JobAngel Az álláskeresők védangyala

Még mindig átverések

2012. január 18. 10:00
Szólj hozzá!

Tegnap foglalkoztam az álláskeresőkre leselkedő veszélyekkel, átverésekkel. Erre ma a monster.hu hírlevelében egy hasonló témát boncolgatnak. A hírlevél anyagát a honlapjukon nem találtam meg, ezért a legfontosabb infókat kiemelem belőle, minden kedves olvasóm figyelmébe ajánlva.

Első körben azt tanácsolja, amit én is: védd magad. Idézet a cikkből:

  1. Ne foglalkozzon olyan munkaadóval, aki nem jelzi egyértelműen, milyen formában kívánja alkalmazni, vagy aki egyből alkalmazná, még telefonos interjúra sem tart igényt. Ha felébred Önben a gyanú, gyűjtsön információkat a munkaadóról.
  2. Önéletrajzában soha ne tüntesse fel személyi számát, hitelkártyaszámát, bankszámlaszámát, vagy bármely más azonosítóját. Személyes adatait ne adja meg a reménybeli munkáltatónak mindaddig, míg meg nem győződik arról, hogy a munkalehetőség valós. Biztonsága érdekében használja a Monster önéletrajz-láthatósági opcióját ("bizalmas" státusz)
  3. Ne menjen bele olyan tranzakcióba, melynek keretében Önnek pénzt kell átutalnia vagy átváltania leendő munkaadójának. Azonnal fogjon gyanút, ha a távmunkával kecsegtető munkaadó induló befektetést kér Öntől.
  4. Legyen különösen óvatos, ha a hirdető külföldi.

Arra is felkészít, hogy felismerd az átveréseket, sőt az átverések céljait is végigveszi:

  1. Legyen tisztában azzal, mire kell figyelnie
    A szélhámos hirdetések egy része álláshirdetésként vagy apróhirdetésként jelenik meg, míg másokat közvetlenül a leendő áldozatok e-mail címére küldenek. Az alábbiakban a szélhámos hirdetések leggyakrabban előforduló típusait mutatjuk be:
  2. Pénzmosási célú szélhámos hirdetések
    A pénzmosással foglalkozó bűnözők gyakran tesznek közzé olyan álláshirdetéseket, melyek lényege az, hogy a munkavállalónak egy külföldi magánszemély csekkjeivel kapcsolatos ügyeket kell intéznie magas jutalék vagy magas napidíj ellenében. A "pénzügyi tranzakciók lebonyolítására" vagy "pénzösszegek átutalására" azzal az ürüggyel keresnek helyi munkavállalót, hogy a külföldi magánszemély távolról nem tudja elintézni ezeket az ügyeket. Az ilyen hirdetésekben gyakran fordulnak elő nyelvtani hibák, de jól megírt, valós hirdetésekből átvett részleteket is tartalmazhatnak.
  3. Továbbpostázás
    A továbbpostázási vagy továbbküldési szélhámos hirdetések esetén az álláskeresőt jellemzően arra kérik, hogy adja meg címét, és vegye át a neki elküldött - lopott - árucikket, rendszerint valamilyen elektronikai berendezést, majd küldje azt tovább egy másik országba. Azokon, akik bedőlnek egy ilyen hirdetésnek, nemcsak a postázási költségeket hajthatják be, de az interneten keresztül, lopott hitelkártyával vásárolt árucikkek árát is.
  4. Előzetes befizetést igénylő távmunkával kecsegtető szélhámos hirdetések
    A valós távmunkahirdetések mellett vannak olyanok is, amelyeknek egyetlen célja az, hogy az álláskeresőktől kisebb-nagyobb összeget csaljanak ki. Ezek a hirdetések olyan szlogenekkel csábítják a munkavállalókat, mint "Légy a magad ura!" vagy "Keress sok pénzt rövid idő alatt!", nem ígérnek rendszeres jövedelemmel járó munkát, és szinte minden esetben "induló befektetést" igényelnek, mellyel a munkavállaló valamely termék vagy instrukció árát fizeti meg, ugyanakkor nem fejtik ki azt, milyen konstrukcióban kell majd dolgoznia.

 Összefoglalva: továbbra se hagyd magad átverni!

(A keretes szövegrészek idézetek a monster.hu által 2012.01.17-én küldött hírlevélből).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr83571968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása