2013.10.07. 17:00 jobangel

A veszélyes fájladatlap

Most megint erős felindulásból írok, mert a mostanában szinte mindegyik nekem küldött CV-nél le kellett írnom, hogy adatlap-problémák vannak benne. Az önéletrajzok szövegszerkesztéséről írt kisokosomat is szinte mindenkinek be kellett linkelnem, és lehet, hogy hiba volt, hogy nem sokat írtam az adatlap használatáról benne, tehát most pótolom.

Az adatlap attól alattomos, hogy ha sablonnak használsz egy másik fáljt, és nem írod át, akkor az adatok a régi fájl adatai maradnak. Így lehet, hogy a volt céged neve, a sablonnak használt CV adatai, windowsos felhasználónév és egyéb oda nem illő dolgok kerülnek bele. Ez nemcsak figyelmetlenség, mert az a CV-olvasókat nem feltétlenül érdekli, hogy céges gépen CV-t írsz (bár jobb, ha nem tudják), de az már IT biztonsági probléma, ha cégnév és felhasználónév együtt kerül ki a nagyvilágba. Különösen IT-szakmabelieknél rossz pont ez, de másnál sem pozitív. Jellemző, hogy sok olyan adat marad benne, amit nem biztos, hogy nekem, mint CV-olvasónak szántál (ezt a mintát most fiktív adatokkal töltöttem meg):

Megjegyzés: A képekre kattintva azok olvasható méretben is megtekinthetők.

01-adatlap-kicsi.jpg

Pedig ez egy jó funkció. Bele lehet írni nevet, kapcsolati adatokat, sőt, kulcsszavakat is, amit megtalál még a Windows Explorer keresője is, nemhogy a Google Desktop Search. Helyesen tehát így nézne ki:

02-adatlap-kicsi.jpg

Sokan pdf-et küldenek, aminek sok hátránya van, pl. az is, hogy ugyan a gyenge szövegszerkesztést néha elrejti, de az adatlapi adatok fellelhetők maradnak benne. Ha a hibás adatlapú CV-t Worddel elmentem PDF-be, ez lesz látható:

03-adatlap-kicsi.jpg

Hol van a szövegszerkesztőben?

Nekem egy Microsoft Office Word 2007 magyar verzió áll rendelkezésemre, abban így található meg:

(Office gomb, Előkészítés menüpont, Tulajdonságok almenü).

04-adatlap-kicsi.jpg

Akkor megérkezik ez:

06-adatlap-kicsi.jpg

Itt már átírhatnánk az adatokat a mezőkbe kattintva, de inkább vegyük elő a teljes adatlapot, a „Dokumentum tulajdonságai” menüt legördítve, egyetlen pontot találunk, a „Speciális tulajdonságok”-at kiválasztva…

07-adatlap-kicsi.jpg

… adatlap-fülre kattintva megkapjuk a kitöltendő adatlapot: (Közben felhasználóbarátságból beírtunk egy egyest a Word fejlesztőinek). Tehát, íme az adatlap, amit kitölthetünk:

08-adatlap-kicsi.jpg

Ha egy pdf-nél akarjuk megnézni, mi maradt benne, akkor itt találjuk az Adobe Readerben az adatlapot:

09-adatlap-kicsi.jpg 10-adatlap-kicsi.jpg

Igen, bennemarad az összes hiba… Tehát aki azt gondolja, hogy Word tudása hiányosságait elfedi pdf küldéssel, azt most kiábrándítanám ebből az illúzióból.

----------------

Amikor valaki azt írja a CV-jébe, hogy Word felhasználói ismeretek, és ilyenek maradnak benne a CV-ben, akkor megkérdőjelezzük azt az ismeretet. Aki ennyire nem figyel oda a már a CV-jére sem, mennyire fog odafigyelni a munkájában ezekre? Főleg, hogy ez az adatlap a napi munkában is tud veszélyes lenni. Akarna-e valaki olyan kollégát, akinél ellenőrizetlenül mennek ki mindenféle adatok, és még csak nem is tud róla? Esetleg lusta ezzel foglalkozni, ami ugyancsak rossz. Nem irreális elvárás, hogy a napi munkában használatos eszközöket legalább alapszinten ismerjék a jelöltek ill. a kollégák, ugye?

JobAngel - Álláskeresés a gyakorlatban

Az álláskeresés első szabálya: soha ne add fel!!