2013.01.05. 17:37 jobangel

Új, letölthető önéletrajz-sablon

Egy újabb sablont készítettem, ami segítségetekre lehet. Egy-két jelöltem igen komoly szakmai múltját, színes életét kellett önéletrajzba önteni, a CV váza ilyenné vált, ahogy egyre inkább kialakult, mennyi mindent mondanának el magukról. Feltöltöttem sablonadatokkal, így bárkinek hasznára lehet.

Ebbe az újabb trendeknek megfelelően olyan elemek is belekerültek, amelyeket régebben még nem használtunk, és némelyiknek hiába nem voltam híve, terjed, szeretik a CV-t olvasók, használni kell hát. Ez egy igazán trendi példány. Lefordítva angolra, németre, nemzetközi szinten is megállja a helyét. (Letöltés)

Kitöltési útmutató hozzá lapozás után:

önéletrajz-sablon-20130101.jpg

A név mellé azonnal odakerült, mi is az a terület, amihez értesz. Akár egy névjegykártyánál. (Pl. Minta Mária, villamosmérnök stb.) A meglévő végzettségeid közül itt azt emeld ki, ami az adott álláshirdetéshez kell.

Személyi adatoknál az elérhetőségen kívül semmi más sincs benne, az sem túlságosan hangsúlyos, de könnyen megtalálható.

Tartalmaz egy keretes összefoglalót, amit mostanában egyre inkább alkalmazunk. Az álláshirdetések „ilyenolyan agilis, kedves, hozzáértő munkatársat keresünk” rovatára válaszul kell kitölteni. Eszerint a 4 sor szerint te beszéled a kért nyelveket, rendelkezel a kért tulajdonságokkal, ill. a szakmailag fontos jellemzőkkel. (pl. egy oktató türelmes, egy mérnök pontos stb.) Ide kerülhet az az információ is, ha az alkalmazásod valamiért járulékkedvezményt jelentene a munkáltatónak (pl. Start-kártya). Ez ne „önreklám” legyen, hanem fontos, valós információk rólad!

A szakmai tapasztalatoknál érdemes mérlegelni: mi a fontosabb ott, ahová jelentkezel: ha a jelenlegi munkahelyed presztízse számottevő, érdemes előrevenni. Ha a város, vagy éppen a jelenlegi munkaviszonyod időtartama szól melletted, akkor azt kell a sor elejére írni.

A jelenlegi/múltbeli beosztásod egy rövid leírást is kíván manapság. Egészen mást csinál egyes helyeken egy eladó, egy office manager, egy marketing asszisztens stb., fontos tehát leírni, te mit csinálsz napi szinten. Ez összesen 1 sor legyen, lehetőség szerint legyen benne a felelősségi köröd, a főnököd beosztása, az osztály, részleg, ahol dolgozol (pl. irodatechnikai részleg, kereskedelmi igazgatói asszisztens). Az adott munkatapasztalat tárgyalása szintén vázlatpontokkal folytatódik, itt se legyen kétsoros leírások.

Azok a korábbi munkahelyek, amik nem passzolnak a jelenleg megpályázott álláshoz, ne kapjanak nagy hangsúlyt. Ezeket csak azért kell felsorolni, hogy lássák, nem voltál munkakerülő sosem. Ha most informatikusnak jelentkeztél, és a végzettséged is megfelelő ehhez, akkor egyáltalán nem probléma, ha előtte esetleg fizikai munkát végeztél, vagy éppen teljesen más területen dolgoztál. Ezek csak azt mutatják, hogy szorgalmas vagy, és nem ijedsz meg a kemény munkától. Melyik munkáltatónak ne tetszene ez? Ugyancsak ide kerülnek a 10-15 évnél régebbi, ma már kevésbé releváns előző munkahelyek. Ezek sima, egysoros leírások, munkahely, beosztás, időtartam, semmi egyéb nem kell.

A végzettségek között a felsőoktatási, és a középiskolai végzettségeket kell beírni. Csak azokat, amik az az épp megpályázott álláshoz fontosak lehetnek! Szakdolgozat címe, gyakorlati hely fontos lehet, ezeket is be kell írni!

Képzettségek, minősítések rovatba beírhatunk minden tanfolyamot, tanulmányt, ami az adott álláshoz fontos lehet. Előfordulhat, hogy egy 3 napos minősítő tanfolyamnak nagyobb az értéke a munkáltató szemében, mint egy diplomának!

Szakmai aktivitás, szakmai tagságok rovatra is szükség lehet. Publikációid, prezentációid, szakmai blogod, szakmai szövetségekben tagságod, mind fontos, a szakma iránti elkötelezettségedet mutatja. Ide tehetsz linkeket is.

További aktivitások közé azokat a tevékenységeket lehet írni, amik fontosak neked, és a megítélésedben is pozitív (önkéntesség, jótékonyság), illetve amit nem hobbiszinten űzöl, munkán kívül (pl. profi sport, versenyszerű tevékenység, művészi tevékenység stb.)

Egyéb rovatba írhatsz mindent, amit szeretnél még elmondani magadról. A jogosítvány megléte fontos, ha kérik a hirdetésben, saját autó is beírható, ha utazási hajlandóságot kérnek, azt is meg lehet itt említeni. A tízujjas gépelési tudás, a gyorsírástudás, a jelnyelvi ismeret stb. ide tartozhat, bár ha sok ilyen van, nyithatsz külön fejezetet is ezeknek (további ismeretek címmel). Ide tehetsz QR-kódot a legfontosabb linkedhez, ha szeretnéd a családodról is említést tehetsz (pl. nős, 2 gyerek), bár ezt én nem javaslom, néha azért jó lehet.

Ez a sablon riasztóan hosszúnak látszik, de kitöltve mégsem több 2 oldalnál, ha röviden, tömören írsz le mindent. Természetesen azokat a fejezeteket, amiket nem tudsz tartalommal megtölteni, nyugodtan töröld, fejezetcímmel együtt. A fejezetek sorrendjét úgy változtasd, ahogy az álláshirdetés szerint sejthető a fontossági sorrend. Felcserélhető a végzettségek és a szakmai tapasztalatok sorrendje. Előrevehető a nyelvtudás, vagy a számítógépes tapasztalatok, ha úgy érzed a hirdetés alapján ez a legfontosabb nekik.

Ne feledkezz meg a fájl adatlapjának kitöltéséről (bővebb információ erről itt), és a szövegszerkesztési alapszabályokat tartsd be mindenképpen (szövegszerkesztési segédlet önéletrajzhoz itt)

A sablon innen letölthető, használd sikerrel!

JobAngel - Álláskeresés a gyakorlatban

Az álláskeresés első szabálya: soha ne add fel!!