JobAngel Az álláskeresők védangyala

Egy trükkös telefonos állásinterjú - ... és az állásinterjúk biztonsági kockázatai

2011. november 15. 09:00
Szólj hozzá!

Ilyenről egyszer hallottam, de el tudom képzelni, hogy jóval gyakrabban alkalmazzák. Szellemes megoldás a munkáltató részéről, veszélyes a munkavállalóra nézve.

Az egyik, épp állást kereső ismerősömnél egyszer váratlanul megszólalt a telefon. Felvette, bemutatkozott, udvarias női hang értesítette, hogy megkapták az önéletrajzát, be tudna-e fáradni egy személyes interjúra. Természetesen. Mikor lenne? Bármelyik nap jó, reggel öt órakor. Rendben van, legyen szerda, válaszolta az ismerősöm. A hölgy kedvesen visszaszólt, hogy köszöni, ez volt az első körös interjú, aki hajnali 5-re is hajlandó lenne bemenni egy interjúra, az mindenképpen érdekes számukra. Természetesen az interjút munkaidőben tervezik, tehát mikor lenne jó?

A történet szerintem sokszorosan tanulságos.

- Először is, ne akadj ki egy szokatlanabb, de egyébként nem kifogásolható kérésen (vidéki interjú, idétlen időpont), kezeld természetesen. Ha végképp nem tetszik a helyzet, később még mindig mondhatsz nemet, de először kerülj képbe, tudd, mire mondasz nemet.

- Nem minden az, aminek látszik. Egy hétvégi vagy hajnali, késő esti időpont megoldható mindenki számára, ha érdemes.

 

Az ilyen időpontegyeztetések kockázatairól senki sem írt még eddig, legalábbis én nem találtam ilyen bejegyzést sehol. Tehát LÉGY ÓVATOS! Talán az alábbiak kissé paranoid gondolatoknak tűnnek, de úgyis te fogod eldönteni, mérlegeled-e ezeket a szempontokat.

Este, munkaidő után, egy fiatal hölgynek kettesben egy irodában egy férfi interjúztatóval kifejezetten lehet veszélyes helyzet. Ilyenbe inkább mégse menj bele, legyen munkaidőben, ebédidőben, vagy kora este az interjú, amikor még más is lehet a helyszínen.

Ne legyen nálad komoly értékű készpénz, laptop, vagy bármi más, ami miatt potenciális célpont lehetsz!

Ha bármilyen rossz érzésed van az időpontegyeztetés során a hívóval kapcsolatban, túlságosan rámenős, túlságosan is akar találkozni veled, nem tetszik a hangneme, a szóhasználata, mondj nemet, vagy legalább válassz biztonságos időpontot, helyszínt!

Ha időpontot egyeztettél, nézd meg térképen, hogy merre van. Ha olyan környéken van az ajánlott munkahely, ami egyáltalán nem felel meg neked valami miatt (híresen rossz a közbiztonság, nehezen megközelíthető számodra stb.), hívd őket vissza, és mondd le az interjút! Mondd meg nyugodtan, hogy ez neked nagyon messze van, ha ide kellene járni dolgozni, azt úgysem tudnád vállalni, de köszönöd a lehetőséget, és sajnálattal tudatod, hogy nincs lehetőséged élni vele.

Ha megérkeztél, és a helyszín láttán gondolod meg magad, fordulj vissza. Mondd le az interjút telefonon 5-10 percen belül, hogy ne várjanak rád sokat hiába. Sajnálod, egy magánjellegű probléma jött közbe, nem tudsz élni a lehetőséggel, nem tudsz másik időpontot sem vállalni. Megfutamodni még mindig jobb, mint veszélynek kitenni magad.

Itt nem maradt más, az ösztöneidben kell bíznod. Sose bánd, ha nemet mondtál, ne legyen lelkiismeretfurdalásod, hogy esetleg elszalasztottál egy lehetőséget. Lehetőség mindig van, a személyes biztonságod pedig nagyon fontos!

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr43371547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása