JobAngel Az álláskeresők védangyala

CV-fényképek értékelése - konkrét példák

2014. február 11. 09:00
18 hozzászólás

Vigyázat, ez most egy csajos poszt lesz. Férfiak fotóira majd egy következő alkalommal térek ki (ha lesz rá igény).

Az előző posztban írtam pár szarvashibát, amitől a CV-re tett fénykép sokat árt a jelöltnek. Ezeket a hibákat jónéhányan elkövetik, de néha a helyzet nem egyértelmű egy-egy képpel kapcsolatban, főleg, ha a saját, jólsikerült fényképünket kell értékelni. De mégis, mikor ránézünk egy önéletrajzon lévő fényképre, honnan tudjuk, hogy jó-e? Erre hoztam sok gyakorlati példát. Próbálom ezeken megmutatni, hogyan tekinthetnek a CV-t olvasók a képekre.

A posztban példaként bemutatott képek természetesen stockfotó oldalakról származnak, és nem valós álláskeresőket ábrázolnak - ezért a vízjeles verzióikat használtam.

A CV-fénykép legyen portré, egész alakos képben több a hibázási lehetőség. Például ezekben:

tevepata.jpg karbatett - Copy.jpg

Itt a farmerral és a laza felsővel önmagában még nem is lenne nagy baj - bár nem ajánlok senkinek farmeros képet CV-re - ezt még elnézhetik, ha minden más rendben van, és ha ez egy olyan állás, ahol a farmer lehet megfelelő öltözék.

De tevepata, kihívó beállás???

Itt az öltözék maga rendben lenne, de mégis előnytelen kép lett. Ez a fazonú ruha ezzel a beállással pont nem áll jól a hölgynek. A felgyűrődött szoknya, a hasba billenő övcsat és a túlnyújtott térdek sokat rontanak az összképen. Valószínűleg lehetett volna olyan beállítást találni, ahol ez egy számára nagyon előnyös, elegáns öltözék, így bizony slampos. Sokat árt a karba tett kéz is. Ezt a képet simán levágnám portrénak, és akkor jó lenne.

-------

rosszfotó-2.jpg rosszpélda-3 - Copy.jpg
Szintén egy mosolygósnak szánt kép, de a dekoltázs és a csípőre tett kéz miatt teljesen alkalmatlan CV-re. Unott arckifejezés, zsebredugott kéz, az öltözék sem éppen munkába való, ki akarna ilyen hozzáállású emberrel dolgozni?

------------------
Persze portréban is lehet melléfogni, íme a legjellemzőbb hiba:

dekoltázs - Copy.jpg dekoltázs2 - Copy.jpg
Ha a CV-fényképekről tanácsadó cikkekre szó szerint gondolunk, teljesen jónak tűnnek ezek a képek, diszkrét sminkek, rendezett haj, az öltözékek is jók lehetnének, mert blúz és blézer, de mégsem CV-re való képek ezek... Az ilyen fényképek mellett a CV-tartalma a legtöbb esetben nem érdekli a CV-olvasót... Az ilyen CV-fényképet közlő hölgyek rossz esetben pedig mindenféle más ajánlatot kapnak, állásajánlatot ritkán.

---------
A következő képek szépnek mutatják ugyan a hölgyet, de CV-re nem valók. Facebookra oké, ha ott lát ilyet egy interjúztató, abból baj nem lehet. (Jut eszembe, a fenti dekoltázsokat oda sem ajánlom publikusra állítani, korlátozzuk ismerősökre):

háttér2 - Copy.jpg háttér - Copy.jpg
Napszemüveg így semmiképp (később mutatok olyat, ahol jó lehet a napszemüveg), és a tengerparti helyszín is túl ad-hoc ahhoz, hogy egy átgondolt, kidolgozott CV-n legyen. Ez még ráadásul selfie is???

------------

Néha minden általános kritériumot teljesít a kép, kosztüm is van, nem is kihívó, a háttér is rendben van, de túl szigorú, túl merev :

szürke - Copy.jpg szürke-jó - Copy.jpg
A garbó és az arckifejezés együtt nagyon
megkeményíti a hölgyet. Nem azt üzeni, hogy egy készséges asszisztens, sokkal inkább egy keménykezű menedzser. Ha ezt akarja üzenni, ez lehet jó kép.
De alig kell változtatni, hogy sokkal jobb legyen, és szimpatikus, kedves hölgyet ábrázoljon (aki persze lehet keménykezű menedzser)

------------
Az érettségi tablókép (vagy legalábbis a stílusa) pont olyan rossz, mint az igazolványkép:

tablókép1 - Copy.jpg tablókép2 - Copy.jpg
Ez fintor vagy mosoly? Monokli vagy smink? Volt egy ügyetlen fotós, és egy rossz blúzválasztás: a magasnyakú blúzok, garbók fényképen szinte senkinek sem állnak jól, lsd. előző példát is.

Egy szép sminket, gondos frizurát választva látszik, hogy nagyon attraktív hölgy, még akkor is, ha itt már idősebb (és így még a farmer sem problémás).

---------------

Itt sem kellett sokat változtatni, hogy nagyon jó kép legyen az igazolványképes ijedtséghez képest:

igazolványkép1 - Copy.jpg     igazolványkép2.jpg

-----------

Itt pedig csak a testtartással, rendezetlen gallérral, kócos hajjal van baj. Inget megigazítani, vállat lehúzni, fésülködni, és már jó is lenne. Persze ez még így sem teljesen rossz, lecserélni sem muszáj, de figyeljünk ezekre.

megijedt.jpg

-----------

Pár megosztó és merészebb kép következik, de az ilyenek nem egyértelműen rosszak:

kékmappás.jpg napszemüveges - Copy.jpg
Ha jelentkeztek négyszázan az állásra, és minden jelölt hasonló tapasztalatú, végzettségű, ő akkor is a „Kékmappás” lesz a kiválasztók fejében. Túl határozottnak tűnik az éles kontúrok miatt, ezért nem feltétlenül szimpatikus a kép alapján, így kockázatos választás ez a fénykép. Ha ő álláskereső lenne és tanácsot kérne tőlem, ezt elmondanám neki és rábíznám, választ-e másik képet, nem feltétlenül kardoskodnék a csere mellett. Ha munkanélküliként, pályazkezdőként keres állást, inkább a csere mellett foglalnék állást. Az előzőekhez hasonló a véleményem erről a képről is - ő nyilván a „Napszemüveges” lesz, és első pillantásra még az sem tűnik fel, hogy ez a hölgy már 40 év körül járhat, így az életkori diszkriminációt is megússza. Ő is túl határozottnak tűnik, de tekintve, hogy az előző hölgyhöz képest idősebb, lehet, hogy mögötte van is annyi tapasztalat, amivel lehet ennyire határozott. Már csak emiatt is kíváncsiak lehetnek először a CV-jére, ha az jó, akkor rá is. 

--------------

Piercing, fogékszer és egyéb megosztó ékszerviselési mód lehet, hogy ellenérzést vált ki, de vagy leplezzük a fotón, vagy vállaljuk fel, és vállaljuk vele a következményeket (amikről régebben itt írtam). Ennek a hölgynek azt javasolnám, válassza a második képet. Mert az elsőn ugyan vonzóbbnak, fiatalabbnak tűnik (erre nem kellene törekedni amúgy sem), jobban sikerült kép, de ez a fajta fülbevalóviselés többeknek nem jön be, mint igen, ott, ahol ez számít, és a második képen kevésbé feltűnő.

sokfülbevalós1 - Copy.jpg sokfülbevalós2 - Copy.jpg

------------

„Gyorsan csináltatok egy fotót a CV-re, hogy ez is le legyen tudva” gondolattal nem jó fotót készíteni. Nem baj, ha egy kép amatőr, telefonnal készült, nem profi fotós készítette, nem műtermi minőségű. De a CV-képhez öltözzünk fel, mint egy állásinterjúra, ad-hoc képekből nem lesz jó CV-kép.

melltartópánt - Copy.jpg

gyorsfotó.jpg

Kilátszó melltartópánt, lakatos fülbevaló?

Rendezetlen haj, feltűrt ruhaujj mellett a sárga mappa és mosoly sem elég a pozitív hatáshoz.

------------

Pedig az utóbbi hölgy így is ki tud nézni, ha akar. Ha a sárgamappás kép kerül a CV-re, kevesebb esélye lesz, hogy állásinterjúra is eljusson:
gyorsfotó2 - Copy.jpg gyorsfotó3 - Copy.jpg

Ez utóbbi kettő is amatőr(nek látszó) fotó, de mégsincs semmi baj vele, mert úgy ábrázolja a hölgyet, ahogy kell. Hogy felülről lett fotózva, vagy le lett vágva a feje teteje a képen, nem baj, mert a lényeget megkapja a CV-olvasó: látja a jelentkezőt, igényesnek, gondosnak ábrázolva.

----------------

flower - Copy.jpg flower másképp.jpg
A képet a megpályázott pozícióhoz is érdemes alakítani. Ez akár egy jó kép is lehet CV-re, ő lesz a „Virágos”, amennyiben grafikus, cikkíró, marketinges, PR-os, vagy más kreatív, filozófiai mélységeket is kívánó munkára, munkahelyre jelentkezik. De ha ez a hölgy felsővezetői pozícióra pályázik, mégis inkább ilyet javasolnék neki (hátteret eltüntetve természetesen):

-------------

Általában jó választásnak tartanám ezeket a képeket:

jó portré22 (2).jpg jó portré22 (3).jpg

jó portré22 (4).jpg

ő a selfie-s, kabátos,
napszemüveges hölgy
fentről

A kosztüm, vagy fehér blúz sem kötelező:
jó portré44.jpg jó portré22 (1).jpg szemüveges2.jpg

-----------------

A közvélekedéssel ellentétben idősebb korúaknak sem kell lemondani a jól sikerült képekről:

senior1 - Copy.jpg senior2 - Copy.jpg senior3 - Copy.jpg senior4 - Copy.jpg

 

---------------------------

Jó képet csinálni nem túl nehéz házilag sem: általános javaslatom, hogy szépen felöltözve, sminkelve, frissen fodrásztól érkezve érdemes jópár képet csináltatni egy baráttal, családtaggal, fehér fal előtt. Minél több kép készül, annál könnyebb lesz választani belőle. Érthető, ha egy álláskereső nem műtermi képekre költ, de a gondosság, igényesség egy házilagos képen is tud látszani (ahogy fentebb a sárgamappás hölgynél láttuk).

Látható, hogy a képekkel sosem az a probléma, hogy valaki kövér/sovány/fiatal/idős/szeplős/szőke/barna/fekete/vörös/szemüveges/nem babaarcú/mesebeli szépség. Az sem baj, ha amatőr kép. A probléma mindig azzal van, amilyen benyomást kelt a kép maga.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr765735363

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2014.02.11. 13:59:14

Nekem az általad javasolt képekkel csak 1 bajom van, ugyanaz, ami az öltönybe-kosztümbe bújt emberekkel: egyendroid kinézetet ad. Tudom, az üzleti életben elvárt, hogy az embereket ne lehessen megkülönböztetni egymástól, akarom mondani mindenki öltözzön semlegesen :), de nekem némelyik fentebbi kép jobban tetszik, mint a lentiek, mert a lentiek olyan semmilyenek. Nem látszik rajta a jelölt személyisége, akarata. Csak a megfelelési kényszer, a "juj-ne-mutassunk-semmit-a-valódi-énünkből-mert-akkor-nem-vesznek-fel". :(

Kifejezetten tetszik a sárgamappás kép, de a kékmappás nem, mert az olyan modoros. :)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.02.11. 14:10:50

@HTünde: Az egyéniségedet egy kosztümválasztással is ki tudod fejezni, de ráadásul pont írtam, hogy nem kötelező kosztümözni. A kosztümös-galléros kép a professzionális megjelenést hivatott kifejezni, a sárgamappásban ez nincs benne. Csapzott haj, hétvégi öltözék, nem a profizmust üzeni. A kékmappás nálam is határeset, olyan Miss Pich@ :)

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2014.02.11. 16:12:37

Ne haragudj, de az hülyeség, hogy "a hétvégi öltözék nem a profizmust üzeni". Én még ma is, itt az irodaházunkban több így öltözött csajt látok, mint kosztümöst (hálistennek). Dőreség lenne azt állítani, hogy ezek a dolgozók nem profik. Persze biztosan vannak HR-esek, akiknek ez fontos (mármint a kosztüm), mert aki farmerben dolgozik, az nyilván csak a körmeit reszelgeti munka helyett. Na, az ilyen HR-eseket szoktuk hülyepicsának nevezni. :)

El tudok képzelni olyan helyet, ahol a decens, kosztümös fénykép inkább elrettentő, mint vonzó. Pl. a Kispipacs Bt. esetében, aki egy admint keres, nem biztos, hogy nyerő egy kosztümös kép, pláne, ha a bt. egy kisvárosban van, még azt hiszi a tulaj, hogy multifizetést kell adnia. :) Persze lehet, hogy a bt. vezetője elájulna a kép láttán, hogy milyen "üzleties", de nagy lenne a meglepetés, ha Micike az interjú után viszont csak farmerben járna be, mert nincs is több kosztümje, csak az az egy, amiben fényképezték és amiben interjúzott.

Annak idején - 10 éve - én is jártam olyan helyen interjúzni, ahol abban reménykedtem, hogy _nem_ vesznek fel, mert nem volt több kosztümöm, csak az az egy, ami rajtam volt, és a cég olyan volt, aki sokat adott a puccra. Anyagilag sem bírtam volna. Fiúknál elmegy a 2 db öltöny, váltóba évekig, de a lányoknak változatosabban kell öltözni, és az bizony pénzbe kerül. És ha adtak volna is elegendő fizut, azt nem puccra óhajtottam volna költeni, pláne, hogy a puccot csak a munkatársak látták volna...

Szóval szerintem az, hogy milyen fényképet küldesz, függ attól is, hogy milyen helyre interjúzol. Már persze akkor, ha tudod, hogy milyen helyre interjúzol, ami nem mindig derül ki a hirdetésekből.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.02.11. 16:51:55

@HTünde: a profi, és a profizmust mutató két külön dolog. Ha egyszerre teljesül a kettő, az a nyerő. Kosztümösen, nyakkendősen felöltözni az azt sugallja, hogy komolyan veszed (=profi vagy). Nyilván majd 2-3 szakmai kérdésből kiderül, hogy tényleg az vagy-e, de akkor már ott vagy az állásinterjún, és az önéletrajznak az a célja, hogy eljuttasson.

levendulabandi 2014.02.11. 17:40:35

Én meg nemrég azt olvastam hr-estől (!), hogy csak olyan arckép elfogadott CV-n, ami szemből fotós, az oldalról-féloldalas fotós nem, mert nem néz nyíltan a szemünkbe az illető.

Azzal egyetértek, hogy rendezett öltözék (tehát ne bikinis fotó) legyen, ápolt arccal, frizkóval, de hogy kinek milyen arc a szimpatikus...az lutri. Ami egyik hr-esnek bejön, a másik kukázza.Meg különben is, legalább a Cv elbírálásakor ne szimpátia alapon döntsenek-hanem szakmai érvek alapján, ha már a személyes találkozón úgyis a szimpátia elsőrendű fontosságú lesz.

Bambano 2014.02.11. 23:58:47

továbbra is maradok annál, hogy nem rakunk fényképet a cv-be, ha kérik, akkor se.

ezt ez a poszt jól megerősíti, mivel az itt bemutatott képek értelmezése, az általuk kiváltott érzések bemutatása alapján totálisan mást gondolnak emberek ugyanarról a képről.

Kezdjük például a lakatos sárgamappással. a sárgamappás kép pontosan azt mutatja meg, ahogy a csaj dolgozni fog jönni. ebből a szempontból nézve a legőszintébb, legjobb kép, mert a legkevesebb zsákbamacska van benne. Ehhez képest az általad jónak mondott két képen a dédi látható, az az ócska "zakó" öregít rajta vagy 50 évet. Emellett a zakó nem fekszik fel a csuklyás izmaira, amely hibát nyilván saját ruhadarabnál nem követ el (ez szabási/méret probléma), vagyis a zakó nem az övé. Ránézésre a temetkezési vállalkozótól kérte kölcsön... Kár, hogy a fotók elég rosszak ahhoz, hogy nem látszanak rendesen a ráncok, ebből ugyanis kiderülne, hogy valóban mosolyog vagy csak nyitva felejtette a száját. Sok fotón elkövetik azt az alapvető hibát, hogy szerintük a mosoly a szájak széthúzásából áll és semmi másból. hát nem. Ehhez képest a lakatos fotón rendezettebb a haja, és azt is mutatja, hogy időnként belefér nála egy kis extravagancia.

A kék dossziés melletti nőről meg egyértelműen az a véleményem, hogy nem saját fotó. Ez viszonylag profi beállás, a válla az egyik irányba lejt, a csípőcsont a másikba, az egyik lába előrébb van, mint a másik. Nem bírt megállni egyenesen? A munkája is ilyen zilált lesz, mint a kép? Azt a marhaságot felejtenék már el, hogy a napszemüveg az valami dísz... A napszemüveg a nap ellen véd, tehát épületen belül eltesszük, nem hordjuk fejen. Ennél rosszabb napszemüvegviselet az, amikor a tahója fotózás alatt is a szemén tartja a nagy bazi rovarszem stílusú napszemüvegét...

A kitekert beállásnak az is a hátránya, hogy ráncos lesz a szoknyája és pocakosnak mutatja. Pont annyira béna beállás, mint a normaflore reklámban... úgyhogy aki ilyen fotót adna a cv-je mellé, kukáznám az egészet.

A kék dossziéssal annyi a baj, hogy fekete, mint egy emós újholdkor. Ha már feketére festette a haját, miért választott egy tv-s zakót? (tv: temetkezési vállalkozó) Nyakig begombolt blúz, az egészet kontrollálatlanul megtöri egy piros rúzs: tipikusan ilyenek szoktak lenni a filmekben a német nevelőnők. Brünhilda2.

Bambano 2014.02.12. 00:07:09

A garbóssal sem a garbó a nagy baj, elmegy az. Nem azért irritál téged, mert szigorúan néz rajta, hanem azért, mert ez a fajta jóminőségű garbó magasabb társadalmi osztályt sugalmaz, mint amiben te vagy, és ez zavar. A másik kép ennél sokkal rosszabb, azt a zakót biztos a bátyjától nyúlta, alávett egy méretben semennyire sem passzoló blúzt, hozzá egy olyan hajat, ami fiúk között is rövid, mit gondol ez a "nő" magáról? Angolul ez a kritika jobban hangzana, szépen lehetne a he személyesnévmást használni...

arról a bambán néző ruhaipari katasztrófa deszkáról meg ne is beszéljünk, az divatbemutatón is ócska lenne, nem még cv-n... szürkét barnával, buggyos nadrágfazon, szép nagy elöl megkötött csomó, ez max. egy futóruha lehetne. ahogy a keze van, meg a nézése, azt sugallja, hogy amikor melót akarsz adni neki, akkor is így fog állni és játssza a bambát...

Bambano 2014.02.12. 00:09:54

fentiek alapján nyilvánvaló, hogy a képek megítélése egyedi és adott pillanatra vonatkozik. magyarul soha nem fogod tudni, hogy aki megnézi, milyen háttérrel nézi meg, azt sem, hogy éppen milyen hangulatban van. egy dologban lehetsz biztos, ha nem raksz be képet, azzal pontosan ugyanazt az egyféle reakciót fogod kiváltani, ami előre megjósolható.

HellsAngel 2014.02.12. 03:50:24

@Bambano: Kockazat nelkul nincs riziko, ahogy a regi mondas tartja. Az ember altalaban nem a biztonsagi jatekra torekszik, hanem nyerni szeretne, es ez az, amire tiszta jatek eseten nem lehet garancia. A jo jatekost csupan a siker valoszinusege kulonbozteti meg a rossz jatekostol, nem az, hogy neha nem esik pofara - biztos van olyan ember, akinek a vilag legjobb cv kepe sem tetszik, ennek ellenere ertelemszeruen inkabb erdemes azzal jatszani, mint egy rossz fenykeppel (mert nagyobb valoszinuseggel talal celba).

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.02.12. 08:46:48

@Bambano: Fentiek alapján az a nyilvánvaló, hogy te miért félsz képet rakni a CV-re. Azért, mert az gondolod, mindenki úgy értékel, mint te, belekötve mindenbe, ami lényegtelen, mert ettől érzi jobbnak magát másoktól. Én viszont nem félek attól, hogy valakinek majd nem tetszik a nevetőráncom, mert 36 évesen megengedhetem magamnak, hogy legyen olyanom. Az álláskeresőimet is azzal biztatom fényképre, hogy nem Armanit/Guccit/Versacet várnak el fényképen, állásinterjún, hanem vasalt inget/blúzt/blézert. Ha a kínaiban vette, mert arra futotta, akkor az is jó. Mert ha futná Armanira, nyilván álláskeresési problémái sem lennének. És az álláskeresők többségének valóban csak az érettségi öltönye van, vagy esetleg kölcsön kell kérni cipőt állásinterjúra. Nekik kell tudni leginkább segíteni, aminek első lépése, hogy merjék vállalni: ennyi van, ez jutott. Így olyan helyre fognak kerülni, ahol ezt tolerálják, és az mindenkinek jó.

Bambano 2014.02.12. 11:33:34

@jobangel: "Én viszont nem félek attól, hogy valakinek majd nem tetszik a nevetőráncom, mert 36 évesen megengedhetem magamnak, hogy legyen olyanom": ez a mondatod azt jelzi, hogy nem értetted meg azt a hsz-emet.

kár.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2014.02.12. 15:37:38

@levendulabandi: "Ne legyen félprofil a kép, mert nem néz nyíltan a szemünkbe"? És ezt olyan HR-es mondja, aki jó eséllyel úgy teszi fel a hirdetést, hogy még a cégnevet se adja meg, a feladatok homályosak, a fizetés az "versenyképes", de elárulni még az interjún sem hajlandó?... Van egy mondás: más szemében a szálkát, magáéban a gerendát sem. :)

lenoardo999 2014.02.12. 17:49:47

A fotók nagy részénél kifogásoltak egy kis photoshoppal vagy képszerkesztővel percek alatt megoldható.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.02.12. 22:06:53

@levendulabandi: Köszi, igazán szép darab, ment is az elrettentő példák gyűjteményembe :) A legszebb a "teljesítményorientált fizetés". Az vajon milyen??? Mert ugye arról nem emlékeztek meg, mit is kéne teljesíteni. Persze ezeket a munkákat két, de inkább 3 fő négyórás, teljesen különböző szakterületű embernek kellene ellátni, de valamiért azt hiszik, így spórolnak. Ha találnak egy lelkes HR-est a jelentkezők között, aki ezt elmondja nekik, már nyertek, de inkább azt gondolom, nem lesz jelentkező.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.02.12. 22:08:42

@lenoardo999: Ebben igazad van, de ezt azért nem merem javasolni, mert kevesen értenek annyira ezekhez az eszközökhöz, hogy jó eredmények szülessenek.

freesleep 2014.02.17. 19:51:13

Ezek mind elég jó CV-képek, ha portrét csinálnak belőlük - nem véletlenül stockfotók.

De nem mindenki modell, nem mindenki fotogén stb. pl én sem, ezért aztán soha nem mellékelek fotót. Biztos sok interjúra nem hívnak be emiatt, de nem érdekel, mert egy feszélyezett mosolyú portréra ugyanannyian nem hívnának be, lüke regényeket képzelve az arckifejezésem mögé.
süti beállítások módosítása