2013.06.24. 09:00 jobangel

Proaktív álláskeresés III. – CV-névjegykártya

business-card-resume.jpgSokszor tanácsolom egy-egy álláskeresőnek, hogy a szakmai tapasztalataihoz illő rendezvényeken jelenjen meg nyomtatott CV-vel, magánnévjeggyel és híresztelje, hogy állást keres. Egy ilyen rendezvényen azonnal személyesen találkozhatsz szakmai vezetőkkel, szakértőkkel, a szakmai közeged jelentős részével.

Ellentétben az állásbörzékkel, ahol HR-esekbe futhatsz bele, akik nem biztos, hogy képesek a szakmaiságod megítélni a náluk hagyott CV-ből (nem is az a dolguk). A szakmai rendezvényeken kevesebb az álláskereső, így könnyebb dolgod lehet. Esetleg összefutsz ismerősökkel is: nekik el is mondhatod rögtön, hogy állást keresel, tudnak-e segíteni? Lesz, aki majd névjegyet ad, e-mailben kéri a CV-det, később esetleg elküldi a HR-osztályra, és bekerülsz adatbázisba. De idegeneknek vajon hogyan add oda az ismertető anyagod? Mint egy névjegyet.

Az álláskeresőknek néha szoktam tanácsolni, hogy ha megengedhetik maguknak, készítsenek egy magán-névjegyet, neve, privát telefonszáma, privát e-mail címe és vágyott pozíció vagy szakmai ág megjelölésével. Ezt az állásinterjúkon ő is odaadhatja, válaszul az interjúztató névjegyére. Máris egyenrangú feleknek látszanak, nem egy kiszolgáltatott jelölt ül szemben egy nagyhatalmú felvételiztetővel.

A rendezvényekre egy ilyen névjegy is jó, de természetesen a CV-névjegy kultúráját is kialakították már a tengeren túl, és ennél jóval profibb módon is lehet ezt csinálni (lsd. fenti kép). Arrafelé a névjegykártyaméretű CV nem újdonság, nálunk még talán nem is láttak ilyet sokan. Ezért egy kicsit ezt is lokalizálni kell, lássuk, hogyan nézzen ki egy ilyen nálunk! Legyen benne, mi a célja (állást keresel), milyen állást keresel, és hogy mit tudsz

Íme egy magyarított példa rá:

CV-névjegy.jpg

Természetesen kreatívkodhatsz, amennyire csak a terjedelem és a jóízlés engedi. Tehetsz rá fényképet, ha egy honlapról letölthetővé teszed a CV-d, annak a linkjét stb. További példákat, ötleteket „mini resume” kulcsszóval találsz a pl. Google segítségével.

A rendezvényeken túl lehet az állásinterjúkon is átadni egyet, sőt lehet azoknak is adni, akiktől referenciát kérsz a jövőben.

A formátum

Ha a névjegykártya-készítő gyorsnyomdákra nincs anyagi lehetőséged, házilag is elkészíthető. Sok ingyenes szoftver letölthető erre a célra, de még egy mezei Wordben is elkészíthető, kinyomtatható keményebb papírra, ollóval kivágható. Így max. 1-2 erre alkalmas lap beszerzési és nyomtatási költségét kell állnod.

A névjegyek általános szabványos mérete 90 mm x 50 mm. Kevés a hely, így sok ciráda nem fér rá, a betűkiemelésekkel is csak óvatosan bánj, nehogy egy bazári szórólap legyen belőle. Mivel minden nem fér rá, ami egy CV-re, azt tedd rá, ami a legfontosabb érv melletted: a tanulmányaid, eddigi tapasztalataid, előző releváns munkahelyeid, nyelvtudásod. Csak azokat, ami a megcélzott pozíciókhoz jól jön, „extrák” majd a CV-ben.

Könnyen szerkeszthetsz névjegyet ingyen online módon is, pl. a BusinessCardLand oldalán.

Hogyan használd?

Egy rendezvényen általában cégek standjai lesik a leendő ügyfeleket, hostessek osztogatják a prospektusokat. A standokkal tehát sokra nem mész. A tömegben kell keresgélni, nem félni leszólítani a megfelelőnek tűnő embereket, esetleg egy ismerőst megkérni, hogy mutasson be egy-két embernek.

Hogyan jutsz be rendezvényekre?

Szakmai szövetségek rendezvényeire regisztráció ellenében, többnyire ingyen lehet bejutni. Freelancerként, diákként is be szoktak engedni ilyen helyekre. Pl. a CV-névjegy példámnál maradva logisztika témakörben egyik szakmai szervezetüknek, az MLBKT-nak vannak látogatható rendezvényei. Ilyen szakmai tömörülések honlapjait érdemes azért is nézegetni, mert álláshirdetés rovatot is tartalmaznak!

-------------

Kétségtelen, hogy ehhez a módszerhez komoly önbizalom kell, de álláskeresésben – és úgy általában az életben - erre mindenképpen szükség van. Ez is csak egy lehetőség arra, hogy ne csak hirdetésekre válaszolgatva keress állást, és ha úgy érzed, van benned elég erő, érdemes ezzel is próbálkozni. Természetesen tervezetten: először legyen meg a regisztráció a rendezvényre, annak visszaigazolása, utána foglalkozz az ott osztogatandó pályázati anyagaiddal, hogy fölöslegesen ne költs ilyesmire.

JobAngel - Álláskeresés a gyakorlatban

Az álláskeresés első szabálya: soha ne add fel!!