JobAngel Az álláskeresők védangyala

HR portal cikk a Europassról

Kimaradt „jelenetek”

2012. november 14. 06:10
3 hozzászólás

323Post-it smiley.jpgNemrég - más szakértők mellett - megkérdeztek a HRportal.hu szerkesztői, mi a véleményem az önéletrajz-írás trendjeiről. A cikk itt olvasható. Terjedelmi korlátok miatt a szerkesztők csak a főbb gondolatokat tudták megjeleníteni, így a kimaradt mondanivalónak ebben a posztban találtam helyet.

Önéletrajz trendek, típusok

A cikkben említett, linket és QR kódot tartalmazó, "trendi" önéletrajz ritkaságszámba megy. Az irány valóban ez, erre tartunk. Ehhez képest valóban teljes a káosz, még mindig van mit javítani az önéletrajzokon. A többség még mindig nem arra koncentrál, hogy a pályázati anyag róla szóljon, még mindig sablonokat szeretne kitölteni, és valahogy azokba belepasszírozni a saját munkatörténetét, karrierleírását. De a legritkább esetben sem érvelnek számokkal: pedig jó lenne látni, hogy egy üzletkötő hányféle termékkel foglalkozott, hány ügyféllel tartotta a kapcsolatot, egy autóflotta-menedzser mekkora flottákat kezelt, egy titkárságvezető hány fős cég ügyes-bajos dolgait tartotta kézben stb. A formai trendek alig változtak két évtized alatt: az amerikai típusú, vázlatpontos, egyszerűen olvasható önéletrajz a legelfogadottabb a munkáltatói körben. Ehhez képest még mindig látok esszé-típusú, iskolai fogalmazásra emlékeztető leírásokat önéletrajz címmel. Ezt sajnos senki sem fogja végigolvasni, így nem érheti el a célját.

Europasst, gerillázását inkább NE

A cikkből megtudhatjuk, hogy próbálnak valamit kezdeni a rémes Europass sablonnal, ez örömre ad okot. De bocsátassék meg nekem némi pesszimizmus, nem gondolom, hogy a bürokraták által fejlesztgetett formátum valaha is képes lesz követni a versenypiaci trendeket. Továbbra is fenntartom a véleményem: Europass önéletrajzot akkor küldj, ha államigazgatásban szeretnél elhelyezkedni, ill. ha kifejezetten ezt kérik.

Minden más esetre egy jól megírt motivációs levél + CV párost javaslok. Sőt, ezek mellé akár egy külön referenciagyűjteményt is érdemes becsatolni, ami publikációk címeit, a jelölttel készült interjúk, saját prezentációk stb. linkjeit tartalmazza – természetesen mindezeket csak akkor, ha a megpályázott álláshoz kapcsolható szakmai anyagokról van szó.

A gerillázós módszerek használata annyira kevés és kivételes esetben működhetne –esetleg, talán, de inkább nem – hogy nem érdemes vele kockáztatni. Ne járasd le magad évekre, csakmert ilyennel szeretnél próbálkozni! Ez a mi társadalmunkban, a hierarchikus munkáltatói beállítottságunkban idegen, fonák, nevetségesnek hat. És még drága pénzbe is kerül... Abból a pénzből inkább nyelvtanfolyamra menj, annak van relevanciája az álláspiacon.

Bérigény – csak intervallumot ne!!!

Érintette a cikk az álláskeresési stratégiákat is, tárgyalástechnikai lehetőségeket próbált bemutatni. Meg kell erősítenem, hogy a cikkben említett paradoxon jelen van: akkor van esélyed kitűnni a jelöltek közül, ha előbb beálltál a sorba. Amint az álláspályázatod az elvárásoknak megfelelő, benne van minden, amit kértek, van arra esélyed, hogy leülnek veled tárgyalni. Az egyenes beszéd célravezető: a bérigényedet korrekten határozd meg, ne beszélj mellé, hogy „attól függ”, meg „majd később, ha már ismerem a feladatot”. Ez a fajta mellébeszélés nem lehet sikeres. Tudd pontosan, mennyi havi jövedelemre van szükséged, mennyit ér a munkád. Egy „tól-ig” érték megadása butaság, elvégre miért is szabnál a fizetésednek felső határt? A villanyszámlád viszont nem „attól függ” milyen munkát végzel, mindenképpen ki kell fizetned, tehát érdemes a saját képességeidből, tudásodból, igényeidből kiindulni. Egy adott munkakörben végzendő munkákra legyenek ötleteid, javaslataid, terveid. Ezek alapján meg tudod határozni azt az összeget, ami a fizetési igényed lehet, reálisan. Amikor szorult helyzetben vagy, és úgy érzed, már akár minimálbérért is, de muszáj lenne állást vállalnod, ezt nyugodtan el is mondhatod. Nem fognak meglepődni rajta, a munkáltatók, HR-esek és toborzók láttak már munkanélkülit. Amúgy sincs miért szégyenkezned, munkanélkülinek lenni sajnos nem egy rendkívüli és szégyenletes állapot, hanem korunk velejárója.

Álláspályázatok a jövőben

Ezzel egy elég nehéz kérdést tettek fel, hiszen manapság egyszerre van jelen a kézzel írott önéletrajz, és a QR-kódos, linkekkel megtűzdelt ultramodern felfogás, a felhőalapú álláskeresés, az automatizmusokkal segített toborzás. A jövőről sokat cikkezünk, de a múlt még nagyon sokáig velünk lesz. Látva egyes magyarországi régiók működését, a kézzel írt anyagok, offline világ, szájhagyomány-alapú munkakeresés pont olyan valóság, mint az online álláskeresés. Erről lesz szó a következő posztomban.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr234905953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katalin87 2012.11.14. 09:23:26

Jelenleg a közigazgatásban egy Europassra hajazó, de még annál is borzalmasabb CV-vel kell jelentkezni. Ezt nemrég találták ki. Indíttatását értem, mivel voltak olyan emberek, akik olyan régóta voltak ott alkalmazva, hogy nem volt beadott CV-jük, illetve így egy nagyobb egység is átlátja, hogy adott esetben kit merre lehet mozgatni, ami mondjuk mindenféle formátumokban leadott dolgokból lehet nehezebben működne. Nem tudom... az viszont tény, hogy én szívem szerint még a közigazgatásban sem használnám azt a típust.:)

nyman 2012.11.15. 09:59:29

A berigennyel kapcsolatos velemennyel nem ertek egyet. Mar ami az intervallumot illeti.

Intervallumot azert szoktunk megadni az elso beszelgeteskor, mert a csomagnak lehetnek mas reszei is, ami meg nem tudunk. Illetve azt sem, hogy adott esetben mik vannak meg, ami egy mezesmadzagos hirdetesbol lemaradt. Pl. rendszeres esti, hetvegi munka.

Konkret szamot szerintem akkor lehet mondani, ha teljesen tisztaba van az ember az elvarasokkal, a feladatokkal stb. stb.

A mostani munkamnal konkret szamot mondtam, ami elfogadasra kerult. Volt, hogy tol-tol, tolig szerepelt vmi az elso interju utan az igenyeimnel. Megajanlodtak a maximumot, de akkor mar a reszleteket is ismertem, es tobb volt az elvaras, amit elso korben gondoltam. Erre en meg raalkudtam 15%-ot.

De olyan is volt, hogy megajanlottak a minimum osszeget amit az elso interjunk a HR-esnek mondam, es akkor mar tul voltam a harmadik, ceges koron, es visszautasitottam az ajanlatot. Volt jobb is, illetve a munka reszleteinek ismereteben ugy voltam, hogy ezt meg egy 50%-os tobblet eseten sem vallalnam. Elvartak a folyamatos hetvegi melot, nekem meg a szabadidom tobbet er mint a penz.

Egyebkent meg irjak bele a hirdetesbe, hogy mennyit akarnak adni, egy csomo idot, energiat meg lehetne takaritani mindket felnek. Voltak olyan orszagok, ahol ezt szoktam meg. Akkor sem kuldok eletrajzot egy olyan poziciora, ami alatta van az altalam elvartnak, ha ez csak nehany klick es par perc, illetve akkor sem, ha meg felette vannak a szamok amit valojaban a kepessegeim szerint erek a piacon.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2012.11.15. 21:26:10

@Katalin87: Jó tudni, hogy a Europass-t is sikerült alulmúlni :(

@nyman: A béralku egy másik dolog, arra tökéletes példát hoztál, köszönöm. A bérigény, amit a pályázatban fel kell tüntetni, alku tárgya lehet, de valamit meg kell adni. Az alkunak meg nem tesz jót, ha már az elején szabunk egy felső korlátot. A "csomag" legfontosabb része a szabadon elkölthető készpénz, ennél muszáj egy minimumot meghatározni, mert szép dolog a cafeteriában adott uszodabérlet, csak épp villanyszámlát nem lehet vele fizetni. Én mindenképpen azt javaslom, hogy egy minimum, nettó összeget határozzon meg a jelölt. Nettót pl. a családi adózás miatt nagyon fontos, hiszen a bruttó összeg élethelyzetektől függően mást jelent nettóban, ill. azt a minimum csomagot, amit még elvár (pl. céges autó, munkábajárás költsége stb.). A minimum meghatározásával el lehet dönteni a jelöltről, belefér-e a munkáltató tervezett költségkeretébe, érdemes-e egyáltalán beszélni vele. A jelölt pedig a feladatok, elvárások megismerése utánra is szabad teret hagyott magának az alkura.
süti beállítások módosítása