JobAngel Az álláskeresők védangyala

Az érem két oldala 2. – Ha állásinterjúra hívnak telefonon

2013. október 12. 21:00
74 hozzászólás

Az előző poszt folytatása. Újabb jelöltoldali felvetések a toborzói telefonhívásokról. Az olvasói levél tovább taglalja a toborzói viselkedéstípusokat:

3. A fogalmatlan

Az egyik legszórakoztatóbb, aki juniort keres legalább két-három év tapasztalattal.
Ember, tudod Te, ki számít juniornak? A junior az, aki egy adott szakterületen nem rendelkezik elég (Nálatok, kedves Fogalmatlanok, ez valamiért uniform módon 2 év) munkatapasztalattal. Akinek két-három év tapasztalata van, az senior. Amikor ekkora ökörséget mondasz a telefonba, nem csak lejáratod Magad, hanem azt az üzenetet továbbítod, hogy egy jó szakembert keresel kevés pénzért. Sajnos, mint említettem, nem hónapok óta munkanélküli pályakezdő közgazdásszal van dolgod. Tanuld meg felismerni a seniorokat!

Overworked.jpg

A junior-senior fogalmat az egyes pozíciókra mindig az ügyfél, a leendő munkáltató határozza meg. Belső HR-es esetében az „ügyfél” az adott szakmai terület vezetője, ahová az embert keresik. Ha neki a 2 év még junior kategória, akkor azzal hiába vitatkozol. Egy jelölt kedvéért nem fog kiírást, policyt változtatni. A HR-esnek, főleg nem a telefonálgató emberkének nincs dolga azzal, hogy kit tart juniornak vagy seniornak az ügyfele. HR-szakmai oldalon maximum annyi, hogy lebeszélje a szakmai vezetőt arról, hogy 5 év releváns tapasztalatra junior fizetést kínáljon. Lehet, hogy HR-esünk megpróbálta, de nem ment. Nem tudhatjuk. Persze akinek valóban rossz fogalmai vannak a junior-senior szintekről, nem lesz kiosztva, hülyézve a jelöltek által. Az a semmiről sem tehető telefonálgató researchernek jut, aki így csak annyit tanul, hogy egyes jelöltek milyen kulturálatlanok. Ennek semmi értelme, senkinek sem lesz jobb tőle: sem a jelölt, sem a researcher nem jut előbbre a háborgással, így teljesen fölösleges.

Továbbmegyek: a munkatapasztalat éveinek száma nem releváns, mert ilyenkor mindenkit egy adott témában eltöltött idő érdekel. Lehet, hogy 10 éve logisztikus vagy, de ha távol-keletiektől csak 1 éve importálsz, és nekem abból kell tapasztalat, akkor bizony ebben a témában junior vagy számomra 50 évesen is. Ha a besorolás nem felel meg neked, mint jelöltnek, akkor megintcsak lehet jelezni, hogy szerinted magasabb pozícióra vagy alkalmas, hátha van olyan is! (Lsd. még: hogyan mondjunk nemet? c. cikkemet a témában) Ezzel a magunk javára fordíthatjuk a dolgot, ami előremutató, ellenben a dühöngéssel.

4. A laikus
Ez a kedvencem – szakmai tudás semmiképp sem zavarja a tisztánlátásban. Kulcsszavakra vadászik, és ha lel egyet az önéletrajzban, már meg is ragadja a telefont. Ha egy CV-ben szerepel a „szoftverfejlesztő”, akkor olvass nyugodtan tovább, általában részletek is követik, amiből felmérheted, hogy ezen az igen tág területen belül mivel is foglalkozom.
Ami ennél is rosszabb néha, kedves Laikus, hogy úgy nyálazod át az önéletrajzokat, hogy lövésed sincs a szakma alapszókincséről. Pl. ha olyat látsz az önéletrajzban, hogy „PIC-fejlesztő”, akkor utána ne hümmögj, hogy „jó-jó, de nekem beágyazott rendszeres kéne”. Előbb járj utána annak, hogy kikkel van dolgod, kiket kell megtalálnod, utána telefonálgass.

A HR-esnek – ha egyáltalán HR-es hív fel, ugye, és nem csak egy asszisztens – nem dolga építészmérnöknek, szoftverfejlesztőnek, belgyógyásznak, főkönyvelőnek is lennie, még Google segítségével sem. Neki veled kell kapcsolatot teremtenie, meg kell hívnia interjúra, ezért hívott fel. Ha téved, el lehet neki mondani, miben. Nem biztos, hogy „átnyálazta” az önéletrajzot, lehet, hogy más tette meg. Már nem kell utánajárnia, kiket kell megtalálnia, a listája valamilyen módon már összeállt. Még az is lehet, hogy a szakmai vezető lépett be egy adatbázisba, és állított össze listát, akkor meg aztán végképp nem lesz fogalma róla a telefonálónak, mi alapján. Nem azért hívott fel, hogy idegesítsen, hanem, hogy állásinterjúra hívjon. Ha nem érdekel a lehetőség, gondold végig, hátha van ismerősöd, akit érdekel. Ha érdekel egy új állás, akkor kérd el a részleteket mailben. (Ez egyébként is tanácsos, a balfácánok miatt)

Végszó: ha azt akarod, hogy interjúzni menjek, akkor tudj mesélni a cégről, a pozícióról, ahova keresel. Bizonyosodj meg róla, hogy legalább az alapdolgok kimutatnak némi egyezőséget, már ami a CV-t és a pozíció leírását illeti. Ha pedig valamelyik szakmai kifejezést nem ismered, akkor egyfelől a Google a barátod, másfelől biztos találsz néhány szakmai kollegát, aki az esetleges kérdéseidre válaszolni tud. Még valami, és ez fontos: senki nem várja el Tőled, hogy abban a szakmában jártas légy, ahova embert keresel, viszont az elvárható, hogy tudd, mi a feladatod.

Egy példával illusztrálva a problémát: hiába láttam már kórházat belülről, fogalmam sincs a munkafolyamatairól. Ergo, nem tudom, mi a pontos dolga, kiosztott feladata az ápolónak, a betegfelvevőnek az intézmény folyamatai szerint. Tehát jelöltként te se gondold, hogy tudod, mik a telefonáló feladatai. Lehet, hogy mindent tud a pozícióról, cégről, de nem mondhatja el. Lehet, hogy tényleg csak egy letelefonálandó listát kapott, és semmiről sem tud. Egy dolgot tudhatsz biztosan, állásinterjúra akar hívni téged. Ha elviekben érdekel egy új állás, és meg akarsz győződni arról, tényleg jó-e lehetőség, akkor maradok az előző tanácsomnál: e-mailt kérni a részletekről, dönteni, visszajelezni. Előremutatóbb a karriered szempontjából, mint a háborgás.

-----------------

Fentiekből azt hiszem, elég jól látszik, mi és hol megy félre toborzói ill. jelölti oldalról. Mindkét félnek az őszinte, egyenes, korrekt kommunikációt ajánlanám. Enélkül kellemetlen beszélgetések, rossz érzések várnak mindkét félre, mégpedig fölöslegesen. Miért nehezíti a két fél egymás életét, ha lehetne együttműködni is, egy közös cél, pl. a te jó állásod érdekében?

Folyt. köv. az állásinterjús panaszokkal

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr545530976

auer · http://koronus.blogspot.com/ 2013.10.13. 18:22:18

Tehát összefoglalva: Nincs pontos infód a jelölt szakképesítésről és hogy hova kéne milyen feladatra. Mindez lepasszolva egy call centeres valakinek aki behívja 0 háttértudással. Nem égő ez?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.13. 18:27:13

@auer: A call centeresnek nincs. Aki nem is call centeres, csak épp telefonálás is a dolga. Általában titkársági emberek, vagy junior toborzók. Nem mondom, hogy teljesen oké ez, de nem égő, és mivel így is működik, jó ha tudunk róla, hogy mi miért történik.

Area51 2013.10.13. 18:34:38

Junior: lófasz pénzt kapsz.

rugoman 2013.10.13. 18:54:17

de biza égő, ha egy fogalmatlan, naplopó HR - majom hívat fel egy még fogalmatlanabb telefonos majommal (pardon : asszisztens), hogy egyeztessen veled egy személyes találkozót. Esetleg meglepő, ha valaki visszakérdez? Vagy olyan kurva titkos a cég tevékenysége?
Érdekes módon a Lajtától nyugatra az álláshirdetésben szerepel telefonos elérhetőség ( NÉVVEL!) aki fel is veszi a telefont, sőt! informált az állásajánlat feltételeit illetően, és ezt meg is osztja veled. Na?!

radix 2013.10.13. 18:56:03

ha nincs semmi tapasztalatod, akkkor nem junior vagy, hanem intern, junior majd akkor leszel, ha részfeladatokat már önállóan meg tudsz oldani.

bunk0 2013.10.13. 18:57:06

ok, akkor kezdjük azzal hogy magára valamit is adó cégnél nem a HR választja ki a szakembereket, hanem a szakmai managerek.
a HR-es tartja a kapcsolatot a jelentkezővel és kitölti a papírokat. ennyi. a HR-es nem olvasgat szakmai életrajzokat és főleg nem ítéli meg őket.

ha egy HR-es elkezd szakmai kérdéseken lovagolni akkor azzal jársz a legjobban ha azonnal felállsz és kisétálsz/leteszed a telefont.

persze, ha szükséged van az állásra akkor majd reménykedsz hogy a leendő főnököd majd nem lesz ekkora seggfej - de az lesz. ahol ilyen problémák jelentkeznek ott rohad a céges kultúra. olyan ez mint amikor a feleség reménykedik hogy legközelebb nem fogja összeverni a férje, pedig össze fogja verni nincs változás

normális cégekhez amúgy is csak networking útján lehet bejutni, ugyanis egy senior pozira pályázótól elvárható hogy legyenek ismeretségei, legyen neve a szakmájában hiszen attól senior. ilyenkor a HR-nek meg kuss a neve; szépen csendben adminisztrálnak és végrehajtják a szakmai vezetők utasításait

tnt 2013.10.13. 19:49:47

@rugoman: Plusz már a hirdetésben világosan megjelölt fizetéseket közölnek -tól-ig....cégnévvel stb.....így nincs mellébeszélés, plusz eldöntöd kinél akarsz esetleg dolgozni, nem pedig a 4. körben derül ki...a cég neve, addigra rólad viszont a kutyád farka hosszáig mindent tudnak...:-)))

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.13. 20:02:00

@tnt: Ezt viszont a mi körülményeink között nem támogatom, mert ezzel gyakorlatilag mindenki publikálja azt, hogy mennyit keres. Viszont még az elején meg lehet kérdezni, milyen nagyságrendről beszélünk, ill. mi az a nagyságrend, amiről veled lehet beszélni, nem kell ehhez köröket várni.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.13. 20:06:17

@bunk0: Azzal egyetértek, hogy a HR-es önmagában nem dönt, viszont a pusztán szakmai alapon való döntésből szokott lenni a bukott kkv. Mert jó szakembert vettek fel ugyan, csak éppen emberünk a cégbe nem passzol. A HR szerepe felhívni az esetleges kockázatra a szakmai vezetés figyelmét.
Mert ugye az alap, hogy a jelölt ért a szakmához, de ez nem elég, ez a minimum.

tnt 2013.10.13. 20:08:54

@jobangel: Hát nem tudom...világos követelmények, világos elvárások, viszont pedig közlik, hogy mia cég, milyen fizetési range és van-e cégautó a pozicióhoz vezetői vagy sales-es pozíció esetén....minden transzparens...szerintem ez a normális....ha bárki megdolgozik a pénzért engem nem érdekel, hogy lehet sejteni mennyit keres...ez nyugaton nem gond...nem oda tart ez az ország? Jobb mint a mutyiisztán...

bunk0 2013.10.13. 20:27:18

@jobangel: "Azzal egyetértek, hogy a HR-es önmagában nem dönt, viszont a pusztán szakmai alapon való döntésből szokott lenni a bukott kkv"

kkv??? hát aki olyan kkv-nál dolgozik ahol HR is van, az sikeres ember nem lehet. no offense

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.13. 20:27:45

@tnt: A mi világunkban mindenki a másik zsebében turkál. El tudom képzelni, hogy amint egy cég megjelenik egy impozáns fizetési ígérettel egy álláshirdetésben, másnap már ott van az adóhivatal, hogy telik-e erre nekik... Ill. ha felvesznek vkit egy kis cég egiyk pozíciójába, csinál egy adóbevallást, jól kinézik a NAVnál, hogy ebben a pozícióban mennyiért hirdetnek állásokat, és már megy is vagyonvizsgálat, hogy emberünk miért nem vall be annyit. Pl. mert ő egy kis magyar cégnél helyezkedett el, a referenciának használt hirdetést meg egy multi tette fel. Vagy a 10 éve ott lévő kolléga meglátja, mit ígérnek egy újoncnak, és indul a munkahelyen belüli intrika. Amúgy is mindenki a másik zsebével foglalkozik, mert az valamiért érdekesebb még a sajátjánál is. Azt gondolom, hogy nekünk ez nem való (bár jó lenne oda eljutni, hogy való legyen).

Bloodscalp 2013.10.13. 20:36:22

@jobangel: már nem azért a húszért, de ha te komolyan az álláskeresők védőangyala vagy, nyelvtanulást és külföldi munkalehetőségeket nyomatsz ehelyett az unalomig ismert rizsa helyett.

Bambano 2013.10.13. 20:37:19

megint egy hr-es poszt arról, hogy mindenki viselje el, ha a hr-es hibázik. ők a királyok, jól látható.
más:
a "kedvenc" it-s álláshirdetésem, mikor az összes kulcsszó benne van, ami ma it területen elhangzik. windows, linux, hálózat, cisco, sap, oracle, stb. stb. és ilyenkor hiába magyarázza az ember, hogy ezek darabja is 4-5 emberes meló, nincs hatása.

Wintermoots (törölt) 2013.10.13. 20:47:12

A junior-senior fogalmat az egyes pozíciókra mindig az ügyfél, a leendő munkáltató határozza meg."

ettől még simán elterjedhetne hogy
pályakezdő:0 tapasztalat
junior: helyfüggő, de
1-5 év után már seniorrá válsz.
namost ha ez világosan, értelmesen el van mondva, a rendszerváltás óta nyomatják mindenütt a szóhasználatot, akkor valóban meglepő, ha valaki nem tudja.
de így, hogy összevissza használják, mégis hogy képzeli szóvátenni bárki, ha az emberek úgy gondolják, 3 éves tapasztalattal már nem junior? az eszem megáll

Wintermoots (törölt) 2013.10.13. 20:50:04

vagy cv.
utánanéz az ember, milyen formátumban küldje, mit talál.
egyes tanácsadók szerint pdf, mások szerint doc, megint mások szerint mindegy. nem adják meg a formátumot, majd az alapján szórnak.
féregség az egész, sok birka meg hagyja, hogy hülyét csináljanak belőle.

tnt 2013.10.13. 20:51:20

@jobangel: A válaszod utolsó felében van a kulcs...ide kéne mihamarább eljutni....
Az elárulom, hogy a NAV már most is kimegy sok helyre mivel üres a kassza vegzál okkal és ok nélkül sőt kimegy a céggel üzleti kapcsolatban lévő kapcsolt ellenőrzésre, ha talál valamit....szóval ez már fennáll ettől akár lehetne...

A másik ok pedig....nemrég multi fejvadász megkeresett, hogy jól menő cég ill. több cég keres gazdasági felsővezetőt...egyzményesn bejelentve a többit zsebbe...tehát ezt is megoldja a magyar...természetesen nem a nem bejelentett összeget fogja kiírni...

Ceterum censeo....minden feltétel adott lenne...és a hr-es szakik és pályázók is sok időt és energiát spórolnának....

Wintermoots (törölt) 2013.10.13. 20:53:19

@jobangel:

ha elkezdjük, még van lehetőség megváltozni. ha el sem kezdjük, mert nekünk ez még nem való, hát soha nem is lesz.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.13. 21:03:59

@Bloodscalp: A külföldi álláskeresésről nem vagyok róla meggyőződve, hogy "nyomatni kell". Aki úgy érzi, ott találja meg a boldogulását, hajrá, de én több csalódott visszatérttel találkoztam (nyilván hozzám ők jutnak el), mint sikeres kivándorlóval. A nyelvtanulást meg "nyomatom" folyamatosan, de önmagában a nyelvtudás nem elég, állást keresni is tudni kell.

Bélabácsi 2013.10.13. 21:13:57

Nna:

1. Az, hogy kis Hazánkban valaki 5-8 éve HR-rel (vagy bármivel) foglalkozik, még nem teszi sem tapasztalttá, sem senior-rá, sem semmivé.
2. Ha valaki junior, még nem feltétlenül hülyébb/tapasztalatlanabb, mint az őt kereső vagy valós, vagy kvázi-senior
3. Semmi, de semmi köze a munkatapasztalatnak években mérve a valós tudáshoz. Tíz év tapasztalattal rendelkező szaki is lehet annyira jó, mint aki 3 éve dolgozik.

Kis Hazánkban a HR szakemberek sokszor azt hiszik, ők irányítják a kiválasztási folyamatokat. Innen üzenem nekik: csak akkor, Feleim, ha a toborzás megkezdése előtt eleget kommunikáltatok az igénylő szakerülettel ÉS képesek vagytok őket valóban megfelelően kifaggatni. És mivel erre az az irányadó, hogy nekik 3 év múlva kire van szükségük és nem pedig most, amikor épp rajtad keresztül toboroznak, eleve vesztett helyzetben vagy, hacsak nem vagy kemény mint a légkalapács.

Az vagy, kedves HR-es ?......

Mondom ezt HR-esként, majdnem 20 év tapasztalattal.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.13. 21:43:25

@Bélabácsi: Nemcsak a HR-esek hiszik, hogy ők irányítanak, hanem az álláskeresők is ezt hiszik róluk, és ez a nagyobb baj...

Lángharcos 2013.10.13. 21:47:29

Ennek a cikknek ott a nagy hibája, hogy alapvetően az alja ügynöki melókra próbálnak mostanában úgy embert keríteni, hogy a telefonáló nem tudja vagy nem mondhatja el, hogy mit is kell tudni a pozícióról, cégről, és általában nem te jelentkeztél hozzájuk, hanem ők kotorták elő valahonnan az adataidat.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.13. 21:48:44

@Lángharcos: nincs hiba, ezért kérek mindenkit, hogy kérje el a részleteket mailben. A gyanús ügynöki melóknál valahogy sosem jön a mail.

Bambano 2013.10.13. 22:04:58

@jobangel: email címet kiadni egy ismeretlennek? ennél nagyobb hülyeséget keveset hallottam.

mis 2013.10.13. 22:28:11

@Wintermoots: a junior-senior témára lehet, hogy sokkal egyszerűbb lenne 2 szót használni: kezdő-tapasztalt. Ez mindenkinek egyértelmű, csak sajnos olyan magyaros, semmi nemzetközi beütés nincs benne... :)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.13. 22:31:02

@Bambano: Pedig ezt a hülyeséget már akkor elkövetted, mikor regisztráltad a nicked ide. Az e-mailcím kiadásban semmi gázost nem látok, főleg, hogy azért illik többféle e-mailcímet fenntartani. Arról nem is beszélve, hogy már miért kéne kiadni? Ha már a CV-ből tudja a telefonszámod, és felhívott, akkor tudja az e-mailcímed is, mert az is benne van, ugye. Ha meg nem hozzáférhető számára a CV-d, csak kamuzik, akkor meg is bukott a kamuval. Elég jó szűrő.

Bambano 2013.10.13. 23:05:48

@jobangel: ami email címet ide regisztráltam, azt nem használhatja másra.
a telefonszámomat nem biztos, hogy tudja, egyrészt találgathat, másrészt céges telefonon is kereshet.
email címet nem tud meg a cv-mből, abban egyszerhasználatos email cím van, minden pályázathoz külön.

másrészt meg nem ugyanolyan a bizalmam az indapass.hu-val szemben, mint egy felkészületlen hr-essel szemben.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.13. 23:50:29

2-3 év tapasztalattal senior? Hol dolgozik ez a kedves hozzászóló? Én eddig cégtől függően 5-8 év tapasztalat utáni senior címeket láttam. És persze találkoztam már minimum 10-12 évnyi szakmai tapasztalatot követelő pozícióval is.
Persze kis szaktudást igénylő munkánál, ahol nagy a fluktuáció (pl. ügyfélszolgálat vagy telefonos értékesítő), ott esetleg lehet, hogy 2 év tapasztalattal azért lesz valaki senior, mert ő van ott legrégebben...

@Wintermoots: Sok helyen, főleg nyugati cégeknél így működik:
- junior munkatárs: 0-3 év tapasztalat
- munkatárs: 3-5 év tapasztalat
- senior munkatárs: 5+ év tapasztalat

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.13. 23:57:15

@jobangel: Érdekes, hogy a világ boldogabb felén jól megvannak a fizetések titkolása nélkül is.
Nekem van ellenpéldám is, amikor egy pénzügyes egy ellenségéről elterjesztette, hogy 20%-kal többet keres, mint a vele nagyjából beosztásban dolgozók, de a végén az érintett egy közvetlen kolégájával összevetette a fizetési papírját, ahol a másikénál kisebb volt az összeg...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.13. 23:58:41

@tnt: Én is hallottam már olyan sztorit, amikor az 1 millió feletti fizetésért saját bt-n keresztül számlázott egy magyar igazgató.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.14. 00:01:54

@Bambano: Nem csupán IT területén vannak ilyen hirdetések... Nekem a kedvencem az, amikor messziről látszik, hogy a hirdetésben nem az adott pozíció betöltéséhez szükséges ismeretek és képességek szerpelnek, hanem a korábbi munkatárs leírása.

tnt 2013.10.14. 00:04:31

@Online Távmunkás: Lehet...az még jó, hogy kiszámláz....én tapasztaltam, nem hallottam, hogy egy kis összegre bejelentenek a többit hó elején feketén fel lehet venni...mert tudjuk ilyenek a magyar viszonyok....ez volt a magyarázat....felsővezetői pozícióra, multi fejvadász cég közvetítésével.....és nem először..találkoztam ilyennel 5-6 éve is...dettó nagyon neves multi fejvadász cég közvetaítésében....

vazzup 2013.10.14. 00:36:40

Na akkor ide is.

4-es pont:
Akkor voltaképpen miért is gomboljátok le a fizettséget, ha nem azért, hogy kikérdezitek a céget, hogy ugyan milyen szakembert keres?
Nem dolgotok informatikusnak lenni, de kutya kötelességetek (annak, aki engem felhív), hogy az adott pozícióról azonnal, ott és akkor, amikor zaklat, információt tudjon adni. Nem érdekel az email, nem érdekel az, hogy nem adhat ki infót. Egyáltalán, miért vállaltok el olyan munkát, amirl azt sem tudjátok, hogy eszik-e vagy isszák?
Most komolyan, tegye már fel a kezét, aki hozomra elkutyagolna interjúzni olyan helyre, akiről azt se lehet tudni, hogy ki, mi a munka, mihez kell érteni?
Mégegyszer: az én időm drága, hogy ilyen anoním izékkel vesződjek. Majd ha rögtön meg tudjátok mondani, hogy mi a cég, mi a munkakör, mi a tól-ig összeg, amit tudtok ajánlani, majd akkor beszélhetünk, addig meg csak krumplinyomda ez az egész.

5-ös pont:
kapcsolódó: céginformáció. Nem, még mindig ne hívj fel, ha nem akarod/tudod/lehet megmondani, hogy ki keres embert. Nem érdekel, hogy mi okból. Nem beszélgetek látatlanban senkivel.
Az is alap, hogy meg tudd különböztetni a fazekat a lábostól, a c++-t a PHP-tól. S az ács sem hordókat készít, hiába dolgoznak mindkét esetben fával.
Ha te, mint telefonáló nem tudod, akkor nézz utána, mielőtt hozzákezdesz, szűrd ki azokat, akik mégsem felelnek meg. Ne én szűrje már meg a te adatbázisodat, te kapod érte a fizetésed, az én időmet meg rabolod vele.
Érdekes, Londonból képesek megfelelően felkészülten felhívni állásajánlattal, Magyarországon ezt egyszer sem sikerült abszolválni, csak amikor céges fejvadsz keresett meg.
Hát nem fura? A nyugati fejvadászok megdolgoznak a pénzükért.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.14. 06:36:07

@Online Távmunkás: Jobb helyeken a fizetések bizalmasan kezelendők, és kirúgás jár fizetések körüli beszélgetésekért.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.14. 06:37:44

@Bambano: Egyszerhasználatos e-mailcím, nehogy véletlenül az álláspályázatodra válaszolni tudjon? Ebben mi a logika?

rugoman 2013.10.14. 08:14:19

@jobangel:
baszki, ez az állandó rettegés a NAV-tól, jakuzától, bkv-ellenőrtől, stb. (idézet)!

nem lehet, hogy azért misztifikálják (-od) ezt a kérdést, mert így minimál fizetésér lehet dolgoztatni a kollégákat?? Minden a fizetési igényen fordul meg, így van az, hogy aki kevesebbet kér, azt veszik fel. Ez aztán irgalmatlanul jót tesz a cégek teljesítményének, amit látunk is, minden nap...

u.i. ez persze csak a mezítlábas álláskeresőre igaz, a koma/cimbi/rokon/buzibarát minden esetben KIVÁLÓ szakember, csillagászati bérért...

u.i.2 esetleg kevesebb luxus kocsi -pecó- kurva felső vezetői szinten, és több adó befizetése megoldhatja a "rettegők" problémáját.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.14. 08:46:02

@rugoman: "nem lehet, hogy azért misztifikálják (-od) ezt a kérdést, mert így minimál fizetésér lehet dolgoztatni a kollégákat??" Tekintve, hogy én nem foglalkoztatok senkit, esetemben nem lehet. Az ilyen félelmek viszont abból adódnak, hogy egy adóhivatallal szemben nem nyerhetsz. Bármilyen bizonyítékod is van, ők lesörpörhetik azzal, hogy "nem életszerű", jön a milliós bírság, amit befizetsz, majd évek alatt talán-esetleg vissza tudsz perelni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.14. 09:03:08

@tnt: Én az egyetem elvégzése óta sose mentem sehova úgy dolgozni, hogy előtte nem írtuk alá a szerződést a teljes bérre/megbízási díjra. Voltak próbálkozások zsebbe fizetésre, de nekem fontosabb, hogy legyen nyugdíjam, TB-m és ne kelljen az adóhivatal miatt aggódnom. Érdekes, hogy csak magyar vezetők/tulajdonosok próbálkoztak ezzel, se Magyarországon dolgozó külföldiektől, se külföldön nem tapasztaltam ilyet. Mondjuk nem is német vágóhídra mentem dolgozni...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.14. 09:05:03

@jobangel: Jobb helyeken? Inkább úgy mondanám, hogy a balkáni gondolkodású helyeken... Szerencsére néhány éve már van egy állásközvetítő portál Magyarországon, ahol a hirdetések jelentős részénél ott van a fizetés is, persze sávosan megadva.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.14. 09:08:40

@rugoman: Ha a HR-es nem belsős a cégnél, hanem külső állásközvetítő/fejvadász cég alkalmazottja, akkor gyakran abban érdekelt, hogy magasabb fizetést kapj, mert a díját gyakran úgy állapítják meg, hogy mondjuk az adott munkavállaló 1 havi fizetése + próbaidő letelte után még egy havi fizetése.
Itt jegyezném meg, hogy nem érdemes olyan cégekkel toboroztatni, akik fix díjat kérnek előre vagy akiknél a próbaidő letelte előtt kell a teljes összeget kifizetni.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.14. 09:41:07

@Online Távmunkás: Hát nem tudom, de svéd multinál, USA multinál (ami nekem a "jobb hely") ezt baromi szigorúan veszik, és igazuk van. A kis magyar cégeknél meg megy a suttogás, hogy nézd, a Józsi 600 ezerért vett ezt vagy azt, vajon mennyit keres, ha ezt megengedheti magának? Tutira nem futná neki, mert csak ennyit, és akkor honnan van neki? Ez utóbbi a balkáni szerintem.

velizar 2013.10.14. 09:54:57

@Wintermoots: ha megnézel egy osztrák informatikai kolektív szerződést, ott elég jól definiálva vannak nemcsak a hozzáértést, de a munkatapasztalatot leíró szintek.
amúgy nagyon tanulságos, hogy a húszas éveiben járó t. mérnök úr, akinek a levelét élveboncoljuk, 2-3 év tapasztalatra azt képzeli, hogy senior szint. nem az. még ha csak releváns szakmai tapasztalatot nézünk, akkor sem. hidd el tudnak neked olyan feladatot adni 3 év után a szakterületeden bellül, amit annyira nem tudsz majd megfogni sem, hogy azt sem tudod, hogyan állj neki. mindemellett a szakmai tapasztalat és hozzáértés egyetlen, szükséges de nem elégséges feltétel egy senior pozícióhoz.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.14. 10:32:33

@jobangel: Az USA-ban elég ritka a fizetés nélküli álláshirdetés, nem véletlenül írják meg az újságok, hogy mennyiért megy mondjuk a GE-hez, a Microsoft-hoz vagy Google-höz dolgozni valaki. Magyarországon ugyanezeknél az amerikai multiknál a helyi kiskirályok a magyar mentalitásnak megfelelően titkosan kezelik a fizetéseket, mert itt az a lényeg, hogy olcsó legyen a munkaerő, nem az, hogy elégedett és jól dolgozzon.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.14. 10:35:58

@Online Távmunkás: Nem hiszem, hogy a bizalmasság összefügg az olcsósággal, sőt, inkább fordítva. Ha valakinek viszonylag jobb a fizetése, egyből céltábla, aminek nem jó kitennie magát sem, a céget sem. Értem ezalatt akár a multi igazgatósági asszisztensét többszázezres nettó fizuval, nem kell ahhoz menedzsernek lenni, hogy irigye legyen.

Binary_ 2013.10.14. 10:43:30

Tudok nem egy olyan multiról, ahol a vezetőknek az az érdeke, hogy soha ne legyen túl egységes a csapatuk - erre az egyik legegyszerűbb módszer a bérfeszültség keltése és fenntartása.
Ez egyfelől proja a fizetéssávok megadásának, másfelől azért kontrája is.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.14. 10:51:59

@velizar: Ez már generációs dolog. A Z generáció tagjai már nem igazán fogadják el, hogy junioroknak is kell lenniük, aminek sok oka van, legfőbb, hogy a felsőoktatásban jól megvezetik őket egy téves jövőképpel. Hallottam már nem egy frissdiplomást, hogy nekik azt mondták, csak felsővezetői szintre pályázhatnak majd a diplomával, mert azt ők mind megtanulták, amit ott tudni kell, ez egy ilyen szuper képzés volt. Élettapasztalat híján meg elhitték, aztán csodálkoznak, hogy senki sem esik hasra egy közgazdász vagy mérnök diplomától, és asszisztensi munkákra sem veszik fel őket, mert oda is gyakorlati tapasztalat kell.

velizar 2013.10.14. 11:17:58

@jobangel: én se vagyok nála sokkal idősebb. igazából azt nem értem benne, hogy dolgozik, tehát nem az iskolapadból mondja a tutit, és mégis. lehet van felette egy túl jó senior, aki vigáyz rá, és csak olyan feladatokat ad neki, amit biztosan meg tud oldani? :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.14. 11:22:56

@jobangel: Alapvető, hogy azonos pozícióban azonos teljesítményért azonos fizetést kell adni. Ha a régieknek túl magas a fizetése az újakhoz képest, akkor nem kell tovább emelni, Ha az újabbaknak magasabb a fizetése, akkor a régieknek kell emelni, nehogy a konkurencia elvigye őket magasabb fizetéssel.

A béralku szempontjából nagyon káros a fizetési sáv eltitkolása. Sokan be se mennének interjúra, ha tudnák, mennyire alacsony fizetést ad az adott cég és a titkolózással csak rabolják egymás idejét, az utolsó körben mond az egyikük nemet. A másik véglet az, amikor a cég többet is adna, viszont a tapasztalatlan/önbizalomhiányos munkavállaló a piaci ár alatt vállalja el az állást, így első naptól kódolt a bérfeszültség. Mert az biztos, hogy minden tiltás ellenére megbeszéli a béreket néhány munkatárssal szinte mindenki.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.14. 11:27:51

@jobangel: Köszönjük meg azoknak, akik kitalálták ezeket a szakneveket, hogy frissdiplomásként mindenki vezetőnek/menedzsernek képzelje magát:
- gazdálkodási és menedzsment
- logisztikai menedzsment
- műszaki menedzser
- sportmenedzser
- turizmus-menedzsment
- vezetés és szervezés

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.14. 11:34:00

@Online Távmunkás: De már ezerszer mondtam, hogy meg lehet kérdezni, milyen nagyságrendről beszélünk, mielőtt bemegyünk állásinterjúra. Pont azért, hogy ne raboljuk egymás idejét. Sőt, a posztban is arról beszélnék, hogy ha junior szintet kínálnak (nyilván junior fizetéssel), akkor nem az a válasz, hogy elküldöm a 'csába a toborzót, hanem az, hogy én ennél magasabb szinten vagyok, olyan pozíció érdekel.

Bérfeszültség mindig lesz, amíg az emberek irigyek, ezen meg pont a transzparencia nem segít, sőt olaj a tűzre. Én spec nem hiszem, hogy mindenki megbeszélné a bérezését mással, mondjuk ebben extrém eset vagyok, a férjem sem tudja mennyit keresek (és én sem, hogy ő mennyit).

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.14. 11:38:25

@Online Távmunkás: Nagyon igaz, ezek gyakorlatilag ügyintézők, nem menedzserek. Bár a manager, mint angol szó igazgatónak lett fordítva a köztudatban, és ez komoly probléma. Az igazgató az a director. A menedzser dolga "manage to do" azaz sikerrel csinálni valamit. Ebben mondjuk nemcsak a félrefordítás, hanem az a mentalitás is benne van, hogy nálunk csak vezető lehet sikeres, a többi embernek az nem jár. Ergo a vezetőket definiálták menedzsernek, csak sok helyen lemaradt a "to do", azaz, hogy dolgozni is kéne vezetőként.

tnt 2013.10.14. 11:52:40

@Online Távmunkás: Hasonlóan álltam én is a dolgokhoz...bár valljuk be ha azért első számú vezetői pozíciókban ajánlanak ilyeneket ott azért elég necces az adórendszer is...bár tudom a magyar ember ha alacsony lenne az adóterhelés az is szeretné elbliccelni.....

Manapság pedig ugye válság van sokan örülnek, ha álláshoz jutnak, főként ha meg is kapják a pénzüket teljesen mindegy, hogy bejelentve vagy sem...

Szerintem a te általad említett fejvadász cég aki 5-6 éve első számú vezetői pozíciót hirdetett és éppen ilyen félbejelentős volt, azt hiszem multinál, ezért is maradt meg bennem, de őszintén már nem emlékszem...100 %-osan.

Azonban a közelmúltban magyar tulajdonú céghez hasonló megkeresés érkezett, a megfelelő nettó fizetésre csak bizonyos rész bejelentése nélkül...ez ahogy lejjebb megyünk a ranglétrán úgy egyre gyakoribb....

vazzup 2013.10.14. 11:59:09

@jobangel: Ezt azért tudhatná a researcher is, ha már ezért kapja a fizetését. Ott van nála a CV-m, nem tud magyarul? Vagymi? Akkor mi a francnak tárolgatjátok a CV-ket, ha semmire sem használjátok őket? Dísznek?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.14. 12:11:26

@vazzup: az a lényeg, hogy lehet, hogy a telefonálónál nincs ott a CV-d. Mert a főnökénél van stb. Használják őket (én nem, én nem vagyok HR-es), de azért elég bizalmasan kezelik ahhoz, hogy ne járja körbe az egész cégüket egy-egy CV. Meg ugye bérigény sem biztos, hogy van a CV-ben, honnan tudja? Azonfelül ugye a posztbeli levélíró tévesen pozícionálja magát seniornak, CV-je alapján biztosan junior (huszonéves, tehát néhány éve végezhetett, ha azonnal munkába állt, sem senior.)

Binary_ 2013.10.14. 12:17:53

@jobangel: A levélírónak 6 év tapasztalata van a szakterületén, már a végzése előtti 2.5 évben is dolgozott;)

Egy 29 éves ember BSc diplomával akár már 8 év tapasztalattal is rendelkezhet, ha feltesszük, hogy nem dolgozott a sulival párhuzamosan. Mert amúgy akár még több is.

velizar 2013.10.14. 12:29:51

@Binary_: "Mint említettem, villamosmérnök vagyok néhány év tapasztalattal."

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.14. 12:31:37

@jobangel: Én eddig a menedzseri feladatokról egy tömör összefoglalást hallottam: a menedzser tervez, szervez, vezet és irányít. A többség úgy gondolja, hogy csak az utóbbi a feladatuk. Egyébként a multiknál a menedzser ugyanúgy lehet beosztott nélküli projektmenedzser vagy minőségmenedzser, mint osztályvezető.

Miért tikolja egy cég a hirdetett álláshoz tartozó fizetési sávot, ha telefonon azonnal kiadja az információt?

Kedvenc fejvadászom pár éve egy megkeresésnél nem akarta elárulni se a cég nevét, se a fizetési sávot. Mondtam, hogy akkor ne raboljuk egymás idejét és letettem a telefont. Pár óra múlva e-mailben elküldött egy pozíciót, ami kb. 10 évvel korábban talán aktuális lett volna. Mielőtt fiatalabb ismerősöknek továbbítottam volna, rákerestem a neten és kiderült, egy olyan cég hirdeti, aminek a szakmai hírneve nagyjából a Zepter és a Provident között van félúton...

Az tényleg extrém, ha egy házaspár tagjai sem ismerik egymás fizetését :)
A bérfeszültséget el lehet kerülni, erre valóak a fizetési sávok és a valós teljesítményértékelés. Utóbbinál el kell felejteni az évente egyszeri "leülök a beosztottammal és megnézem mit csinált tavaly, mert azt se tudom, ki ez" típusú értékeléseket, folyamatosan visszajelzés kell, az eredményeket a csapat előtt is elismerni (és nem a vezető érdemeként feltüntetni mindent). Ha lehet tudni, hogy mondjuk mindenki 250 ezerrel kezd juniorként, ez maximum 400 ezerig emelkedhet, később munkatársként a 350-450, majd senior pozícióban 400-500 ezer között van a fizetése, az egyfajta megnyugvást adhat az embereknek.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.14. 12:35:02

@Online Távmunkás: Telefonon azt adja ki, hogy amit te kérsz, az belefér-e a budgetbe. A budgetet továbbra sem.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.14. 12:43:01

@Binary_: @jobangel: Érdekes dolog az életkor alapján feltételezgetni :)
Nekem például 29 évesen már 12 évnyi munkatapasztalatom volt, ebből 8 év szűken vett szakmai.
Viszont manapság általános, hogy valaki 26-27 évesen nulla munkatapasztalattal és egy MA/MSc diplomával rendelkezik, mivel ráhúzott még 2-3 évet az egyetemre, hiszen szülei fizették. Vagy éppen 20-21 évesen kezdi el a főiskolát, 2-3 év munkatapasztalattal a háta mögött és végig dolgozik a tanulás mellett.

vazzup 2013.10.14. 12:54:05

@jobangel: s szerinted engem hol érdekel, hogy kicsoda a telefonáló?! Ha ez probléma, akkor hívjon fel az, aki ismeri a CV-met, vagy ennyi tiszteletet nem érdemel a célpont? Hogy olyan beszéljen vele, aki kicsit is kompetens a témában? Vagy ezt így hogy?
Ja nem, várjál, kompetencia a fejvadászokra nem vonatkozik, csak az összes többi szakmára.

Plusz ha már fejvadász, azért gondolhatja, hogy X év tapasztalattal a szakmámban nem megyek el minimálbérért dolgozni. Ha nem, akkor kutyaütő és nem ért a szakmájához, az ilyen meg hagyjon engem békén. Kóklerekkel nem tárgyalok, sem a titkolódzókkal (nem, nem érdekel, hogy a cég kérte).

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.14. 12:58:55

@vazzup: én szeretem tudni, kivel beszélek. A tisztelet meg kijár mindkét félnek, pl. telefonhívás alapján nem értékeljük emberek kompetenciáját, mert aki azt teszi, nem kompetens+kutyaütő ;) Az igazi fejvadász meg nem ér rá olyan munkára, ami egy titkárnőnek is megy (embereket behívni interjúra), mert az ő óradíja magasabb annál, hogy ez megérje.

"Plusz ha már fejvadász, azért gondolhatja, hogy X év tapasztalattal a szakmámban nem megyek el minimálbérért dolgozni. "

Említett régebben egy kommentelő itt a blogon egy doktorival rendelkező ismerősét, aki már minimálbéres állásnak is örülne, csak végre legyen. Tehát ezt sem tudhatja előre senki, ergo, meg kell kérdezni.

telkoe 2013.10.14. 14:01:02

Megint igaza van a sracnak. Idovel majd o is rajon hogy az atlag kozvetito pont ilyen fogalmatlan es nem erdemes tul komolyan venni oket. Halaszgatnak a zavarosban, nyomjak az ostobasagokat es remelik hogy talan talalnak valami madarat aki elvegzi ingyen a munkajuk gondolkodast igenylo reszet es ajanl nekik valakit akivel villoghatnak a megbizonal. Altalaban eleg kis eselyuk van erre, mert a profi szakemberek nem szeretik azzal lejaratni magukat hogy egy inkompetens dilettans lotifuti hiv fel az ajanlasukkal jo szakembereket.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.14. 15:22:33

@telkoe: Ez a sztereotípia, de valahogy mégis az a gyakorlat, hogy a magukat igen jónak tartó szakemberek maradnak állás nélkül sokáig, ha beüt a krach. Aztán leteszik ezeket a dogmákat, elkezdenek _kommunikálni_ azokkal, akik állást kínálnak, és jön a siker.
A kompetencia nem az, mikor a legkisebb szakértelmet igénylő munkára (állásinterjúra meghívás) a legdrágábbat, legprofibbat teszik oda. Itt 3 kérdést kell feltenni: aktuális-e egy új állás, és ha igen, milyen feltételekkel (ezt sem kell értékelni szakmailag, csak lejegyzetelni), valamint mikor találkozzanak? Ebbe a kommunikációba teljesen felesleges belemagyarázni bármi egyebet, ez nem HR-es munka, hanem titkárnői, abból is a kisegítőé.

telkoe 2013.10.14. 17:19:34

@jobangel: Nem sztereotipia, tapasztalat. Van 1-2 magyar fejvadasz aki felkeszult es szakmai munkat vegez, veluk meg munkaval rendelkezo jo szakemberek is szoba allnak. A maradek tulnyomo tobbseg viszont egyszeruen inkompetens dilettans amit szakmai onerzeteskedessel probal kompenzalni.

Mo-n ezek szerint kompetencianak azt kepzelik, ha a legolcsobb telefonos segederonek eleg nagy az arca hogy akar mernoki szakmai temakban is okoskodjon (bar beszeltem allitolagos sr partnerrel is aki ugyanugy hulyeseget mondott). Az inkompetens telefonos droid tokeletes megoldas ha oda kell rendelni 20 hasonlo inkompetens droid munkakeresot, komolyabb szakember viszont ket mondat utan rajon hogy mi a helyzet es nem fogja komolyan venni.

Egy nemet / angol kozvetitonel a kompetencia ott kezdodik, hogy a lehetosegek szerint az iparagbol es jeloltbol felkeszult (szak)ember hivja fel a kivalasztottat, akit partnerkent lehet kezelni es erdemben lehet vele beszelni. Neki van eselye, hogy jo jeloltet is talaljon, ne csak azokat, akiknek nincs jobb dolga mint ugynokseghez / irodaba interviewra jarkalni. Ettol viszont meg nagyon-nagyon messze vagytok.

Binary_ 2013.10.14. 17:34:21

@jobangel: lehet, hogy a titkárnőnek 3 kérdést kell feltennie, de azért nem kellene ezt feltétlenül a titkárnőre bízni, mert meglehet, hogy a vonal másik végéről 10 kérdést tesznek fel a titkárnőnek, amiből 7-re egyáltalán nem tud majd válaszolni. És persze, tudni kell bővebb infóval szolgálni e-mailben, eddig rendben, de akkor mi lesz, ha a titkárnő kiküldi a mailt, majd válaszban kap 5 kérdést? Rohangál a munkatársai után, hogy válaszoljon a potenciális jelöltnek? Nem, továbbítja a levelet az illetéke kollegának, aztán lesz, ami lesz. De ez mind idő, energia, én pedig, mint hívott, leszarva érzem magam.

Épp a mai napon kerestek meg cégtől direktben, és most nagyon türelmes és nagyon illedelmes voltam, mégsem sikerült megtudnom az alábbiakat:
1. milyen munkakörbe keresnek?
Egész pontosan az volt a szöveg, hogy:
- több nyitott pozícióra is alkalmas
- nagyon örülök - mondtam én -, tudna példát mondani?
- nincs itt a lista nálam
kínos csend, mert vártam, hogy majd jön egy "de..." kezdetű mondat
- tudna esetleg e-mailen küldeni róluk infót?
- megnézem, mit tehetek (a mail azóta is jön...)
2. milyen fizetési sávban keresnek?
3. a cég három telephelye közül (3 különböző város) melyikbe keresnek?
Ha nem tudják megmondani, milyen munkakörbe keresnek, melyik városba keresnek (!!!!!!), hogy várják el, hogy bemenjek állásinterjúzni? Ez még rosszabb, mintha csak kis tévedésben lennének néhány meg nem értett szó miatt a CV-mben.
És hihetnéd, hogy egyedi eset, de sajnos nem.

Anyósom HR-es(a töréneteimtől lefordul egyébként) egy pénzügyi cégnél, eleve csak úgy lehetett HR-es ott, hogy HR-es vénája mellé pénzügyi végzettséget is mutatott fel. Lehet, hogy hosszú távon ez lenne a kulcs a hatékonyabb kereső-keresett munkavégzés érdekében. Egyébként nem vesz fel 35-nél fiatalabb embereket a HR-re, szerintem nagyjából ki lehet találni, hogy miért.

Fekete Pestis 2013.10.14. 20:24:18

@jobangel:
"Azonfelül ugye a posztbeli levélíró tévesen pozícionálja magát seniornak, CV-je alapján biztosan junior "

senior az, akire nagy komplexitású, összetett probléma megoldását rá lehet bízni és azt minimális ellenörzéssel az elvárt színvonalon meg is oldja.
Valamint proaktív : átlátja az üzleti folyamatokat és irányokat és ennek megfelelöen javasol az adott technikai problémára megoldást.

Aki az adott leíráshoz a munkahelyéröl egy konkrét projekteet//példát be tud helyettesíteni [ hogy az ö csinálta, nem pedig a srác, aki veele szemben ül az irodában ;) ] az vlsz. szenior.

Szerintem a szeniori szint úgy 6-8 ( vagy még több ) év után jön, föleg nagy technikai felkészültséget igénylö területeken. Ott ugyanis egy-eegy projekt több hónapot vesz igénybe, és ezekböl nyilván meg kell oldani jópárat, hogy a fenti definiciónak megfeleljen.

Egyébként bankokban a "director" szint [ pláne a vice president] általános. Ott az élet a managing directornál ( meg az executive vice presidentnél ) kezdödik.

Zewadeluxe 2013.10.18. 14:02:56

Óriási nagy tévedésbe van itt pár ember aki írogatott. Pár kommentig jutottam, de már majdnem felhúztam magam. Azért mert valakinek fogalma sincs valaminek a működéséről, le kell néznie embereket? (rugoman)
Igen, lehet hogy szakmailag képzetlen asszisztenske fog felhívni, de hidd el nem azért mert Ő százezreket keres ezzel, csupán a cég nem fog ezért odaültetni a telefonhoz egy képzett szakembert hogy neked minden oké legyen a vonal másik végén. Dolgozni sem kötelező.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.18. 14:09:44

@Zewadeluxe: Itt a lényeg. Ám ha ezeket az embereket megkérdezed, ők a saját cégükben telefonálóembernek százezres napidíjú kollégát ültetnének-e be, akkor valószínűleg nagyon is helyeselnék az asszisztenske intézményét :)

Zewadeluxe 2013.10.18. 15:08:59

@jobangel:
Na igen, mert nehogy már ez az ember olyan sokat keressen. Erre fel is lehet hozni különféle indokokat, ami valahol érthető is.
Viszont akkor fogadjuk el azt, hogy ez a pozíció nem kíván több kompetenciát mint amit ezek az emberek nyújtanak. Elmondja amivel megbízzák és ha a munkavállalónak plusz kérdései vannak, akkor azokat tegye fel majd az interjúztatónak vagy annak a szakembernek akitől elfogadja a választ. (bár ez is vicces, mert Te kapsz egy lehetőséget és még neked áll feljebb... Jó, biztos van aki ezt megteheti...) :)

Binary_ 2013.10.18. 16:07:53

@Zewadeluxe: Alapvetően mielőtt eldöntöm, hogy elmegyek-e egy interjúra (ami idő, nem ritka esetben akár több óra utazás is lehet egyeseknek), előtte meg kell tudnom pár kérdésre a választ. Az interjú előtt, mielőtt döntök, hogy megyek-e vagy sem. Nem az interjú alatt.
Semmi gond, feltenném a kompetens személynek a kérdéseimet, csak ehhez, ha elkérem, szükség lenne a kompetens személy elérhetőségeire. Ha nem adják meg, nem tudok kérdezni, akkor nem kapok választ a kérdéseimre, és akkor honnan tudjam eldönteni, hogy ez egy olyan pozi, ami jó lehet?

Zewadeluxe 2013.10.18. 19:00:12

Ha már jelentkeztél az állásra, akkor feltételezhető hogy annyi információ birtokába kerültél ami elég ahhoz hogy elmenj arra az interjúra.
Én nem tudom, az emberek panaszkodnak hogy nincs munka. De egy interjúra meg úgy kell bekönyörögni őket? Ellentmondásos.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.18. 19:50:33

@Zewadeluxe: strukturális munkanélküliség. Aki elérhető, az nem kell, aki nem elérhető, az hiánycikk...

Binary_ 2013.10.18. 20:33:25

@Zewadeluxe: Itt végig arról van szó, hogy engem hívnak fel, és nem én jelentkezem...
süti beállítások módosítása