JobAngel Az álláskeresők védangyala

Online állásbörzén jártam

2013. október 28. 09:00
2 hozzászólás

Online-Career-Fair.jpgA „hagyományos” állásbörzéken való megjelenésről, a rá való felkészülésről az előző börzés szezonban írtam itt és itt, ám az online, virtuális állásbörzék is egyre terjednek, érdemes rájuk figyelni. Költséghatékonyabb, időtakarékosabb, és jobban kezelhető offline megfelelőinél.

A virtuális állásbörze egy online rendezvény, azaz adva van egy honlap, rajta funkciók segítik az álláskeresést, vannak „standok”, ahol meg lehet nézni az adott cégre vonatkozó összes infót, és általában mindenhol „ül” egy vagy több ember, akivel online kapcsolatba lehet lépni. Skype vagy akár egy beépített chat segítségével. Természetesen ezeknek is van meghirdetett nyitvatartási ideje, mint offline társaiknak.

Az online állásbörze hatékonysága mind munkáltatói, mind álláskeresői oldalon megkérdőjelezhetetlen: laptopon, tableten viheted magaddal a rendezvényt bárhová, ha 10 percre ugrasz be, akkor egy standot le tudsz látogatni, ha éjjel van időd, akkor is informatív, végig tudod nézni, hogy kik érdekelnek annyira, hogy chatelős időben is meglátogasd őket.

Természetesen itt is legyen készenlétben jól megszerkesztett önéletrajz, amit azonnal átküldhetsz, ha kérik. Hátránya, hogy ha nem kérik, akkor neked kell felajánlani, hogy átküldöd, személyesen azért könnyebb otthagyni egy CV-t, mint online.

Az általam meglátogatott rendezvény a http://event.onlinecareerfair.eu/ volt, november 7-ig látogatható, azért érdemes megnézni, mert más ilyen rendezvényekhez képest elég nagy (nemzetközi), emiatt sok érdekessége van. Ugyan a szervezők felhívták rá a figyelmem egy link erejéig, de nem is fizettek a cikkért, és vállalták a kockázatot is, hogy esetleg negatív dolgokat is írok. Tehát önmagam fedeztem fel,– nem álláskeresőként, hanem érdeklődőként. Így jártam végig, és ebben a frissen lezúzott bokám sem tudott meggátolni:

A honlapra érkezve kipróbáltam a kiállító cégek keresőjét, milyen állásokat, milyen országokban találnék. Alapvetően azért nem ajánlom ezt egy álláskeresőnek, mert így véletlenül, egy pontatlan szűréssel kiszűrhet olyan állásokat, amik egyébként érdekesek lehetnek számára. Inkább országalapon javaslom a szűrést, az a legbiztosabb. Ellátogattam a standokra, ahol fényképpel, névvel, beosztással ellátott emberekkel való chatlehetőségek vártak volna, nyilván vasárnap este offline volt mindenki, de a standok leírásában általában benne van, mikor elérhetők.

Az egyes standokon az adott cégről található leírás, prezentációk, termékekről, megoldásokról, lista a náluk nyitott állásokról, rákattintva részletes állásleírások is elérhetők. Itt már gombra kattintva küldhető a CV, persze ehhez be kell jelentkezni. Regisztráció után, vagy Facebookkal. Ha be akarnék jelentkezni, inkább regisztrálnék, és másnak is ezt javaslom. Ők csak egy e-mailcímet kérnek, a Facebook profil meg nem biztos, hogy annyira álláskeresésre optimalizált a többségnél, hogy érdemes lenne azzal jelentkezni („Career Fair will receive the following info: your public profile, friend list and email address.” – ez mindenhol így van, de attól még nem szeretem. Az ördög nem alszik.) Nem is értem, miért nem a Linkedint választották, ha már közösségi bejelentkezést is akartak. A Linkedin valahogy jobban passzol az álláskereséshez szerintem.

CV-t sem érdemes azonnal küldeni, inkább írj egy listát, hogy kiknek küldenél, és szabd az állásra offline időben, mert úgy mégiscsak hatékonyabb lesz, majd küldd be.

Vannak standok, ahol szolgáltatók kínálják pl. oktatási szolgáltatásaikat, állásaik nincsenek.

Ha nem a standokon akarunk mászkálni, egy helyen megvannak a prezentációk is, a rendezvény teljes álláslistája is, az adott cégek szolgáltatásai vagy termékei szerint is kereshetsz állást. Ez szerintem a proaktív álláskeresést hivatott segíteni, érdemes használni. Pl. ha te cloud services témában keresel állást, akkor a szolgáltatások menüpont alatt van egy legyűjtés, mely cégek, milyen cloud szolgáltatásokat ajánlanak. Ha épp most nem is keresnek ilyen embert, érdemes egy olyan CV-t küldeni nekik, amiben benne van, hogy cloud témában keresel állást…

Ha már proaktivitás, kihasználnám az online rendezvény másik nagy előnyét, hogy nem fogsz kifogyni az osztogatható, papíralapú CV-kből, így minden cégnél érdemes hagyni egy CV-t, benne azzal, hogy milyen állásokat keresel, még akkor is, ha épp nincs nekik olyan a kínálatban. HR adatbázisokban szerepelni jó, és lehet, hogy te nem akarsz pl. Ausztriában dolgozni, ők viszont egyszer majd jönnek Magyarországra, és esetleg megtalálnak egy ajánlattal.

Összességében azt javaslom, hogy a hagyományos állásbörzék mellett ezeket se hanyagold el, mert egy állásportálnál sokkal személyesebb, erre pont úgy készültek, dedikáltak embert, mint egy hagyományos rendezvényre, így az átlagos online álláskeresésnél hatékonyabb lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr455601898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

50peregy4 2013.10.31. 05:14:20

Mi történt a bokáddal? ?(
süti beállítások módosítása