JobAngel Az álláskeresők védangyala

Jó kommunikációs készség: a cégek hogy állnak ezzel?

2014. január 20. 09:00
34 hozzászólás

tree_swing_70s - Copy.jpg

Az álláskeresési kommunikáció az álláshirdetéssel kezdődik, de az általános céges kommunikáció hiányosságai sajnos az egész álláskeresési folyamatra kihatnak – sokat ártva ezzel az álláskeresőknek.

A legtöbb álláshirdetés írásánál valamiért azt gondolják, hogy körülményes, hivataloskodó fogalmazás és a titokzatoskodás is szükséges. Majd csodálkoznak, hogy teljesen más profilú emberek jelentkeznek, mint várták volna, vagy senki, hiába ment a hirdetés hetekig-hónapokig.

Ritkán cégek hirdetésírói keresnek meg, hogy próbáljak segíteni, álláskeresői szemmel mi a baj a hirdetésükkel? Legtöbbször az, hogy nem elég konkrét, vagy nem elég vonzó. Ha értékesítési asszisztenst keresünk, és a hirdetés szerinti feladat az, hogy „sikeres sales csapatunk munkájának hatékony támogatása”, abból senki sem tudja, mit kell csinálni. Ha ehelyett azt írjuk, hogy írásos árajánlatok összeállítása az ügyféllátogató kereskedők információi alapján, termékek beárazása árlistából vagy éppen ügyfelek hideghívása a kereskedők látogatási tervének összeállításához, akkor a jelölt el tudja dönteni, tudja-e, akarja-e ezt.

Néha a pozíció-elnevezés önmagában riasztó, a „munkatárs” pl. nem beosztás. Legyen képes a hirdető eldönteni még a hirdetés feladása előtt, hogy asszisztenst vagy operatív, önállóan dolgozni tudó embert keres. Értem, hogy a hirdetésben nem mindig szerepelhet a cég neve, de akkor legalább az iparág szerepeljen, mert pl. az az értékesítő, aki eddig italhűtőket adott el, nem biztos, hogy akar reklámtárgyakkal foglalkozni, de esetleg nyílászárókkal igen.

A „műszaki ismeret előny” kitétel önmagában semmit sem ér, műszaki az IT is, meg a mezőgazdasági gépészet is, sőt a mélyépítészet is, ha ehhez társul egy "sikeres, fejlődő cégünk keres" meghatározás, az már használhatatlanná teszi a hirdetést, amiben egyébként igazgatói asszisztenst keresnek. A „versenyképes fizetés” ígérete és a „fizetési igény megjelölésével” kitétel egy hirdetésen belül zavart keltő, de még véletlenül sem vonzó. Most akkor tudja a cég, mennyit szán rá, mi a versenyképes, vagy nem? Vagy piackutatást végez így, mennyi pénzért milyen embert lehet találni? Azt nem így kell... A „fiatalos csapatunk” elriaszthat egy egyébként jó jelöltet, aki már elmúlt 35-40-50 éves, ha pedig burkolt diszkriminációnak szánták, külön súlyos. A munkavégzés helye ne egy megye legyen, hanem minimum városszinten tudassa a hirdetés. A budapesti munkavégzésről ne derüljön ki, hogy Esztergomban van az iroda.

Természetesen egy idétlen hirdetésre is lehet jó pályázatot beadni, arra spekulálva, hátha „betalálunk”, és meggyőző lesz az anyagunk - sok ilyet írtam már azokkal, akik segítséget kértek tőlem. Az idétlen hirdetésre írt jó pályázat is azt tartalmazza, mit tud a jelölt, mit várhatnak tőle, mit szeretne csinálni, miért szeretné stb. Példámnál maradva, ha a jelenleg italhűtőt értékesítő jelöltünk beírja, hogy mely területeken keres állást, elkerüli a felesleges köröket a reklámtárgyasokkal. Ebben benne van az is, hogy a reklámtárgyasok jó eséllyel nem válaszolnak majd az álláspályázatára, de jelöltünk ezzel sem veszített semmit. Ha pedig a jelölt „beletalál" az igényekbe, benne van a kockázat, hogy egy rosszul kommunikáló céggel kerül kapcsolatba, így az állásinterjún meg kell győződnie arról, hogy menni fog az együttműködés a céggel. Állásinterjún pedig a jelöltnek is kérdezni kell, mint tudjuk. (hogy mit, arra kitértem itt)

Egy jó hirdetés

Amikor az álláskeresők hirdetéseket olvasnak, tudni szeretnék, milyen cég hirdet, hol van a munkavégzés pontos helye (értem, hogy Budapest, de nem mindegy, hogy Csepel vagy Óbuda), miről szól a feladat , mi van a juttatási csomagban. Értem, hogy fizetési összeget nem lehet kiírni, de hogy a fizetés fix+jutalék+bónusz részekből áll, közölhető lenne, vagy a választható cafeteria elemeket is fel lehetne sorolni. A munkavégzésről el lehetne mondani, hogy 4-6-8-12 órás, hétvégi munkavégzés szükséges stb. A pontos feladatkörről pedig muszáj lenne részleteket írni ((telefont kell felvenni, levelezni kell ügyféllel, nem "fejlődő üzletágunk napi munkáját támogatni") ahhoz, hogy a megfelelő jelöltek jelentkezzenek. Ezzel megkönnyítve mindkét fél helyzetét: a cégek nekik érdekes jelöltektől kapnának álláspályázatot, az álláskeresőket pedig megkímélnénk a fölösleges stressztől, amivel az álláskeresés jár.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr615631406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Job Way 2014.01.20. 10:17:03

Jó kis bejegyzés, köszönjük. Annyi ilyet láttam, a kedvencem a követelmének résznél a műszaki felsőfokú végzettség. Akkor most élelmiszer ipari mérnöknek, informatikusnak vagy gépészmérnöknek kell lennem, vagy netalántán elég egy valamilyen felsőfokú végzettséget igazoló papír is...
Sajnos jártam már úgy is, hogy találtam egy tuti állást teljesen profilomba illő elvárásokkal. Jó pár órát foglalatoskodtam a szokásos mot levél, cv testreszabásával, majd elküldtem. Pár nap múlva megtaláltam a hirdetést egy cég honlapján, bio trágyával kellett volna foglalkozni. Semmi bajom nincs ezzel, de nem az én szakterületem és elment vele egy fél nap. Persze hogy vissza semmi visszajelzés nem érkezett.

Zewadeluxe 2014.01.20. 11:42:54

Az ideális hirdetést szépen felvázoltad Jobangel. De valamiért a legtöbb munkáltató aki hirdet, nagyon szeret titkolózni. Ami persze marhára idegesítő, mert nagyon-nagy részben emiatt futunk le felesleges köröket! Sokkal kevesebb idő menne el az álláskeresésre ha meg tudnák fogalmazni normálisan és egyértelműen a hirdetéseket. Már egy másik posztnál is írtam, most ismétlem magam: sokszor olyan emberek készítik a hirdetést és interjúztatnak, akiknek fogalma sincs az adott munkakörben milyen feladatokat kell végezni, milyen embert kellene felvenni rá.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.01.20. 11:46:17

@Zewadeluxe: Az még nem is lenne baj, hogy nem tudja, de miért nem kérdezi meg. Sőt, olyan is van, hogy a HR-es megkérdezi a közvetlen vezetőt, akinek szintén nincs ötlete, milyen embert akar, csak sok a munka, és segítsen be valaki...Mert a vezető, mint egyén sem képes kommunikálni, és ettől, mint cég sem képesek.

Zewadeluxe 2014.01.20. 12:07:36

Ezért nem lehet jó motivációs levelet se írni. Mert ha nem tudja az ember milyen céghez jelentkezik vagy milyen feladatokat kell teljesítenie, akkor mi legyen a kiindulási pontja a motivációs levélhez? Csak általánosságokat tud írni. De nem tudja kitalálni, hogy vajon ehhez a céghez mely képességeit kellene kiemelnie.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2014.01.20. 13:54:18

A jó hirdetésről: Igen, ilyen az ideális, és ahogyan a valóságban működik:

Jelen pozícióm megüresedik, és keresünk a helyemre új embert. Cégen belül van túljelentkezés rendesen, és jött kívülről pár CV, amik tökéletesen alkalmatlanok voltak. Miért? Nos, főnököm 2 napja átküldött egy szöveget, jelentkeznék-e az alábbi állásra. Nyilván levágtam, hogy az én helyemet hirdetik így, de csak elég távolról hasonlított, mintha egy panelekből összerakott random cucc lenne, néhány, a szakmában használatos kifejezéssel, de all in all, semmi értelme nem volt. Nos, ez volt kint a cég weboldalán, nyilván tök alkalmatlanok jelentkeztek. A cég nem engedi kirakni azt a job descriptiont, ami az internal site-ra ment. Ami elég jól fedi azt, amit csinálni kéne. Miért? Hivatkoztak valami ügyvédekre, de nekem akkoris homályos...

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2014.01.20. 14:09:12

Ó igen, a versenyképes fizetés.... Az mi? Képes lenne versenyezni, de akar-e, és kivel? És nyerésben van, vagy tökutolsó? Miért olyan szupertitkos, hogy mi bizony 850/550/450/350/250/75 bruttót akarunk adni a munkádért? Ha a versenyképes azt jelenti, tökugyanannyi mint a konkurenciánál, akkor miért kell titkolózni?

Szóval vesszőparipám továbbra is, hogy minek a titkolózás, ha túl alacsony/túl magas a bér, akkor ne raboljuk egymás idejét.

Erre jó példa, hogy amikor jópár éve aláírtam első munkaszerződésemet, azért még be volt tervezve egy interjú az IBM-el. Gondoltam meghallgatom őket is, elvégre frissdiplomásként, 1 hónapja vagyok a munkaerőpiacon, kíváncsi voltam.

Végigcsináltam az AC-t, küldték haza az embereket, nap végén pedig gratuláltak kettőnknek, hogy akkor most szupcsi, itt a szerződés, titeket választunk. Bruttó 150-el kevesebb volt, mint a másik helyen, ígyhát köszöntem a lehetőséget, de nem akartam aláírni.

Hüledeztek, hogy hát mekkora kretén vagyok, hogy nem akarok csatlakozni hozzájuk, főleg ennyire "nagyvonalú" meg "versenyképes" csomag mellett.

Ha lett volna konkrét fizetési elvárásom, mondjuk munkahelyet akarok váltani, akkor mérges lettem volna, hogy el*szták egy napomat.
Ha tudták volna, hogy nekem az kevés, akkor nem fecsérlik rám az idejüket, és marasztalják majd azt a csávót, aki ugyan másfél százalékkal alattam teljesített (ettől még ugye simán lehet jó munkaerő), de belefér a keretbe.

Job Way 2014.01.20. 15:18:35

idő, idő, idő... Egy munkanélküli számára is értékes az a bizonyos idő. Legyen szó adminisztrátori vagy vezetői állásról, mindegyikre időt kell szánni. Miért kell rabolni egymás idejét?
A titkolózást megértem, én is kerestem anno így munkatársat, de nem írhattam bele, hogy max. 10 Ft-ot fizethetek vagy hogy melyik cégtől vagyok. De azért egy iparág, a feladatok körvonalazva és pontos elvárások belefértek egy ajánlatba. Kérdem én, ha cv-ben vázlatosan fel kell tüntetni az eddigi tapasztalataidat, akkor egy hirdetésben miért nem lehet az elvárásokat , feladatokat pontosan megfogalmazni!!! Tudom, a vezető nem tudja mit akar!! Könyörgöm, akkor miért vezető???
Sajnos ez egy húspiac, ahol a munkaadók nem tudják milyen húsból akarnak főzni, a munkanélküli munkavállaló pedig szép lassan megromlik.

Circus 2014.01.20. 15:18:38

Szépen össze lett foglalva, köszönjük :)

@Zewadeluxe: erre írtam az előző poszthoz, hogy szerintem motlev-nek a második körtől van értelme, akkorra legalább látszik, hogy ki van a másik oldalon és kb mit akarnak, így eldönthetem, hogy én is akarom-e, és akkortól van motivációm. Odáig csak 'valahol dolgozni szeretnék végre, mert jönnek a csekkek és amúgy is enni kéne nekem is, meg a családnak'.

A versenyképesnek van most egy sokkal pofátlanabb (de legalább becsületesebb) verziója: piaci viszonyoknak megfelelő. Magyarul, kapsz egy marék üveggyöngyöt, ha kidolgozod a beled.

nickM 2014.01.20. 16:00:09

@Circus: +1
"fizetési igény megjelölésével" vs. "versenyképes" vagy "piaci igényeknek megfelelő" bérezés: mivel a munkaadóról legtöbbször nem tudni, hogy kicsoda, nem lehetne megadni, hogy mennyit szán az aktuális pozícióra? (Tudom, tudom... "zsebbe, okosan", de akkor is. Legalább tudná az ember, hogy mit írjon "bérigény"-nek hasonló állásokra.)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.01.20. 16:04:25

@nickM: Nemcsak a zsebbe, okosan" miatt nem, de a versenytársak miatt sem, ill. nálunk inkább ne adják meg, mert abból 1 Ft-os órabér lesz a végére. Mert mindig lesz olyan kétségbeesett ember, aki a legpofátlanabbul alacsony fizetésért is hajlandó dolgozni, a piac többi szereplője pedig látván ezt az árat a hirdetésben, miért adna többet?

Circus 2014.01.20. 17:34:17

@jobangel: ne lássák a versenytársak - ez lehet fordítottan is igaz: nédd má', mennyit fizetnek ezek az egyszeri segédmunkásnak, de jól mehet nekik! :)

Megint csak a mennyiség-minőség kettősnél tartunk, csak másképp, itt nem átcsap egyik a másikba, hanem minél többet, minél kevesebbért.
Ha átköthetem az előző poszthoz, ott írtad az ominózus adminisztrátort, aki minmálbérért kellett motlevben esküdözzön, mint kétségbeesett ember. Erről van szó...

@nickM: a fizetési igény elég sokmindentől függ: konkrét állástól, feladatokról, elfoglaltságtól, munkakörülményektől, cég lehetőségeitől, etcetc. ezt pont nem én, mint munkavállaló tudom, hanem a munkaadó. Én max azt tudom, hogy mit szeretnék. Saját példa: részben szakterületemen ugyanazon pozíció betöltésére, külön szegmensekben van, ahol net 150-nel körberöhögtek (vissza se hívtak), máshol pedig 700 környékét el lehet érni. Ez alapján milyen piaci viszonoykról meg bérigényről beszélünk?

GonoszMostoha 2014.01.20. 18:55:24

Jó cikk, jó meglátásokkal. A fizetési igény megjelölése a legjobb (számomra), amikor homályos az egész munkakör, feladatkör, munkaidő, még az sem derül ki, egyedül kell dolgoznom, vagy csapatot támogatok, de azért adjam meg a bérigényemet. Nekem ez mindig nagyon igénytelennek tűnik, tehát eleve fenntartásaim lennének az így hirdető céggel szemben.
Aemlyiknek fontosabb a bérigény, mint a megfelelően képzett, tapasztalt szakember, az számomra komolytalan, a "futott még-kategória".

levendulabandi 2014.01.20. 19:40:49

Saját tapasztalat: ahol a hirdetés semmitmondó, se cégnév, se konkrétum, de bérigényt kérnek rögtön a motlevélben, ott vagy olcsójánost keresnek, vagy csak simán szondázzák a piacot mennyit ér az adott munkakör.Vagy: "Mancika nálunk 120at kap ezért a melóért, találnánk-e helyette olcsóbbat. "
Ahol pedig egyenesen nettó bérigényt kérnek megjelölni, ott "zsebbe" fizetésre lehet számítani.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.01.20. 20:32:36

@levendulabandi: A nettó bérigény kérése nálam pozitív, mert végre felismerték, hogy az ember nem a bruttó fizetéséből él, hanem a nettóból, és valójában nem is tud mit kezdeni a bruttó összeggel. És egy bruttó 150 ezer forint 0 gyerekes munkavállalónál 98250 HUF (2013-as számítás), addig egy 3 gyerekesnél 122250, a munkáltatói költség meg ugyanaz. Azaz nem mindegy, hogy egy 3 gyerekes vagy egy gyerektelen kér 120 nettót, és ha állásinterjún ezért megkérdezik, van-e és hány gyerek, akkor sem feltétlenül a magánéletünkben akar vájkálni, hanem számol. (Továbbra is fenntartom viszont, ha a jövőbeli gyerekes tervekről kérdez, ahhoz semmi köze).

igi1 2014.01.20. 20:46:08

A munkáltató rabszolgát keres aki MINDENT EL TUD VÉGEZNI, de legalábbis 2-3 ember munkáját, továbbá olyan szemelyt keres, akinek magánélete nincs.

Szerinted, kedves poszter, miért is nem jelölik meg pontosan, hogy mire keresnek embert!?

MERT MINDENEST AKARNAK, aki bármikor és bármire rendelkezésre áll, lehetőleg minél kevesebb penzért.

Az idei új MUNKAszerződésen pedig még én is ledöbbentem, ahol is csak a DOLGOZÓ KÖTELEZETTSÉGEI voltak felsorolva, és az, hogy a munkáltató még az ő szabadidejével is rendelkezhet, és meggátolhatja a másik állást, másik cégnél. Holott a munkáltató kötelezettségei meg em is lèteznek!

Szóval ha nincs valami odaírva, akkor garantáltan mindenes rabszolgát keresnek, egy olyan munkakörbe, ahonnan folyamatosan leléptek az elődök egy-két hónapon belül.

Árajánlatok összeállítása. Persze, meg a kutyafüle.

nickM 2014.01.21. 00:33:40

@jobangel: Igazad is van, meg nem is. Előbb-utóbb a cégeknek is be kellene látniuk, hogy aki nettó 1 Ft-ért dolgozik nekik, nos, annak a munkája jó eséllyel olyan is - ha nem, akkor cégen belül vagy kívül, de hamarosan jobb ajnlatot kap. Ugyanakkor a cégek azok, akik tudják, hogy kb. mennyit tudnak szánni egy alkalmazottra. A jelenlegi rendszer pont ugyanígy "árletörő", a munkavállaló próbálja eltalálni azt az összeget, amiért jobb vétel a cégnek, mint egy hasonló végzettségű és kvalitású másik jelölt; a cég természetesen megragadja az alkalmat a költségcsökkentésre. (Tudod, minimálbéres adminisztrátor - és még ettől is boldog - az előző posztból.)
@Circus: :) Nagyon pontosan tudom - és már megint egyetértünk, mutálódni tetszett? :D A magam részéről próbálom azt az ökölszabályt alkalmazni, hogy beírok annyit, amennyiből legalább a létfenntartás kijön havonta, sajnos nem sok sikerrel. :/ A "túl magas" fizetési igény a cégek számára éppúgy "gyanús", mint a "túl alacsony". :/
@igi1:
Azért legtöbbször NEM ez a gond, hanem az, hogy az adott terület szakmai vezetője nem tudja megfogalmazni, hogy pontosan milyen feladatokra is keres alkalmazottat, a HR-es/asszisztens pedig nem tud releváns kérdéseket feltenni, hogy megfelelően írja ki a hirdetést, így az egyszerűség kedvéért felsorolja az összes létező közhelyet.
Van olyan, aki kimondottan kedveli a "mindenes" szerepkört! Ha sikerülne ezt normálisan megfogalmazni, akkor ilyen típusú emberek jelentkeznének rá; 30 helyett ugyan 3 interjú lenne, de azok legalább a megfelelő munkavállalókkal.

levendulabandi 2014.01.21. 07:48:03

@jobangel: Pont ezért kéne bruttó bért kérni, mert a cég így tud kalkulálni a költségeivel.
És jó lenne, azt hinni, h a bér miatt kérdezik meg, h van-e gyerek és mennyi, ill. terveznek-e, de sajnos 99%ban amiatt, h tudja mennyire fog ráérni a munkavállaló. Van, ahol újabban nem is így kérdezik, hanem kijelentik, hogy szinte mindennap túlóra van, 5 után is bent kell lenni és soxor van szombati munkavégzés is, tudja-e így is vállalni a jelölt. Ha ilyenkor a jelölt rávágja, h oviba kell menni a kölökért, na ott a mese vége.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.01.21. 09:57:22

@levendulabandi: A cég a nettóból könnyen számol bruttót. A munkavállaló a bruttóból nettót nem annyira.
A gyerekkérdést egyébként köszönjük meg a fenenagy kismama-"támogató" programoknak: minél többet támogatják a nők visszatérését a munkaerőpiacra, meg a nők munkavállalását, valahogy annál rosszabb helyzetbe kerülnek szegény nők a munkaerőpiacon. Talán gyökerestül át kellene alakítani a rendszert.

levendulabandi 2014.01.21. 10:41:42

@jobangel: Ott van a hrportálon a kalkulátor, én is ott számolok :-) A többivel maximálisan egyetértek! Amint vkit megvédenek, támogatnak, az a csoport annál nagyobb k.kiba kerül. :-)

Zewadeluxe 2014.01.21. 10:41:52

Tőlem 1 hete megkérdezték interjún, hogy van-e család?
Mondom nekik, van édesanyám- édesapám.
Ezt a kérdést nem is feszegették tovább. Úgy volt e-hét szerdáig jeleznek vissza, ehhez képest hétfő reggel már az fogadott az e-mail postafiókomba, hogy nem rám esett a választás. Ennyit erről.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.01.21. 10:43:28

@levendulabandi: Igen, ott van, de állásinterjún nem sokat ér. Ha ott mondanak egy bruttót, nem tudod nagy hirtelen, jó-e az neked.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2014.01.21. 16:33:27

@jobangel: Azért rutinos munkavállaló tud fejben 10% pontossággal nettót számolni a bruttóból. Aki nem, az megérdemli, a céget meg nemnagyon izgatja, hogy a rámszánt X bruttóból nekem mennyi marad. Az már rég rossz, hogy ha a cég az én nettó igényemből számol és garasoskodik.

Circus 2014.01.22. 12:37:58

@Zewadeluxe: ha emiatt, akkor jobb ez így neked is, szerintem...

@Eltévelyedés: melyik a rutinos munkavállaló? Aki több évig jól érzi magát, megbecsülik, általában külső okok miatt vált, vagy aki nem tölt el hosszú éveket egy helyen sem, és ezáltal többet interjúztatják, mint egy élsportolót? Előbbi nem annyira van tisztában a számolgatással (nem is érdekelte, nem volt rá különösebb oka), utóbbi meg persze, hogy mindennel tisztában van (sajnos, az ő nézőpontjából).

Mindazonáltal szerintem pont fordítva van - miután a munkaadó az, aki sokkal többször kell zsonglőrködjön a bérekkel, juttatásokkal (általában külön embere, akár osztálya van erre), neki sokkal egy- és életszerűbb ezzel foglalkoznia.

@nickM: szerintem többet/többször értettünk egyet, legalábbis részemről :). Ez az egész mondja/jelölje meg a fizetési igényét úgy ahogy van, gusztustalan, egyértelmű, mire megy ki a játék. Nekem standard válaszom van erre, rendszeresen használom is több-kevesebb sikerrel :)

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2014.01.22. 14:17:37

@Circus: biztosan én vagyok a csodabogár, de attól, hogy fix a helyem, azért szoktam nézelődni, néhanéha interjúra járni, és számolni, hogy mi lenne ha... pedig nem vagyok az a gyakori cégváltó.
csak hogy tudjam, mik a lehetőségeim, ha van érdekesebb, izgalmasabb, kétszerennyit fizető. Mindazonáltal nehéz elcsábítani, de jóleső érzés úgy élni, hogy ha holnap kiraknak, akkor sincs minden veszve.

Zewadeluxe 2014.01.22. 16:40:56

Tudjátok egyre inkább az az érzésem van, hogy néhány helyen úgy viselkednek az interjún a munkáltatók mintha valami hatóság lennének.
Olyan kérdéseket vágnak hozzád a magánéleteddel kapcsolatban, amihez az égvilágon semmi közük. De mindezt szemrebbenés nélkül csinálják.
Vagy amikor elküldöd az önéletrajzod és visszaküldenek egy excel táblát, hogy töltsd ki az adataiddal. Kérdések: Önnek van gyermeke? Hány? Meg tudja oldani a felügyeletüket? Vállal-e túlórát? Gondot okozna-e Önnek ha a túlórát nem pénzben jutalmaznánk? Elfogadhatónak tartja-e, hogy amíg cégünknél tartózkodik, addig személyes jellegű telefonokat és emaileket nem intézhet? Stb... Ezek valódi példák voltak, nem én találtam ki.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.01.22. 17:03:58

@Zewadeluxe: Az ilyen exceleket forwardold az Egyenlő Bánásmód Hatóságnak, szeretni fogják. Láttam már én is ilyen kérdőívet, a jelöltnek azt javasoltam, keressen más helyet, semmi értelme ilyen helyekre jelentkezni. Még írtunk hozzá egy szép diplomatikus levelet, hogy tekintettel az őket érdeklő tényezőkre az álláspályázatot visszavonja, nem kíván ilyen információkat megosztani senkivel (ott a házastárs munkahelyére is kíváncsiak voltak, azzal indokolva, hogy tudniuk kell, nem dolgozik-e versenytársnál!) és kéri adatai törlését, valamint egy nyilatkozatot arról, hogy a törlés megtörtént.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.01.22. 17:11:10

@Zewadeluxe: Ill. egyszer én is kaptam ilyen kérdőívet, egyből úgy nyitott, hogy az egyik állásportálon talált,itt az állásajánlat, ha tetszik, jelentkezésként a mellékelt kérdőívet töltsem ki. Mivel valami biztosítási ügynökös "álmaim melója" volt, kitöltöttem.

Pl. ilyenek voltak benne, hogy "Miért szeretne sok pénzt keresni?" --- Mert ezt szoktam meg.
"Mit tenne, ha rájönne, hogy az Ön által menedzselt termék nem eladható a piacon?" --- 1. Próbálkoznék az eladásával, és közben felvenném az Önök által kínált versenyképes havi alapfizetést, 2. Várnám, hogy Önök is észrevegyék a piaci akadályokat 3. eközben állást keresnék. Kellően magas alapfizetés esetén az 1. pontot kihagynám.

Nem hívtak be interjúra :)

Circus 2014.01.23. 00:06:44

@jobangel: azért jó tudni, hogy időnként te is átmész trollba :)

Van olyan közvetítő cég, ahol egy nyilatkozatot kellene aláírnod, amiben benne volt bújtatva az, hogy (nem emlékszem pontosan, kb) amennyiben elmegyek a cég által biztosított valamely munkahelyet megnézni, a megadott feltételekben kb meg tudunk egyezni de valamiért mégsem választom a lehetőséget vagy visszamondom, akkor valami kártérítési igénye lesz/lehet a közvetítő cégnek velem szemben...?!?! Nem viccelek, elkerekedett a szemem és nyilván nem írtam alá. Ha érdekel, megmondom, melyik jónevűről van szó.

@Eltévelyedés: nos, igen... ha meg vagy elégedve a helyeddel, helyzeteddel, megbecsülnek, élvezed a munkád és ezért repül ott az idő, akkor kevésbé foglalkoztat ez a gondolat szerintem. Tehát, ha megfordult ilyen a fejedben, akkor valami nem stimmel, gondold át és elemezd az egészet, hiába fix, nem az az 'igazi' :).

Job Way 2014.01.23. 10:59:01

Kicsit OFF:) szokásomhoz híven, ígérem leszokom róla:D.
Napok óta azon dolgozom, hogy összeszedjek egy címlistát netes források alapján, ahová elküldhetném a cm-met. Persze eddig is csináltam, de kissé adhoc módon, ezt most szeretném "nagyban" csinálni. Szóval szerintetek hol találgatok olyan céges listát, ahol fel vannak sorolva a tevékenységi körök is? Kis elemzéssel, szűréssel persze ezeket tovább szűrném a profilom szerint, de mégis nagy segítség lenne.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.01.23. 11:01:41

@Circus: van az a hülyeségszint, amit még én sem tolerálok :) Mégis, mit várt ez a nagyeszű a kérdőívére? És főleg, ha be van írva, milyen állásokra vágyom, ő ezt megkapta az állásportáltól, akkor miért spammel?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.01.23. 12:36:02

@Circus: Ja, és igen, érdekelne, ki volt a kártérítéses közvetítő, persze csak privátban jelezd, ha van kedved.

Zewadeluxe 2014.01.23. 15:18:43

@Job Way: www.magyarlista.hu/cegbongeszo
Én ennyivel tudok segíteni neked.
Van még az opten stb. céginformációs adatbázis lehetősége, de az nem ingyenes.

Circus 2014.01.28. 22:53:50

@jobangel: cégnév és élménybeszámoló mailben ment.
süti beállítások módosítása