mint az övé - a szakterülete alapja, hogy ezt tudja :) "

..és ez valahogy nem jön össze a gyakorlatban, ld. a vegyész vs. vegyészmérnök kérdést.. :-D

A tapasztalataim alapján (amik nyilván nem reprezentatívak, hiszen nem beszéltem az ÖSSZES HR-essel a világegyetemben) a HR-esek nagy részétől az alábbiakat lehet(ne) eltanulni:
- rúzs, miniszoknya, műköröm használata;
- fontoskodás;
- kérdések bemagolása, majd eldarálása.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.23. 11:58:02

@WildBear: Ezek mind olyan sztereotípiák, amit csak azoktól jönnek, akik nem láttak még érdemi munkát sem álláskeresésben, sem HR-ben. Na, ezért kellene tanítani, miről is szólnak egyes szakmák, általában a HR pl. mert állást keresnie mindenkinek kell majd egyszer. (Tanítanám még a marketinget is nagy erővel, hátha kevesebb hülyeségbe - pl. MLM - lehetne embereket behúzni, ha ismernék a trükköket.)

Mindig jöttök az élettapasztalattal, ami nagyon téves hozzáállás. Ezt én is megdöbbenve hallottam, olyan tréningeken, ahol segítő munkára képeztek embereket. Mert tilos élettapasztalatból segíteni, csakis tárgyi tudásból és empátiából szabad építkezni. A jobb HR-esek ezt tudják, erősen empatikusak, a gyengébbek a tankönyvi tudásra támaszkodnak, és nem tudnak tőle elszakadni. Amit te erőltetsz, hogy ez rubrikák töltögetése, meg tanfolyam (ezt honnan a fenéből vetted? minimum főiskolai diploma kell hozzá) annak köze sincs a HR-hez, az a betanított munka szintje. Szomorú, hogy cégeknél és ezáltal embereknél is ezt jelenti a HR, és nemhogy magasabb igényeket támasztanátok, inkább megszüntetnétek az egészet. Ide vezet, ha nem vesszük komolyan ezt a szakterületet.

Az élettapasztalatot pedig pont azért kell félretenni, mert félreviszi a segítséget, a megoldást: saját tapasztalatból megoldást felépíteni más számára nem szabad, mert az élettapasztalat az egyedi életből épül fel, ami ugye nem használható egy másik emberre. Eltartott egy ideig, amíg ezt elfogadtam, szerencsére ösztönösen sem példálóztam soha a saját tapasztalataimmal a segítés során.

Dr_utcai_arcos 2014.10.23. 17:36:29

@jobangel: van egy rossz szokásom, elrakok mindenféle feljegyzéseket. Az utolsó 19 alkalommal amikor céggel vagy fejvadásszal találkoztam....doPPergés....18!! alkalommal volt nő a HR-es (egyszer nem jött be csak 2 szakmai vezető). Tudom, még ez sem reprezentatív...

Dr_utcai_arcos 2014.10.23. 17:37:31

@Dr_utcai_arcos: ja, kettőt kihagytam, 21-ből 20.

Dr_utcai_arcos 2014.10.23. 17:54:13

@Dr_utcai_arcos: Tudom, nem reprezentatív. Voltam pár hónapja AC-n a világ egyik legnagyobb cégének a bp-i székhelyén. A végén 5 tL és 5 HR-es csinált személyes interjúkat. Az 5 TL-ből 3 volt férfi, az 5 Hr-esből egy sem. Előző cégemnél -szintén elég nagy múlttal rendelkező- 1 darab féri HR-es volt. Amíg le nem lépett ő is. Az átlag HR életkora? Ha a 2 nagyfőnököt levesszük bőven 30 alatt. Tudom, lehet védeni a HR-t, de nem lehet, hogy inkább csak te ismersz pár ritka madarat?

Le Orme 2 2014.10.23. 18:24:54

@jobangel: „A mondanivalód sajnos semmi olyat nem tartalmazott, ami az álláskeresőknek hasznos lenne, pedig olyasmire lenne szükség.”
Sokkal több segítséget adtam az álláskeresőknek, mint te ezzel a folyamatos mellébeszéléseddel. Mindkét állításod hibás. Michel Djerzinski Jól írja, semmit nem értettél meg a bíráló hozzászólások igazságából, reménytelen eset vagy.
Egyébként HR-es mintám természetesen reprezentatív, semmilyen előzetes kiválasztási biast nem tartalmaz. Bár a reprezentatívitásnak ebben a kontextusban nem feltétlenül van értelme, de te hoztad elő.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.23. 18:26:09

@Dr_utcai_arcos: Hát nem tudom, ha elmegyek egy HR-es konferenciára, a nők nincsenek túlsúlyban. Ha megnézem a nagy cégek HR-vezetőit, kevesebb nőt látok, mint férfit. Statisztika nincs róla, pedig kerestem.

Dr_utcai_arcos 2014.10.23. 18:46:22

@jobangel: Igen. A nagy cégek HR vezetőit. Tényleg azok szokták a mezei melóst fogadni. Bocs, hogy én is ezt mondom, de nagyon nem akarod elfogadni amit itt már kb a hozzászólók majdnem mindegyike állít...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.23. 18:55:19

@Dr_utcai_arcos: HR-esről beszélünk, vagy interjúztatóról? Keverednek a fogalmak a fejekben rendesen, és persze a sztereotípiák attól sztereotípiák, hogy mindenki azt hangoztatja, azt hiszi el igaznak. Ezért aztán sztereotípiáknak hívjuk őket, nem tényeknek. Bár annak feszegetése, hogy mi a nők és férfiak aránya a kiválasztásban, maga érdekes kérdés: ha valóban 100%-nyi nő lenne a HR-es közt, az miért lenne baj?

Le Orme 2 2014.10.23. 22:36:59

@jobangel: "HR-esről beszélünk, vagy interjúztatóról? Keverednek a fogalmak a fejekben rendesen"
A poszt címében HR-est írtál. Utána Hr-est és CV olvasót. Ne a fogalmakon lovagolj! Itt arról van szó, hogy egy törpe kisebbség formálhatja-e diktatórikus módon a világot (legalábbis a munkaerőfelvétellel, kiválasztással kapcsolatban) a saját (egyébként nem mindig konzisztens) véleménye alapján, mint azt a posztban állítod.

inreallife 2014.10.24. 00:16:52

@jobangel: én egyáltalán nem kérdőjeleztem meg a hr szakma létjogosultságát. sőt a jó hr-re égető szükség lenne. DE, amit magyarországon hr-nek hívnak az a fasorban sincs a nyugaton működő hr-nek. ez itten a probléma.

én leírtam, miket tapasztaltam. megcáfolni azt szerintem nehezen tudod, szerintem eléggé életszagúan leírtam, hogy ne lehessen a kitaláció kategóriába söpörni, és kb annyit írtál, hogy igen, szar a hr. de könyörgöm, mindenki pont ezt magyarázza neked, rengeteg céges tapasztatlat alapján, hogy szar a hr. úgy ahogy van. és tudod nem a valóságtól való elrugaszkodás mondatja azt velünk, hogy az egészet ahogy van meg kéne szüntetni, mert ezt így ebben a formában javíthatatlannak tartjuk. itt nem apró hibák vannak, hanem egy teljesen használhatatlan koncepciójú szerkezet. analógiát tudnék húzni a magyar "profi" footballal, amit szintén megszüntetni kéne, nem pedig javítani. ami nem megy az nem megy, be kell látni.

olyan esetet tudnék elképzelni, hogy külföldi, külsős hr-t kéne leszerződtetni, amit egy multi meg is tud csinálni, de az bizony édeskevés lenne az ország dolgozói létszámára vetítve...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.24. 00:34:31

@inreallife: Tudod, kicsit olyan ez, mikor a focihoz is mindenki ért, aztán mégis milyen a focink. Namost a HR-hez is ennyire ért mindenki, aztán mégis, milyen HR-es(nek tulajdonított) tapasztalatok vannak, meg milyen sztereotípiák. Aztán már eljutunk a konteós ideológiákig, hát b+..., itt álláskeresőkről van szó, akiknek munka kell, amit pont úgy lehet elérni, ahogy én segítek. Addig nem lehet komolyan venni a panaszokat, amíg ez így van előadva, miniszoknyásra, konteósra fazonírozott marhaságokkal. Amíg vki azzal érvel, hogy az ő cégénél ilyenolyan szarul van ez megcsinálva, addig én azt kérdezem, hogy vajon miért nincs a vállalatvezetés felé jelezve, hogy hát ez így nem oké? Miért nem abba fekteti az energiát, ahelyett, hogy egy felületet keres, ahol álláskeresőket mérgezhet a "tudásával"? Mert mindenki addig nagylegény, amíg kommentelgetni kell, de tenni vmit, na, az nem megy. Hát én teszek. Elküldöm a HR-es szakmát is oda, ahová való, ha okot ad rá, leírom a pozitív példákat, és mindenekelőtt egyesével foglalkozok azokkal, akik nem hisztizni akarnak, hanem állsát találni. És nekem ugyan magyarázhatod, hogy milyen szar a HR, mert amiről ti beszéltek, az nem HR. Én meg arról beszélek, az milyen. Érdekes módon a "nyugaton" nem lehet ilyen kommentfolyamokat találni. Ott mindenki megoldást akar, álláskeresőként nem azon nyavalyog, miért kell motlevél, azt akarja megtudni, milyen legyen, hogy állást kapjon. Nagy különbség.

Ha pedig tudjuk, milyen az igazi HR (nem rubrikatöltögetős betanított munka), akkor azt el lehet várni egy interjún, vissza lehet dobni egy OCA tesztet, cégen belül szintén lehet a HR-rel szemben elvárásokat támasztani, pl. ki lehet rúgni, aki a szoftverfejlesztő jelöltet azért küldi el, mert nincs rajta zakó. Ehelyett mi történik? Átveszi a munkáját egy másik szakmai csapat, majd ők kiválasztanak! És amíg kiválasztanak, addig sem a saját munkájukat végzik, amihez értenek. Így jutunk el oda, hogy mindenki azt csinálja, amihez nem ért. Mert, ahhoz, hogy a HR felé értelmes követelményeket támasszunk, ismerni kell a szakterületet, és az meg tanulást igényel. A tanulás energiát, időt kíván, ennél pedig mennyivel kényelmesebb fröcsögni egy kicsit, ugye, aztán kóklerkedni a kiválasztásban...

Aztán: elvárnánk, hogy ne diszkrimináljanak, de toleráljanak mindent? Tökjó, de vajon mit toleráljon egy esetlegesen 25 éves hölgy egy olyan jelöltön, aki őt így jellemzi? Vagy egy negyvenes férfi, aki történetesen HR-es, hogyan tolerálja a jelöltek hibáit, ha végigolvassa ezt a kommentfolyamot? Az a réteg, aki most idehányta az összes keservét el is játszotta ezt a lehetőséget, azaz az összes álláskeresőnek ártott ezzel. Jó kör volt...

inreallife 2014.10.24. 00:40:37

@WildBear: mit szólsz akkor a stress interjúhoz? voltam annó olyan helyzetben is. bementem az szobába, ami tökig fűtve. a kislány szinte fürdőruhában, mert ugye ő tudta mire megy ki a játék, és a franc tudja egyébként, hogy pontosan milyen reakciót vár. elég volt csak az ablakra néznem, hogy lássam be van csavarozva(!!!), egyből tudtam, mi a szitu. leültem nyugodtan, vártam mire megy ki a játék. kislány húzza az időt, talán azt várta, hogy odamegyek és kiütöm az ablakot, vagy azt, hogy vöröslő fejjel elkezdek ordítani, vagy nemtom, de olyan "nézzük meg a kismajom mit csinál, ha kimozdítjuk a komfortzónájából" típusú pszichoanalitikus, nem kicsit lenéző, arckifejezést vett fel.

mikor láttam, hogy az égadta világon semmi értelme csaccsogni a leánnyal, akkor kb azt mondtam neki, hogy oké, eljátszottuk, hogy stressinterjú volt. ha folytatni akarja a könyvben elolvasott kísérletét, még cirka másfél órán keresztül, akkor köszönöm a meghívást és inkább hagynám a többieket is játszani. amennyiben pedig hajlandó a a behívásban megjelölt pozícióról beszélni, amire az önéletrajzom alapján alkalmasnak véltek, akkor nyittassa ki az ablakot, vagy ballagjunk át egy másik szobába. kiscsaj hebeg habog, mintha éppen szerepet cseréltünk volna, (én ki is rúgtam volna ott azonnal, mint alkalmatlant) és előszedett egy villáskulcsot, (érted, be volt neki készítve!) amit olyan sután tartott a kezében, hogy mondtam neki, hogy add ide, majd én kicsavarom...

szóval ő pánikolt be, hogy nem jött be a játéka. a remek "pszichológus", aki aztán olyan jól megnézi a lelkem és egyből ítéletet is hoz, mint egy vérbíró. barátocskám... és ezek után még csodálkoznak azon, hogy mindenki a bohóc meg piperkőc kategória közé sorolja őket. igazából lehet ez a blog a megváltásról szól, de úgy érzem a bloggazda él az álomvilágban, nem pedig mi. írhatnám én azt is, hogy milyen jó a hr, de amikor nem az az igazság, akkor mit írjon az ember?

inreallife 2014.10.24. 01:41:11

@jobangel: nézd, ha nem vagytok hajlandók belátni azt, hogy amit csináltok az káros, addig nincs miről beszélni. ha te azt várod, hogy én reformáljam meg a szakmád, az se tűnik túl hatékony megoldásnak. az nem elég, ha a példákat sorolom oldalakon keresztül kismillió karakterben? ha belülről nem tudjátok elérni a megújulást, nem tesztek érte, hogy javuljon a hr megítélése, más se fog tenni érte. amíg a hr fényezéssel vagytok elfoglalva, ahelyett, hogy pl a sérelmezett dolgokon javítsatok, mint pl a visszajelzés hiánya, mert "minek írjak 500 embernek, leszarom úgyse látom őket többet, meg úgyis lusta vagyok" mentalitást megváltoztassátok, (nem kell sok, elég annyi, hogy köszi, de nem önt választottuk), addig nem én okozom a kárt, se a hr szakmai hírnevében, se az álláskeresőknek.

tudod én informatikus vagyok, bőségesen el vagyok látva egóval és két lábbal állok a talajon. lehet, hogy 2 bites gondolkodásmód, de valami vagy 0, vagy 1, vagy fekete, vagy fehér, vagy igen, vagy nem, vagy plusz, vagy mínusz. nem gerjedek az szürke 50 árnyalatára, nem relativizálom a tényeket stb, egyenes ember vagyok. konkrét véleményem van, amit a saját tapasztalatom alapján határozottan tudok képviselni. és el bármikor el tudom dönteni egy dologról, hogy jó-e vagy sem. a hr tevékenységből 2 dolog jött le nekem. a hr jó dolog lenne, ezt leszögezhetjük. a hr magyarországon nem tud működőképes állapotot elérni, ezt is leszögezhetjük. tedd egybe a két állítást, ez a véleményem. láthatóan nem is vagyok ezzel egyedül, sőt némi létszámfölényt vélek felfedezni...

tudod miért nem szeretnek managerekkel és informatikusokkal vitázni? és miért zavar minket az átlagnál jobban ez a fajta hr-es tevékenység? nem olyan managerre gondoltam, mint egy állami intézetben egy ejtőernyős állásra kinevezett osztályvezetőre gondoltam, hanem egy a piacon versenyképes tudással és képességekkel megáldott emberre. meg nem is a
"újratelepítem a windoswt és megint jó lesz" "rendszergazdákra". szóval a kérdésekre visszatérve azért, mert ez a két szektor van leginkább a problémamegoldásra kondícionálva.

nem, nem tudom elfogadni a működésképtelen hr osztály "szolgáltatásait". nem, mert nálunk a mellébeszéléssel nem lehet feladatot ignorálni/halogatni/megoldani. vagy meg tudod csinálni, vagy nem tudod. amit nem tudok megoldani, arra keresnek egy másik embert, aki megoldja, így működik. ha semmit nem tudok megoldani, akkor meg elküldenek. most mit mondasz egy olyan komplett hr osztályra, aki fél éven keresztül 2 jelöltet tudott a szakmai tesztekre továbbengedni, ahol mindkettő csúnyán el is vérzett, az egyébként egyáltalán nem nehéz teszten? itt nem egy hr-es hibája látszik, hanem az összesé, kivétel nélkül. és igen, egyáltalán nem hiszem hogy, olyan komoly szakmai munkát végeznek, mint amit bármelyik másik ember a cégnél ne tudna megcsinálni. sőt szerintem bármelyik ember jobban megcsinálná, ami pontosan megadja a hr szakmaiság szintjét.

de csavarjunk mégegyet a témán. gondolom tudod mi az a spam szűrő program. nem gondolnád, hogy egy rakat szar a program, ami fél éven keresztül egyetlen emailt sem enged át a postafiókodba? azaz de 2-t, az egyik egy potencianövelő reklám, a másik meg a küld tovább 10 embernek, különben megdöglik a kiskutyád kategóriás hoax. nem gondolnád, hogy valami nem stimmel? mert annó annál a multinál így működött a hr sőt, szerintem a mai napig így működik.

tegyétek rendbe magatokat, szálljatok le a magas lóról és felejtsétek el ezt a nem tetszik a ....... a cv-ben, megjelenésében stb hülyeséget. nektek az a feladatotok, hogy egy munkakörre az ÖSSZES jelentkező külön a munkakörre legjobban megfelelő szakembert megtaláljátok a legrövidebb idő alatt. nem pedig a ezotériai magasságokba emelt irreleváns kritériumoknak megfelelő, de a munkakört ellátni képtelen hikomat egyedek kiválasztást erőltessétek. amíg ez nem megy, addig pontosan ugyanúgy lesajnált, megtűrt szakma lesz a hr magyarországon, mint amilyen most.

amit te csinálsz, az becsülendő, de tegyük hozzá, ez inkább tüneti kezelés és egyáltalán semmi köze a probléma megoldásához, vagy a hiba elhárításához. ellenben sokkal inkább köze van a probléma szőnyeg alá söprésének, a meglévő helyzet konzerválásához, mert ezt segíted elő...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.24. 08:05:14

@inreallife: Mi az, hogy káros, amit csinálok? Embereket tanítok állást keresni, azáltal, hogy önéletrajzokat javítgatok, néhány százan már álláshoz jutottak. Hol a kár? Ki az a "vagytok"? Tudtommal így, önkéntes alapon ezt Magyarországon egyedül csinálom. Én is informatikus vagyok, de mégis tudom, hogy nullán és egyen kívül vannak még lehetőségek. Főleg, ha emberekről beszélünk. És nem várom el, hogy hasraessenek a rakatnyi papíromtól, azokat a magam örömére, hasznára gyűjtögettem többnyire.

A tüneti kezelés pedig nagyságrendekkel jobb, mint a fröcsögés, gyűlölködés. És még csak tüneti kezelésnek sem igazán mondanám: azokon a helyeken, ahol a HR tökjól működik, bizony ugyanúgy kell tudni CV-t írni, motlevelet írni, ugyanúgy kirúgnak a karácsonyi szabadság előtt egy nappal, és ugyanúgy vannak nők a szakmában. A különbség abban van, hogy ott nem arra vágynak, hogy megtűrt szakma legyen, hanem arra, hogy profitot legyen képes hozni a cégnek.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.24. 08:08:28

@inreallife: A stresszinterjú eredete nem HR-es körökből jött, és teljesen téves alapokon nyugszik. Elvileg "okos" válságmenedzserek találták ki, hogy lássák stresszben működni az embert, ami ugye hülyeség, mert a munkahelyi stressz és az álláskeresői stressz másfajta lelki folyamatokat indít be, ehhez még pszichológusnak sem kell lenni, hogy látszódjon. Az interjúztatód valószínűleg jó pszichológus volt, ha ebben nem tudott működni, csakhát ha ezt várták el tőle, és nem fogadták el a szakmai véleményét arról, hogy ez baromság... megint visszajutottunk oda, hogy komolyan kellene venni a HR-t.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.10.24. 12:03:10

@jobangel:
Nem az életkor az elsődleges szempont, azt nézd meg hogy kik azok a lányok, akik manapság a HR-es szakmát választják. Mert az én ismerőseim között olyanok, akik az emberismeretet a Cosmopolitan-ból tanulták, és ennek megfelelően rendkívül felszínesek. Ezzel önmagában semmi baj nincs, nem lehet minden ember egyforma, de az ő világukból emberileg sem lehet megérteni mondjuk a műszaki szakemberek világát, hiába tanultak pszichológiát, ha helyből teljesen más módon ítélik meg az embereket, mint mondjuk a következő körben az adott részleg vezetője tenné.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.10.24. 12:07:26

@jobangel:
De nem általában a HR-es szakmában van női túlsúly (mert a HR-es az tág kategória), hanem az interjúztató HR-esek között.

teaház 2014.10.24. 13:32:08

@jobangel: Az a baj ezzel, hogy ma is így veszik fel az emberek 80 százalékát a kkv-khoz. A multi pedig, amikor felvesz, már abban a pillanatban tudja, mennyi "szavatossági időt" szán neked. Azaz, előre eldöntötte, hogy 2, avagy 3 évig hajlandó neked ezért ennyit fizetni. Utána vagy megkér, hogy távozz szépszerével, vagy a létező legaljasabb módszerekkel kikényszerít a cégből. Mindehhez a "szegény-szerencsétlen" HR buzgón asszisztál!!! Na látod, ez a baj! Hogy egy egész szakma feküdt be a munkaadóknak és még csak felsem tűnik nekik, hogy mit művelnek! Aztán a tetejébe meg jönnek a Kelkó tamás féle toborzó-keselyűk, aki úgy beszél/ír a munkavállalókról, mint a kutyáról, mint ellenségről, akikkel harcolni kell. Vagy jön a Barát(ságosabb kivitelű) Baráth András, aki felcsap vámszedőnek, de az előadásainak a felét pirulva, szemérmesen végigröhögcséli, mert ő maga is érzi, hogy borzalmas, amit beszél! Nem lehet egyszerre a munkaadóval és a munkavállalóval is összekacsintani!!! Egyébként mindannyiunknak ez a nagy magyar összekacsintás a bajunk, mert együttélünk ezzel, ahelyett, hogy fellázadnánk ezek ellen a halálos viszonyok ellen. Ma olvastam, hogy már egymillió munkavállaló nyomorog MUNKA MELLETT! Létminimum alatt keresnek. Meddig kacsintunk még össze és ki mindenkivel?

Figyu: Te a blogoddal, meg azzal, hogy segíteni próbálsz, egyedi eset vagy, köszönet Neked! DE: ahogy gyakran mondják a munkavállalóknak, amikor elmesélik a történeteiket, hogy ugyan ez egyedi eset, nem lehet általánosítani, ugyanúgy sajnos erre is áll, hogy sporadikus esetekből nem lehet általános következtetést levonni. Abban segítsen valaki, hogy ne urambátyám alapon lehessen a cégekhez bejutni, hogy a multitól ne megalázottan és összetörve, rokkant egészséggel, megnyomorított lélekkel kelljen távozni és mindenekelőtt, NE A HR-től függjön, hogy lesz-e munkád, vagy nem!

WildBear 2014.10.24. 17:33:38

@inreallife: "mit szólsz akkor a stress interjúhoz? voltam annó olyan helyzetben is. bementem az szobába, ami tökig fűtve. a kislány szinte fürdőruhában, mert ugye ő tudta mire megy ki a játék, és a franc tudja egyébként, hogy pontosan milyen reakciót vár. "

Szerencsére én ilyennel még nem találkoztam; valószínűleg megkérdeztem volna, hogy levehetem-e a zakómat, és hogy kinyithatjuk-e az ablakot.

Mindenesetre én ezt ugyanolyan haszontalan és álságos dolognak tartom, mint a "mondjon magáról 3 rossz tulajdonságot" típusú kérdéseket.

WildBear 2014.10.24. 17:49:47

@jobangel:

"Ezek mind olyan sztereotípiák, amit csak azoktól jönnek, akik nem láttak még érdemi munkát sem álláskeresésben, sem HR-ben."

Nem veszed észre, hogy ez szinte az összes ide kommentelőnek a TAPASZTALATA..?

"Mindig jöttök az élettapasztalattal, ami nagyon téves hozzáállás."

Szerintem meg a szakmai-, és élettapasztalat többet segít a megfelelő új munkatárs kiválasztásában, mint a HR-esek kérdőívei; amik azért sem érnek SEMMIT, mert be lehet magolni a rájuk adandó választ.
Hányszor írjam még le ?

HR-es: "Mondjon magáról három rossz tulajdonságot"
A jelölt erre:
a.) olyan rossz tulajdonságokat mond, amelyek az állás szempontjából irrelevánsak; pl. "nem tudok szépen énekelni".
b.) a jelölt rosszként ad elő valójában jó tulajdonságokat, pl: "a munkámban túlságosan is alapos, és lelkiismeretes vagyok".

Kiderül BÁRMI is ebből ? Semmi, csak az, hogy a jelölt tudja, hogy az ostoba HR-es kérdésre milyen választ kell adni a könyv szerint.

Motivációs levél detto; le kell írni, hogy mennyire, de mennyire szeretnék ennél az istenkirály cégnél dolgozni, és igazából ingyen is elmennék hozzájuk dolgozni....

"Szomorú, hogy cégeknél és ezáltal embereknél is ezt jelenti a HR,"

Mert sajnos EZ a HR, ma, Magyarországon.

"és nemhogy magasabb igényeket támasztanátok,"

Nekem munkavállalóként nincs igényem a HR-re.
Elhiheted, nekem sem hiányzik hazudni a motivációs levélben, a "3 rossz tulajdonság" kérdésnél, de ti ezt várjátok el, ettől bólogattok; ha a 3 rossz tulajdonságnál azt mondanám, hogy hazug vagyok, falánk és irígy, akkor továbbítanátok a CV-met a szakmai vezetőhöz, aki majd tényleg dönt..?

"Ide vezet, ha nem vesszük komolyan ezt a szakterületet."

Pont elég komolyan veszitek ti HR-esek saját magatokat. Vagy inkább túl fontosnak tartjátok magatokat.

Még valami; ne írd már le többször, hogy te hány embernek segítettél. Tök jó, én meg 2x annyi embernek húztam ki a fájós fogát, vagy akármi; ez nem ide tartozik.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.24. 18:17:21

@WildBear: a tapasztalat egy dolog, az előítélet egy másik. Amikor vki azt írja a HR-esre, hogy "25 éves kislány", akkor az nem tapasztalat, az sima előítélet. Mert ugye 25 évesen felnőtt nő minimum. Még hozzájön a rubrikázás, és máris komolytalanná válik az egész. A konkrét panaszok többsége érthető, stresszinterjú, zakós sztori oké. Na de oda is bekeveredett a rúzs, meg a miniszoknya, és máris nehéz komolyan venni.

"Szerintem meg a szakmai-, és élettapasztalat többet segít a megfelelő új munkatárs kiválasztásában, mint a HR-esek kérdőívei;" ---- és újabb sztereotípia, hogy a HR-esnek kérdőívei vannak... De pl. milyen kérdőívek? OCA-teszt? Selejt, ott kell hagyni. PPA-teszt? Kíváncsi lennék hogy tanulod be rá a jó válaszokat :)) Persze, ehhez azt is tudni kell, hogy ezek léteznek, ami ugye tárgyi tudást kíván(na).

"Nekem munkavállalóként nincs igényem a HR-re." --- gondolom, könyvelésre sincs igényed, mégis van olyan. A vállalatnak van rá igénye, ha jól akar működni, vállalatgazdaságtani alapismeretekkel meg kár vitatkozni.

"Pont elég komolyan veszitek ti HR-esek saját magatokat." ---- Édes Istenem, ennél jobban még hogyan írjam le, hogy nem vagyok HR-es??? Nevem, munkahelyem, beosztásom, arcom, Linkedin profilom nyilvános. Még mi kellene, hogy ne feltételezzetek dolgokat, amivel aztán lehet "érvelni" és végre a tényekre támaszkodjatok? Tudom, nem érted a HR-szakmát, de egy CV-ből csak kiderül számodra is, ki kicsoda? :P

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.24. 18:19:15

@WildBear: "Motivációs levél detto; le kell írni, hogy mennyire, de mennyire szeretnék ennél az istenkirály cégnél dolgozni, és igazából ingyen is elmennék hozzájuk dolgozni...." --- nem, ilyeneket ne írjál, mert ez semmire sem jó, állás meg tutira nem lesz belőle.

WildBear 2014.10.24. 18:31:38

@jobangel:
"Mert ugye 25 évesen felnőtt nő minimum. "

Aha. Csak tudod, nem lennék boldog, ha egy 25 éves kis miniszoknyás kislány lenne a szívsebészem. Vagy a belügyminiszterem. Vagy a lelkészem.
Érted már....?

"Még hozzájön a rubrikázás, és máris komolytalanná válik az egész."
+
"és újabb sztereotípia, hogy a HR-esnek kérdőívei vannak... "

Te írtad: "Ha a HR-kézikönyvben ott egy jegyzőkönyv-sablon, amit ki kell töltenie a megadott kérdésekre kapott válaszokkal"

"De pl. milyen kérdőívek? OCA-teszt? Selejt, ott kell hagyni. "

Mi?
A munkára jelentkező hagyja ott a felvételiztető HR-est ? :-)
Néha nem ártana, de nem azért ment oda, hanem mert érdekli az állás.
És ebben egy teljesen felesleges, ámde leküzdendő akadály a felvételiztető HR-es.

"Nekem munkavállalóként nincs igényem a HR-re." --- gondolom, könyvelésre sincs igényed, "

Rosszul gondolod. Másban is ennyit hibázol ?
A könyvelésre szükségem van munkavállalóként nekem is, mert érdekem, hogy a munkaadómnak megfelelően könyveljék a forgalmát, illetve bérszámfejtsék a fizetésemet. (Mielőtt belekötnél: tudom, hogy nem mindenhol a könyvelés végzi!)

"Édes Istenem, ennél jobban még hogyan írjam le, hogy nem vagyok HR-es???"

Akkor miért védesz ennyire görcsösen egy teljesen felesleges szakmát ?

Laptop7712 2014.10.24. 21:36:17

@teaház:
Erre a kérdésre baromi egyszerű a válasz. Az első az, hogy 1 mird éves árbevételig nincs szükség HR-re. Ha elérted ezt a szintet, akkor már láttál annyit, hogy te vagy a céged legjobb HR-ese, pusztán azért, mert tudod, hogy mit miért teszel, és legfőképp azt, hogy mit akarsz.
A multinál is így megy ez, csak épp a HR-es lánykáknak nem mondják el, hogy mi miért történik, és főleg akkor nem, ha ez a cég külsős.

Tehát könyvelés kell, jó főmérnök, meg művezető. Általában a jobb helyeken az a csapat dönt a kollégáról, ahol az a kolléga dolgozni fog. Ennyi. Krupp, és Ford erre a szisztémára világbirodalmat épített. Az egyik hazai szoftverfejlesztő cég tulaja azt mondta, hogy nagyon egyszerű ez.
Fog egy papírt, kettéosztja, felírja az egyik felére: Ezt adom neked. A másikra: Te ezt adod nekem. Végigtárgyalják, és aláírják. Ennyi. ha nem tartja be egyik, vagy másik fel, abban is megegyeznek már akkor. Ennyi.

Láttam olyat, hogy a főmérnök elfelejtette viszonozni a HR-es csajszi közeledését, mivel felesége volt, és gyereke, és ami a legfontosabb: szerette a feleségét.
Erre elkezdődött a „kiszavazlak show” – a Hr-esek mobbingnak hívják a szarkeverés egyik eme szép fajtáját – erre pár héten belül a főmérnökkel együtt felállt a gyártás java, mentek át szépen máshová, egyszerre.

A tulaj nagyon nagyon ideges lett, hogy ekkora árat kellett fizetnie egy elmaradt pásztorórácskáért.
1971-ig nem volt ilyen, hogy HR nyugaton. Ekkor találták ki, hogy legyen dolguk az unatkozó vállalatvezető feleségeknek, - meg a gyerek mehessen valahová, valami címe legyen - na de nem a saját cégnél, nem ám. :)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.24. 21:40:36

@Laptop7712: Ez az egymilliárdos tétel hogy jött ki, és mi az alapja?

Az 1971-es évhez milyen eseményt kötsz, hogy innen datálod a HR születését? (Egyébként bármit, az tárgyi tévedés: www.cipd.co.uk/hr-resources/factsheets/history-hr-cipd.aspx) Az Első Világháborúban kezdtek el ezzel strukturáltan foglalkozni.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.24. 21:53:25

@WildBear: a kislányos fixációddal nehéz vitatkozni, mivel nem tényeken alapul. Innentől csak az érvelésed válik vele komolytalanná (és felmerül a kérdés, hogy vajon mi bajod a fiatal nőkkel, de ehhez nincs közünk, csak nagyon gyanús, hogy mindig ezt hajtogatod)

A miniszoknyás szívsebész tényleg nem jó, jobb, ha steril műtősöltözékben van. De engem sem a kora, sem a neme, sem a szexuális irányultsága vagy preferált utcai öltözéke nem érdekelne, csakis a szakértelme.

Igen, a legjobb megoldás, ha OCA tesztre felállunk, vérmérsékletünk szerint még elköszönünk, de eljövünk. (szcientológus teszt, semmi köze a pszichológiához vagy a HR-hez, aki ezt használja, azzal nincs miről beszélni) Nyilván ezt sokan nem merik megtenni, pedig jó lenne.

"Akkor miért védesz ennyire görcsösen egy teljesen felesleges szakmát ? "

1. Nem védem. Az álláskeresőket védem attól a sok ostobaságtól, ami itt előkerül. Amikor emberek a saját fixációikat tényeknek adják el, az sima demagógia.
2. nem felesleges, és ezt nem én állítom, hanem a vállalatgazdaságtan nevű tudomány. Lehet vitatni közgazdasági elveket, de felesleges, attól azok még megmaradnak.

Le Orme 2 2014.10.25. 00:01:51

@jobangel: Jó lenne, ha végre megértenéd a hozzászólásokat, a tartalmukkal foglalkoznál, és nem dorongolnád le a megalapozott ellenvéleményeket csípőből, hogy:
1. sztereotípia
2. fröcsögés
3. nem tényeken alapul
4. ostobaság
5. butaság
6. mocskolódás
7. szakmai hiba
8. csúsztatsz, ez nem érvelés
9. nincs érved arra
10. rossz úton jársz
11. általánosítasz
12. érvelési hiba
13. összeesküvéselmélet („konteó” divatosan)
14. szidni könnyebb, mint megérteni
15. nem értesz hozzá
16. a HR nem is azt jelenti, hogy
17. az igazi HR szerint …
18. én az embereknek segítek
Satöbbi.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.25. 00:06:53

@Le Orme 2: A tartalmukkal foglalkozva pont ezek látszanak...

Le Orme 2 2014.10.25. 00:28:52

@jobangel: Dogmatikus mentalitás: neked van igazad, kételyt nem ismersz, ellenvetést nem tűrsz, alapuljon az tényeken, logikai következtetéseken vagy véleményen.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.25. 00:57:33

@Le Orme 2: tényeket nem láttam. Az nem tény, hogy a "HR-es az 25 éves kislány", meg hogy a "motivációs levél hülyeség". Sztorik vannak, de sztorik mindenre vannak, abból azt levezetni, hogy egy szakmát meg kell szüntetni, nem lehet. (Pl. ha a Tékozló Homárt olvasnám csak, az alapján meg kellene szüntetni a kereskedelmet?) Néhány ember néhány tapasztalata nem egy átfogó, tudományos alapokon nyugvó felmérés, amivel lehetne valamit érdemben kezdeni (pl. változtatást kérni a szakma berkein belül).

Nekem van igazam: lehet, hogy nem, de az én tapasztalataim nem ezt mutatják, és ellenérvet még nem láttam. Ha rendesen megírunk egy álláspályázati anyagot, javulnak az esélyek, számokkal kimutathatóan. Ezzel áll szemben az az "érv", hogy de a motlevél meg a CV hülyeség.

Lehet téziseket felállítani, lehet őket igazolni. Most épp van négy nap, ráérek itt beszélgetni erről, felületet adni erre, és megpróbálni feltárni a _valós_ problémákat. Na de ez nem beszélgetés, főleg nem problémafeltárás: egyik oldalról van a sárdobálás ("értsd már meg, a HR ilyenolyan, meg kislány, te meg ilyenolyan vagy, meg véded a HR-t"), a másik oldalról meg vannak a tények: a HR-es szakmának megvannak a maga alapvetései, tárgyi tudáshalmaza, működése, protokolljai - és akár beidegződései is, ezeken lehetne változtatni, na de ahhoz tudni kell, hol problémás - azt nem tudom problémaként értékelni, hogy 25 éves hölgyek miniszoknyában járnak.

A kommentelők nagy része változást akar, de nem jöttem rá, miben: a 25 éves "kislány" jövőre már 26 lesz, 36 évesen meg majd nem vesz miniszoknyát, ez a "probléma" megoldja magát. A "motlevél hülyeség" kijelentés célja mi lehet? Hogy ne kelljen ilyesmiket írni? Kelleni fog. A fejlett nyugaton is. Vérprofi HR-el is. Lehet úgy is dönteni, hogy ő ilyet nem ír, ha boldogul nélküle, oké. Ha nem, akkor muszáj lesz megtanulni.

Kételyek: nem látom, miben kételkedünk. Abban, hogy jó álláspályázati anyaggal könnyebb állást találni, mint gyengébbel? Vagy?

Ami célokat és közlendőket láttam most:

1. "A HR-es 25 éves kislány" - nehéz mit kezdeni azzal, ha vki fiatal nőkkel szembeni ellenállását így fejezi ki. Hogy ennek itt ad hangot, azt végképp nem tudom mire vélni. Az se nem álláskeresői téma, se nem HR-es téma, hogy ki hány éves, és a 25 éves felnőtt nő az miért kislány vki szemében?

2. A HR hülyeség - ez egy menedzsmenttudomány, ráadásul közgazdasági alapokon is nyugszik a puha tudományként elfogadott pszichológia mellett. A pszichológia egyes eredményeit a kiválasztásban lehet vitatni, jómagam is komoly kétségekkel fogadok egyes vívmányokat, szívesen beszélgetnék erről, de most nem került rá sor.

3. "A motlevél hülyeség" - lehet, de vmiért mégis jobban működik az álláspályázat vele, mint nélküle. Ha az a célunk, hogy állást találjunk, akkor nem hülyeség.

4. "Véded a HR-t" - nem szorul a védelmemre. A józan észt védem: ha egy teljes tudományágat azért söpörnénk le az asztalról, mert embereknek rossz tapasztalata van vele, minden tudományág söpörhető lenne. Pl. az orvostudomány is.

5. Nem tűrök ellentmondást: dehogynem, több mint száz hozzászólásnyi ellentmondás van itt. De hogy mi is a célja ezeknek, az nem derült ki: én azt állítom, jó anyaggal jobb esélyei vannak az álláskeresőnek. A másik oldal azt állítja, hogy a HR-es 25 éves kislány. ?????

Bambano 2014.10.25. 01:34:41

@jobangel: elbeszélünk egymás mellett.
te arról beszélsz, hogy a jelenlegi feltételek mellett hogyan lehet sikeresebb pályázatot összerakni (cv és motlevél). én a magam részéről ezeket a tanácsokat nem is vitattam.

én meg arról beszélek, hogy a jelenlegi feltételek rosszak. te kihasználni akarod a helyzetet, én meg megváltoztatni. két, alapvetően teljesen különböző látásmód.

más példa: találsz a hűtőben egy halom nem túl friss nyersanyagot. te megnézed, mit lehet kihozni belőle, én meg kidobom, veszek frisset és abból főzök.

WildBear 2014.10.25. 09:07:53

@jobangel: "a kislányos fixációddal nehéz vitatkozni, mivel nem tényeken alapul."

Dehogynem ! Olvasd már el, szinte mindenki ilyen TAPASZTALATról számol be..!

"és felmerül a kérdés, hogy vajon mi bajod a fiatal nőkkel, de ehhez nincs közünk, csak nagyon gyanús, hogy mindig ezt hajtogatod"

Nagyon aranyos vagy, hogy próbálsz burkoltan melegnek, vagy gerantofilnek beállítani, de nagyon is szeretem a fiatal nőket. :-D Csak tudod, mindennek megvan a maga helye. Egy olyan területen, ami tapasztalatot igényel, nem tapsikolok a huszon éves kislányoknak.
De ezt már többször leírtam, csak te próbálod kiforgatni.

"2. nem felesleges, és ezt nem én állítom, hanem a vállalatgazdaságtan nevű tudomány. Lehet vitatni közgazdasági elveket, de felesleges, attól azok még megmaradnak. "

Azok igen; csakhogy a HR egyáltalán nem "közgazdasági alapelv"..

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.25. 09:31:43

@Bambano: milyen feltételek rosszak? Az a feltétel, hogy jó motlevelet és CV-t kell írni. Ezt te sem vitatod. Így el lehet jutni állásinterjúra, ez a cél, mert ez is feltétele az álláshoz jutásnak.

Bárhol, ahol piaci alapú kiválasztás működik, pont így működik ez: nyugaton, északon, mindenhol.

Ebben számunkra az a nehéz, hogy nálunk nem tanítják, hogy megy ez, cserébe az össznépi mentalitás a bűnbakkeresésre irányul (nemcsak ebben), és többségében nem azt nézik, hogy lesz állásuk, hanem azt, ki a hibás azért, hogy nincs. Legkézenfekvőbb a HR-t okolni.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.25. 09:35:19

@WildBear: A tapasztalat és az életkor hogy függ össze? Egy recruiter évente megcsinálhat ezer interjút is, te ezt a tapasztalatod sosem fogod elérni. Ha pl. 23 évesen kijött a fősuliról, 25 évesen már elég rendes tapasztalata lehet interjúztatásban.

És igen, a kifogásodat nem értem: az is baj, hogy 25 éves, meg az is, hogy nő. Egyik sem olyasmi, amit fel lehetne róni normális környezetben hátrányként vkinek. A HR-től pont ez várom el, hogy ne diszkrimináljon, gondolom, te is. Erre te pont diszkriminálnál a saját preferenciáid szerint (hozzáteszem: szakmai vezetők többsége ezt teszi, főleg nőkkel, főleg fiatalokkal)

WildBear 2014.10.25. 09:37:12

@jobangel: Már megint vetítesz, és a saját előítéleteidet magyarázod bele másokba.
Nekem pl. folyamatosan van állásom, amióta elvégeztem az egyetemet, tehát nem "bűnbakot" keresek. Egyszerűen a TAPASZTALATOM az, hogy a HR-es felvételiztető egy teljesen felesleges leküzdendő akadály az álláskeresésben; nincs semmi érdemi célja annak, hogy a HR-esek bemagolt kérdéseire ("Mondjon 3 rossz tulajdonságot magáról..") szépen eldarálom az ilyenkor adandó választ.. ezzel semmivel sem vagyok alkalmasabb/alkalmatlanabb bármilyen állásra, ezzel azt az egyet "bizonyítom", hogy ismerem a HR-esek ostoba kérdésére adandó könyvv szerinti választ.
Értelme: semmi.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.25. 09:43:29

@WildBear: Igen, pont ezek az előítéleteid, amiket folyamatosan hangoztatsz. De pl. a HR lehet ilyen is: jobangel.blog.hu/2013/10/21/jeloltertekelesi_kulisszatitkok

Ennek van értelme - még csak elfogult sem vagyok, mert nem engem vettek fel. Ill. kaptam már meg úgy állást, hogy nem kellett volna megkapnom, mert szakmailag oké volt, de emberileg piszkosul nem passzoltunk. Mindegy, végigcsináltam a projektet, jól is mutat a CV-mben még majd' 10 év távlatából is, utólag belegondolva azért inkább ki kellett volna hagyni. Kellett volna egy HR-es oda, aki kiszúrja, hogy ez így nem lesz oké, meg nekem, mint álláskeresőnek kellett volna némi infó, mit keressek. Már van, meg is osztottam ezirányú tapasztalataimat.

Ott hibázol, hogy tapasztalatot tényként kezelsz. Mondom, ha ez így lenne, a teljes orvostudományt, keresdelmet, szolgáltatóipart el kellene tüntetni, mert rossz tapasztalat van mindenhol.

WildBear 2014.10.25. 09:47:36

@jobangel: "A tapasztalat és az életkor hogy függ össze?"

Egyenes arányban, de nem szigorúan monoton.

"Ha pl. 23 évesen kijött a fősuliról, 25 évesen már elég rendes tapasztalata lehet interjúztatásban."

Abban egész biztosan; kedvesen mosolyogva fogja feltenni az értelmetlen kérdést (hadd ne kelljen sokadszorra is leírnom..), de emberismeretben, élettapasztalatban nem lesz sehol.
Ezáltal felelősen sem tud dönteni, hogy az illető jelölt alkalmas-e.
De nem is kell felelősen döntenie, mert nem szokták felelősségre vonni a HR-es interjúztatót, ha épp egy alkalmas embert küldött el..

"És igen, a kifogásodat nem értem: az is baj, hogy 25 éves, meg az is, hogy nő."

Nem ez a baj, ez csak tapasztalat.
A baj az, hogy a HR-esek nagy része alkalmatlan a feladatára.

"A HR-től pont ez várom el, hogy ne diszkrimináljon, "

A HR-nek pont az lenne a feladata, hogy diszkrimináljon, azaz megkülönböztessen (=ki alkalmas a pozícióra, ki nem), de ehhez általában nincs meg a tárgyi tudásuk, és tapasztalatuk.

"(hozzáteszem: szakmai vezetők többsége ezt teszi, főleg nőkkel, főleg fiatalokkal) "

Na most akkor mindenkivel bajod van, az itt hozzászólókkal, az álláskeresőkkel, és a szakmai vezetőkkel..?
Nem tűnt fel, hogy itt a hozzászólásokban is szinte mindenki veled szembe megy..? Azért ha az autópályán tapasztalsz ilyet, kezdj el gyanakodni, hogy mégsem te mész a helyes irányba..

WildBear 2014.10.25. 10:13:57

Olvasgatom a többi írásodat, és látom, hogy mások is megfogalmazták már, amit én:

jobangel.blog.hu/2013/08/31/ugyeskedo_es_balfacan_allaskozvetitok

Eddigi tapasztalataim alapján a jó nevű cégekhez közvetítő, tehát véletlenül sem kamu állásközvetítők és fejvadászok fele is kókler Magyarországon, se a HR-hez, se a szakmai kérdésekhez nem ért. Például egy 5 éves programozói tapasztalatot igénylő állásra hogy küldheti el egy angolt tanító pedagógusok profilját? Vagy a varsói, helyi számviteli törvények ismeretét feltételező állásnál mit érek a franciául és spanyolul beszélő építésszel?

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.10.25. 11:55:03

@WildBear:
Mondjuk azzal nem értek egyet, hogy a 25 éves HR-es nők az életkoruk miatt rossz emberismerők, szerintem a többségük soha nem lesz jó emberismerő, mert ahhoz túl felszínesek. Lehet, hogy ki tudják szűrni azokat, akik nem alkalmasak mondjuk egy menedzseri pozícióba a személyiségük miatt, de fingjuk nem lesz a mérnökökről, informatikusokról, mert ami nekik gáz, az pont kimondottan előnyös lehet szakmai körökben, és fordítva.

teaház 2014.10.25. 13:22:02

@Laptop7712: Nos, tökéletesen egyetértek, ennek bizony így kéne működnie, ahogy írod: egyik oldal - másik oldal. Teljesült? Igen? Nem? stb... De: ha a cég nem teljesít, legfeljebb elmehetsz máshová, ahol nem ilyenek a játékszabályok, hanem rosszabbak. A volt cégedet ez sajnos már nem fogja érdekelni. Még jó, ha egyenesen utánad nem nyúl!
Ellenben ha Te nem teljesítesz... Féloldalas hatalmi helyzetben nem lehet azonos súlyú megállapodásokat kötni. Ezért mondom, hogy az EGÉSZ rossz, úgy, ahogy van, nem kellene hagynunk!

Más: "kiszavazó-show" :) Ez nagyon jó, ezt erre még nem hallottam!
A mobbing - az sajnos ismert!

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.25. 13:30:13

@teaház: Ha nem akarod hagyni, akkor a munka törvénykönyvében kellene változtatni dolgokat, de ugye az pont rontott a helyzeten, és nem javított.

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás: Ez megint nem úgy megy, hogy "nekik gáz". Ha megtanulták a szakterületet, pontosan tudják, hogy egy mérnöknek milyennek kell lennie ahhoz, hogy jól illeszkedjen egy csapathoz. Durva példa: pl. szociopatát viszonylag könnyű szűrni, de nem biztos, hogy hátrány ha egy gátlástalan, megbánásra képtelen barom a kedves jelölt, pl. egy behajtó cég jogászi pozíciójára.

WildBear 2014.10.25. 14:07:51

@jobangel: Rájöttem, hogy teljesen más dologról beszélünk.
Te olyan idealisztikus HR-esre gondolsz, amilyennek lennie kellene egy elméleti, nagyon magas szinten.
Mi viszont nem ilyennel találkozunk, és találkoztunk.

Ezért ennyire éles a kontraszt.

A kommunizmus is nagyon jó lett volna, elméletben.

Bambano 2014.10.25. 14:13:32

@jobangel: "Az a feltétel, hogy jó motlevelet és CV-t kell írni.": nem, nem ez a feltétel. Az a feltétel, hogy az adott hr-es szája ízének megfelelő cv-t kell írni. Olyan a feltétel, hogy nincs közmegegyezés a hr-esek között, hogy milyen a jó cv. Egy ponton egyeznek meg a hr-esek: a szabvány cv nem kell.

"Bárhol, ahol piaci alapú kiválasztás működik, pont így működik ez: nyugaton, északon, mindenhol.": most már csak bizonyítani kellene, hogy nálunk piaci alapú kiválasztás működik, meg azt is, hogy akikkel én találkoztam, azok pont úgy végezték a kiválasztást, mint nyugaton meg északon. ne fogj hozzá, nem fog menni.

"cserébe az össznépi mentalitás a bűnbakkeresésre irányul (nemcsak ebben), és többségében nem azt nézik, hogy lesz állásuk, hanem azt, ki a hibás azért, hogy nincs.": ha az interjúztató megcsinálja a horoszkópomat és az alapján elutasít, kit hibáztassak? magamat, hogy rosszkor születtem? ha beadom a pályázati anyagomat és három kör interjúzás után hónapokra elalszik a téma, mert kirúgták a hr-es kislánykát (ne húzd fel az orrod, itt egy konkrét hr-est emlegetek, nem általában a hr-eseket), akkor kit hibáztassak? magamat?

komolyan, olyanok vagytok, mint az alkoholisták. a megoldáshoz először ki kellene mondani, hogy ami most van, az nem jó.

Bambano 2014.10.25. 14:19:11

@WildBear: mondjuk ki: az a fő baj ezzel a bloggal meg a többivel, hogy egyszer már leírta: te vagy az álláskereső, igazodj a hr-hez.
hiába takargatja meg próbálja körülírni, mégis arról szól az egész, hogy alárendeltként kezel a hr.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.25. 14:48:48

@Bambano: már miért kezelne alárendeltként? Akkor kezel akként, ha hagyod. És igen, amíg neked jobban kell az állás, addig neked kell feltételeknek megfelelni - ez nem alárendeltség, ez a kínálati piac. Ha olyan ember vagy, akiből futkos 3-4 az országban, és arcátlanul magas fizetésért esetleg talán leülsz tárgyalni egy másik állásról, akkor keresleti piacról beszélhetünk. Egyszerre van jelen a kettő, de alárendelt szerepbe csak az kerül, aki hagyja magát.

Nincs olyan, hogy az "adott HR szája ízének megfelelő", és közmegegyezés azért nincs, mert nincs két egyforma ember, így két egyforma jó CV sincs. A jó CV az adott állásra, az adott pillanatban, jelölt élethelyzetében jól működő CV. Akár két hét múlva, egy másik állásra, egy másik élethelyzetben meg nem jó.

A horoszkópus interjúztatóról már többször megbeszéltük, hogy nem csinálta meg a horoszkópodat, nem ült le mindenféle áltudományos számításokat végezni, térképeket rajzolgatni, azaz, úgy, ahogy ezt mindig előadod, nem történt meg. Valószínűleg úgy megsértődtél azon, hogy nem kerültél be, hogy azóta is járod a fórumokat, és írogatod ezt a sztorit, miközben már rég túl kellett volna lépned rajta, de nem tudsz. És akkor jössz, hogy kinek mit kellene kimondani, miközben "ami most van" az máshol is így van: ahhoz, hogy az álláskeresési esélyeid növekedjenek, jó CV-t, jó álláspályázatot kell írni, és nem azt keresni, ki hol hülye, azért, mert nehéz állást találni, és mit hogyan kellene megszüntetni.

Ha változtatni akarunk, akkor először objektíven végig kell menni a problémákon, amik rendszerszintűek. Az egyedi panaszok, vélemények ehhez nem elegendőek. Rendszerszintű probléma több is van, ami erőteljesen befolyásolja a kiválasztást - pl. amíg kifejezetten kockázatos fiatal nőt felvenni, addig az ő álláskeresésük nehézkes lesz. Tudok én ezen változtatni? Egyéni szinten talán, egy-egy jól megírt CV-vel (hoppá, ez már a megoldás része...) Rendszerszinten tudok változtatni? Nem, mert nem vagyok a törvényhozásban, és akik ott vannak, azoknak jó így, nektek meg az a legfőbb bajotok, hogy 25 éves nő a HR-es...

teaház 2014.10.25. 15:03:34

@jobangel: Igen, pontosan! Ha egy országban a munkavállalók szerényen mosolyogva tűrnek és inkább megnyomorodnak, de hallgatnak, akkor ilyen a MT! Mert lehet, mert engedjük!
Sok-sok hozzászólásban olvasom itt: nem jó ez az egész úgy, ahogy van!

Lehet, hogy nyugatabbra működik ez a "piaci alapú kiválasztás" és a munkaviszony alatti további atrocitások (erről érdemes lenne meginterjúvolni külföldön dolgozó honfitársainkat), de itt csak kontraproduktív és megnyomorító. A mobbingról, amit különböző színárnyalatokban láttam (kollégák kontra kollégák, vezetőség által felbérelt kollégák kontra "ellenség" kollégák, VEZETŐK kontra beosztottak, HR+VEZETŐK kontra beosztottak...stb)- pedig külön fejezetet lehetne írni.

Nem lehet mindezt elintézni azzal, hogy "...hát, igen, ez már csak ilyen...", mert NEM ILYEN! Ha ezt a szekeret mind beállunk tolni, akkor arra rámegy a beosztott, a HR-es, de maga a cég is, vezetőségesül. Távoztam elsőként olyan multitól 2 év után, hogy énutánam 17(!) ember állt fel 3 hónapon belül és kiürült 3 osztály. Utólag tudtam meg ezt, egy villamoson, egy volt kollégától. Elégtétel? Igen! Csakhogy gyomorfekélyem lett. Micsoda elégtétel!!!
Nem ez az, amit "profizmusnak" nevezünk, mert ahhoz is két fél kell. A profi mindenekelőtt pontosan tudja, hogy mi a siker. Mi számít annak. A magyarországi cégeknél a SIKER mozgó célpont. Nem tudod soha, mennyi az elég! Állásokat megtartani sem lehet így, nemcsak megszerezni azokat, mert mindig szükség van hivatkozási alapra a kirúgásodhoz, lehetetlen helyzetbe hozásodhoz. Ehhez ad (többek között) szabad kezet a MT!

NEM KELL, NEM SZABAD, HOGY ÍGY LEGYEN! TEGYÜNK ELLENE, MIELŐTT MIND RÁMEGYÜNK!

Laptop7712 2014.10.25. 16:25:45

@teaház:
Tökéletesen igazad van. Nem kellene hagynunk, miért is hagynánk?? Az elmúlt évtizedben a HR mint egzakt tudomány megszűnt Magyarországon létezni. Azokat a kliséket, és szakmai megoldásokat akarják érvényesíteni, ami már kint is leszerepelt. A HR tanácsadói profitmodell – miből él egy HR tanácsadó cég, vagy az, hogy tényleg milyen szintű munkát végez egy vállalat HR osztálya, és azt hogyan lehet komolyan mérni – arról valahogy nem szol a fáma.

Én nem veszem igénybe a szolgáltatást, azért, mert értelmetlen, drága, és semmilyen szinten nem éri meg sem a jelöltnek, sem a cégnek. – Olyan gyönyörű szerződéseket tudnak írni, hogy olyan érdekfeszítő, mint a Harry Potter - Persze ez csak akkor van így, ha tudod, mit csinálsz.

Ismerjük el a HR -t mint szakmát (lehet belőle diplomát szerezni, tehát papíron ismerjük el – de azt, ahogy működik, és amilyen rendszerszintű megoldásokat kínál Magyarországon, az enyhén szólva kritikán aluli, és nem érdemel egy szót sem. Egyvalamit tudsz tenni, használd fel a saját céljaidra, úgy, ahogy arra szükséged van. Ennyi. Ha sokan beszélik meg azt, hogy mit kellene tenni a HR-nek, és hogyan kellene működnie, akkor elindul egy változás.

Nyugaton egyenesen felvetették azt, hogy semmi szükség a HR-re, de a HR osztályra sem, mivel általában azt látja a tulaj, meg a befektető, hogy a sz…keverésen semmit nem csinál, és ha csinál is valamit, nem tudja bizonyítani, hogy az jó. A legújabb trend az, hogy kezdik megkérdőjelezni, hogy a HR-es bármilyen szinten tudná támogatni az innovációt.

A baj az, hogy hazánkban mindenki a megélhetésért küzd, és a HR mindenhatónak gondolja magát, pedig nem az. Nyugaton, ha így működne a rendszer, akkor már régen nem léteznének. A HR alapja az, hogy támogatnia kell az adott vállalkozás piaci működését, erről meg nem is tud, hogy ez lenne a feladata.
Ford sem HR-en keresztül vette fel Galamb Józsefet. :) :)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.25. 16:44:15

@Laptop7712: "Nyugaton egyenesen felvetették azt, hogy semmi szükség a HR-re, de a HR osztályra sem, mivel általában azt látja a tulaj, meg a befektető, hogy a sz…keverésen semmit nem csinál, és ha csinál is valamit, nem tudja bizonyítani, hogy az jó. A legújabb trend az, hogy kezdik megkérdőjelezni, hogy a HR-es bármilyen szinten tudná támogatni az innovációt." --- Erre légyszi mutass vmi forrást, mert én meg éppen pont az ellenkezőjét olvasom az erre szakosodott szakmai helyeken. (pl. itt: www.kpmg.com/Global/en/IssuesAndInsights/ArticlesPublications/Documents/hr-driver-organizational-innovation-v2.pdf )

Laptop7712 2014.10.25. 17:06:16

1.
www.linkedin.com/pulse/article/20141020203125-8678749-incompetent-irrelevant-immaterial-why-does-hr-have-such-a-poor-business-reputation-with-apologies-to-perry-mason
- INCOMPETENT, IRRELEVANT, IMMATERIAL?**: Why Does HR Have Such a Poor Business Reputation? (** with apologies to Perry Mason)-
Eric Nadworny
HR EXECUTIVE Builds, Grows and Transforms Startups, Turnarounds and Rapidly Growing

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.25. 17:13:15

@Laptop7712: És el is olvastad ezt a cikket? Mert nem azt írja, amit te állítottál. Mondjuk van benne egy-két érdekesség, pl. hogy a munkavállalói elégedettség szerinte nem kritikus tényező, ezt azért átbeszélném vele :) Ezt meg végképp: "Workers are a cost component to the business; when costs are reduced, profits increase" --- udvarias közönsége van a Linkedinnek, nem küldték el a francba :)

Laptop7712 2014.10.25. 17:44:38

travisandco.com/ceos-agree-hr-is-useless/
CEOs Agree: HR is Useless

www.linkedin.com/today/post/article/20140613160741-60901059-why-is-your-hr-department-failing
Patrick Webster
President & CEO at Expiritis Consulting Group LLC

www.hrremix.com/2012/09/04/will-hr-exist-in-five-years/
Will HR Exist in Five Years? (2012)

online.wsj.com/articles/SB10001424052702304819004579489603299910562
Companies Say No to Having an HR Department
Employers Come Up With New Ways to Manage Hiring, Firing and Benefits

Elég, vagy keressek még? :)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.25. 18:28:32

@Laptop7712: Szerintem olvasd el őket, és rájössz, hogy nem az van bennük, amit állítasz :)

Le Orme 2 2014.10.25. 18:47:33

@jobangel: Elképesztő ez a minden tapasztalati tényeknek és elméleti megfontolásoknak ellentmondó, a legbuzgóbb vallási fanatikusokat is túlszárnyaló kiállás a részedről egy kártékony, korlátolt, bürokratikus gyakorlat mellett. Természetesen nem tudlak komolyan venni. A vállalati HR részlegeknek persze propagandájuk révén van elég önigazolási erejük a fennmaradásukhoz, de működésük hatása katasztrofális.
Két korábbi bíráló tanulmány-cikk a sok közül:
1. archive.fortune.com/magazines/fortune/fortune_archive/1996/01/15/207172/index.htm
TAKING ON THE LAST BUREAUCRACY PEOPLE NEED PEOPLE--BUT DO THEY NEED PERSONNEL? IT'S TIME FOR HUMAN RESOURCES DEPARTMENTS TO PUT UP OR SHUT UP.

Összefoglaló: A HR bürokratikus, kártékony, improduktív része a vállalkozásoknak. Tűzbe velük! Javíthatatlanok: „I don't mean improve HR. Improvement's for wimps. I mean abolish it. Deep-six it. Rub it out; eliminate, toss, obliterate, nuke it; give it the old heave-ho, force it to walk the plank, turn it into road kill.”

2. Are we saying good-bye to HR?
Összefoglaló: ha a HR nem változik meg, funkcióját a többi részleg között kell megosztani.
„I don’t have much optimism for the future of HR. The HR function, in my opinion, has been reduced to three things: headhunting to get executive talent; making sure we get our pay checks; and laying off redundant workers. I have seen the disillusionment of employees who had given twenty to thirty years of their lives to &dquo;their&dquo; company only to be told that they were no longer needed. I have seen the demotivation of the survivors. Yet I hear our HR people speak of trust, honesty, shared values, and a sense of community and purpose, and I wonder how they can keep a straight face."

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.25. 18:57:56

@Le Orme 2: Elképesztő, mennyire nem értitek, hogy csak azért, mert valamit bírálnak, attól azt még nem kell megszüntetni. Semmilyen bürokratikus gyakorlat mellett nem állok ki, önéletrajzokat javítgatok.

Ezek legalább nem értelmetlen dühkitörések, ellenben Laptop nem érti, miről szólnak. És nahét, mit idézel? "The HR function, in my opinion, has been reduced to three things: headhunting to get executive talent; making sure we get our pay checks; and laying off redundant workers. " --- csak nem ott van, hogy headhunting lesz a jövőben is. Mármint, hogy az író úgy gondolja, és ez az ő véleménye. Vajon hogy fog dolgozni a jövőbeli HR a headhunting területen? Csak nem úgy, mint most is? Önéletrajz, motivációs levél, szakmai tesztek, megfelelőségek vizsgálata? Azaz, amit a hazai gyakorlatban bíráltok - hogy hülyeség a motlevél, mert komolyabban nem sikerült ugye kifejteni - azt senki sem vitatja igazán. Max. annak formája fog változni, pl. a Linkedin miatt, de az a vágyálom, hogy ne kelljen már álláspályázatot írni, hiábavaló.

Bambano 2014.10.26. 00:06:11

@jobangel: "Nincs olyan, hogy az "adott HR szája ízének megfelelő", és közmegegyezés azért nincs, mert nincs két egyforma ember, így két egyforma jó CV sincs. A jó CV az adott állásra, az adott pillanatban, jelölt élethelyzetében jól működő CV.": most utoljára próbálom megértetni veled, hogy ez rossz. ha egy cv nem jó minden állásra, mindaddig, amíg a jelölt élete nem változik jelentősen, akkor ott a hr-esekkel komoly baj van.

Én ugyanaz vagyok, ha pályázom. Tehát a cv-mnek is ugyanannak kell lenni, mindegy, hova pályázom. Amíg ez nem megy le a hr-esek torkán, addig mocskos nagy baj van a "szakmában".

"A horoszkópus interjúztatóról már többször megbeszéltük, hogy nem csinálta meg a horoszkópodat, nem ült le mindenféle áltudományos számításokat végezni, térképeket rajzolgatni, azaz, úgy, ahogy ezt mindig előadod, nem történt meg.": tehát nekem nem lehet saját véleményem, történetem arról, ami velem úgy történt meg, hogy te nem is voltál ott? És akkor még azt mered írni, hogy nem alárendelt az ember?

"Ha változtatni akarunk, akkor először objektíven végig kell menni a problémákon, amik rendszerszintűek". így van. rendszerszintű probléma, hogy ugyanaz a cv nem felel meg minden hr-esnek? IGEN. rendszerszintű probléma, hogy a hr-esek zöme elutasítja a szabvány cv-t? IGEN. rendszerszintű probléma, hogy a hr-esek zöménél szó nincs piaci alapú, pláne nincs szó szakmai alapokon nyugvó kiválasztásról? ha ez nem rendszerszintű probléma, akkor semmi.

rendszerszintű probléma, hogy "ahhoz, hogy az álláskeresési esélyeid növekedjenek, jó CV-t, jó álláspályázatot kell írni," jó cv nem létezik. te magad is kimondtad, jó cv nem létezik, mikor azt mondtad, hogy a cv egy adott pillanatban egy adott álláspályázatra jó.

"nektek meg az a legfőbb bajotok, hogy 25 éves nő a HR-es... ": ne általánosíts, én nem mondtam olyat, hogy minden hr-es 25 éves nő. nekem a legfőbb bajom, hogy sok hr-es olyan, mint te, vagy még olyan se.

attól tartok, hogy nem vagy fogadóképes a kritikára, úgyhogy a jövőben nem hányom falra a borsót.

Kommentelő k.m.n. 2014.10.26. 02:44:50

Nem szoktam ehhez a bloghoz hozzászólni, mivel (szerencsére) kívülállónak érzem magam a tárgyát tekintve. Viszont mindezek ellenére rendszeresen olvasom, mert nagyon érdekesnek találom. Sőt, ez az egyetlen "nem szakmai" (legalábbis az én szempontomból) blog, amit olvasok és ehhez a Szerző teljesítménye is nagy mértékben hozzájárul :)

Azért szólok most mégis hozzá, mert egyesek elég támadóra, sőt már-már személyeskedőre vették a hangsúlyt. Ugyanakkor azt elfelejtik, hogy:

1. Ez a blog 100%-ban segítő szándékkal, pusztán emberségből íródott/íródik.

2. A Szerző semmilyen anyagi ellentételezésben nem részesül azért a munkáért, amit ebbe a blogba fektet. Holott itt néhány bejegyzéshez szerintem még neki is kellett kutatómunkát végezni, nemcsak a hasára ütött, amikor megírta azokat. Vagyis az életéből elég sok időt szánt erre, pusztán önkéntes alapon.

Innentől őt kritizálni a tevékenysége/meggyőződése miatt egyszerűen kicsinyes, céltalan fikázás. Mintha valaki ingyen ételt osztana a rászorulóknak, és az emberek egy része azért kritizálná, mert nem Michelin csillagos az étel VAGY az önkéntes krisnás/keresztény/zsidó/egyéb hitbeli meggyőződése miatt segít VAGY nem váltja meg a világot és azzal, hogy ételt oszt, csak a kizsákmányoló rendszert tartja fent. Míg a kritikusok jó része két fűszálat sem tenne keresztbe azért, hogy egy ismeretlen embernek jobb legyen...

Ugyanakkor, mivel szabad a véleménynyilvánítás, ezért megértem azokat, akik szerint a magyar/külföldi/összes HR olyan amilyen, és ott ez meg az történt vele. Viszont illik mások véleményét is tiszteletben tartani, történetesen akkor is, ha az a sajátunkkal ellenkezik.

Írom mindezt úgy, hogy a véleményeket tekintve az enyém is a HR-t kritizálókéhoz (és ismétlem, NEM a blogot vagy Jobangelt kritizálókéhoz!) áll közelebb.
Például én is tudnék "Két mondat a rendelőben, amitől minden orvos paff lesz..." bejegyzést írni, viszont az orvos akkor se küldheti el a beteget, ha az tényleg "paffra vágja" a hülyeségével, míg a HR-es akár egy mondat után is elkaszálhatja a "páciensét". Holott mindkét esetben emberi sorsok forognak kockán, mégis csak az egyik esetben veszik elő (értsd: bíróság, elbocsátás, eltiltás, ne adja Isten börtön) azt a delikvenst, aki szakmai hibát követett el...

De mindezek ellenére a másik oldal véleményét is tiszteletben tartom, különösen úgy, hogy személyes tapasztalatom még sose volt HR-essel (mindig szakmai alapon ment az interjúm).
süti beállítások módosítása